دیپلماسی برد – برد در حیاطخلوت امریکا/ زدوبند مالی اپوزیسیون به اسم کارخیریه
مرور روزنامه های صبح کشور
روزنامه های امروز به بررسي آمار تامین ارز انجام شده از ابتدای سال تا تاریخ ۱۹ خردادماه سالهای ۱۴۰۱-۱۴۰۲ ، بازی خوردن از ناتو و اصرار «علی اف» به عبور از خط قرمز ایران ، امضای قراردادهای لاتین با نام حاجقاسم، خوانندگان لسآنجلسی چطور به اسم اعتراض کسبوکار خانوادگی راه انداختهاند؟ و… پرداخته بودند
به گزارش شهروند آنلاین؛ امروز اخبار مربوط به امضای 19 سند همکاری میان تهران و کاراکاس در صدر توجه و تحلیل برخی از مطبوعات بود. روزنامه های امروز همچنین به بررسي آمار تامین ارز انجام شده از ابتدای سال تا تاریخ ۱۹ خردادماه سالهای ۱۴۰۱-۱۴۰۲ ، بازی خوردن از ناتو و اصرار «علی اف» به عبور از خط قرمز ایران ، امضای قراردادهای لاتین با نام حاجقاسم، خوانندگان لسآنجلسی چطور به اسم اعتراض کسبوکار خانوادگی راه انداختهاند؟ و… پرداخته بودند. با هم مروری داریم به برخی از این عناوین؛
مسیر دشوار تثبیت نرخ ارز
روزنامه تجارت: آمار تامین ارز انجام شده از ابتدای سال تا تاریخ ۱۹ خردادماه سالهای ۱۴۰۱-۱۴۰۲ نشانگر افزایش ۸۳ درصدی تامین ارز وزارت جهاد کشاورزی بابت تامین نهاده های دامی و اقلام مورد نیاز این مجموعه است و از طرف دیگر تامین ارز مرتبط با وزارت صمت در این بازه زمانی ۴ درصد افزایش یافته است.به گزارش «تجارت»، بانک مرکزی جزییات تحولات نرخ ارز، نقدینگی و تورم طی یک دهه گذشته منتشر کرد که بر اساس آن تامین ارز در ۸۰ روز ابتدایی سال جاری ۲۳ درصد افزایش یافته است. عالیترین نهاد پولی کشور و در کل ساختار اقتصادی ایران همیشه بر مبنای سیاست تثبیت حرکت کرده، سیاستی که در دوران جهشهای تورمی ضعف خود را به خوبی آشکار کرده است.یکی از مهمترین عوامل تورم بیثباتی نرخ ارز است. تجربه بسیاری از کشورها در ثبات اقتصادی از طریق مداخله در تثبیت نرخ ارز نشان می دهد که سیاستگذار با مداخله فعال در تثبیت نرخ ارز در جهت محدود نمودن نوسانات باید به دنبال تبیت اقتصادی باشد. طی سال ۱۳۸۹ تا ۱۴۰۱ میزان مداخله بانک مرکزی به نرخ بازار در بازار غیر رسمی بالغ بر ۵۷ میلیارد دلار بوده است که از این رقم بیش از ۱۴ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار مربوط به اسکناس و ۴۲ و نیم میلیارد دلار مربوط به حواله بوده است. بانک مرکزی از طریق فروش بخشی از ارزی که دولت به او میدهد با مداخله در بازار در جهت کاهش نوسانات نرخ ارز عمل کرده و همچنین از افزایش قابل توجه پایه پولی جلوگیری می کند. میزان ضریب تغییرات بالای نرخ ارز در سال های گذشته همواره به عنوان یکی از عوامل پیشبینیناپذیری اقتصاد ایران ذکر شده است. به عنوان نمونه در سال ۹۷ حدود ۳۰ درصد و در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۹.۵ درصد تغییر کرد و سال ۹۱ هم ۲۸.۴ درصد شد. با اجرای سیاست تثبیت در طی چند ماه اخیر میزان تغییرات نرخ ارز در بازار غیررسمی در سه ماهه نخست سال ۱۴۰۲ به شدت کاهش و برابر ۲.۵ درصد شده است. همچنین میزان ضریب تغییرات نرخ ارز در بازار حواله نیما در ۳ ماهه ابتدایی سال جاری ۱.۸ درصد بوده است. با توجه به این مسائل، سیاست تثبیت حائز اهمیت است چرا که ثبات در این نرخ ها باعث افزایش پیش بینی پذیری روند های اقتصادی برای فعالان و سرمایه گذاران خواهد شد.
