روزنامه های امروز به بررسي انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ، نصب كارتخوان در تمام مراكز درماني ، هوش مصنوعی ، رکوردشکنی بهاری بازار سرمایه، بازیهای رایانهای و… پرداخته بودند
به گزارش شهروند آنلاین؛ امروز ساختار جدید تنظیم بازار در صدر توجه و تحلیل برخی از مطبوعات بود. روزنامه های امروز همچنین به بررسي انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ، نصب كارتخوان در تمام مراكز درماني ، هوش مصنوعی ، رکوردشکنی بهاری بازار سرمایه، بازیهای رایانهای و… پرداخته بودند. با هم مروری داریم به برخی از این عناوین؛
اگر بایدن بماند – اگر ترامپ بیاید
روزنامه خراسان:مثل برق و باد سه سال از آخرین انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گذشت. انتخاباتی که نه تنها بر اوضاع داخلی آمریکا اثر گذاشت بلکه بسیاری از موضوعات و مسائل بین المللی از جمله برجام را تحت الشعاع خود قرار داد. شاید به همین علت هم بود که بسیاری از مردم و رسانه ها در داخل کشور به دقت و تا آخرین لحظه نتایج انتخابات آمریکا را رصد می کردند تا جایی که به شوخی گفته می شد که پیروزی و شکست ترامپ بیش از آن که برای آمریکایی ها مهم باشد برای ایرانی ها اهمیت دارد. حالا و یک سال مانده به انتخابات آمریکا، جو بایدن رئیس جمهور 80 ساله آمریکا روز گذشته با انتشار یک ویدئوی سه دقیقهای که با کلمه«آزادی» شروع میشود شروع مبارزات انتخاباتی خود به عنوان نماینده دموکرات ها را اعلام کرد. به نظر نمیرسد بایدن برای انتخاب شدن به عنوان نامزد نهایی حزب دموکرات با چالشی جدی در داخل حزب روبه رو باشد، چهره شاخصی اعلام نامزدی نکرده و بسیاری از چهرههای مطرح هم در سمتهای مختلف در ستاد انتخاباتی بایدن به کار گرفته شدهاند. در آن سو دونالد ترامپ از حدود شش ماه پیش اعلام کرده که برای ریاست جمهوری نامزد میشود. او که این روزها به دادگاه هم رفت و آمد پیدا کرده نسبت به بایدن رقابتی جدیتر با ران دیسانتیس فرماندار فلوریدا در داخل حزب خود دارد. از همه این حرف و حدیث ها که گذر کنیم، سوال اصلی این جاست که ادامه یافتن حضور بایدن در کاخ سفید و پیروزی اش در انتخابات آینده آمریکا چه پیامد هایی در صحنه بین الملل برای ایران به همراه دارد؟ آیا درصورت حضور مجدد او در راس قدرت در واشنگتن، می توان چشم انداز روشنی برای موضوعاتی نظیر برجام ترسیم کرد یا نه؟
نصب كارتخوان در تمام مراكز درماني اجباري است
روزنامه اعتماد:افزايش تخلفات مالي صاحبان مطبها و مراكز پاراكلينيك و آمار بالاي دريافت وجه نقد به جاي استفاده از كارتخوان در اين مراكز، دستور صريح سازمان بازرسي كل كشور به وزير بهداشت درباره الزامآوري اجراي قانون «پايانههاي فروشگاهي و سامانه موديان» و نصب كارتخوان در تمام مراكز درماني را به دنبال داشت. روز دوشنبه هفته جاري، خبري درباره ارسال نامه هشداري معاون فرهنگي و اجتماعي سازمان