انتقال تجارب، انعقاد تفاهمنامه، تاکید بر همکاری

نگاهی به حضور نمایندگان هلال احمر ایران در اجلاس مشورتی کمیته اسلامی هلال بین‌الملل

سازمان همکاری‌های اسلامی در سال 1982 «کمیته هلال بین‌الملل» را با حضور جمعیت‌های ملی کشورهای عضو این سازمان تشکیل داد. سال 1366 بود که مجلس شورای اسلامی عضویت ایران در «کمیته اسلامی هلال بین‌الملل» را تصویب کرد و ایران به جمع 17 کشور عضو این کمیته پیوست.
از ابتدای مرداد امسال به مدت 4 روز، نشست مشورتی کمیته اسلامی هلال بین‌الملل به میزبانی عربستان سعودی در شهر جده آغاز شد و نمایندگانی از هلال احمر کشورمان در این نشست و جلسات حضور داشتند. در این دوره از نشست‌ها، یعقوب سلیمانی، دبیرکل، و راضیه عالیشوندی، معاون امور بین‌الملل و حقوق بشردوستانه جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران، حاضر شدند و به شرح برخی از اقدامات و فعالیت‌های جمعیت هلال احمر ایران و برنامه‌های پیش روی آن پرداختند. در این گزارش به آنچه در این نشست گذشته می‌پردازیم.

مرضیه موسوی- شهروند آنلاین؛ در نخستین روز از برگزاری «اجلاس مشورتی کمیته اسلامی هلال بین‌الملل»، «جلال‌بن‌محمد العویسی»، رئیس جمعیت هلال احمر عربستان سعودی به عنوان رئیس کمیته مشورتی هلال بین‌الملل انتخاب شد؛ مسئولیتی که تا پیش از این بر عهده رئیس جمعیت هلال احمر ترکیه قرار داشت.

العویسی که حالا میزبان این نشست‌ها هم به شمار می‌رفت، پس از عرض خوشامد به میهمانان، از آمادگی عربستان سعودی برای افزایش همکاری‌های دائمی ‌با کشورهای مسلمان در امور بشردوستانه خبر داد و گفت که حاکمیت آن کشور تصمیم گرفته نیم‌درصد از بودجه خود را به امور بشردوستانه اختصاص دهد.

هلال احمر ترکیه هم از این فرصت استفاده کرد تا از سخت‌ترین ماموریت‌های امدادی کشورش در قرن گذشته، یعنی زلزله ترکیه، یاد کند. «ابراهیم التان»، رئیس جمعیت هلال احمر ترکیه، از جمعیت‌های ملی مسلمان برای کمک‌های مادی و انسانی در امدادرسانی به مردم زلزله‌زده ترکیه در زمستان گذشته قدردانی کرد. به گفته او، اثرات مخرب و پایدار زلزله ترکیه و سوریه بسیار زیاد بود و رفع مشکلات مردم آسیب‌دیده در آینده‌ای نزدیک، خوش‌بینی به شمار می‌رود. او برای حل این مشکلات، بر اتحاد و همدلی انسان‌ها و جمعیت‌های ملی در چارچوب نهضت جهانی صلیب‌سرخ و هلال احمر تاکید کرد.

 

کمک به حل بحران‌های انسانی در کشورهای مسلمان

کاهش آلام بشری در کشورهای مسلمان که با تنش‌ها و مخاصمات روبه‌رو هستند، از جمله بحث‌هایی بود که در این نشست، چه در جلسات و دیدارهای دوستانه و چه در کنفرانس‌های مختلف، نقل محافل بود. از جمله این موضاعات می‌توان به بحران‌های انسانی در کشورهای سودان، یمن و فلسطین اشاره کرد.

یعقوب سلیمانی، دبیرکل جمعیت هلال احمر، به همراه راضیه عالیشوندی در کارگاه تخصصی با موضوع دیجیتالی‌شدن و هوشمندسازی فعالیت‌های جمعیت‌های ملی صلیب‌سرخ و هلال احمر بر پایه فناوری‌های نوین شرکت کردند. ارائه‌کنندگان این پنل نمایندگان جمعیت‌های سنگال، مالدیو، عراق و عربستان سعودی بودند. نمایندگان جمعیت هلال احمر کشورمان همچنین از نمایشگاه توانمندی‌های عربستان سعودی در حوزه امداد و نجات بازدید کردند.

 

ثبت آثار تحریم‌ها بر روی اقدامات بشردوستانه

حاشیه اجلاس کمیته اسلامی هلال بین‌الملل فرصتی بود برای دیدار نمایندگان ایران و رئیس دفتر منطقه‌ای خاورمیانه و شمال آفریقا. یعقوب سلیمانی در این دیدار به چند نکته مهم اشاره کرد. اولین موضوع، پیگیری و تلاش مضاعف مدیران فدراسیون بین‌المللی صلیب‌سرخ برای ثبت آثار تحریم‌ها بر کمک‌های بشردوستانه در ایران و همچنین تلاش برای کم‌کردن اثر تحریم‌ها بود.