بازی خوردن از ناتو و اصرار «علی اف» به عبور از خط قرمز ایران
روزنامه خراسان:پیوستن به ناتو، یکی از رؤیاهای ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین در سالهای اخیر به ویژه در شرایط درگیری و جنگ ۱۵ ماه گذشته با روسیه بوده و بارها از زبان وی و دیگر مقامات «کییف» تکرار شده است. اما این ائتلاف نظامی دیروز شرط عضویت کییف را اعلام کرد. شرطی مهم که تحقق آن توسط زلنسکی با توجه به واقعیت های میدانی بسیار سخت به نظر می رسد. «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو دیروز گفت: تا زمانی که اوکراین در جنگ با روسیه پیروز نشود، نمیتواند به این ائتلاف نظامی بپیوندد.به نوشته «اسپوتنیک»، استولتنبرگ در مصاحبهای تلویزیونی توضیح داد: «تا زمانی که اوکراین پیروز نشود، اصلاً بحث عضویت وجود ندارد زیرا فقط یک اوکراین مستقل، مختار و دموکراتیک میتواند به عضویت ناتو درآید.» دورنمای پیوستن اوکراین به ناتو مدتهاست روسیه را حساس کرده و مسکو مرتب در دهههای اخیر با گسترش ائتلاف نظامی ناتو به سمت شرق مخالفت میکند.روسیه تاکید کرده که یکی از دلایل آغاز عملیات نظامی ویژه علیه اوکراین، تصمیم رژیم کییف برای پیوستن به این ائتلاف بود. اما دبیرکل ناتو تاکید کرد که ائتلاف نظامی ناتو قصد دارد تا زمانی که لازم باشد از اوکراین برای جنگ با روسیه حمایت کند. «جان کربی» هماهنگکننده ارتباطات راهبردی در شورای امنیت ملی کاخ سفید هم با تاکید بر حمایت آمریکا از سیاست درهای باز برای ناتو، گفت: عضویت اوکراین در این ائتلاف نظامی باید با موافقت همه اعضا باشد.به نظر می رسد تا زمانی که جنگ روسیه و اوکراین ادامه دارد، الحاق اوکراین به ناتو می تواند به معنای ورود مستقیم ناتو به جنگ با روسیه باشد. حتی پس از خاتمه این جنگ نیز پیوستن کی یف به ناتو بی خطر نیست؛ به ویژه از این نظر که احتمالاً مناقشه های سرزمینی اوکراین و روسیه تا سال ها باقی خواهد ماند و ممکن است هر از گاهی به زد و خوردهای مرزی میان آن ها بینجامد. این وقایع به آسانی می تواند دلیلی برای ورود ناتو به مناقشه های کی یف و مسکو باشد یا در صورت مداخله نکردن، اعتبار ناتو را به منزله یک اتحاد دفاعی زیر سوال ببرد.
امضای قراردادهای لاتین با نام حاجقاسم
روزنامه جوان: در روابط بین دولتها اصلی نانوشته، اما پذیرفته شده وجود دارد که همسویی سیاسی، زمینه همکاری در سایر جهات از جمله تجارت و اقتصاد را هم فراهم میکند و هرچقدر مخرج مشترک این همسوییها بیشتر باشد، ارتباطات بیشتر است. خصوصاً آنکه دو دولت دشمنان مشترک امپریالیستی هم داشته باشند. این مثال را میتوان در روابط کنونی جمهوری اسلامی ایران با کشورهای امریکای لاتین به خوبی مشاهده کرد؛ کشورهایی که با دارا بودن ذخایر و منابع عظیم نفت و گاز، همواره تحت سیطره امریکا در ادوار مختلف قرار گرفته بودند و از آنها به عنوان «حیاط خلوت امریکا» یاد میشد و اکنون چند سالی است که با بیداری این ملتها و راه افتادن جریانهای استقلالخواهی، مسیر ضد استکباری را در پیش گرفتهاند. بهرغم سنگاندازیهای امریکا در مسیر روابط جمهوری اسلامی ایران با این کشورها، این روابط، اما برخلاف اراده امریکا در حال گسترش و عمیقتر شدن است. اگر روزی سردار سلیمانی قهرمان مبارزه با استکبار به دستور رئیسجمهور امریکا و تروریسم دولتی به شهادت میرسد، امروز، اما از این قهرمان در بیخ گوش امریکا تجلیل میشود؛ و نیکلاس مادورو، رئیسجمهور ونزوئلا از رونمایی سردیس «این مرد بزرگ» در آیندهای نزدیک در این کشور خبر میدهد.روز دوشنبه به وقت محلی، پس از استقبال رسمی از رئیسجمهور کشورمان در کاراکاس، پایتخت ونزوئلا، نشست مشترک هیئتهای عالیرتبه دوکشور برگزار شد. دکتر سید ابراهیم رئیسی طی سخنانی در این نشست، با تشکر از استقبال گرم دولت و مردم ونزوئلا، روابط دو کشور را راهبردی توصیف و تصریح کرد: با وجود گسترش روابط ایران و ونزوئلا در سالهای اخیر، ظرفیتهای متنوع متقابل ایجاب میکند توافقات دو کشور هر چه سریعتر اجرایی و روابط فیمابین به سطوح بالاتری ارتقا یابد. رئیسی با اشاره به توانمندیهای کشورمان در عرصه صدور خدمات فنی-مهندسی و فرآوری محصولات کشاورزی و معدنی، خاطرنشان کرد: ملت ایران به واسطه ایستادگی در برابر نظام سلطه و غلبه بر تحریمها تجربیات و دستاوردهای ارزشمندی در زمینه علمی و فناوری بهدست آورده است که میتواند این دستاوردها را با ونزوئلا تبادل کند.
