روزنامه های امروز به بررسي اختلاف دولت و مجلس در ساماندهی تعطیلات آخر هفته ، انتقادات در خصوص فيلترينگ گسترده اينترنت و پلتفرمها ، مشاغل جدیدی که پزشکان به آن رو آوردهاند ، شهروند دانمارکی که وجود شکنجه در زندان ایران را تکذیب کرد ، خوانشی جدید از چالش عدالتخواهی درون ساختار سیاسی و… پرداخته بودند
به گزارش شهروند آنلاین؛ امروز اخبار مربوط به کاهشی شدن روند قیمتها در بازار ارز، طلا و خودرو در صدر توجه و تحلیل برخی از مطبوعات بود. روزنامه های امروز همچنین به بررسي اختلاف دولت و مجلس در ساماندهی تعطیلات آخر هفته ، انتقادات در خصوص فيلترينگ گسترده اينترنت و پلتفرمها ، مشاغل جدیدی که پزشکان به آن رو آوردهاند ، شهروند دانمارکی که وجود شکنجه در زندان ایران را تکذیب کرد ، خوانشی جدید از چالش عدالتخواهی درون ساختار سیاسی و… پرداخته بودند. با هم مروری داریم به برخی از این عناوین؛
تدابیر اقتصادی علیه سوداگری
روزنامه ایران:پس از چند روز کش و قوس و ورود لحظهای نرخ دلار آزاد به زیر50 هزارتومان، نرخ اسکناس امریکایی چند ساعت پس از آغاز به کار بازار وارد کانال 49 هزارتومان شد و درهمین کانال باقی ماند. به دنبال این رخداد، در بازار سکه و طلا هم شاهد ریزش شدید قیمتها بودیم، به گونهای که سکه تمام بهار آزادی طرح جدید با افت بیش از 1.2 میلیون تومان به کانال 29 میلیون تومان عقبگرد کرد.این درحالی است که با تغییر شرایط اقتصادی و نیز انتشار اخبار مثبت، بسیاری از کارشناسان از ورود دلار به کانال اصلی 40 هزارتومانی خبرمیدادند، موضوعی که روز گذشته روی کانالهای تلگرامی و با وجود مقاومتهایی که درکانال 50 هزارتومان وجود داشت، نمایان شد. طی روزهای اخیر علاوه بر اخبار مثبتی که از حل و فصل اختلافات میان ایران و آژانس انرژی اتمی منتشرشد، دستاوردهای سفر رئیس کل بانک مرکزی به واشنگتن و اعلام خبر امکان دسترسی سریع ایران به حق برداشت ویژه 6.7 میلیارد دلاری ایران نزد صندوق بینالمللی پول و نیز احتمال آزادسازی داراییهای بلوکه شده ایران در کره جنوبی و عراق جمعاً به مبلغ 24 میلیارد دلار؛ از جمله مواردی بود که بازار ارز را تحت تأثیر قرارداد. البته از ابتدای سالجاری تاکنون با تداوم سیاستهای ارزی بانک مرکزی با هدف ثبات ارزی، شاهد نوسان اندک نرخ ارز درکانالهای مشخص بودیم که با تقویت جو مثبت بازار، اکنون شاهد ترک کانال 50 هزارتومانی توسط دلار آزاد هستیم.
تأسیسات وزارت جنگ اسرائیل هم به تیر غیب گرفتار شد!
روزنامه کیهان:طي يك سال گذشته نيروهاي امنيتي رژيم صهيونيستي با مجموعهاي از حوادث پيچيده و زنجيروار روبهرو بودهاند كه هنوز نتوانستهاند در برابر اينگونه حوادث اقدامي انجام دهند. شامگاه سهشنبه نيز وقوع انفجاري مهيب با منشأ نامعلوم در تاسيسات نظامي البيت بخشهايي از فلسطين اشغالي را لرزاند. اين حادثه برگ ديگري از ضعف نظامي ارتش رژيم صهيونيستي را آشكار كرد.در آخرين ساعات شامگاه سهشنبه و تنها كمتر از يك ساعت تا نيمهشب، منابع خبری از وقوع انفجاري شدید در تاسیسات البیت متعلق به وزارت جنگ رژیم صهیونیستی در منطقه رمات هشارون خبر دادند. وبسايت جروزالمپست در خبر فوري علت وقوع این انفجار را به فعل و انفعالات شیمیایی مرتبط كرد، اما جزئيات بيشتري از اين حادثه ارائه نداد. اگرچه منابع صهيونيستي تایيد كردند كه انفجار در کارخانه البیت چندین نفر را زخمی كرد، اما برخي منابع ديگر احتمال كشته شدن افرادي در اثر اين انفجار را رد نكردند. در عين حال از اين جهت كه اين انفجار در ادامه سلسله انفجارها و حوادث با منبع نامشخص صورت گرفت، بار ديگر پرونده حوادث مبهم در مناطق اشغالي را روي ميز كارشناسان و ناظران مسائل منطقه قرار داد.
