دیوار هوشمند اسرائیل چگونه درهم شکست؟
شهروندآنلاین موفقیت اطلاعاتی، عملیاتی و نظامی نیروهای حماس در عبور از دیوار هوشمند ٦٥ کیلومتری را روایت می کند
ماجرای حصار هوشمند چه بود و نیروهای حماس چگونه توانستند از آن عبور کنند؟ بهتر است بحث را از سالهای پیشین آغاز کنیم، از زمانی که مقامات نظامی و تحلیلگران صهیونیست به شکستهای خود اذعان کردند و تصمیم گرفتند در مقابل حزبالله، به حصاری آهنین متوسل شوند.
به گزارش شهروندآنلاین، ماجرا به جنگهای این رژیم در سالهای ٢٠٠٦، ٢٠٠٨و ٢٠١٤ برمیگشت که هر کدام بیش از دیگری ضعف ارتش رژیم صهیونیست را عیان کرد؛ زمانی که مبارزان مسلمان، بهویژه در لبنان، به حفر تونلهایی اندیشیدند که میتوانست رژیم اشغالگر را زمینگیر کند. به این ترتیب مقامات رژیم صهیونیستی به این نتیجه رسیدند باید به نوعی دیوار حائل برسند که هیچکس توان عبور از آن را نداشته باشد. آنچه در ادامه میخوانید توضیحاتی است درباره این حصار یا دیوار هوشمند و چگونگی عملکرد فوقالعاده نیروهای حماس برای عبور از آن.
دیواری ٦٥کیلومتری مجهز به انواع تسلیحات
تفکر ساخت دیوار هوشمند، سال ٢٠١٦به شکل اجرایی درآمد و حدود سهسالونیم بعد، یعنی در سال ٢٠٢١، وزارت جنگ رژیم صهیونیستی اعلام کرد کار این حصار را به اتمام رسانده؛ دیواری با انواع تجهیزات. این حصار، غیر از فنسهایی با دوربینها و حسگرهای مختلف، مانعی بتنی هم بود که تا اعماق خاک نفوذ داشت. رویترز گزارش داده بود که برای ساخت این حصار، بیش از ۱۴۰ هزار تن آهن و فولاد و صدها دوربین، رادار و حسگر بهکار گرفته شده است. این دیوار بتنی که ۶۵ کیلومتر طول و ۶ متر ارتفاع دارد، در حقیقت برای مقابله با خطر تونلهای مقاومت ساخته شده بود. رژیم صهیونیستی همان زمان اعلام کرد که این دیوار، ۵ بخش دارد: ١- بخشی از آن که زیر زمین و مجهز به حسگر است. ٢- بخشی هوشمند که ۶ متر ارتفاع دارد. ٣- بخشی در داخل دریا و مجهز به سیستمهای شناسایی برای جلوگیری از نفوذ به اراضی اشغالی از طریق دریا. ٤- بخشی که مجهز به سلاح اتوماتیک است و از راه دور کنترل میشود. ٥- رادارها و دوربینهایی که در دیوار جاسازی شده و در اتاق کنترل، مدیریت میشود.
برجهای دیدهبانی
البته آنچه ذکرش رفت تنها بخشی از ماجرا بود. رژیم صهیونیستی برای این حصار هوشمند، تدابیر دیگری هم اندیشیده بود. دسترسی به این حصار فقط در سمت غزه، برای کشاورزان، آن هم با ارائه انواع مدارک، امکانپذیر بود. در آنسو هم رژیم اشغالگر، برجهایی دیدهبانی ترتیب داده بود که عبور احتمالی از حصار را با مانع مواجه کند. ضمن اینکه بعد از این برجها، تپههایی شنی نیز حضور داشتند تا پیشروی را کاملا امکانناپذیر کند، اما عملیات «طوفان الأقصی» تمام محاسبات را به هم ریخت و نیروهای حماس توانستند پروژهای را که صهیونیستها تا این حد روی آن مانور میدادند، با شکست مواجه کنند. این عملیات چنان پیچیده و دقیق انجام شده که واشنگتنپست، گزارشی درباره آن منتشر کرده. در واقع «طوفان الأقصی» چنان افکار عمومی را بهخود جلب کرد که ٦ نفر از اعضای تحریریه این نشریه تصمیم گرفتند، جریان را جزءبهجزء بررسی تا بتوانند کلیتی از آن به افکار عمومی ارائه کنند.
عملیاتی گسترده و پیچیده
بعد از عملیات «طوفان الأقصی»، رسانههای غربی، حمله حماس به اسرائیل را «گسترده و پیچیده» توصیف کردند؛ عملیاتی که باعث حیرت و وحشت صهیونیستها شد. چطور توانستند از حصار عبور کنند؟ چرا حسگرها عمل نکردند؟ مانع بتنی را چطور شکستند؟ این دیوار گرانقیمت چرا کارگر واقع نشد؟ همه اینها پرسشهایی بود که بسیاری میپرسیدند و هنوز هم پاسخ دقیقی برای آن نداریم. به هر حال بهخاطر مسائل امنیتی این عملیات، شاید تا مدتها جزئیاتی از آن همچنان در پرده ابهام بماند، اما کلیت کار شگفتانگیز نیروهای حماس را میتوان تصور و ترسیم کرد. از این جهت میگوییم شگفتانگیز، چراکه حصار هوشمندی که رژیم اشغالگر را از غزه جدا میکرد به چنان تجهیزاتی مجهز بود که هرگونه نقض امنیتی را ردیابی و شناسایی میکرد. با این مقدمه نیروهای حماس چطور از آن عبور کردند؟
حصاری که از ٢٩نقطه شکست
واشنگتنپست به نقل از صهیونیستها نوشت حین عملیات «طوفان الأقصی»، حصار از ۲۹ نقطه شکست. جالب اینجاست برجهای نگهبانی صهیونیستها هم هر ١,٥کیلومتر در امتداد دیوار وجود دارند اما این برجها هم نتوانستند کمکی به صهیونیستها کنند. ماجرا از این قرار است که کار اطلاعاتی حماس، فوقالعاده بود و مبارزان مسلمان دریافته بودند در روز حمله، کمترین نیرو در برجهای مراقبت حضور دارند. درواقع در آن روز، بسیاری از نیروهای ارتش صهیونیست برای مقابله با ناآرامیها در کرانه باختری به آنجا اعزام شده بودند.
