بر اساس مصوبه شورایعالی آموزش و پرورش، در راستای عملیاتی کردن راهکار ۵-۱ سند تحول بنیادین آموزش و پرورش مبنی بر «ارائه آموزش زبان خارجی در چارچوب بخش انتخابی به آموزش و پرورش اجازه داده شده است که حسب نیازها و تقاضای اجتماعی جدید به آموزش زبانهایخارجی عربی، فرانسه، آلمانی، ایتالیایی، روسی، اسپانیایی و چینی، علاوه بر زبان انگلیسی اقدام کند.
بر این اساس وزارت آموزش و پرورش موظف است:
۱- برنامه درسی زبانهای خارجی را به تصویب شورایعالی آموزش و پرورش برساند.
۲- مواد و منابع آموزشی- تربیتی مبتنی بر برنامه درسی زبانهای خارجی مصوب شورایعالی آموزش و پرورش را با مشارکت سایر بخشهای دولتی و غیردولتی تألیف، تدوین، متناسبسازی یا معرفی کند.
۳- با اولویت برگزاری کلاسهایحضوری، در مناطقی که امکان ارائه حضوری زبانهای غیرانگلیسی وجود ندارد، از طریق آموزشهای غیرحضوری یا ترکیبی اقدام کند.
۴- سازوکارهای لازم برای دانشآموزان متقاضی یادگیری و ارزشیابی زبانهای خارجی غیرانگلیسی را درکانون زبان ایران یا سایر مؤسسات تربیتی-تخصصی مورد تأیید وزارت آموزش و پرورش فراهم کند.
۵- بررسی جامع و کاملی از وضعیت آموزش زبان انگلیسی، همراه با پیشنهادهای کیفی بهبود آموزش زبان ظرف مدت ششماه به شورایعالی آموزش و پرورش ارائه دهد.
مطابق با تبصره ۱ و ۲ این مصوبه، دستورالعملاجرایی این ماده واحده توسط وزارت آموزش و پرورش تهیه و با امضای وزیر آموزش و پرورش ابلاغ خواهد شد و با ابلاغ این مصوبه، مصوبات مغایر در مورد آموزش زبانهای خارجی لغو میشود.
اهمیت آموزش زبانهای خارجی در مدارس
با توجه به اینکه افرادی که به بیش از یک زبان صحبت میکنند، مهارتهای حافظه، حل مسأله و تفکر انتقادی، تمرکز بیشتر، توانایی چند وظیفهای و مهارت شنیداری بهتری دارند، در این مطلب به چند مورد درباره مزایای یادگیری زبان دوم اشاره میکنیم.
تقویت مغز و بهبود حافظه: یادگیری یک زبان، سیستمی کاملا پیچیده و جدید دارد که شامل قوانین، ساختارها و واژگان است. بنابراین با یادگیری زبان جدید مغز شما به تدریج شروع به درک معنای جدید کلمات و کمک به برقراری ارتباط میکند و به مرور مهارتهای تفکر شناختی و حل مسأله را پیدا میکنید. همچنین یادگیری یک زبان جدید به توانایی یادآوری و بکارگیری دانش نیز نیاز دارد. اگر به یک زبان تعامل نداشته باشید نمیتوانید آن را یاد بگیرید. بنابراین در یادگیری یک زبان دیگر در واقع در حال تمرین حافظه خود هستید. دلیل این امر این است که حافظه شما اطلاعات بیشتری دارد و به طور منظم و براساس تقاضای سریع آن را به شما ارائه میدهد. چند زبانه بودن باعث میشود نامها، جهتها، آمار و ارقام را سریعتر به یاد بیاورید.
بهبود توانایی انجام چند کار به طور همزمان: با درخواست اطلاعات به زبانهای مختلف و جابجایی بین زبانها، مغز خود را چند وظیفهای میکنید. به این عمل دستکاری ذهنی نیز میگویند. از آنجا که مغز افراد دو زبانه برای جابجایی بین زبانها و استفاده از آنها مورد استفاده قرار میگیرد، این افراد برای فعالیتهایی که به توانایی ذهنی بالا نیاز دارند مناسبترند. مانند ویرایش اطلاعات بیربط و تمرکز روی اطلاعات مهم.
ایجاد فرصت آشنایی با افراد جدید: با یادگیری زبان جدید، فرصت بیشتری برای معاشرت با افراد مختلف پیدا خواهید کرد. به عنوان مثال، میتوانید در محیط یادگیری دوستان جدید پیدا کنید. اگر از کلاسهای گروهی استفاده نمیکنید، میتوانید افراد را به صورت آنلاین ملاقات کنید. وقتی با دیگران به زبان مادریشان صحبت میکنید با شما ارتباط بهتری برقرار خواهند کرد.