بازرسي كل كشور به وزير بهداشت و الزام او به اجراي قانون پايانههاي فروشگاهي و نصب دستگاه كارتخوان در مراكز درماني (پزشكي و پيراپزشكي دولتي، عمومي و خصوصي و از جمله مطبها و داروخانهها و مراكز پاراكلينيك و فروشندگان تجهيزات پزشكي و دامپزشكي) منتشر شد. به استناد متن اين خبر و به نقل از وبسايت سازمان بازرسي كل كشور، مكاتبه اين مقام مسوول با وزير بهداشت، به دنبال بازديدهاي بازرسان اين سازمان و دريافت گزارشها مبني بر خودداري صاحبان مراكز درماني از نصب دستگاه كارتخوان، اصرار به دريافت حق ويزيت و هزينه درمان به صورت نقدي يا ارجاع بيماران به خارج از مطب يا محل ارايه خدمت براي پرداخت به اشكال مختلف از جمله انتقال كارت به كارت بوده است. طبق اين خبر، سازمان بازرسي كل كشور با استناد به برخي مفاد قانون بودجه سال 1402 درباره مكلف بودن تمام صاحبان مشاغل پزشكي و پيراپزشكي به استفاده از دستگاه كارتخوان براي تراكنشهاي مربوط به درمان بيماران، تاكيد كرده كه تمام صنوفي كه پروانه فعاليت خود را از وزارت بهداشت يا سازمان نظام پزشكي دريافت ميكنند، در صورت استنكاف از اجراي اين قانون و مقاومت در قبال نصب كارتخوان و تداوم دريافت وجه نقد يا انتقال از شبكه بين بانكي، مشمول برخورد قانوني خواهند بود.
پاسخهای چند ربات هوش مصنوعی به پرسشهای «جوان»
روزنامه جوان: نوشتن انشای مدرسه، داستان گفتن، فیلمنامه نویسی، نوشتن نمایشنامه تئاتر، نوشتن مقالات دانشگاهی، برنامهنویسی به همه زبانهای برنامه نویسی، اینکه چندتا کلمه بگویید و برای آن یک متن نوشته شود، یا پیدا کردن فلان جنس و توضیح اینکه مثلاً کجاها هست با چه مشخصات و قیمتی در سرتاسر دنیا به فروش میرسد، حتی اینکه یک فضا را تشریح و برای آن یک عکس طراحی کنید، فقط بخش کوچکی از کارهایی است که امروز ربات هوش مصنوعی انجام میدهد. البته هنوز سعی میکند خیلی پیش بینیهای ورزشی، سیاسی، اقتصادی و مانند آنها را انجام ندهد و در مورد سؤالات فقهی و حقوقی سعی دارد جانب احتیاط را داشته باشد با وجود همه اینها حتی اخبار نشان میدهد داعش نیز از هوش مصنوعی برای انتشار تبلیغات خود استفاده کردهاست.دورانی که نسل ما دانشآموز بود، همراه داشتن کتابهای کمک درسی در مدارس برای خودش یک نوع گناه محسوب میشد و نشان میداد آن دانشآموز به جای اینکه مثلاً برود سؤالات ریاضی یا فیزیک را در خانه حل کند با استفاده از این نوع کتابها به نوعی دست به تقلب زده و عملاً به جای تلاش کردن برای یافتن پاسخ با استفاده از دانش خود به صرف خریداری از این نوع کتابها پاسخها را از روی آنها بازنویسی کردهاست. با فراگیر شدن اینترنت تمام این پاسخها در این شبکه موجود شد و اکثر قریب به اتفاق دانشآموزان نیز به نوعی دسترسی به این موارد را دارند و فقط نظارت والدین است که موجب میشد تمرینهای مدرسه در خانه انجام شود.
سرکرده آشوب علیه رای مردم طرفدار و طلبکار جمهوریت شد!