او در ادامه با اشاره به راه‌اندازی بیش از 7 هزار خانه هلال در سراسر کشور گفت: «الگوی خانه‌های هلال تجربه موفق هلال احمر جمهوری اسلامی ایران بود که مورد استقبال فدراسیون و تعداد زیادی از جمعیت‌های ملی قرار گرفت.»
سلیمانی توضیح داد: «خانه‌های هلال گروه‌هایی از خود مردم هستند که با تمرین و تجمیع امکانات بومی، آمادگی جامعه محلی برای مواجهه با مخاطرات را افزایش می‌دهند و بستر پایداری برای انتقال آموزش‌های همگانی هلال احمر به جامعه فراهم می‌کنند.»
او همچنین از تجربیات هلال احمر کشورمان در حوزه‌های تخصصی نجات یاد کرد و ادامه داد: «اغلب جمعیت‌های ملی در دنیا فقط وظیفه امدادرسانی را به عهده دارند و در حوزه نجات دخالت نمی‌کنند. جمعیت هلال احمر ایران به دلیل فعالیت در رشته‌های مختلف نجات آمادگی دارد تا تجارب خود را در این زمینه در اختیار فدراسیون و دیگر جمعیت‌های ملی قرار دهد.»

«حسام الشرقاوی»، رئیس دفتر منطقه‌ای خاورمیانه و شمال آفریقای فدراسیون بین‌المللی جمعیت‌های صلیب‌سرخ و هلال احمر، در این دیدار با عالیشوندی و سلیمانی از تلاش‌های صلیب سرخ برای کم‌کردن اثر تحریم‌ها علیه ایران به خصوص برای تامین دارو گفت. سفرهای سال‌های گذشته الشرقاوی به ایران، فرصت خوبی برای آشنایی او با این جمعیت ملی فراهم و او را از مشکلاتی که تحریم‌ها بر سر راه اقدامات بشردوستانه در ایران قرار داده، باخبر کرد.

الشرقاوی هلال احمر ایران را الگوی موفقی برای دیگر جمعیت‌های ملی عضو نهضت جهانی صلیب‌سرخ و هلال احمر دانست و گفت: «در 2 سال گذشته سفرهایی به ایران داشته‌ام و از نزدیک توان بالای عملیاتی و جمعیت کثیر داوطلبی در هلال احمر این کشور را دیده‌ام. در هفته‌های آینده نیز تعدادی از همکاران من برای بهره‌گیری از تجارب هلال احمر در چند زمینه مشخص به تهران سفر خواهند کرد.»

 

زنان تاثیرگذار جمعیت‌های ملی

حضور راضیه عالیشوندی به عنوان یکی از مدیران عالی‌رتبه در جمعیت هلال احمر ایران، با استقبال الشرقاوی روبه‌رو شد. او گفت: «به دنبال آن هستیم که در آینده‌ای نزدیک کنفرانسی با حضور زنان تاثیرگذار جمعیت‌های ملی منطقه منا (خاورمیانه و شمال آفریقا) برگزار کنیم.»

حضور بیش از 113 هزار زن داوطلب در جمعیت هلال احمر ایران، همراهی پزشکان زن به عنوان داوطلبان تخصصی جمعیت هلال احمر ایران و زنانی که در بخش‌های مختلف جمعیت هلال احمر ایران در پست‌های اجرایی و مدیریتی فعالیت می‌کنند، موضوعی بود که عالیشوندی در دیدار با الشرقاوی درباره آن صحبت کرد. او تاکید کرد: «دنیا باید از توانمندی و حضور موثر زنان ایرانی به‌خصوص در زمینه امدادرسانی و اقدامات بشردوستانه آگاه شود. امروزه زنان در ایران تجربه‌های خوبی در پست‌های مدیریتی مختلف دارند و در تصمیمات کلان کشور تاثیرگذار هستند.»
الشرقاوی نیز در پاسخ، از راضیه عالیشوندی دعوت کرد که در کنفرانسی که با حضور زنان تشکیل خواهد شد، پیرامون توفیقات زنان ایرانی در فعالیت‌های بشردوستانه سخنرانی کند.

 

آمادگی برای اربعین

با نزدیک شدن به مراسم پیاده‌روی اربعین، نمایندگان هلال احمر ایران و عراق در حاشیه این نشست با یکدیگر دیدار داشتند. هر دو طرف در این دیدارها از استفاده حداکثری از ظرفیت جمعیت‌های ملی استقبال کردند. برنامه‌ریزی دقیق برای انجام عملیات امدادی و درمانی در این پیاده‌روی، موضوع مورد تایید و تاکید هر دو طرف بود.