سفر ویژه آنتونی بلینکن به ریاض
روزنامه تجارت: در شرایطی گسترهای از صلح منطقه خاورمیانه را فرا گرفته، به نظر میرسد آمریکاییها نیز تلاش دارند، اسرائیل را وارد این جریان صلح کنند. تنش زدایی ایران با عربستان و دیگری کشورهای عربی، زمینهساز نگرانی مقامهای صهیوینستی شده است. در نتیجه امر به نظر میرسد، واشنگتن تلاش دارد با نوعی دلجویی از نتانیاهو، هدیه عادیسازی مناسبات را به حاکمان تلآویو ببخشد.به گزارش «تجارت»، یک مقام آمریکایی اعلام کرد که آنتونی بلینکن در جریان دیدار با محمد بن سلمان، چندین پرونده از جمله عادی سازی روابط با اسرائیل را بررسی کرده است. خبرگزاری عربستان (واس) بامداد چهارشنبه گزارش داد که محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا دیدار و درباره روابط دوجانبه میان دو کشور گفتوگو کرد.این آژانس خبری افزود که آنها “جنبههای همکاری در زمینههای مختلف و تحولات در موقعیتهای منطقهای و بینالمللی” را مورد بحث قرار دادند. این مقام مسؤول که خواست نامش فاش نشود، گفت: وزیر خارجه و ولیعهد عربستان در این دیدار «امکان عادی سازی روابط با اسرائیل» را بررسی و با ادامه گفتوگو در این زمینه موافقت کردند. در این گفتوگوها همچنین جنگ جاری در سودان مورد بحث قرار گرفت؛ جایی که آمریکا و عربستان که میانجیگری مشترک را رهبری میکنند، نتوانستهاند هر دو طرف درگیری را مجبور کنند آتشبسهایی که توافق کردهاند را نقض نکنند و به آن پایبند باشند.این مقام آمریکایی با اشاره به اینکه بلینکن و بن سلمان «مذاکراتی علنی و صریح که موضوعات مختلف منطقهای و دوجانبه را پوشش میدهد» انجام دادند، افزود: بلینکن در این دیدار پرونده «حقوق بشر، هم در بخش کلی و هم مربوط به موضوعات خاص» را مطرح کرد. وی خاطرنشان کرد: در این جلسه مشخص شد با آگاهی ما از نقاطی که در مورد آنها اختلاف نظر داریم؛ اما تعدادی از نقاط همگرایی هم وجود دارد.