روزنامه کیهان:رئیسشورای مرکزی مجمع روحانیون بر خلاف مشی طیف متبوع خود مدعی شد نگران جمهوریت است.خاتمی در جمع عدهای از سیاسیون و فعالان رسانهای گفته است:« -جمهوری معنی و تاریخ دارد و آن اسلامی که در انقلاب ۵۷ در کنار جمهوریت قرار گرفت، اسلامی بود که باید خود را با جمهوریت سازگار میکرد.- جمهوری، تاریخ و معنا و لوازمی دارد. از دوران روم باستان، یونان و تا به امروز جمهوری بهاشکال مختلف وجود داشته و توسعه یافته است و امروزاشکالی از آن در جهان وجود دارد و در حکمرانی موفق بودهاند.- اینکه جمهوری اسلامی در ایران معنا دارد یا ندارد، باید در مورد آن بحث شود اما شخصا معتقدم نسخه اسلام سازگار با عرف،اشکالی را ایجاد نمیکند.- متاسفانه اولین بار من از مفهوم مردم سالاری دینی استفاده کردم، اما منظور ما از مردم سالاری همان دموکراسی و از دینی بودن همان اخلاق دینی سازگار با عرف بود. امروز شاهدیم جمهوری اسلامی به سمت حکومت اسلامی تمایل پیدا کرده است، در حالی که منظور موسسان از جمهوری اسلامی، حکومت آخوندی نبود.- یکی از فرماندهان ارتش در همان روزهای ابتدایی بعد از پیروزی انقلاب- که فکر میکنم تیمسار مصطفی رحیمی بود- نگران کلمه جمهوری اسلامی بود و به امام نامه نوشت و نگرانی خود را با ذکر دلایلی ابراز کرد. من شخصا پیگیر نامه بودم و میخواستم بدانم حضرت امام چه نظری دارند. از مرحوم احمد آقا [سید احمد خمینی] پرسیدم چه شد. سید احمد آقا به من گفت، امام نه یک بار که دوبار نامه را مطالعه کرد و گفت به رحیمی بگویید منظور از جمهوری اسلامی، حکومت آخوندی نیست، این مردم نگرانند اسلام با جمهوری سازگار نباشد.
رکوردشکنی بهاری بازار سرمایه
روزنامه تجارت: شاخص کل بورس در جلسه معاملاتی دیروز با بیش از ۴۲ هزار واحد، صعود ۱.۸۲ درصدی و شاخص کل فرابورس نیز با ۴۶۲ واحد، صعود ۱.۵۹ درصدی نسبت به روز قبل را تجربه کردند.به گزارش روزنامه تجارت، شاخص کل بورس در معاملات دیروز با ۴۲ هزار و ۳۳۵ واحد افزایش تا رقم دو میلیون و ۳۶۸ هزار واحد صعود کرد. شاخص کل با معیار هموزن نیز ۱۲ هزار و ۹۹۳ واحد افزایش یافت و در رقم ۷۸۱ هزار و ۴۸۱ واحد ایستاد. در بازار بورس یک میلیون معامله انجام شد که ۱۶۴ هزار و ۶۰۲ میلیارد ریال ارزش داشت. تعداد 185 نماد بورسی دیروز مثبت بودند که از میان آنها معدنی و صنعتی گل گهر، ملی صنایع مس ایران و صنایع پتروشیمی خلیج فارس نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر مثبت را روی بورس گذاشتند.شاخص کل فرابورس نیز دیروز با ۴۶۲ واحد افزایش در رقم ۲۹ هزار و ۵۱۸ واحد ایستاد. در این بازار ۶۵۸ هزار معامله انجام شد که ۴۲۰ هزار و ۱۹۴ میلیارد ریال ارزش داشت. تعداد 238 نماد فرابورسی مثبت بودند که از میان آنها پتروشیمی مارون، پتروشیمی تندگویان و سرمایه گذاری صبا تامین نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر مثبت را روی فرابورس گذاشتند.