40 سال از روزی که «سوده کافی» به همراه چند نفر از زنان امدادگر سراغ مناطق محروم هرمزگان رفتند، گذشته است. او این روزها به همراه دو نفر از دوستانش دوباره به «بشاگرد» برگشتهاند تا بعد از سالها سری به روستاهای محروم این منطقه بزنند. قرار است به رسم دهههای گذشته، با ارزیابی از تعدادی روستا، بیماریها و مشکلات بهداشتی و درمانی را شناسایی کرده و به همین زودیها به همراه تیمهای پزشکی و البته تجهیزات و دارو، سراغ صعبالعبورترین روستاهای هرمزگان بروند. اعضای هلالاحمر بشاگرد که پشتیبانی و لجستیک خود را از روز نخست در اختیار این تیم سهنفره قرار داده بودند، حالا خودشان را به عنوان عضوی از این تیم خیریه میبینند و توزیع بستههای معیشتی، تهیه و توزیع بستههای بهداشتی و اقدامات داوطلبانه دیگر را در روستاهای بشاگرد به سرانجام میرسانند.
مرضیه موسوی- شهروند آنلاین؛ سالهای جنگ تعدادی از افرادی که کارهای داوطلبانه میکردند، تصمیم گرفتند مناطق محروم و نیازهای روزمره آنها را فراموش نکنند. همین شد که سوده کافی و تعدادی از دوستانش به کمک جهاد دانشگاهی توانستند سری به بشاگرد بزنند و بیش از 40 روز در مناطق مختلف روستایی این شهرستان، به مردم خدمات درمانی و بهداشتی ارائه کنند؛ روستاهایی کپرنشین که از امکانات اولیه زندگی از جمله آب و برق و مدرسه محروم بودند و ساکنانش سختترین مسیرها را برای تامین نیازهای اولیه خود طی میکردند.
کافی میگوید: «یکی از کارهایی که در بشاگرد انجام میدادیم، بیماریابی بود. آن زمان بین 400 تا 600 روستای کوچک در بشاگرد وجود داشت و طبیعی است که نمیشد به همه این روستاها با جمعیتهای کم و دسترسی سخت، خدمات دولتی درستی رساند. ما کپر به کپر در این روستاها میچرخیدیم، افراد بیمار را شناسایی میکردیم و خدمات درمانی و دارویی مناسب را به آنها ارائه میدادیم.»
حالا بعد از 40 سال دوباره به همین منطقه کوهستانی در استان هرمزگان آمده تا دوباره به مردم این منطقه کمک کند.
او میگوید: «دوست داشتم ببینم که این منطقه بعد از 40 سال چقدر فرق کرده. این روستاها از نظر اقتصادی و فرهنگی تغییر زیادی کردهاند. آن سالها از مردمی که در روستاهای متعدد پراکنده بودند، میخواستیم که تعداد این روستاها را کمتر کنند و با تجمیع چند روستا در یک منطقه، امکان دسترسی به خدمات را برای خودشان بیشتر کنند. امسال وقتی به اینجا آمدیم، متوجه شدیم تعداد روستاها به حدود 160 روستا رسیده و شرایط بهتری نسبت به گذشته برای مردم فراهم است. با این حال، هنوز دسترسی جادهای مناسبی در این مناطق صعبالعبور وجود ندارد و مشکلات زیادی مردم را درگیر خود کرده است.»
دسترسی با اعمال شاقه
آمدهاند تا با ارزیابی میدانی از روستاهای محروم، نیازهای درمانی و خدمات بهداشتی این منطقه را شناسایی کنند و در حد توان و ظرفیت اعضای خیر گروهشان، برای مردم کاری کنند. سوده کافی میگوید: «یکی از مهمترین مشکلات ما و سایر خیران در شناسایی و کمک به روستاهای محروم، دسترسی به این مناطق است. هلالاحمر بشاگرد در این زمینه کمک زیادی به ما کرده.»
و از مسیر سخت و سنگلاخی میگوید که برای رسیدن به روستاهای «زمین عباسی»، «دهنوست»، «محمودآباد» و… باید طی میکردند و حتی در برخی مواقع، با خودرو از رودخانههای فصلی گذر کردند.
سرشماریهای سال 1395، خبر از بالا بودن میزان بیکاری در بشاگرد میداد و از آن زمان تاکنون همچنان بیکاری یکی از معضلات اصلی این منطقه است؛ منطقهای کوهستانی در هرمزگان که خاک حاصلخیزی دارد، اما به دلیل سیلخیز بودن، نیاز به تامین زیرساختهای مهمی از جمله آبخیزداری دارد.
کافی میگوید: «ما در این منطقه شاهد بارشهای زیادی هستیم، اما به دلیل عدم آبخیزداری، این آب بدون اینکه مورد بهرهبرداری درستی قرار بگیرد، هدر میرود. نکته قابل توجه این است که مردم روستاهای بشاگرد با خشکسالی هم دستوپنجه نرم میکنند. زنان در این منطقه صنایع دستی زیبایی از جمله سوزندوزی، جاروبافی و … دارند، اما نبود بازاریابی مناسب برای آنها باعث شده حاصل تلاش و دسترنجشان نهایتا به دست دلالها بیفتد و سود چندانی برای آنها نداشته باشد. همچنین نبود صنعتهایی مثل بستهبندی خرما و … هم باعث شده محصولات باغی روستاها بهخوبی فروش نرود. ما با شناسایی این مشکلات، از دولت درخواست میکنیم برای حل معضل بیکاری در این منطقه قدمی بردارد و کمکحال مردم باشد.»