پنجشنبه یا شنبه؛ مسئله این است
روزنامه شرق: ساماندهی تعطیلات رسمی کشور موضوعی است که از مجالس ششم تا نهم همواره از سوی دولت و مجلس مطرح بوده و پنجم دیماه سال 95 طرح اصلاح لایحه قانون تعطیلات رسمی کشوری بهصورت عادی از سوی هیئترئیسه مجلس اعلام وصول شد؛ اما هنوز که هنوز است این مسئله در مجلس تعیین تکلیف نشده است. از آنجایی که روزهای شنبه و یکشنبه در سایر کشورهای دنیا تعطیل است و در سال ۱۹۹۸ در همایش کشورهای اسلامی توافق شد کشورهای اسلامی نیز بهجای پنجشنبه، روزهای شنبه را تعطیل کنند، همه کشورهای اسلامی غیر از ایران و سوریه به دلیل اینکه اختلاف تعطیلات خود را با دنیا کمتر کنند، روزهای جمعه و شنبه را تعطیل کردند؛ اما همچنان این موضوع روی میز مسئولان ایرانی قرار دارد. البته برخی کارشناسان اقتصادی و نمایندگان مجلس بر این باورند که برخی مبادلات اقتصادی به خاطر تفاوت در تعطیلی آخر هفته کشورمان با دیگر کشورها تحت تأثیر قرار میگیرد و مشکلاتی را برای ما ایجاد میکند. بااینحال، دولت کمتوجه به مسئله ناهماهنگی روزهای تعطیلی آخر هفته ایران با سایر کشورها، قصد دارد بهجای روز شنبه که میتواند هماهنگی بیشتری با بازار جهانی ایجاد کند، در قالب اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری به دنبال تعطیلی روزهای پنجشنبه بهجای شنبه است. خبر ارائه لایحه تعطیلی پنجشنبهها به مجلس را 12 فروردین سال جاری (1402) محسن منصوری، معاون اجرائی رئیسجمهور اعلام کرد؛ اما آنطور که برخی نمایندگان خبر دادهاند، این موضوع منجر به اختلافنظر میان مجلس و دولت شده است؛ یعنی دولت بر تعطیلی روزهای پنجشنبه اصرار دارد و مجلس خواستار تعطیلی روزهای شنبه بهعنوان تعطیلی آخر هفته است. چندی پیش، محسن پیرهادی، نماینده مردم تهران در مجلس و نایبرئیس فراکسیون انقلاب، در توییتی نوشت که ارائه اصلاحیهای بر لایحه دولت برای تعطیلی شنبهها بهجای پنجشنبهها را در کمیسیون اجتماعی مجلس دنبال خواهد کرد. او در این توییت نوشت: «تعطیلی شنبهها بهجای پنجشنبهها و بهرهمندی تمامی نیروهای کار اعم از دولتی و بخش خصوصی، مطالبه بخشی از فعالان اقتصادی و مردم از مجلس است. با ارائه اصلاحیهای بر لایحه دولت به کمیسیون اجتماعی، پیگیر هر دو مطالبه هستم. این امر به بهرهوری، ارتباطات بینالمللی و عدالت کمک خواهد کرد». علاوه بر او، ولی اسماعیلی، نایبرئیس کمیسیون اجتماعی مجلس نیز دراینباره خبر داد: «کلیات لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته به دو روز در کمیسیون اجتماعی به تصویب رسیده؛ اما درباره اینکه تعطیلی روز پنجشنبه باشد یا شنبه تصمیمگیری نشده است. قرار شد در جلسه آتی کمیسیون اجتماعی درخصوص اینکه پنجشنبه یا شنبه تعطیل باشد، تصمیمگیری شود».
اينترنت به مثابه اسلحه
روزنامه اعتماد:سخنگوي دولت كه سهشنبه شب براي پاسخگويي به برخي پرسشهاي دانشجويان راهي دانشگاه تهران شده بود در پاسخ به انتقادات دامنهدار دانشجويان در خصوص فيلترينگ گسترده اينترنت و پلتفرمها در دولت سيزدهم، اينترنت را مشابه «سلاح» قلمداد كرد و گفت: همانطور كه اسلحه در دست برخي افراد و جريانات ممكن است خطرناك و كشنده باشد، «اينترنت» هم در دست اقشار مختلف جامعه همين گونه است و ممكن است منشا خطرات فراواني شود. سخنگوي دولت سپس با طرح چنين مثالي، اينگونه نتيجه ميگيرد كه همانطور كه سلاح در دست برخي اقشار خاص مانند پليس و… قرار دارد، اينترنت بدون فيلتر هم بايد در اختيار مديران و مسوولان و… باشد. بلافاصله پس از اين اظهارنظر دامنه وسيعي از انتقادات نسبت به قياس سخنگوي دولت سيزدهم جريان يافت. از يك طرف كاربران فضاي مجازي با بازنشر اين اظهارات و صحبتهاي قبلي ابراهيم رييسي و بهادريجهرمي در ايام انتخابات 1400 به تناقضات جدي در اظهارات اين دو مقام در قبل و بعد از انتخابات اشاره كردند و از سوي ديگر حقوقدانان و وكلاي كشور با اشاره به نص صريح قانون و حقوق ملت، نگاه دولت را نسبت به طبقاتي شدن اينترنت غيرقانوني ارزيابي كردند. شيما قوشه، كامبيز نوروزي و علي مجتهدزاده 3تن از وكلا و حقوقداناني هستند كه در گفتوگو با «اعتماد» اين اظهارات را نقد و براساس اصول مندرج در قانون اساسي آن را شايسته پيگيري قضايي ارزيابي كردند.