متیو لویت، مدیر برنامه مبارزه با تروریسم در مؤسسه واشنگتن، گفته است مهمترین بخشهای حصار، آن بخشهایی بودند که شاخصها و هشدارها را ارائه میکردند «اما وقتی از قبل نبینید که جمعیتی بیرون حصار جمع شده، این حصار فقط یک حصار است. یک حصار بزرگ!» درواقع کنایه متیو لویت به نیروهای اطلاعاتی رژیم اشغالگر آن است که چرا پیشتر متوجه تحرک نیروهای حماس و آمادگیشان نشدند، اما اگر نگاهی به مراحل نفوذ حماس به دیوار هوشمند بیندازیم، خواهیم دید که غیر از عملیات اطلاعاتی موفق، عملیات نظامی آنها نیز با دقت و هوشمندی جلو گرفت.
در ادامه به جزئیات مراحل نفوذ حماس به حصار هوشمند صهیونیستها خواهیم پرداخت.
مرحله اول) پهپادهایی که مواد منفجره پرتاب کردند
حماس با استفاده از پهپادهای تجاری، برجهای دیدهبانی، زیرساختهای ارتباطی و سیستمهای تسلیحاتی رژیم اشغالگر را در امتداد مرز، بمباران کرد.
مرحله دوم) شلیک موشکهای حماس و ورود هماهنگ نیروی انسانی
رژیم صهیونیست گفته که حماس بیش از ۳هزار موشک به سمت این کشور شلیک کرده است که برخی از آنها تا تلآویو و اورشلیم رسیده است. مبارزان حماس همزمان با پاراگلایدرهای فندار از مرز پرواز کردند.
مرحله سوم) استفاده از مواد منفجره در حصار
حماس همچنین از مواد منفجره برای منفجر کردن بخشهایی از دیوار استفاده کرده است. مردان موتورسوار از میان شکافها به سمت رژیم اشغالگر رفتند و مواد منفجره را در جایجای دیوارها کار گذاشتهاند. با توجه به نظارت شبانهروزی بر این مناطق، هنوز مشخص نیست نیروهای نظامی فلسطینی چگونه توانستهاند مواد منفجره را کار بگذارند و کسی متوجه آنها نشود.
مرحله چهارم) افزایش شکاف
پس از مرحله جایگذاری مواد منفجره، بولدوزرها به راحتی وارد شدهاند و بقیه کار را انجام دادند و فضای کافی را برای عبور وسایل نقلیه بزرگتر فراهم کردند. هنگامی که بولدوزرها در آن مناطق تردد داشتهاند، نیروهای صهیونیست هنوز نمیدانستند که قبل از آن چه مراحلی انجام شده است.
آمادهسازی قبلی
کارشناسان میگویند که این حمله حداقل به هفتهها آمادهسازی نیاز داشته است. «مایکل ای. اوهانلون»، از اعضای ارشد مؤسسه بروکینگز، به واشنگتنپست گفته «کلید این کار این بوده که تجهیزات را چند هفته قبل در موقعیت جاسازی کرده باشند» و توضیح داده که «بسیاری از وسایل نقلیه ممکن است در معرض دید عموم در پارکینگها یا مناطق ساختوساز پنهان شده باشند.» با این حال، لویت گفته «اساسا این ایده که یک بولدوزر به این حصار نزدیک شود، ذهن را درگیر میکند.»
رژیمی که دستخوش ریشخند شد
در زمان ساخت دیوار البته برخی رسانههای عبری هم حتی به این پروژه انتقاد داشتند. آنها اینطور تحلیل میکردند که دیوار هوشمند صرفا یک دستاورد فناوری است و آنطور که مقامات رژیم صهیونیستی القاء میکنند به هیچوجه بهمعنای پیروزی نیست. منتقدانی هم در رسانههای صهیونیستی بودند که میگفتند چرا رژیم اشغالگر به جای مقابله و جنگیدن، با نصب دیوار و ثبت استحکامات سعی در دفاع از خود دارد؟ درواقع به این نکته تأکید داشتند که رژیم اشغالگر به جای پذیرش کاهش توان نظامی خود و ضعف ارتش، میخواهد فراری رو به جلو داشته باشد و اینطور تبلیغ کند که موفق شده است. حتی بعضی رسانههای آن زمان با سخره گرفتن ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کردند که رهبران صهیونیستی به جای اینکه بتوانند با گروههای مقاومت مقابله کنند، نشستهاند و منتظر میمانند تا چه زمانی آنها به اسرائیل حمله کنند و این موضوع بسیار مضحک است. با این تفاسیر میبینیم که همین اتفاق هم افتاد و نیروهای حماس با طراحی دقیق خود توانستند از سد نیروهای اطلاعاتی، عملیاتی و نظامی رژیم اشغالگر عبور کنند و هیبت آن را به هم بریزند.