دست برتر دیلمان در جنگ الکترونیک با چشم عقاب

ناوشکن «دیلمان» پنجمین محصول پروژه موج است و از طراحی داخلی و خارجی متفاوتی نسبت به هم‌رده‌های خود برخوردار است. این ناوشکن دارای 94 متر طول، 11.1 متر عرض و آبخور به ارتفاع 3.25 متر است. از سویی ناوشکن دیلمان 1500 تن وزن و 26 نات سرعت دارد.

به گزارش شهروند آنلاین،یکی از مزیت‌های دیلمان نسبت به نمونه قبلی خود در حوزه سامانه رانش این ناوشکن است. در این ناوشکن سیستم رانش چهار خطی شده است و به این ترتیب دیلمان از 4 شفت و 4 پروانه بهره می‌برد در حالی که ناوشکن‌های قبلی سری موج از دو شفت و دو پروانه بهره می‌بردند.

علاوه بر این دیلمان از سامانه بوتراستر با توان 86KW و دور متغیر تا 1480 دور بهره می‌برد و یک میلیون و 400 هزار قطعه در این ناوشکن استفاده شده است.

این مزایا از این جهت اهمیت دارد که دریای خزر یک دریای بسته است که بخش عمیق‌تر آن که جریان آب قوی‌تری دارد در سمت ایران قرار دارد. به همین جهت ناو می‌بایست به سامانه‌های پیشران قوی‌تر و با قابلیت مانور بهتری مجهز باشد تا بتواند در این شرایط بخوبی دریانوردی کند. این سامانه به پهلوگیری ناو در بندر و همچنین چرخش‌های ناو در سرعت بالا کمک می‌کند. یکی از دلایل بروز حادثه برای ناوشکن دماوند نبود همین سامانه در آن ناوشکن بود.

در حوزه تسلیحاتی نیز ناوشکن دیلمان به یک  توپ 76 م م فجر27  در سینه ناو، 6 قبضه  توپ20 م م اورلیکن در جلو،‌ عقب و طرفین ناو، 8 فروند موشک‌های ضدکشتی قادر و قدیر با بردهای 200 و 300 کیلومتر و 6 اژدر مارک 46 مجهز شده است.

علاوه بر این ناوشکن دیلمان به یک سامانه دفاع نقطه‌ای «کمند» برای مقابله با موشک‌های کروز نیز مجهز شده که توان شلیک 4 تا 7 هزار گلوله در دقیقه را دارد و می‌تواند از فاصله 2 کیلومتری با اهداف درگیر شود.

یکی دیگر از سامانه‌های مهم نصب شده روی ناوشکن دیلمان، سامانه الینت مرصاد است. این سامانه برای جمع‌آوری و شنود سیگنالی روی ناوشکن نصب شده و توان مناسبی در حوزه اطلاعاتی به دیلمان می‌دهد. سامانه خود حفاظتی چف جوشن برای مقابله با موشک‌های هدایت راداری نیز از دیگر سامانه‌های نصب شده روی این ناو است.

یکی از ویژگی‌های بارز ناوشکن دیلمان دکل یکپارچه آن است. نصب دکل یکپارچه این امکان را در اختیار دیلمان قرار می‌دهد تا بتواند از رادارهای پیشرفته آرایه فازی 4 وجهی و سایر سامانه‌های پیشرفته راداری و الکترونیکی بهره ببرد.

رادار آرایه فازی «چشم عقاب» که برای این ناوشکن طراحی شده از  4 وجه با شعاع پوشش 90 درجه و مجموعه 360 درجه برخوردار است. این رادار که در باند فرکانسی ایکس کار می‌کند برد 200 کیلومتری داشته و با مجموع 4 هزار آرایه خود( هر وجه 1000 آرایه) توانایی کشف 100 هدف و درگیری با 13 هدف را دارد.

رادار چشم عقاب توانایی بروزرسانی اهداف در مدت زمان کمتر از یک ثانیه را دارد و به همین جهت امکان تغییر سریع فرکانس و تحلیل سیگنال‌های اخلالگر را دارد. این توانایی در حوزه ضد جنگ الکترونیک قابلیت مناسبی در اختیار چشم عقاب قرار می‌دهد.

از سوی دیگر این رادار نسبت به نمونه‌های قبلی نیاز کمتری به تعمیر و نگهداری داشته و سطح مقطع راداری سازه آن بسیار کمتر رادارهای قبلی شناورهای نیروی دریایی است.

ضمن اینکه رادار چشم عقاب قادر است اهداف متفاوتی مانند شناور،‌ هواپیما، بالگرد،‌ پهپاد و موشک کروز را شناسایی و رهگیری کند.

علاوه بر این دیلمان با برخورداری از این مزیت قابلیت نصب سامانه‌ای پشرفته‌تر پدافند هوایی را دارا خواهد بود چنان که برای این ناو پیش‌بینی نصب سامانه عمود پرتاب کوتاه برد «نواب» و سامانه برد متوسط «صیاد» نیز صورت گرفته است.

پد بالگرد ناوشکن دیلمان نیز با افزیش سطح روبه‌رو بوده بطوری که می‌تواند بالگردهای سری SH  را روی خود حمل کند. تا قبل از این شناروهای کلاس موج تنها توانایی حمل بالگردهای AB212  را داشتند که به این ترتیب توانایی حمل بالگردهای ضدزیر دریایی را نیز کسب کرده‌اند.

تا اواسط دهه 1380 تنها یک پروژه ساخت در کارخانجات نداجا در جنوب در حال اجرا بود و آن هم جماران بود اما امروز در ابتدای دهه 1400 چندین شناور با ویژگی‌های بسیار متفاوت و حتی جهش در تناژ در حال ساخت بوده و همزمان چندین شناور و زیرسطحی سنگین نیز در دست تعمیر است. این تفاوت حجم فعالیتها به خوبی نشان دهنده رشد بالای فعالیت‌های فنی و صنعتی برای حفظ و افزایش قابلیتهای نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران است./تسنیم

انتهای پیام

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.