علي مجتهدزاده در واكنش به اظهارات سخنگوي دولت مينويسد: «بر پايه استدلال سخنگوي دولت ميتوان هر نوع حق عمومي را در جامعه طبقهبندي و مردم را از نظر نوع دسترسي به آن حق به درجات مختلف تقسيم كرد و اين چيزي نيست جز ايجاد رانت طبقاتي. رانتي كه هر چند در لوا و ظاهر قانون هم بستهبندي شود باز هم چيزي از مذمت آن كاسته نخواهد شد. مثلا ميشود گفت همانطور كه همه مردم حق حضور در پادگان نظامي را ندارند پس ميتوان حق دسترسي به مكانهاي عمومي مثل مترو يا پارك را هم براي جامعه طبقهبندي كرد.»
پزشکان مسافرکش و آرایشگر را معرفی کنید!
روزنامه جوان:رانندگی، بسازبفروشی، آرایشگری و دلالی دلار؛ اینها مشاغل جدیدی است که پزشکان به آن رو آوردهاند! این ادعا مبتنی بر بررسیهای «جوان» نیست، بلکه رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران چنین اظهارنظری کردهاست. مخارج بالای طبابت (!) باعث شدهاست که به گفته رئیس جامعه پزشکان متخصص، پزشکها به مشاغل دوم و سوم روی آورند. داستان مظلومنمایی و فرافکنی برخی از پزشکها موضوع تازهای نیست. هر از چندگاهی که بحث جلوگیری از فرار مالیاتی پزشکان یا افزایش ظرفیت پزشکی پیگیری میشود، این اظهارنظرهای شاذ هم در رسانهها مطرح میشود. خوب است برای رفع اتهام از قاطبه پزشکان خدوم هم که شده، به جای کلیگوییهای مجمل، یکبار فهرستی از پزشکانی که رانندگی، آرایشگری و دلالی دلار میکنند، منتشر شود.ممکن است شما هم گذرتان به میدان فردوسی و راسته دلارفروشها افتادهباشد و با دلالهایی که در حاشیه میدان در گوش هر رهگذری زمزمه میکنند «دلار دلار» مواجه شدهباشید، اما بعید میدانم این نکته را بدانید که ممکن است برخی از این افراد که شما به خرید یا فروش دلار با قیمت خوب ترغیب میکنند، پزشک هستند! این را ما نمیگوییم و گوینده چنین ادعایی دکتر ایرج خسرونیا، رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران گفتهاست. البته این یکی از مشاغلی است که به گفته وی برخی شاغلان در آن پزشک هستند. طبق اظهارات خسرونیا هزینههای ۵۰، ۶۰ میلیونی اداره مطب موجبشده برخی در کنار طبابت شغل دوم یا سوم هم داشته باشند تا بتوانند هزینههای زندگی را تأمین کنند و بسیاری از پزشکان عمومی، داخلی، عفونی و اطفال به طور جدی با مشکلات مالی مواجه شدهاند و درآمدهای آنها برای ادامه زندگی کافی نیست.طبق اظهارات این پزشک، وضعیت مالی پزشکان به قدری ناگوار است که برخی پزشکان به این نتیجه رسیدهاند که مطب خود را تعطیل و به جای آن کافی شاپ یا آرایشگاه تأسیس کنند. خسرونیا در توصیفش از شرایط زندگی بسیار وخیم پزشکان کار را به جایی میرساند که میگوید: «پزشکانی داریم که مسافرکشی میکنند. تعدادی از پزشکان شغل طبابت را رها کرده و به مشاغل دیگر رو آوردهاند. برخی بساز و بفروش شدهاند، حتی برخی از آنان به دلارفروشی رو آوردهاند.»
