افتخاری برای همه هلالاحمریها
مسئولان تیمهای عملیاتی در مناطق زلزلهزده ترکیه از خاطراتشان میگویند
تیمهای اعزامی به ترکیه و سوریه، همگی از امدادگران آموزشدیده و کارکشته هلالاحمر بودند که در حوادث بزرگی نقشآفرینی کردهاند؛ از زلزله کرمانشاه و زلزله بم گرفته تا انفجار بیروت و حمله نظامی آمریکا به افغانستان و… تجربه حضور در این حوادث در کنار مدیریت تیمهای اعزامی باعث شد تا امدادگران ایرانی ماموریت خود را با موفقیت سپری کنند. تیمهای آنست و همچنین دستگاههای زندهیاب در مدت کوتاه حضور در ترکیه توانستند جان برخی از افراد را نجات دهند و پیکر برخی از آنها را از زیر آوار بیرون بیاورند تا سبب آرامش بازماندگان شوند. مرور روایتهایی از مسئولان تیمهای عملیاتی حاضر در ترکیه خالی از لطف نیست.
مرضیه موسوی- شهروند آنلاین؛ به محض استمداد بینالمللی کشورهای حادثهدیده، برنامهریزی برای اعزام نیرو و تجهیزات عملیاتی به مناطق زلزلهزده آغاز شد. نخستین تیمهای اعزامی به ترکیه از طرف هلالاحمر ایران، تیمهایی از استانهای اردبیل و آذربایجان شرقی بودند؛ استانهایی که اشتراکهای زبانی با کشور ترکیه داشتند و ارتباط برقرار کردن آنها با مسئولان مدیریت بحران یا همان اداره آفات ترکیه، سریعتر و راحتتر انجام شود.
«بابک محمودی»، سرپرست سازمان امدادونجات به «شهروند» میگوید: «بعد از اعزام تیمهای عملیاتی به ترکیه، تیمی 11نفره هم به سوریه اعزام شد تا در مناطق زلزلهزده به خدماترسانی بپردازند. برای نخستینبار بهمنظور ارائه خدمات امدادی در ترکیه و سوریه انتقال هوایی دو دستگاه خودروی نجات و سه دستگاه خودروی امدادی با هماهنگی و همکاری نیروی هوایی ارتش اتفاق افتاد و با توجه به امکاناتی که همراه داشتیم، موفق شدیم ضمن تدوین طرح ایجاد اردوگاه اسکان اضطراری و امکانات موردنیاز، طی هماهنگیهای انجامشده نسبت به ایجاد اردوگاه اسکان اضطراری در ترکیه و سوریه اقدام کنیم.»
یکی از مهمترین اقدامهایی که امدادگران هلالاحمری در مناطق زلزلهزده ترکیه و سوریه انجام دادند و در سایه آن توانستند آرامش را به میان زلزلهزدهها بیاورند، ایجاد اردوگاههای اسکان اضطراری بود. سرپرست سازمان امدادونجات جمعیت هلالاحمر میگوید: «هلالاحمر مجموعا 10اردوگاه در مناطق زلزلهزده دو کشور ایجاد کرد. یکی در سوریه به ظرفیت 100خانوار و 9اردوگاه هم در ترکیه به ظرفیت 830نفر.»
تیمهای اعزامی به مناطق زلزلهزده با امکانات کامل در ترکیه و سوریه حاضر شدند. از تیم آنست همراه با 5قلاده سگ زنده گرفته تا تجهیزات لجستیک: «تیمهای امدادی ما 14دستگاه سیستم برش بتن و فولاد، 2دستگاه خودروی نجات و 3دستگاه خودروی امدادی در اختیار داشتند که با کمک این تجهیزات توانستند با انجام عملیات جستوجو در 83آپارتمان تخریبشده در ترکیه و 11آپارتمان ویران در سوریه 11نفر را بهصورت زنده در ترکیه از زیر آوار نجات دهند.»
هلالاحمر ایران همچنین کمکهای بشردوستانه دیگر ازجمله موادغذایی، بستههای بهداشتی، موکت و پتو، لباس گرم و… را نیز بهدست مردم زلزلهزده سوریه و ترکیه رساند.
ایمنی در بلندمرتبهسازی
حضور در هر حادثهای برای تیمهای عملیاتی و امدادی تجربه تازهای است. حتی بهگفته معاون عملیات سازمان امدادونجات، در شرایطی مثل زلزله ترکیه، شرایط در شهربهشهر و محلهبهمحله تفاوتهایی با هم داشت و در نتیجه تجربههای متفاوت از هم نصیب امدادگران میکرد.
«مرتضی مرادیپور» که مسئولیت یکی از تیمهای اعزامی به ترکیه را نیز برعهده داشت درباره زلزله ترکیه میگوید: «انتخاب تیمهایی که به محل حادثه اعزام میشوند، برای ما از چند جنبه مهم بود؛ هم توانایی و تجربههای پیشین این تیمها و هم آشنایی با زبان مردم ترکیه. به همین دلیل ابتدا تیمهایی از استانهای ترکزبان ما اعزام شدند. بعد هم از قزوین، تهران و زنجان و…. از طرفی گرچه تیم البرز هم اعلام آمادگی کرده بود، اما البرز بهعنوان معین استان تهران در حوادث بهشمار میرود. به همین دلیل تیم البرز به ترکیه اعزام نشد تا اگر در تهران حادثهای بهصورت همزمان رخ داد، بتوانیم پاسخگو باشیم.»