روند ورود پول افراد حقیقی به بورس تهران همچنان ادامه دارد به طوری که دیروز ارزش معاملات خرد بورس تهران از مرز 20 هزار میلیارد تومان عبور کرد که در دو سال و نیم اخیر و بعد از سقوط نیمه دوم سال 1399 یک رکود مهم به شمار میرود. این در حالیست که در تاریخ 22 مرداد سال 1399 ارزش معاملات خرد بورس تهران از مرز 22 هزار میلیارد تومان نیز عبور کرده بود و بعد از آن طی دو سال و نیم اخیر رکورد دیروز بیشترین حجم معاملات خرد تاریخ بورس تهران به شمار میرود و با توجه به اقبال سهامداران میتوان انتظار داشت که رکورد حتی از این هم فراتر برود. فعالان بازار معتقدند با توجه به استقبال سرمایهگذاران حقیقی خرد به بازار سهام و خرید در منفیهای بازار، همچنان جریان نقدینگی خوبی در بازار حضور دارد و این جریان نقد میتواند موجب شود تا هر اصلاحی به صورت موقتی بوده و دوباره شاخص کل به روند اصلی ادامه دهد. با توجه به رشد بازارهای دارایی در زمستان سال گذشته، سرمایهگذاران برآورد میکنند بورس نیز میتواند با رشد دلار و چشمانداز مثبت سودآوری در سال جاری، به بازدهی رقبای خود که بازارهای موازی مانند مسکن و خودرو و ارز و طلا هستند نزدیک شود.
سازمان شانگهای در حال حذف دلار از معاملات کشورهای عضو است
روزنامه وطن امروز: معاون دبیرکل سازمان همکاری شانگهای اعلام کرد این سازمان در حال تدوین نقشه راه برای دلارزدایی از مبادلات تجاری بین اعضای این سازمان با استفاده از ارزهای ملی است. گریگوری لوگوینوف گفت کار در چارچوب این سازمان برای تهیه نقشه راه انتقال به تسویه با ارزهای ملی در حال انجام است. وی در یک مصاحبه تلویزیونی افزود: نقشه راه برای گذار به تسویه با ارزهای ملی در حال تهیه است. کارها با جدیت و با جزئیات در حال انجام است، این فرآیند اصلا ساده نیست، زیرا دلار به عنوان یک ارز ذخیره جهانی ریشه عمیقی از جمله در سیستمهای پول ملی دارد. به گفته لوگوینوف، برای کنار گذاشتن کامل دلار باید راه درازی طی و کار زیادی انجام شود. وی افزود: درباره اعمال نوع ارز یکپارچه سازمان همکاری شانگهای میتوان گفت هنوز این موضوع به این شکل مطرح نشده و هنوز چنین هدفی در نظر گرفته نشده است و درباره آینده نیز بعدا خواهیم دید.همچنین معاون وزیر کشاورزی فدراسیون روسیه در یک سفر کاری در شهر تاشکند با بیان اینکه کشورهای عضو سازمان شانگهای (SCO) شرکای کلیدی روسیه هستند، تصریح کرد در سالهای گذشته حجم تجارت متقابل مواد غذایی به طور پیوسته در حال رشد بوده است و نیمه سال جاری تقریباً ۱۷ درصد افزایش یافته و از ۶ میلیارد دلار فراتر رفته است. به گفته سرگئی لوین، برای افزایش بیشتر حجم تجارت متقابل، لازم است به دسترسی به بازارهای داخلی، رفع محدودیتهای مختلف، کار لجستیک و رفع اشکال تعامل اطلاعاتی بین کشورها ادامه داد. لوین افزود: پلتفرم سازمان همکاری شانگهای همواره با روح مشارکت، روحیه توسعه راهحلهای سودمند متقابل و تعامل نزدیک با عملکرد خوب مشخص میشود که یک پایه محکم برای تضمین ثبات زنجیرههای غذایی و همچنین حل موثر مشکلات در زمینه مواد غذایی کشورهای عضو خواهد بود. در چند ماه گذشته، شماری از بلوکهای منطقهای در جهان به دلیل تزلزلپذیر بودن دلار، انجام مبادلات تجاری با ارزهای غیر از دلار آمریکا را اتخاذ کردهاند.