حیف دیپلماسی التماسی نبود رفتید سراغ دیپلماسی اقتصادی؟!
روزنامه کيهان:یک دیپلمات سابق و غربگرا در نوشتهای عوامانه، به کوچکنمایی دستاوردهای دیپلماتیک دولت در دوره جدید پرداخت.قاسم محبعلی که سابقه سفارت و مدیرکلی در وزارت خارجه در دولتهای هاشمی و خاتمی را دارد، در یادداشتی نوشت:«سفر رئیسجمهور به کشورهای ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا که در آمریکای جنوبی واقع هستند، هرچند که به گفته خود رئیسجمهور و برخی دیگر، برای ایران ارزش راهبردی دارد و حتما نیز برنامهریزیهایی در این خصوص صورت گرفته، اما اینکه چرا این دولت در سیاست خارجی خود چنین رویکردی را اتخاذ کرده که ارتباط با این کشورها را در دستور کار خود قرار دهد، به نظر میرسد ایران به واسطه شرایط تحریمی نمیتواند ارتباط موثر اقتصادی، تجاری و… با کشورهای تاثیرگذار داشته باشد به سمت برخی کشورهای کوچکتر میرود.البته ارتباط با روسیه یا چین را میتوان برگ برندهای از این حیث در نظر گرفت. اما در شرایط حاضر، روسیه نیز با توجه به تحریمهایی که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا بر این کشور وضع شده، مدتهاست که رفت و آمدی به آن صورت انجام نمیدهد. لذا نه خود آقای پوتین میتواند سفری داشته باشد، نه مقامات دیگر کشورهای موثر به این کشور سفر میکنند. در حالی که آنها نیز خودشان مشکلاتی شبیه ایران دارند. لذا طبیعتا به سمت ایران گرویده میشوند.
دیپلماسی برد – برد در حیاطخلوت امریکا
روزنامه ایران: رئیسجمهور در جریان سفر پنجروزه خود به منطقه امریکای لاتین، ظهر روز دوشنبه به وقت محلی وارد فرودگاه بینالمللی کاراکاس شد و مورد استقبال وزیر خارجه و وزیر راه ونزوئلا به عنوان رئیس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی دو کشور قرار گرفت. آیتالله رئیسی سپس در اولین برنامه از سفر رسمی خود به ونزوئلا، با حضور در آرامگاه «سیمون بولیوار» در شهر کاراکاس ضمن اهدای تاج گل، به مقام رهبر انقلابهای آزادیبخش امریکای لاتین و سیاستمدار فقید ونزوئلا ادای احترام کرد. رئیسجمهور همچنین دفتر یادبود سیمون بولیوار رهبر جنبشهای آزادیبخش امریکای لاتین را امضا کرد. سیمون بولیوار در قرن نوزدهم به عنوان رهبر انقلابهای امریکای جنوبی توانست مردم کشورهای ونزوئلا، بولیوی، کلمبیا، اکوادور، پرو و پاناما را از استعمار امپراطوری اسپانیا نجات دهد. استقبال رسمی مادورو از رئیسی.به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، بامداد سهشنبه به وقت تهران، «نیکولاس مادورو» رئیسجمهور ونزوئلا در کاخ ریاستجمهوری این کشور، بهشکل رسمی از آیتالله سید ابراهیم رئیسی که در رأس هیأت عالیرتبه سیاسی و اقتصادی به ونزوئلا سفر کرده است، استقبال کرد. در این مراسم جمعی از اقشار مختلف مردم کاراکاس نیز حضور داشتند و در بدو ورود رئیسجمهور اسلامی ایران به کاخ ریاستجمهوری با در دست داشتن پرچمهای ایران و ونزوئلا از رئیسجمهور و هیأت عالیرتبه ایرانی استقبال کردند. پس از نواخته شدن سرود ملی دو کشور و ثبت عکس یادگاری، رؤسایجمهور ایران و ونزوئلا اعضای هیأتهای عالیرتبه دو کشور را به یکدیگر معرفی کردند. در حین نواخته شدن سرود ملی جمهوری اسلامی ایران، جمعی از کودکان و نوجوانان ونزوئلایی سرود ملی کشورمان را با زبان فارسی همخوانی کردند. پس از برگزاری مراسم استقبال رسمی، رؤسایجمهور ایران و ونزوئلا ابتدا دیداری خصوصی با یکدیگر داشتند و سپس نشست و مذاکرات هیأتهای عالیرتبه دو کشور برگزار شد.