اسرار شکنجهگاه مخوف!
روزنامه خراسان: خواستگاری که دختر مورد علاقه اش را با انگیزه سوء ظن ارتباط خیابانی و اخاذی 2 میلیارد تومانی به شکنجه گاه مخوف کشانده بود، در حالی با عملیات 5 ساعته کارآگاهان اداره جنایی پلیس آگاهی خراسان رضوی به دام افتاد که دختر جوان نیز از چنگ گروگان گیر با سرووضعی خون آلود رها شد.به گزارش اختصاصی روزنامه خراسان، ماجرای این گروگان گیری هولناک ظهر روز سه شنبه گذشته هنگامی لو رفت که زنگ تلفن همراه یک راننده مسافرکش شهری به صدا درآمد.او که شماره دخترش را روی صفحه نمایشگر گوشی می دید، بی درنگ کلید سبز رنگ پاسخ را فشرد اما ناگهان حیران و هراسان در شوک فرو رفت. پسر جوانی به نام «امیر» که قبلا خواستگار دخترش بود با فریادهای خشم آلود از ربودن «ر- م» خبر داد و مدعی شد اگر مبلغ 2 میلیارد تومان نپردازد، بلایی جبران ناپذیر به سر او خواهد آورد!این تهدیدهای وحشتناک در حالی از آن سوی خط بیان می شد که صدای جیغ و فریادهای «ر- م» (دختر 22 ساله) نیز در گوشی تلفن می پیچید و بر اضطراب و نگرانی های پدر دختر جوان می افزود.گزارش اختصاصی روزنامه خراسان حاکی است: دقایقی بعد مرد میان سال وحشت زده خود را به کلانتری الهیه رساند و ماجرای گروگان گیری را در حالی برای افسر نگهبان بازگو کرد که دخترش از شب قبل به خانه نیامده بود! ساعتی بعد با تشکیل پرونده مقدماتی آدم ربایی، بررسی های تخصصی از سوی مقامات ارشد انتظامی به پلیس آگاهی خراسان رضوی سپرده شد و بدین ترتیب گروه ورزیده ای از کارآگاهان اداره جنایی با دستورات ویژه سرهنگ جواد شفیع زاده (رئیس پلیس آگاهی خراسان رضوی) برای پیگیری این ماجرای هولناک وارد عمل شدند. در همین حال کارآگاهان در اولین مرحله از اقدامات پلیسی، آموزش های لازم را برای حفظ جان دختر جوان به پدر وی ارائه دادند تا نحوه برخورد و گفت وگو با آدم ربای 26 ساله را رعایت کند. از سوی دیگر نیز رصدهای اطلاعاتی کارآگاهان زیر نظر مستقیم سرهنگ مهدی سلطانیان (رئیس اداره جنایی آگاهی) و با همکاری کارشناسان اداره اطلاعات جنایی وارد مرحله عملیاتی شد. ردزنی های پلیس در حالی به سوی بزرگراه آسیایی مشهد – قوچان کشید که گروگان گیر در تماس کوتاه دیگری از پدر دختر خواست تا خودرواش را برای آزادی دختر به وی واگذار کند. همین سرنخ کافی بود تا عملیات در منطقه الهیه مشهد کلید بخورد چرا که «امیر» (گروگان گیر) نشانی منزلی را در بولوار سجادیه به «ع – م» داد و او را تهدید کرد که نباید پلیس در جریان آدم ربایی قرار گیرد!