پاتک سنگین در جنگ روایتها
روزنامه جام جم:بازیهای رایانهای گونه نوظهوری از رسانهها هستند که بهواسطه ویژگیهای منحصر بهفردی چون دنیای رنگارنگ، فضای جذاب و پرکشش، رهایی از دنیای حقیقی با تمام چالشهایش و از همه مهمتر ماهیت روایتگر و تعاملی بودن، ضریب تاثیرگذاری و نفوذ خود را از پرمخاطبترین رسانهها همچون سینما و تلویزیون نیز بیشتر کردهاند و امروز در جایگاه ویژهای در بین تمامی اقشار جوامع قرارگرفتهاند.براساس آخرین پیمایش بنیاد ملی بازیهای رایانهای در سال ۱۴۰۰، فقط در ایران ۳۴میلیون گیمر فعال هستند که ۵۸درصد آنها به شکل آنلاین بازی میکنند. ۳۴درصد از آنها جوانان، ۱۹درصد از آنها نوجوانان و ۱۸درصد بزرگسالان هستند. میانگین استفاده از بازیهای رایانهای نیز برای مردان ۱۱۵دقیقه در روز و برای زنان ۶۴ دقیقه در روز است. این ضریب نفوذ از یکسو و نوع مواجهه با آنها که برپایه بسیاری از اصول یادگیری همچون همذاتپنداری (الگوسازی)، تمرین، تکرار و پاداش و تقویت بنا شده است از سوی دیگر، عاملی شدهاند تا این بازیها اغلب بهعنوان یکی از کارآمدترین ابزار تبلیغاتی برای اثرگذاری بر افکار عمومی به منظور همراه کردن آنها با اهداف از پیش تعیین شده درآیند.امروزه دیگر در هیچ کجای دنیا به بازی رایانهای به چشم یک سرگرمی و برای وقتگذرانی و پر کردن اوقات فراغت نگاه نمیکنند. آنها حکم یک رسانه قوی را پیدا کردهاند که مخاطبشان را بهشدت با خود همراهمیکند. همین همراهی هم عاملی شده تا در سالهای اخیر صنعت بازیسازی به یکی از پر رونقترین صنایع نرم و سرگرمیساز جهان بدل گردد بهطوری که پیشبینی میشود طی سال جاری میلادی صنعت بازیهای رایانهای موجب خلق درآمدی بالغ بر ۳۶۵میلیارد دلار در سطح جهانی شود.
از دست دادن فرصت احیای برجام اشتباه بزرگی است
روزنامه شرق: سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه روز سه شنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران در نیویورک در پاسخ به اینکه آیا برجام مرده است؟ گفت که با توجه به این واقعیت پیش میرویم که مدتها پیش توافقی در مورد احیای آن حاصل شد و اکنون، به دلایلی، کشورهای اروپایی شور و شوق خود را از دست داده اند، آمریکایی ها، از طریق منابع مختلف، قبلاً به طور ناشناس، اعلام میکنند که باید به دنبال چیز دیگری بود. معتقدیم از دست دادن فرصت احیای برجام یک اشتباه بزرگ خواهد بود به خصوص در زمانی که روابط در خاورمیانه در حال عادی سازی است.وزیر خارجه روسیه افزود: ما شاهد عادی سازی روابط میان ایران و عربستان با میانجی گری چین هستیم. این یک روند بسیار سازنده است.بر اساس گزارش العالم، لاوروف ادامه داد: ما معتقدیم که در منطقه خلیج فارس مکانیسم های اعتماد سازی باید ایجاد شوند. درحال حاضر احیای برجام برعهده ایران، روسیه یا چین نیست. آنهایی که این توافق را نابود کردند باید آن را احیا کنند.وزیر خارجه روسیه در عین حال اضافه کرد که ارزیابی های ما نشان می دهد سندی که سال گذشته در مورد آن توافق شد، منعکس کننده هدف احیای برجام است. تلاش ها برای معرفی نیازها و خواسته های جدید که در نسخه اصلی برجام وجود ندارد، روند احیای این توافق را پیچیده می کنند و نشان دهنده رویکرد مشابه مانند استفاده از فشار و تلاش برای دستیابی به امتیازات یکجانبه هستند.