افزایش اعتماد به نفس: در زمان یادگیری یک زبان جدید قطعا مرتکب اشتباهاتی خواهید شد. این اشتباهات در فرآیند یادگیری تاثیر مثبتی دارد. هرچه افراد بیشتر بخاطر اشتباهاتتان به شما بخندند، تلاش شما برای بهتر شدن افزایش مییابد. بنابراین فرصت بیشتری برای آزمایش مهارتهای جدید زبانی خود خواهید داشت. در نتیجه با خارج شدن از منطقه راحتی خود به موفقیت دست پیدا خواهید کرد.
بهبود زبان اول: وقتی زبان جدیدی یاد میگیرید، نسبت به پیچیدگیهای زبان خود آگاهی بیشتری پیدا میکنید. این یک مقایسه طبیعی است که از چند زبانه بودن حاصل میشود. شما شروع به بررسی تفاوت زبان خود با زبان دیگر میکنید. به طور خودکار، وقتی به زبان دوم خود جمله میسازید، آن را به زبان مادریتان ترجمه میکنید. بنابراین درک بهتری از زبان خود بدست میآورید.
کسب یک موفقیت بزرگ: وقتی چیز جدیدی یاد میگیریم، احساس میکنیم کار بزرگی انجام دادهایم. با یادگیری زبان دوم نیز چنین احساسی خواهید داشت. از آنجا که تسلط بر زبان دوم آسان نیست و هر کسی از عهده آن بر نمیآید، میتوانید به دانش جدید خود افتخار کنید. بعلاوه، میتوانید آن را بعنوان یک مهارت ارزشمند به رزومه خود اضافه کنید. همچنین، حس موفقیتی که از تسلط بر یک زبان جدید به دست میآورید، شما را به یادگیری زبانهای دیگر تشویق میکند.
بهبود مهارتهای شبکه: شبکهسازی تجاری بخشی حیاتی از دنیای تجارت امروز است. وقتی با دیگران ارتباط برقرار میکنید به موفقیت بیشتری میرسید. با این حال، زبان میتواند به عنوان یک مانع، گسترش شبکه شما را محدود کند. اگر بتوانید به زبان مادری کسی با او ارتباط برقرار کنید، از فرهنگ وی نیز آگاهی بیشتری پیدا خواهید کرد. در نتیجه، در مقابل نظرات و ارزشهای فرد مورد نظر انعطافپذیرتر خواهید بود. به این ترتیب برقراری ارتباط خوب و مسالمتآمیز با گروههای مختلف مردم برایتان آسانتر میشود.
بزرگ شدن مغز: ممکن است خندهدار باشد، اما وقتی دو زبانه میشوید مغزتان هم بزرگتر میشود. در واقع وقتی بیش از یک زبان را میفهمید، ممکن است ماده خاکستری بیشتری در مغز خود داشته باشید. در گذشته مردم بر این باور بودند که دو زبانه بودن باعث کندی پیشرفت زبانی در کودکان میشود. اما تحقیقات مرکز پزشکی دانشگاه جورج تاون خلاف این را ثابت کرده است. در واقع، افراد دو زبانه در مقایسه با تک زبانهها در وظایفی که نیاز به توجه، تمرکز و حافظه کوتاه مدت دارند، بهتر عمل میکنند.
کاهش خطر ابتلا به آلزایمر: دمانس و آلزایمر بیماریهای وابسته به سن هستند و ممکن است برای برخی اجتنابناپذیر باشند. تحقیقات اخیر نشان میدهند که صحبت کردن به دو زبان به نوع خاصی از آموزش مغز نیاز دارد. همچنین، جابجایی بین دو زبان نیاز به نوع خاصی از توجه دارد و این موارد میتواند از ابتلا به آلزایمر جلوگیری کند. به گفته محققان، تصور میشود صحبت کردن به بیش از یک زبان منجر به رشد بهتر مناطقی از مغز میشود که عهدهدار عملکردهای اجرایی هستند که میتواند به جلوگیری از شروع زوال عقل کمک کند.
افزایش خلاقیت: عمق دانش همراه با تسلط بر یک زبان جدید باعث افزایش خلاقیت شما میشود. با تلفیق زبان خود با زبان دوم، متوجه خواهید شد که میتوانید خلاقیت بیشتری داشته باشید. همچنین، وقتی نمیتوانید کلمه اصلی را به خاطر بیاورید، ممکن است به دنبال کلمات جایگزین بگردید. این امر باعث افزایش خلاقیت شما شده و باعث میشود کلمات و عبارات جدید را تجربه کنید. همچنین عادت خواهید کرد که خارج از چارچوب فکر کنید و با جستجوی گزینههای جایگزین به دنبال راهحل مشکلات پیچیده باشید.