رئیس کل بانک مرکزی از پیشنهاد افزایش نرخ سود بانکی از سوی بانک مرکزی به شورای پول و اعتبار خبر داد.
به گزارش شهروند آنلاین،علی صالحآبادی در نشست خبری گفت : یکی از برنامههای دولت و بانک مرکزی کنترل تورم از مسیر مدیریت نقدینگی و پایه پولی است و در همین راستا رشد پایه پولی در 8 ماهه امسال 20.5 درصد و رشد نقدینگی 20.2 درصد بوده است.
او تصریح کرد: میزان رشد نقدینگی در 12 ماه منتهی به آبان ماه امسال 34.3 درصد بوده که تلاش میکنیم تا پایان سال رشد نقدینگی را به زیر 30 درصد برسانیم.
دولت برای کنترل نقدینگی از 60 هزار میلیارد تومان تنخواه نگرفت
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به راهاندازی کمیته مشترک بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه از ابتدای سال جاری، گفت: هدف از ایجاد این کمیته هماهنگی در جهت کنترل نقدینگی و پایه پولی بوده است. در همین راستا یکی از تصمیماتی که اتخاذ شد این بود که بانک مرکزی به دولت تنخواه پرداخت نکند و همین اتفاق هم افتاد در حالی که دولت طبق قانون بودجه میتوانست در همان اولین ماه سال جاری 60 هزار میلیارد تومان تنخواه از بانک مرکزی دریافت کند.
مهار رشد خالص داراییهای خارجی بانک مرکزی
او با اشاره به کاهش رشد خالص داراییهای خارجی بانک مرکزی در 8 ماهه امسال، افزود: از تصمیمات دیگر این کمیته مدیریت رشد خالص داراییهای خارجی بانک مرکزی بود و نتیجه این تصمیم این بود که برای مهار نقدینگی و پایه پولی بانک مرکزی بخش عمده ارزهای خریداری شده از دولت را در بازار فروخت و معادل ریالی آن را جمعآوری کرد.
صالح آبادی تصریح کرد: براساس آخرین آمارها، در 12 ماه منتهی به آبان ماه امسال رشد خالص داراییهای خارجی بانک مرکزی 17.9 درصد بوده اما در 8 ماهه امسال رشد این متغیر به 3.8 درصد کاهش یافته است.
رئیسکل بانک مرکزی اظهارکرد: باید سیاستهای پولی به گونهای وضع شود که بازار با کسری نقدینگی مواجه نشود و به همین دلیل باتوجه به افزایش سپردهگذاری دولت نزد بانک مرکزی، میزان بازخرید اوراق دولت نزد بانکها را افزایش دادیم.
او اظهار داشت: کنترل رشد ترازنامه بانکها مهم است، ما سقف را 1.5 تا 2.5 درصد، متنوع برای بانکها در نظر گرفتهایم و برای بانکهای قرضالحسنه سقف را بیش از 4 درصد در نظر گرفتهایم؛ در گذشته این رقم برای بانکهای تخصصی 2.5 درصد و برای بانکهای دیگر 2 درصد فیکس بود اما الان بر اساس برنامه رشد نقدینگی برای هر بانک، متفاوت است؛ رشد خلق پول هر بانک هم در نظر گرفته شده است و در مورد بانکهای تخطیکننده نسبت به سپرده قانونی آنها تصمیمگیری میشود.
رئیسکل بانک مرکزی بیان کرد: برای بودجه سال آینده ما عددی را برای سقف تسهیلات تکلیفی بانکها به دولت پیشنهاد کردهایم و درخواست ما از نمایندگان مجلس این است که در حین بررسی بودجه، همه مصارفی که برای تسهیلات تکلیفی درنظر میگیرند در حدود سقف پیشنهادی دولت باشد تا بانک مرکزی بتواند به اهداف خود در زمینه کنترل نقدینگی و کنترل ترازنامه بانکها برسد.
رشد ۳.۶ درصدی اقتصاد ایران در سه ماهه دوم ۱۴۰۱/ جهش ۱۰.۲ درصدی تولید صنایع بزرگ در تابستان
صالح آبادی همچنین امروز از ارقام رشد اقتصادی در ۶ ماهه اول امسال رونمایی کرد.
او اظهار داشت: رشد اقتصادی کشور در سه ماهه دوم امسال ۳.۶ درصد و در ۶ ماهه اول امسال ۳ درصد بوده است.
رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: در ۶ ماه اول امسال رشد بخش نفت ۶.۶ درصد، صنایع و معادن ۳.۸ درصد، کشاورزی ۱.۱ درصد و خدمات ۲.۶ درصد بوده است، این در حالی ست که در ۶ ماهه اول سال گذشته رشد بخش کشاورزی منفی ۲.۴ درصد، صنایع و معادن منفی ۱.۵ درصد بوده است.