مجلس به ساختار جدید تنظیم بازار رضایت داد
روزنامه ایران:پس از رفت و آمدی چند میان دولت و مجلس، قصه ایجاد وزارت بازرگانی به پایان بندی مثبت خود نزدیک شد؛ پایانی که از ابتدا مدنظر دولت هم بود، اما به دلیل تغییر آرای مجلس، دچار فراز و فرودی غیرضرور شد. دیروز سخنگوی هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی از نامه رئیس مجلس به رئیس جمهور برای تدوین لایحه دو فوریتی تشکیل «وزارت بازرگانی داخلی و تنظیم بازار» خبر داد. سیدنظامالدین موسوی با اشاره به دیدگاه مثبت رئیس جمهور برای تشکیل وزارت بازرگانی داخلی که در دیدار مشترک دولت و مجلس مطرح شد، گفت: «اخیراً رئیس مجلس شورای اسلامی نامهای به آیتالله رئیسی ارسال کرده که در آن با اشاره به تشخیص دولت برای تشکیل ساختاری مستقل برای بازرگانی داخلی و تنظیم بازار و دیدگاه رئیس جمهور مبنی بر نبود تفاوت بین تشکیل سازمان یا وزارت در این زمینه، از دولت خواسته شده تا لایحه تشکیل وزارت بازرگانی داخلی و تنظیم بازار به صورت دوفوریتی به مجلس ارائه شود.» وی اضافه کرد: با توجه به موافقت رئیس جمهور با تشکیل وزارتخانه، نمایندگان به دو فوریت لایحه تشکیل سازمان بازرگانی رأی ندادند و به نظر میرسد اکثریت نمایندگان با تشکیل وزارت بازرگانی داخلی موافق هستند. به همین دلیل در صورت ارائه لایحه دو فوریتی از سوی دولت در این زمینه، در سریعترین زمان ممکن شاهد شکلگیری این ساختار جدید خواهیم بود.هرچند موافقت مجلس با تشکیل وزارت بازرگانی، خبری مسرت بخش برای دولت و بازار داخلی خواهد بود، اما آنچه در این اظهارات بیان شد، همه ماوقع را بیان نمیکند. مروری بر آنچه از بهمن ماه سال گذشته، پس از ارائه لایحه دولت به مجلس روی داده است، نشان میدهد که آنچه تغییر کرده، نظر مجلس است.
شب بد اساتید
روزنامه فرهیختگان:شب دوشنبه موسی غنینژاد عضو هیاتعلمی دانشگاه صنعت نفت و استاد مدعو در دانشکده اقتصاد دانشگاه شریف با مسعود درخشان عضو هیاتعلمی دانشکده اقتصاد علامه طباطبایی در برنامه جهانآرا روبهروی هم قرار گرفتند. غنینژاد که مترجم و مولف کتابهایی همچون قانون، قانونگذاری و آزادی، آزادسازی و عملکرد اقتصادی اندیشه آزادی، اقتصاد به روایت دیگر، درباره هایک و… است، در بین اهالی اقتصاد به طرفداری از اقتصاد آزاد و مکتب اتریش مشهور بوده و در سمت دیگر مسعود درخشان موسس رشته معارف اسلامی و اقتصاد در دانشگاه امام صادق و مولف کتابهایی همچون علم اقتصاد یا اقتصاد علم نما، سرمایه، سرمایهدار و سرمایهداری: تأملی بر مفاهیم و ابهامات، نگاهی به مسائل اقتصاد ایران و راهکارهای آن، مشتقات و مدیریت ریسک در بازارهای نفت و اقتصاد سنجى: تک معادلات با فروض کلاسیک بوده، معتقد به دخالتهای دولت از تنظیم اقتصاد براساس آموزههای اسلامی است. در ادامه بخشهایی از گفتوگوی دوشنبهشب این دو اقتصاددان آمده است. مختصری از یک گفتوگو. مسعود درخشان: علتالعلل مشکلات ما ساختاری است .