رویارویی نظامی روسیه و اوکراین، بسیاری از کشورهای عربی را نگران تامین گندم و در پی آن بروز ناآرامی در این کشورها کرده است.
به گزارش ایرنا، اندیشکده خاورمیانه با اشاره به اینکه برای بسیاری از کشورهای عربی درگیری نظامی دو کشورروسیه و اوکراین به معنای نان کمتر بر سر سفرههاست، پیش بینی کرد: اگر جنگ عرضه گندم به جهان عرب را که به شدت به واردات مواد غذایی وابسته است مختل کند، این بحران میتواند تظاهرات و بیثباتی جدیدی در چندین کشور ایجاد کند.
بر پایه این تحلیل، سودان که پس از توقف کمک های بین المللی در تلافی کودتای نظامی در پایان سال ۲۰۲۱ با کاهش ذخایر خود مواجه شده ، در این نگرانی پیشروست. فرد شماره دو سودان در نخستین روز جنگ به مسکو رفت تا با روسیه، بزرگترین صادرکننده گندم جهان درباره مسائل اقتصادی مذاکره کند.
ژنرال های در قدرت در این کشور عربی شمال شرق آفریقا فراموش نکرده اند که در سال ۲۰۱۹، عمر البشیر تحت فشار ناآرامیهای داخلی در پی افزایش سه برابری بهای نان، قدرت را از دست داد.
برنامه جهانی غذا، از گرسنگی ۱۲ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر در سوریه بر اثر ناآرامی های این کشور خبر می دهد. مقامات دمشق نیز گفته اند در حال استفاده از ذخایر هستند.
بر پایه این گزارش، تاب آوری لبنان نیز چندان زیاد نخواهد بود؛ فروپاشی نظام بانکی این کشور ۸۰ درصد مردم لبنان را در فقر فرو برد. این در حالی است که انفجار در بندر بیروت نیز در سال ۲۰۲۰ سیلوهای ذخیره غلات را از میان برد.
این گزارش در مورد وضعیت گندم در سایر کشورهای عربی نوشت: مراکش یارانه آرد را به ۳۵۰ میلیون یورو افزایش داده و عوارض گمرکی گندم را به حالت تعلیق درآورده است. در مغرب گندم علاوه بر نان، پایه غذاهای اصلی است. گندم برای تونس کالای مجللی است که دیگر وجود ندارد. الجزایر، دومین مصرف کننده آفریقایی گندم و پنجمین واردکننده غلات در جهان، ذخیره خود را شش ماه اعلام کرد.
بر پایه این گزارش، مصر نخستین واردکننده گندم در جهان است. این کشور دومین مشتری گندم روسیه با خرید سه و نیم میلیون تن تا اواسط ماه گذشته میلادی است. هرچند که در سال های اخیر، قاهره خرید گندم از سایر کشورها را به ویژه رومانی نیز آغاز کرده با این حال در سال ۲۰۲۱، ۵۰ درصد از گندم مورد نیاز آن هنوز از روسیه و ۳۰ درصد از اوکراین تامین می شود. دولت مصر این هفته اطمینان داد که هنوز ۹ ماه ذخیره گندم برای جمعیت ۱۰۳ میلیون نفر را با رشد تصاعدی دارد. ۷۰ درصد مصری ها از پنج نان یارانه ای در روز بهره مند می شوند.