صالح آبادی همچنین به رشد شاخص کارگاه های بزرگ صنعتی اشاره کرد و گفت: در سه ماهه دوم امسال شاخص کارگاههای بزرگ صنعتی ۱۰.۲ درصد و ۶ ماهه اول امسال ۶.۶ درصد بوده است.
پیشنهاد افزایش نرخ سود بانکی از سوی بانک مرکزی به شورای پول و اعتبار
صالحآبادی از پیشنهاد افزایش نرخ سود بانکی از سوی بانک مرکزی به شورای پول و اعتبار خبر داد.
او در پاسخ به این سؤال که آیا این افزایش نرخ سود حدود پنج درصد خواهد بود؟ گفت: اجازه دهید وقتی موضوع در شورای پول و اعتبار جمعبندی و نهایی شد، رقم را اعلام کنیم.
رئیسکل بانک مرکزی تصریح کرد: در یک سال اخیر 90 کشور اقدام به افزایش نرخ سود بانکی خود کردهاند به طوری که روسیه یک شبه نرخ بهره را از 9.5 درصد به 20 درصد افزایش داد؛ آمریکا نیز به صورت تدریجی نرخ سود بانکی را از نیم درصد به چهار درصد افزایش داده است اما در ایران به ابزار نرخ سود به عنوان ابزار سیاست پولی چندان تاکنون توجه نشده بود.
پرداخت 96 هزار میلیارد تومان وام ازدواج از ابتدای سال
رئیس شورای پول و اعتبار درباره میزان پرداخت تسهیلات خرد در سال جاری، اظهارداشت: از ابتدای سال تا 26 آذر ماه 1401 بالغ بر 697 هزار فقره وام ازدواج به میزان 96 هزار میلیارد تومان پرداخت کرده در حالی که کل تسهیلات ازدواج پرداخت شده در سال گذشته 80 هزار میلیارد تومان بوده است.
او افزود: از ابتدای سال تاکنون 595 هزار فقره وام فرزندآوری به ارزش 24 هزار میلیارد تومان پرداخت شده است.
صالح آبادی با بیان اینکه شبکه بانکی از ابتدای سال تاکنون 2600 هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده که 44.7 درصد بیشتر از سال گذشته است، گفت: 84.2 درصد از این تسهیلات به صاحبان کسب و کار و 15.8 درصد به خانوارها پرداخت شده است؛ 76.3 درصد از این تسهیلات سرمایه در گردش بوده است.
او ادامه داد: در بخش شرکتهای دانشبنیان، سال گذشته 66 هزار میلیارد تومان تسهیلات به این شرکتها پرداخت شد اما در 9 ماهه امسال 90 هزار میلیارد تومان تسهیلات به دانشبنیانها اعطا شده است.
تامین 50 هزار میلیارد تومان سرمایه در گردش با اوراق گام
صالح آبادی افزایش سرمایه بانکها به میزان 35 هزار میلیارد تومان و هدایت اعتبار را از دیگر برنامههای دولت و بانک مرکزی عنوان کرد و گفت: با اصلاح دستورالعمل تامین مالی زنجیرهای تولید، استقبال از اوراق گام افزایش یافته بهطوری که تاکنون برای تامین سرمایه در گردش 50 هزار میلیارد تومان اوراق گام به شرکتها داده شده است.
او با اشاره به برنامههای بانک مرکزی برای نظارت هوشمند بر شبکه بانکی، گفت: سامانه سمات با همین هدف راهاندازی شده است و هماکنون همه بانکها قبل از اعطای هرگونه تسهیلات باید از سامانه سمات کد دریافت کنند.
راهاندازی صندوقهای خرید اوراق دولت
رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: یکی از اقدامات انجام شده طراحی صندوقهای خرید اوراق دولت بود که تاکنون 5 بانک مجوز راه اندازی این صندوقها را دریافت کردهاند؛ مزیت این صندوقها این است که بانکها میتوانند با تجهیز منابع از سایر بخشها اوراق دولت را خریداری کنند. البته در سال جاری هم سهم بانکها از خرید اوراق دولت کاهش یافته است بهطوری که از مجموع 62 هزار میلیارد تومان اوراق فروخته شده، سهم بانکها 18 هزار میلیارد تومان بوده است.
مالیات بر عایدی سرمایه برای جلوگیری از سفتهبازی در بازار ارز ضروری است
صالح آبادی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه هماکنون طرح مالیات بر عایدی سرمایه در نوبت طرح در صحن علنی مجلس است، به نظر شما این پایه مالیاتی میتواند بر کنترل قیمت ارز و کنترل تورم در بازار داراییها به دولت و بانک مرکزی کمک کند؟، گفت: مالیات بر عایدی سرمایه ابزار مهمی برای برای کنترل تورم در بازار داراییها برای جلوگیری از سفتهبازی و دلالی است و در بسیاری از کشورها از این ابزار مهم برای کنترل بازارها استفاده میشود.