از حضور خیران استقبال میکنیم
سوده کافی و دو همراه دیگرش که آشنایی دیرینهای با هلالاحمر دارند، برای حضور در روستاهای محروم از هلالاحمر بشاگرد کمک گرفتهاند. حالا بیش از چهار روز است که آنها در مناطق روستایی گشت میزنند و علاوه بر شناسایی و ارزیابی نیازها، بستههای معیشتی و بهداشتی را به خانوادههای نیازمند میرسانند.
«محمد نظری»، رئیس هلالاحمر شعبه بشاگرد، که این تیم سه نفره را در روستاهای صعبالعبور همراهی میکند، میگوید: «ما علاوه بر کمکرسانی به مردم منطقه روستایی در حوادث، توسط تیمهای داوطلب برنامههای مختلفی از جمله توزیع اقلام معیشتی و بهداشتی را پیگیری میکنیم. وقتی این خیران اعلام کردند که قصد بازدید و ارزیابی از روستاها را دارند، ما هم داوطلبان خود را بسیج کردیم تا به خانوادههای نیازمند شناساییشده، اقلام مختلفی اهدا کنند.»
مشاورههای مختلف بهخصوص در زمینه تنظیم خانواده، کمک به وضعیت بهداشتی نوزادان و زنان باردار، مردان و… از دیگر اقداماتی است که این روزها داوطلبان هلالاحمر بشاگرد در روستاهای این منطقه انجام میدهند.
رئیس شعبه بشاگرد میگوید: «شبکه بهداشت منطقه و گروههای دیگری هم هستند که بهصورت دورهای در این روستاها به ارزیابی و ارائه خدمات میپردازند. با این حال، ما هر نوع حضور داوطلبانه و خیرخواهانهای را در این منطقه با آغوش باز میپذیریم. عدمدسترسی ساده به برخی روستاها باعث شده مردم نیاز به توجه بیشتری در این زمینهها داشته باشند. ما هم در هلالاحمر میتوانیم لجستیک و خدمات مورد نیاز برای دسترسی خیران و گروههای داوطلب را فراهم کنیم.»
مردم قدردان ما بودند
پنج روستایی که در هفته گذشته توسط خیران در بشاگرد مورد ارزیابی قرار گرفته، درمجموع 290 خانوار جمعیت دارند. «ابوالقاسم نظری» یکی از امدادگران بشاگرد است که این روزها به صورت داوطلبانه این خیران را همراهی میکند. او که مربی طرح دادرس و همتا هم هست، میگوید: «وقتی ماجرای حضور این تیم خیر را در بشاگرد شنیدیم، برای راهنمایی با آنها همراه شدیم. اما خیلی زود دیدیم که ما هم نهفقط به عنوان راهنما، بلکه به عنوان عضوی از یک تیم داوطلب، مشتاق به همراهی آنها هستیم. شناسایی بیماران و مشکلاتشان، شناسایی خانوادههای نیازمند، توزیع بستههای غذایی و بهداشتی و فعالیتهای آموزشی و فرهنگسازی، از جمله اقدامهایی است که ما در این روستاها انجام میدهیم.»
او که پیش از این، اغلب برای امدادرسانی در حوادث به روستاهای صعبالعبور بشاگرد سر میزد، میگوید: «دهیار و مردم روستاها از حضور ما خیلی خوشحال بودند و بارها تشکر کردند. برخی از مردم برای نشاندادن قدردانی خود، به ما صنایع دستی یا عسل محلی هدیه دادند. دیدن لبخند رضایت این مردم برای من انگیزه مهمی بود که در این روزها همراه تیم خیر باشم.»
او درباره اقدامات هلالاحمر در زمینههای آموزشی و فرهنگی در این روستاها میگوید: «الان فصل شایع عقربگزیدگی در بشاگرد است. ما به هر روستایی میرویم با مردم درباره این موضوع صحبت میکنیم و آموزشهای اولیه را به آنها میدهیم، همچنین درباره مشکلات رایج در این منطقه از جمله طلاق، بیکاری و … با آنها صحبت میکنیم. برخی از مردم به دلیل فقر و بیکاری، در سالهای گذشته اقدام به فرزندآوری کردهاند تا یارانه بیشتری بگیرند. فرهنگسازی در این زمینه هم از جمله کارهایی است که در روستا انجام میشود.»
به گفته او، بیماریهای عفونی زنان، آبمروارید و مشکلات دهان و دندان از جمله بیماریهای شایعی است که در این مناطق شناسایی شده و قرار است با برنامهریزی برای حضور تیمهای پزشکی و درمانی، خدمات اولیهای به مردم منطقه ارائه شود: «البته مشکلات بیشتر از اندازهای است که حضور چند روزه خیران و داوطلبان بتواند آن را حل کند. امیدوارم دولت هم در این زمینه برنامهریزی بهتری کند تا معیشت مردم بهبود داشته باشد.»
// انتهای پیام
روستایی که ۹۰ روز رنگ پزشک ندیده بود