گزارشها از بازار کار فارغالتحصیلان بیانگر این است که نرخ بیکاری فارغالتحصیلان کارشناسی ۱۵ درصد و مشارکت آنها ۴۸ درصد است.
به گزارش شهروند آنلاین، بیکاری دانشگاهیان تقریباً 2 برابر بیسوادهاست. این مسالهای است که برای کشور به یک بحران تبدیل شده است.
سالهاست بازار کار ایران با جمعیت انبوهی از فارغالتحصیلان دانشگاهی مواجه شده و صف طولانی از تقاضا برای کار هم شکل گرفته است. جوانانی که ویژگی مشترک همه آنها تحصیل دانشگاهی در ردههای مختلف کاردانی تا دکترا بوده و تقریبا همگان از طرز فکر یکسانی نسبت به شغل و آینده کاری هم برخوردارند.
تا دهه 60 تقریباً مشکل خاصی با عنوان اشتغال فارغالتحصیلان دانشگاهی در کشور وجود نداشت و حتی افراد دیپلمه نیز میتوانستند به آسانی در مشاغل مختلف وارد شده و فعالیت کنند، اما امروز شرایط کاملاً تغییر یافته و افراد با مدارک کارشناسی تا دکترا نیز با چالشهای فراوانی برای ورود به بازار کار مواجهاند.
کارشناسان میگویند اینکه چرا اقتصاد ایران به چنین وضعیتی دچار شده که توان جذب تقاضاهای شغلی موجود را ندارد و در نتیجه چند میلیون تقاضا برای کار شکل میگیرد به چند عامل بستگی دارد. اولا جهش یکباره میزان تولدها در دهه 60 و رسیدن آنها به سن کار در دهههای 80 و 90، رشد نامناسب و ضعیف بنگاههای شغل ساز، ورشکستگی، تعدیل نیرو، در برخی موارد ورود تکنولوژیهای نوین در کار، افزایش چشمگیر تعداد فارغالتحصیلان دانشگاهی و تغییر ذائقه آنها نسبت به کار؛ میتوانند در ایجاد شرایط فعلی بازار کار ایران تاثیر مستقیم داشته باشند.
طاها رمضانی، مدیرکل دفتر سیاستگذاری و توسعه اشتغال وزارت کار گفته در پاییز 1402نرخ بیکاری فارغالتحصیلان 11.4 درصد بوده و این نرخ بالاتر از نرخ بیکاری عمومی است که نیازمند برنامهریزی ویژه برای اشتغال فارغالتحصیلان است.
به گفته او در بررسی وضعیت اشتغال و بیکاری فارغالتحصیلان در سال 1401نرخ بیکاری فارغالتحصیلان کاردانی 10درصد و نرخ مشارکت آنها معادل 50درصد، نرخ بیکاری فارغالتحصیلان کارشناسی 15درصد و مشارکت آنها 48درصد، نرخ بیکاری فارغالتحصیلان کارشناسی ارشد 9درصد و نرخ مشارکت بیش از 68درصد و نرخ بیکاری فارغالتحصیلان دکترا 3درصد با مشارکت بالای 70درصد بوده است.
رمضانی در ادامه گفت: سال آینده علاوه بر تمرکز بر روی کمیت اشتغال که سالانه یک میلیون اشتغال است وارد مرحله برنامهریزی در حوزه کیفیت اشتغال و مخاطبین ویژه اشتغال هم خواهیم شد. برای اولین بار امسال در نظر گرفتیم که به صورت متوسط 25درصد از تعهد اشتغالی که استانها دارند مربوط به فارغ التحصیلان شود. بازار کار کشور را که در سالهای اخیر بررسی میکنیم 25درصد شاغلان کشور، فارغالتحصیل هستند. اما اشتغالی که تاکنون دولت ایجاد میکرده کمتر از 10درصد به فارغالتحصیلان اختصاص مییافت. امسال از همکارانمان در دستگاههای مختلف درخواست کردیم که باید خدمات اشتغال خود را به متوسط وضعیت بازار کار یعنی 25درصد برسانند. اگر این اتفاق بیفتد حتماً جامعه فارغ التحصیلان ما این را احساس خواهند. احتمالا طرحهایی ایجاد خواهد شد که حتما فارغ التحصیلان در آن اشتغال پیدا کنند.
مدیر کل دفتر سیاستگذاری و توسعه اشتغال وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی اظهار کرد: اینکه مشارکت جامعه فارغالتحصیل ما در بازار کار بالاتر است باید گفته شود. این نشان میدهد که فارغ التحصیلان وارد بازار کار می شوند و امید دارند که شغل پیدا کنند.
اشتغال 42درصدی دانشآموختگان
موسسه پژوهش و برنامهریزی آموزش عالی به تازگی گزارشی از رصد اشتغال دانشآموختگان سال 96-97 را گرد آورده است. این دادهها نشان میدهد در میان این دانشآموختگان نسبت شاغل به افراد غیرشاغل 42.58 درصد است، همچنین 34.71 درصد از بانوان دانش آموخته شاغل شدهاند.
افزون بر این، در گروه علوم انسانی 44.95 درصد، در علوم پایه 34.77 درصد، در گروه علوم پزشکی 62.75 درصد، فنی مهندسی 41.74 درصد، علوم کشاورزی 35.21 درصد و هنر 23.25 درصد شاغل هستند.
مهدی دَهمَرده، معاون توسعه مدیریت و منابع موسسه پژوهش و برنامهریزی آموزش عالی در گفت وگویی با استناد به گزارش رصد اشتغال دانشآموختگان سال 1397-1396گفت: نسبت افراد شاغل به غیرشاغل در این گزارش 42.58 درصد بوده که این رقم در مقایسه با گزارش سال قبل آن، بهبود 2درصدی را نشان میدهد، بالاترین اشتغال در گروه علوم پزشکی با 62.75 درصد و رتبه بعد علوم انسانی با 44.95 درصد است.
معاون توسعه مدیریت و منابع موسسه پژوهش و برنامهریزی آموزش عالی ادامه داد: اکنون آمار رصد اشتغال دانشآموختگان سال تحصیلی 97-96را در همه مقاطع تحصیلی داریم؛ زیرا بر اساس روال باید دستکم چهار سال به افراد فرصت بدهیم تا ببینیم شغل پیدا می کنند یا خیر. در این سال 688هزار و 678نفر دانشآموخته شدند و از این میزان نسبت شاغل به افراد غیرشاغل، 42.58 درصد (293هزار و 208نفر) و 57.42 درصد (395هزار و 470نفر) افراد غیرشاغل است.
دَهمَرده در مورد نسبت اشتغال و جنسیت دانشآموختگان نیز اظهار داشت: تعداد زنان دانشآموخته 298هزار و 702نفر است که از این تعداد 34.71درصد شاغل هستند و آقایان دانشآموخته 389هزار و 976نفر و از این تعداد هم 48.6 درصد شاغل هستند.
او در توضیح اختلاف بین آمار اشتغال دانشآموختگان زن و مرد گفت: بانوان در مقاطعی به دلیل مشغلههای زندگی از بازار کار خارج میشوند، همچنین بازار کار زنان ایران محلی است و برای نمونه آنها ترجیح میدهند در محل زندگی همسر یا پدر و مادر خود کار کنند و فرصت شغلی برای آنان کمتر میشود./تسنیم
انتهای پیام