زدوبند مالی اپوزیسیون به اسم کارخیریه
روزنامه فرهیختگان: حدود یک ماه پیش بود که برای اولینبار تبلیغات یک همایش سیاسی تحت عنوان «Live For Liberty» یا همان «زندگی برای آزادی» در فضای مجازی شروع شد. همایشی به ادعای برگزارکنندگان برای ادای احترام به اعتراضات اخیر ایران، که قرار بود میزبان اجرای تعداد قابل توجهی از خوانندههای فارسیزبان ازجمله ابراهیم حامدی(ابی)، فرامرز اصلانی، گروه 25 باند و… باشد. کمی بعد اما معلوم شد بعضی از این خوانندهها میهمان این همایش نیستند، بلکه خودشان میزبان و صاحب آن هستند!برای بررسی ماجرای این کنســــــرت-همــــــــایش عجیبوغریب، شاید بهتر باشد اول از همه ماجرای حضور هنرمندانی که اجرای صحنه داشتند را بررسی کنیم. از همان ابتدا که لیست آشنای هنرمندان حاضر در این کنسرت بزرگ منتشر شد، معلوم شد پای بیزینس خانوادگی ابراهیم حامدی وسط است؛ اغلب هنرمندان این لیست یا پیش از این هم بارها پای ثابت حضور در رویدادهای رسمی و خانوادگی بودند که خانواده حامدی میزبان آن بوده یا از همکاران او در شرکتش هستند. بهعبارت دقیقتر تعداد قابلتوجهی از خوانندههای حاضر در این لیست پیش از این هم اثبات کرده بودند که سیاهیلشکر پروژههای مختلف ابراهیم حامدی و شرکت پرحاشیهاش هستند تا به هر قیمتی که شده کسب درآمد کنند. شرکت استعدادیابی و تولید موزیک «Emh Production» متعلق به ابراهیم حامدی و همسرش مهشید است و فرشید رافعرفاهی (پسرخوانده حامدی) آن را اداره میکند. این شرکت صاحب محتواهای جنجالی همچون کوچه نسترن و موزیکویدئوهای ساسیمانکن است. خانواده حامدی بهجز تولید این قطعات موسیقی پرحاشیه با کشورهای دیگر هم همکاریهایی داشتهاند که جشنواره موسیقی طنطوره ازجمله آن است. این جشنواره پرخرج عربستانی بخش مهمی از خوانندگان لسآنجلسی را دعوت کرده بود، اما نهایتا سالنهای خالی و مخاطبان اندک عربزبان بودند. فریاد بلند این خوانندهها برای صندلیهای خالی بهحدی کاریکاتوری شده بود که تا چند وقت دستمایه طنز و تمسخر در فضای مجازی شد و البته نقطه آغاز افشاگری درمورد کاسبی جدید خوانندههای لسآنجلسی! همه چیز به ضرر سرمایه اجتماعی این خوانندهها پیش میرفت. خوانندگان در ازای دریافت مبالغ هنگفت به جشنوارهای عربی رفته بودند که مخاطب ایرانی نداشت و این کارشان با سرزنش طرفدارانشان همراه بود.