همچنین یعقوب سلیمانی و راضیه عالیشوندی در حاشیه اجلاس کمیته اسلامی هلال بین‌الملل با «یاسین احمد عباس»، رئیس جمعیت هلال احمر عراق، دیدار و گفت‌وگو کردند.
تاکید بر استفاده از همه ظرفیت‌ها و برنامه‌ریزی دقیق برای انجام عملیات امدادی و درمانی در پیاده‌روی بزرگ اربعین امسال محور این گفت‌وگو بود. «یاسین احمد عباس» خدمات‌رسانی امدادی و درمانی هلال احمر ایران و عراق در اربعین را مصداق برادری و اخوت اسلامی بین دو کشور دانست و از آمادگی شعب هلال احمر عراق در ایام اربعین خبر داد: «همه نیروها و مراکز هلال احمر عراق از شرق تا غرب و از شمال تا جنوب کشور آماده هرگونه همکاری با امدادگران ایرانی در ایام راهپیمایی اربعین هستند.»
در این دیدار همچنین دبیرکل هلال احمر جمهوری اسلامی ایران با اشاره به جزئیات عملیات سلامت در تجمع انبوه اربعین، خواستار پیگیری و هماهنگی بیشتر برای تجهیز مراکز درمانی هلال احمر ایران در عراق، ویژه ایام اربعین، شد. در پایان، یعقوب سلیمانی و راضیه عالیشوندی از همکاری مقامات جمهوری عراق به خصوص هلال احمر این کشور برای خدمت‌رسانی به زائران اربعین حسینی قدردانی کردند. سال گذشته بیش از 3 میلیون و 500 هزار زائر ایرانی در ایام اربعین خود را به شهرهای زیارتی کشور عراق رساندند.

 

تفاهمنامه با سودان

صحبت درباره ظرفیت‌سازی جمعیت‌های ملی مسلمان برای افزایش آمادگی در پاسخگویی به حوادث یکی از موضوعاتی بود که نمایندگان کشورمان در نشست «کمیته اسلامی هلال بین‌الملل» به آن پرداختند. تاثیر تغییرات اقلیمی بر تعدد حوادث از مهم‌ترین دلایل اشاره هلال احمر ایران به لزوم آمادگی بیشتر در برابر حوادث در این نشست بود؛ آمادگی‌ای که لازم است با تغییرات قابل توجه اقلیمی در سراسر جهان، در شیوه‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های مربوط به آن تجدید نظر جدی شود تا بتوان آن را مطابق با شرایط جدید اقلیمی در هر جغرافیایی دانست.

تجارب جمعیت هلال احمر ایران در واکنش به سوانح در کشوری پرمخاطره و همچنین دستاوردهای این جمعیت در زمینه ساماندهی منابع انسانی و لجستیکی و استفاده از فناوری مناسب، می‌تواند برای هر جمعیت ملی‌ای ارزشمند باشد.

رئیس هلال احمر سودان در دیدار با دبیرکل و معاون امور بین‌الملل هلال احمر ایران، تقاضای انعقاد تفاهمنامه برای افزایش همکاری‌ بین دو جمعیت هلال احمر را مطرح کرد. انتقال تجربیات هلال احمر ایران در زمینه خدمات امدادی، درمانی و کمک‌های بشردوستانه بین‌المللی محور اصلی گفت‌وگوهای نمایندگان ایران با روسا و نمایندگان جمعیت‌های هلال احمر سودان، افغانستان، پاکستان، ترکیه، عراق، عربستان سعودی و نماینده کشور عمان بود.

نمایندگان کشورمان درباره داروها و تجهیزات پزشکی تولید سها، عصاره‌های گیاهان دارویی سهاجیسا و محصولات نساجی همچون چادر اسکان اضطراری در سوانح و سایر اقلام تولیدشده توسط هلال احمر توضیحاتی به سایر جمعیت‌ها ارائه دادند و محصولات صادراتی شرکت‌های هلال احمر را معرفی کردند. رئیس جمعیت هلال احمر پاکستان در دیدار با نمایندگان هلال احمر جمهوری اسلامی ایران، از ارسال کمک‌های بشردوستانه ایران به سیل‌زدگان آن کشور تشکر و قدردانی کرد.

در نشست با رئیس جمعیت هلال احمر عربستان سعودی، یعقوب سلیمانی از همکاری خوب «العویسی» و همکارانش با کادر پزشکی هلال احمر ایران در خدمت‌رسانی به حجاج در هفته‌های گذشته قدردانی کرد. نمایندگان ایران همچنین نشستی با «میگل ویلاروئل» که نایب‌رئیس دفتر فدراسیون بین‌المللی جمعیت‌های صلیب‌سرخ و هلال احمر در منطقه آمریکا و نایب‌رئیس جمعیت صلیب‌سرخ ونزوئلاست، داشتند.

// انتهای پیام

مرهم هلال‌احمر ایران بر زخم‌های آفریقا

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.