او افزود: یکی از بسترهای کنترل بازار دارایی شفافیت جریان وجوه در اقتصاد است و ابزار دیگر برای کنترل عملیات سفتهبازی، اعمال مالیات بر سود حاصل از سفتهبازی است؛ مالیات بر سفتهبازی باید بالاتر از مالیات بر بخش تولید باشد و این سیاست باعث میشود سرمایهها به سمت فعالیتهای سفتهبازانه نرود.
آخرین خبرها از سرنوشت مطالبات ایران از کره جنوبی
رئیس کل بانک مرکزی درباره سرنوشت طلب ارزی ایران از کره جنوبی گفت: این موضوع همچنان دنبال میشود و مذاکرات خوبی هم در این زمینه انجام شده است؛ در حال حاضر روی اصل موضوع توافق وجود دارد اما مساله درباره حسابهای مقصد وجود داشت که ما ابتدا حسابهایی را معرفی کردیم اما آن حسابها را تغییر دادیم.
صالح آبادی ادامه داد: هدف ما این است که پول به حسابی که واریز میشود بتوانیم به نحو مطلوب از آن استفاده کنیم و بر همین اساس در حال دریافت تضامین هستیم. البته در این مدت از این منابع برای پرداخت به سازمانهای بینالمللی استفاده کردیم.
او تصریح کرد: در حال احیای منابع غیرقابل استفاده هستیم بهطوری که سال گذشته بیش از 300 میلیون دلار و امسال 1.6 میلیارد دلار از این منابع برای مصارف ارزی کشور استفاده کردیم.
تامین 46.5 میلیارد دلار برای واردات از ابتدای امسال
او در ادامه در خصوص بازار ارز گفت: در این حوزه، بازارهای مختلفی داریم. به گونهای که در سامانه نیما واردات رسمی کشور تامین مالی و ارزی صورت میگیرد و ارز مورد نیاز به خوبی تأمین میشود. همچنین بازار متشکل ارزی را داریم که با قوت کار میکند و اسکناس ارزی را تامین میکند.
در معاملات فردایی اصلا ارز معامله نمیشود
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه بازار دیگری هم به نام بازار غیررسمی داریم که معاملات حواله، اسکناس و یا بعضاً فردایی در آن صورت میگیرد، گفت: آنچه به عنوان نرخ غیررسمی یاد میشود بازاری است که عمق آن به طور دقیق مشخص نیست. حتی در معاملات فردایی اساسا ارزی معامله نمیشود و به نوعی شرطبندی روی نرخ است و در حقیقت مابهالتفاوت ارز به صورت ریال مبادله میشود و حجم بسیار پایینی دارد.
صالحآبادی تاکید کرد: آنچه تقاضای ارز تجاری را مشخص میکند سامانه نیما است که آمار قابل قبولی دارد. تا الان 32.1 میلیارد دلار در سامانه نیما معامله شده است که نسبت به 19.6 میلیارد دلار معاملات سال گذشته، 46.5 درصد بیشتر شده است.
او افزود: 46.5 میلیارد دلار تامین ارز از ابتدای سال داشتیم. این در حالی است که از ابتدای سال 2.1 میلیارد دلار در بازار متشکل معامله شده است بنابراین در بخش واردات کالا 46.5 میلیارد دلار تامین ارز شده و در بخش اسکناس نیز 2.1 میلیارد دلار معامله شده است.
منکر نرخهای غیررسمی ارز نیستیم
رئیس کل بانک مرکزی با بیان به اینکه منکر نرخهای غیررسمی نیستیم، گفت: در ماههای اخیر با همکاری سایر نهادها اقدامات خوبی صورت گرفته است اما باید توجه شود که بازار غیر رسمی محدود و غیرشفاف است و بازار نیما است که نیازهای اصلی کشور را تامین میکند، بنابراین باید متوجه باشیم چه چیزی را تحلیل میکنیم. در بازار ارز اعم از حواله و اسکناس نیازهای کشور به خوبی در حال تامین است.
صالح آبادی ادامه داد: البته برخی منتقدان میگویند رئیس کل بانک مرکزی چرا فقط اطلاعات بازار نیما را ارائه میکند؛ بله! بازاری که باید مورد توجه قرار بگیرد بازار نیما است که هم شفاف است و هم حجم معاملات بسیار بیشتری نسبت به بازار غیررسمی دارد و از سوی دیگر عواملی مانند قاچاق و تقاضای خروج سرمایه بر آن اثرگذار است./واحد مرکزی خبر
انتهای پیام