هلالاحمر ایران همان روزها درگیر کمکرسانی به مردم زلزلهزده خوی هم بود و با وجود این، وظایف بینالمللی خود را زمین نگذاشت. مرادیپور میگوید: «ما بهعنوان عضوی از نهضت بینالمللی صلیبسرخ و هلالاحمر وظایف ذاتیای داریم و فارغ از هر مناسبات و ملاحظاتی باید در حوادث بزرگ کشورهای دیگر به کمک آنها برویم.»
مناطق زلزلهزده ترکیه که تیمهای ایرانی در آن مستقر شده بودند، عرصهای برای محک زدن تیمهای عملیاتی و امدادی نیز بود. بهگفته معاون عملیات سازمان امدادونجات، هلالاحمر ایران علاوه بر بحث امدادرسانی در عملیات جستوجو و نجات هم مشارکت داشت.
او میگوید: «هلالاحمر از معدود تیمهایی بود که همپای مسئولان مدیریت بحران یا همان اداره آفات ترکیه فعالیت میکرد. تفاوت تیمهای ما و دیگر کشورها بسیار مشهود بود، چراکه اغلب کشورها فعالیتهایی محدود داشتند. شاید دلیل این تفاوت، به مسئولیتهایی که هر جمعیت ملی در کشورش برعهده دارد برمیگردد؛ در برخی از کشورها مسئولیتها و اقدامهای جمعیت ملی محدود است و حتی در جاهایی این جمعیتها تنها برطرفکننده موانع سیاسی در بحرانها و حوادث هستند.»
آنچه از نگاه مرادیپور دور نمانده، میزان خسارتها و آسیبهایی است که با وجود شدت زمینلرزه به سازهها و ساختمانها وارد شده است.
او که دغدغه همراه شدن مدیران سوانح و مدیران توسعه شهری را دارد، میگوید: «با وجود شدت بالایی که زلزله در ترکیه داشت، اما میدیدیم که برخی از ساختمانهای بلندمرتبه فرو نریختهاند. این مسأله کمک زیادی به سرعت بخشیدن به امدادرسانی میکرد. من این وضعیت را با آنچه در ایران در حال رخدادن است، مقایسه میکنم. عملیات جستوجو و نجات شهری در تمام دنیا در حال تغییر است. حرکت به سمتی است که ایمنی در ساختمانهای بلندمرتبه، پیش از ساخت بهطور کامل رعایت شود. درواقع هزینهای که برای پیشگیری میشود بسیار کمتر از هزینههای درمان خواهد بود.»
افتخاری برای همه امدادگران
فعالیت تیمهای ایرانی خیلی زود سر از اخبار ترکیه و سایر کشورها درآورد. امدادگران هم در جستوجوی افراد زنده زیر آوار و هم در رهاسازی اجساد، نقش مهمی داشتند و ماموریت خود را به خوبی به پایان رساندند.
«عزیز ارشادیان»، معاون امدادونجات استان اردبیل و مسئول تیمهای اعزامی ایران در ترکیه میگوید: «فارغ از همه تعارفها، تفاوت بین تیمهای ایرانی و سایر کشورها به خوبی مشخص بود. حتی در همان هفته نخست، دولت ترکیه تعدادی از جمعیتهای ملی را که کارآمدی نداشتند، از منطقه عملیاتی اخراج کرد. وقتی ما کار آواربرداری و جستوجو را در آوارههای شهر اصلاحیه آغاز کردیم، خیلی زود به یکی از مهمترین نیروهای امدادی منطقه تبدیل شدیم و بسیاری از مردم برای دریافت کمک پیش ما میآمدند.»
کار را از صبح علیالطلوع آغاز میکردند و آخرین تیمی بودند که شب، منطقه عملیاتی را ترک میکردند تا استراحت کنند. هماهنگی و کار گروهی، راز موفقیتی بود که در کنار مهارت، به کمک امدادگران ایران آمده بود.
ارشادیان میگوید: «رسانههایی که در صحنه عملیاتی حضور داشتند بارها از امدادگران ایرانی بهعنوان تیمهای خستگیناپذیر یاد میکردند. وقتی در ساختمانی 6طبقه مشغول آواربرداری بودیم، یکی از ساکنان همان ساختمان که عزیزانش را زیر آوار داشت از ما میخواست که کار را متوقف و کمی استراحت کنیم.»
تجربه حضور در عملیاتهایی مانند افغانستان، عراق و… را در کارنامه خود دارد. با این حال حضور در زلزله ترکیه را یکی از موفقیتآمیزترین ماموریتهای بینالمللی هلالاحمر ایران میداند. او میگوید: «عملیات ترکیه با وجود سنگین بودن حادثه و کار زیاد، یکی از بهترین ماموریتهای بینالمللی امدادگران ایرانی بود و در آن خوش درخشیدند.»
از ساعتی میگوید که خبر تقدیر اردوغان از هلالاحمر ایران را شنید: «این مدال افتخاری است که تکتک اعضای حاضر در ترکیه برای ایران به ارمغان آوردهاند. همه امدادگران این مدال را گرفتهاند و افتخارش نصیب همه آنهاست.»
// انتهای پیام