علتالعلل مشکلات ما ساختاری است. مسائل اقتصاد ایران کم و بیش روشن است و مردم آن را درک و تجربه میکنند. از گرانیها و افزایش قیمت طلا و ارز و عدمتحقق اشتغال موردانتظار؛ پیشرفتهایی در اقتصاد بوده اما نیازی به بیان مشکلات نیست، چون آن را لمس میکنیم. از این رو باید علت مشکلات را دانست و سپس برای آن راهکار صادر کرد. از دید بنده علتالعلل مشکلات اقتصادی کشور مسائل ساختاری است. در 40 سال گذشته تمام مشکلات اقتصادی در یک چهارچوب و در یک بستر ساختارهایی مطرح شده و کوشیدهاند مطابق با آن حل کنند که این ساختارها و چهارچوبها جواب نداد. انتظار این بود که در دولت رئیسی ساختارها مورد ارزیابی قرار گیرد اما اینطور نشد بلکه دولت فعلی هم سعی دارد در چهارچوب و بستر همان ساختارهای قبلی، مشکلات اقتصادی را بررسی کرده و پاسخ دهد. پرواضح است این موضوع جواب نمیدهد، کمااینکه طی 40 سال گذشته جواب نداده است. اما چرا این تغییرات ساختاری بهوجود نیامده است؟ از نظر بنده بهخاطر این است که آن دیدگاه و تفکر انقلابی در بین مسئولان کشور از مدیران و کارشناسان تا صنعتگران رخ نداده و رخ ندادن آن نیز بهدلیل مطرح شدن مباحث خاص اقتصادی توسط اشخاصی در جامعه مطرح میشود و اقتصاد معمول را تحت الگوی معمول کشورها و با عنوان لیبرالیسم مطرح میکنند. تفکر اقتصادی غالب تحتعنوان لیبرالیسم متاثر از اندیشههای هایک، جلوی انتشار تفکر انقلابی را میگیرند و امالمصائب مسائل اقتصادی کشور همین تفکر است.
حقابه بی آبی؛ مو کندن از کف دست
روزنامه اطلاعات:حدود ۷ ماه از شروع سال آبی جاری سپری شده و رفته رفته به فصل تابستان و خشک ترین روزهای سال نزدیک می شویم؛ در حالی که هنوز میزان بارش های دریافتی فلات ایران بسیار کمتر از حد طبیعی است و ذخایر سدهای کشور به کمترین حد خود رسیده است.طبق جدیدترین آمار، میانگین بارش های جوی در سطح کشور تا دیروز به ۱۸۱ میلی متر رسید که همچنان ۱۵ میلی متر در این مقطع زمانی کمتر از میانگین بارش های دوره بلندمدت است.از سوی دیگر حجم فعلی ذخایر آبی پشت سدهای کشور تا دیروز به حدود ۲۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون متر مکعب رسید و با ورود به دوره کاهش نزولات جوی و افت ورودی آب به سدها، همچنان ۴۰ درصد مخازن سدهای ایران خالیست.سفره های زیرزمینی هم که تامین کننده ۵۵ درصد مصارف آبی کشور هستند و ۶ سال قبل حدود ۱۴۰ میلیارمترمکعب ذخیره آبی داشتند ، اکنون در خوشبینانه ترین حالت کمتر از ۹۸ میلیارد مترمکعب آب دارند.از جهت دیگر، آمار مصرف آب در بخش های کشاورزی، صنعتی و شرب بدون توقف در حال افزایش است و در تمامی بخش ها با الگوی مناسب مصرف فاصله زیادی داریم. بررسی های جدید نشان می دهد در ۲۰ درصد از چاه های مجاز و دارای پروانه کشور میزان برداشت روزانه آب تا ۱۰ برابر حد مجاز است و این اشتهای سیری ناپذیر باعث شده تا عمق دسترسی به آب در فلات مرکزی، جنوبی و شرقی کشور به بیش از ۳۵۰ متری سطح زمین برسد.در چنین شرایط نگران کننده ای از وضعیت تأمین آب برای ماه های آینده، عده ای از کشاورزان استان های مرکزی با تجمع در مقابل دستگاه های مسئول و اظهار گلایه از کمبود آب، خواستار دریافت حقابه قانونی خود از حوضه های آبریز اطراف شده اند.