روایت هتل اوین
روزنامه وطن امروز: «توماس کیمس» شهروند دانمارکی که اخیرا به کشور خود بازگشت، در نخستین مصاحبهای که انجام داد، درباره حضورش در ایران صحبت کرد. بنا بر گزارش میزان، کیمس در این مصاحبه گفت: ایرانیها کاری جز خوشرفتاری در قبال من نکردند. همانطور که در فضای آنلاین خوانده و شنیدهاید، آنها این کار را با میهماننوازی عالی خود انجام دادند. شهروند دانمارکی تاکید کرد در ایران با وی مانند یک میهمان رفتار شد و هیچ «شکنجه جسمی یا چیزی شبیه آن» وجود نداشت.شهروند 28 ساله دانمارکی آبان 1401 در جریان اغتشاشات بازداشت شد و در نهایت 13 خرداد 1402 همراه با 2 شهروند اروپایی زندانی دیگر آزاد شد.رسانههای غربی و برخی به اصطلاح گروههای مدافع حقوق بشر، به عنوان بازوهای ضد تبلیغاتی کشورهای غربی علیه ایران، در سالهای اخیر به شکل مستمر تلاش کردهاند با ارائه گزارشها و تصاویر دروغین از وضعیت زندانها در ایران، از این امر برای موجسواری علیه کشورمان استفاده کنند.اغتشاشهای سال 1401 فرصتی را در اختیار آنها قرار داد تا به زعم خود به افشاگری درباره آنچه در زندانهای ایران میگذرد، دست بزنند؛ طرح ادعاهای دروغ، کارزار هدفمند و البته غیرمستندی بود که از سوی رسانههای غربی به دستور کارفرمایان پشت پرده اجرایی شد؛ اگرچه واهی، مغرضانه، سوگیرانه، غیرواقعی و غیرمستند بودن این ادعاها و گزارشها – که عمدتا با استناد به گفتههای افراد ناشناس مطرح میشد – بسیار واضح بود و دستگاه قضا در مواردی با ارائه مستندات و مدارک، تیر اتهامهای ادعایی را به سنگ زد.اظهارات اخیر شهروند دانمارکی درباره وضعیت زندانهای ایران و نحوه برخورد با او در دوره حبس در حالی مطرح شد که چند روز پیش سفرا و دیپلماتهای ۲۸ کشور و نمایندگان سازمانهای بینالمللی در قالب هیاتی ۳۶ نفره در ندامتگاه زنان حضور یافته و از بخشهای مختلف آن بازدید کردند. جمهوری اسلامی ایران از معدود کشورهایی است که در سالهای اخیر بازدیدهای سفرا و نمایندگان خارجی از زندانهای خود را ترتیب داده است.
چگونه مردم، بدبین یا خوشبین میشوند
روزنامه همشهری:بعضی پدیدههای بهظاهر ساده اقتصادی، عواقب بغرنج فرهنگی به بار میآورند؛ درست مثل پیکر جاندار یک موجود که ایراد در هر عضوش، سایر اعضا را به تبوتاب میاندازد. این متن بهدنبال ارائه یک گفتار اقتصادی نیست بلکه میخواهد ابعاد پنهانی موضوعی را رونمایی کند که از آن با عنوان «فرهنگ اقتصادی» یاد میکنیم.«مؤسسه همشهری» در آخرین نظرسنجی تلفنی خود از مردم درباره تبعیض مالیاتی سؤال و تلاش کرده است احساس و رفتار مردم را در مواجهه با فرار مالیاتی شناسایی کند. در گزارش این نظرسنجی (با حجم نمونه 710نفر از شهروندان تهرانی) آمده است که 90درصد مردم این تجربه را داشتهاند که در مواجهه با یک شغل یا صنف اقتصادی، از آنان خواسته شده هزینه را کارتبهکارت کرده یا نقدا بپردازند؛ درحالیکه آن مجموعه موظف بوده برای ثبت مالیات حتما از دستگاه کارتخوان استفاده کند. 48درصد از پاسخگویان این تجربه را در مواجهه با پزشکها و 18درصد در مواجهه با مغازهها و خردهفروشها تجربه کردهاند و در مشاغل دیگری نظیر آرایشگرها نیز فراوانی این تجربه به 8درصد رسیده است.اینکه مسئله مالیاتستانی در ایران در چه وضعیتی قرار دارد یا اینکه فرارهای مالیاتی در کدام نقاط و با چه شگردهایی رخ میدهد، موضوع این گفتار نیست؛ نکته مهم و تذکر حیاتی، ناظر به بخش احساسی و تجربه زیسته مردم است؛ اینکه همه ما تجربههایی از این جنس داریم که یک مغازهدار به تعمد دستگاه کارتخوان خود را خاموش کرده یا اعلام میکند خراب است و این اتفاق برای هفتههای متمادی رخ میدهد و شما یقین میکنید که او تمام تلاشش را میکند با زرنگی گردش حسابهای تجاریاش را پنهان کند تا مشمول مالیات نشود و سود بیشتری ببرد، اما این اتفاق ساده چه بلایی بر سر فرهنگ جامعه و انسجام ذهنی مردم میآورد؟