طالبان چرا تغییر کند؟
روزنامه شرق: تغییر سریع در رفتار طالبان ساده نیست، اما روزنه امید باقی است، ریچارد بنیت، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور افغانستان میگوید که با وجود انتشار گزارشهای متعدد از وضعیت حقوق بشر در افغانستان، تغییر سریع در رفتار طالبان کاری ساده نیست. بحثها روی عملکرد گروه طالبان از بدو قدرتگیری این گروه در کابل و بهوجودآوردن تغییر در رفتار این گروه دو سالی میشود که جریان دارد و جهان با رویکرد مصالحهجویانه همچنان امیدوار به اصلاح ساختارهای رفتاری این گروه است، گروه طالبان با ساختار فکری انحصارگرایانه و دگماندیش خویش نهتنها رویکرد مثبتی از خود در مقابل مردم افغانستان و جهان نشان نداده است، بلکه روزبهروز به رفتار اصطکاکآمیزش با مردم افغانستان و جامعه جهانی شدت میبخشد.اینکه ماروین واینبام میگوید: «طالبان مانند یک دولت رفتار نمیکنند» متأسفانه واقعیتی است که جهان با مسامحه از کنار آن عبور کرده و میکند و تابهحال هیچگونه برخورد جدی با این رفتار طالبان از طرف جامعه جهانی در راستای اصلاح این گروه صورت نگرفته است و تنها رویکرد جامعه جهانی در مقابل طالبان کنارآمدن با این گروه تحت هر شرایطی بوده و بس. ماروین واینبام، محقق امور افغانستان در مؤسسه خاورمیانه مستقر در واشنگتن، میگوید که جامعه جهانی نگران افغانهای قحطیزده برای تعامل با طالبان است، اما طالبان مانند یک دولت رفتار نمیکنند. نگرانی جامعه جهانی از وضعیت مردم افغانستان و تعامل با گروه طالبان در جهت کمک به مردم افغانستان سیاست نادرستی است که صرفا کاربرد آن تقویت این گروه بوده و اینکه با این رفتارهای جهان در مقابل طالبان انتظار اصلاح این گروه ممکن باشد، بعید به نظر میرسد که انتظارات جامعه جهانی و مردم افغانستان برآورده شود.
خبرهاي خوش از تلاش دولت براي تحقق شعار سال رهبري
روزنامه اعتماد:واكنش بازارهاي مالي و ارزي و كنترل تورم طي هفته گذشته گوياي تلاش مضاعف مسوولان كشور در سال جديد است. همت مضاعف براي فتح قلههاي ديپلماسي از سوي دولت در حوزههاي مختلف، تاكنون نتايج خوبي به همراه داشته است. افت تلاطم بازارهاي ارزي، مالي، معيشتي و… ملموس است. تاكيدات رهبري در ابتداي سال جديد انرژي مضاعفي به مسوولان براي درك وضعيت معيشتي مردم وارد كرد كه در همين راستا تنها بخشي از تلاش مسوولان در حوزه سياست خارجي كه قابل رصد و پايش است، مرور ميشود.
1- تلاش براي خروج امارات از ائتلاف دريايي ضد ايراني است و اعلام رسمي آن توسط اين كشور
2- تلاش براي انتخاب ايران به عنوان يكي از نواب رييس مجمع عمومي سازمان ملل متحد كه اين امر خود نتيجه تعاملات جديد ميان ايران و عربستان است.
3- تلاش براي انتخاب ايران به عنوان گزارشگر كميته خلع سلاح سازمان ملل كه با واكنش منفي و ناراحتي شديد رژيم صهيونيستي مواجه شده است.
4- تلاش براي رياست ايران بر كميته اجتماعي شوراي حقوق بشر سازمان ملل
5- تلاش براي حل و فصل اختلافات چندساله ايران و تركمنستان در حوزه انرژي، پرداخت بدهي ايران به اين كشور و قرارداد جديد واردات گاز
6- تلاش براي حضور رسمي ايران در نشست بريكس كه به زودي زمينه آغاز مراحل عضويت را در اين اتحاديه فراهم خواهد ساخت.
7- تلاش براي انعقاد قراردادهاي بسيار مهم اقتصادي با كشور اندونزي
8- تلاش براي انعقاد قراردادهاي مهم اقتصادي و… با كشور سوريه
9- تلاش براي فرآيند دلارزدايي از ارتباطات تجاري ايران با چندين كشور طي دو ماه گذشته
10- تلاش براي تكميل شدن فرآيند عضويت ايران در شانگهاي و فرصتهاي بزرگ اقتصادي
خبرهاي خوش از دولت تلاشگر كه در حوزههاي مختلف كشور به زودي رونمايي ميشود در راستاي رفع دغدغه رهبر معظم انقلاب اسلامي با اعلام شعار سال جديد براي آحاد مردم است.
//انتهای پیام