مرغ از سبد پرید
روزنامه همشهری:قیمت مرغ در فروشگاههای سطح شهر به کیلویی 90هزار تومان رسیده و شکایت شهروندان از کمبود مرغ در قصابیها و فروشگاههای پروتئینی روزبهروز بیشتر میشود. مشاهدات خبرنگاران همشهری حاکی از آن است که در میادین میوه و ترهبار نیز که مرغ گرم کامل با قیمت مصوب کیلویی 63هزار تومان عرضه میشود، صف خرید اول وقت طولانی است و سهمیه توزیعی در بیشتر میادین اغلب تا ظهر به اتمام میرسد.کاهش جوجهریزی در ماههای پایانی سال گذشته و مشکلات جدید در زمینه ترخیص نهادههای طیور ازجمله نامشخص بودن رقم ارزشافزوده واردات کالاهای اساسی در سال1402، از سوی مسئولان صنفی بهعنوان2عامل اصلی کاهش عرضه و افزایش قیمت مرغ از نخستین روزهای سال جدید معرفی شدهاند، اما سؤال این است که چرا با وجود قابل پیشبینی بودن افزایش تقاضا در عید و ماه مبارک رمضان، تدابیر لازم برای حل این مشکلات و کنترل وضعیت بازار ازسوی مسئولان امر اندیشیده نشد تا مرغی که 3ماه پیش 10هزار تومان زیر نرخ مصوب و با قیمت کیلویی 50هزار تومان به فروش میرسید، حالا به نزدیک دوبرابر این رقم برسد و همان هم بهسختی در دسترس مصرفکنندگان قرار گیرد.وضعیت کنونی بازار مرغ به اعتقاد بخش تولید، کاملا قابل پیشبینی بود. دبیر کانون انجمن صنفی تولیدکنندگان مرغ گوشتی در گفتوگو با همشهری، شرایط امروز بازار مرغ را حاصل بیتوجهی به تولیدکنندگان و نبود حمایتهای لازم در میان تصمیمگیران دولتی دانست و افزود: دلایل کمبود مرغ در بازار مربوط به الان نیست و به یکسال پیش برمیگردد. پرویز فروغی اضافه کرد: مرغداران طی سال گذشته چیزی حدود 12هزار میلیارد تومان ضرر دادند و این زیان هنگفت باعث شد عده زیادی از آنها از چرخه تولید خارج شوند و دیگران هم بالاجبار جوجهریزی را به نصف یا دوسوم ظرفیت کاهش دادند. او ادامه داد: میزان جوجهریزی با توجه به این شرایط کاهش پیدا کرد؛ چون از یکسو مرغداران نقدینگی نداشتند و از سوی دیگر هزینهها بالا بود و نهاده هم به میزان کافی در دسترس تولیدکنندگان قرار نمیگرفت. بهگفته این مقام صنفی، تخصیص نیافتن ارز موردنیاز برای واردات و ترخیص نهادههای دام و طیور هزینههای مرغداران را بالا برد؛ تا جایی که تا چندینماه سویا پیدا نمیشد و مرغداران ناچار شدند آن را از بازار آزاد با 2 تا 3برابر قیمت تهیه کنند.
//انتهای پیام