مصلحت جرم نیست
روزنامه فرهیختگان:در جشنواره سوت و کور سیونهم که آخرین دوره برگزاری آن در دولت قبل بود، فیلمی به نمایش درآمد که قبل از این کسی کارگردانش را نمیشناخت و ماجراهایش با اینکه در دهه 60 و فضای سیاسی آن دوران رقم میخورد، اقتباسی از یک رویداد واقعی و تاریخی نبود. رویدادی که فیلم آن را روایت میکرد، واقعیت نداشت اما حقیقت داشت. پسر یکی از علمای انقلابی آن دوران که حالا قاضی شرع شده، در یکی از درگیریهای سیاسی مقابل دانشگاه تهران، بهطور تقریبا ناخواسته پسر یکی از خانوادههای اشرافی یا بهاصطلاح آن دوران طاغوتی را میکشد. حالا پای چیزی وسط میآید که نام فیلم هم از آن برآمده است؛ «مصلحت». عدهای حتی بیاینکه آیتالله مشکاتیان یا همان قاضی شرع انقلابی خودش خبر داشته باشد، سعی میکنند بنا بر آنچه مصلحت دین و انقلاب تشخیص دادهاند، نگذارند که واقعیت مشخص شود.یک مامور امنیتی کنجکاو هم در این میان هست که با همکاران و همپالگیهایش در این مصلحتسنجی همدل نیست و بهدنبال کشف حقیقت میرود. بخش قابلتوجهی از جذابیت قصه به همین کشمکشها برمیگردد که درنهایت حقیقت را روشن میکند و تصمیم جانانه آیتالله مشکاتیان در لحظه آخر این است که نگذارد عدالت زیر پا بماند؛ هرچند به بهای جان فرزندش. این البته پایان ماجرا نیست و سکانسهای نهایی نفسگیرتر از میانه روایت هستند اما مسالهای که فیلم طرح کرد و تا همینجا هم برای مخاطب جا افتاد، واقعا چالشبرانگیز و مگو بود. مساله آقازادگی، مساله مصلحت نظام، مساله عدالت، مساله نیروهای خودی که آگاهانه و بنا بر توجیهاتی حقیقت را زیر پا میگذارند و خیلی مسائل دیگر. در دهه 60 مردم میدیدند که فرزندان برخی از علما و مقامات بلندپایه نظام در دام گروههای منافق افتادهاند و بیهیچ مماشاتی اعدام شدند. مردم میدیدند که اگر خودشان شهید میدهند، رهبران انقلاب و مسئولان مملکت هم شهید میشوند؛ در محراب، در منزل، در میدان. دیدند که سرداران بزرگ از ارتش و سپاه شهید میشوند و اینطور نیست که نهتنها خودشان، بلکه فرزندانشان هم از خدمت معاف شوند. وزیر نفت را دیدند که به اسارت عراق درآمد و مادرش مقابل دوربینهای تلویزیونی اعلام کرد حاضر نیست ایران به صدام باجی برای آزادی فرزندش بدهد حتی اگر در این صورت فرزندش کشته شود و مردم دیدند که این حرف یک رجزخوانی تعارفی نبود و وزیر نفت بهواقع شهید شد. با چنین رویهای میشد مردم را به مقاومت در برابر آن همه مشکلات و ناملایمات واداشت. جنگ بود، تحریم بود، فتنههای روزمره و خونبار گروههای متعدد منافق و جداییطلب بود، خیانت عدهای از مسئولان و شهروندان و هموطنان عادی بود، کسانی که وسط این همه ناملایمات احتکار میکردند و به زالو معروف شده بودند هم بودند و یکسری مشکلات فرهنگی و اجتماعی هم وجود داشت، اما میشد طاقت آورد و جان را برای میهن و اعتقادات اهدا کرد، چون اگرچه فقر بود ولی تبعیض نبود.
//انتهای پیام