پیروی از برنامه غذایی متنوع و متعادل یعنی تامین انواع مختلفی از مواد غذایی به تناسب با یکدیگر و مقادیر کافی از مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن و رعایت میانهروی با محدود کردن غذاهای دارای چربی، کلسترول، قند، نمک زیاد و ترکیبات افزودنی در ماه مبارک رمضان توصیه میشود.
به گزارش شهروند آنلاین، رعایت اصول صحیح تغذیه تاثیر مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با بیماریها دارد به همین دلیل با رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی روزانه و با استفاده از گروههای غذایی و جایگزینهای آنها، انرژی، پروتئین و ریزمغذیهای مورد نیاز بدن برای بهبود عملکرد سیستم دفاعی بدن تامین میشود.
به طور کلی پیروی از یک برنامه غذایی صحیح در ایام ماه مبارک رمضان از اهمیت ویژهای برخوردار است تا هم بتوان عادات غذایی غلط را اصلاح کرد و هم از برکات معنوی این ماه بهره برد.
با رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی روزانه و استفاده از گروههای غذایی اصلی (گروه نان و غلات، گروه میوهها،گروه سبزیها، گروه شیر و لبنیات، گروه گوشت و تخم مرغ و گروه حبوبات و مغزها) و جایگزینهای آنها، انرژی، پروتئین و ریزمغذیهای مورد نیاز بدن برای بهبود عملکرد سیستم دفاعی بدن تامین میشود.
مطالعات متعددی نقش موثر روزهداری را در سلامتی به خصوص بر روی سطح گلوکز خون، چربیهای خون و فشار خون، کنترل وزن و بهبود بیماریهای مختلف نشان دادهاند. در اغلب بیماریهایی که عادات غذایی غلط، چاقی و افزایش وزن در بروز آنها دخالت دارند روزهداری مفید است.
توصیههای تغذیهای روزهداری در شرایط خاص و گروه های ویژه
زهرا عبداللهی کارشناس تغذیه در گفت و گو با ایرنا گفت: نوجوانانی که به سن تکلیف رسیده و توان جسمی کامل دارند و به عبارت دیگر وزن و قد متناسب با سن خود را دارند، بر اساس تکلیف دینی باید با رعایت نکات زیر روزه کامل بگیرند البته از مصرف زیاد مواد قندی و شیرین در وعده سحری اجتناب کنند چون مصرف این مواد سبب افت قند خون شده و توانایی یادگیری آنها را در طول روز کاهش میدهد.
او افزود: نوجوانانی که سال نخست روزهداری را آغاز میکنند به علت گذراندن دوران رشد به توجهات بیشتری نیاز دارند. رعایت تنوع و تعادل در استفاده از تمامی گرو ههای غذایی بسیار مهم و ضروری است. منابع خوب پروتئینی (انواع گوشت، ماهی، تخم مرغ و حبوبات) باید در برنامه غذایی آنها گنجانده شود.
او اظهار داشت: نوجوانانی که سال نخست روزهداری را آغاز میکنند به علت گذراندن دوران رشد به توجهات بیشتری نیاز دارند. رعایت تنوع و تعادل در استفاده از تمامی گروههای غذایی بسیار مهم و ضروری است. منابع خوب پروتئینی (انواع گوشت، ماهی، تخم مرغ و حبوبات) باید در برنامه غذایی آنها گنجانده شود.از دریافت کافی گروه شیر و لبنیات در این افراد مطمئن شوید (حداقل در دو وعده سحر و افطار). نوجوانان علاقه خاصی به خوردن انواع هله هولهها و مواد غذایی کمارزش دارند که فقط پر کننده معده هستند و بخصوص در ایام روزهداری نباید مصرف شوند.
عبداللهی ادامه داد: از منابع غذایی آهن و روی ، ویتامین A و ویتامین B۱۲ از جمله انواع گوشت، حبوبات، تخم مرغ، شیر و لبنیات، انواع خشکبار و مغزها که در رشد و خونسازی نقش دارند، در ایام روزهداری به مقدار کافی مصرف کنید.
او با بیان اینکه خوردن انواع هله و هولهها و مواد غذایی کمارزش در ایام روزه داری ممنوع است، ادامه داد: بیشتر از منابع غذایی آهن و روی، ویتامین A و ویتامین B۱۲ از جمله انواع گوشت، حبوبات، تخم مرغ، شیر و لبنیات، انواع خشکبار و مغزها که در رشد و خون سازی نقش دارند، در ایام روزه داری به مقدار کافی مصرف کنند.
سالمندان و روزهداری
این کارشناس تغذیه تصریح کرد: با توجه به اینکه قدرت سیستم ایمنی و مقاومت در برابر بیماریها با افزایش سن و سالمندی کاهش مییابد بنابراین سالمندان اگر روزه میگیرند باید بیش از پیش مراقبت سلامت خود باشند. کمآبی و کاهش قند خون ممکن است موجب سرگیجه، از حال رفتن و سقوط شود که برای سالمندان خطرآفرین است. بنابراین باید به توصیههای مربوط به پیشگیری از افت قند خون و کاهش مایعات بدن بیشتر توجه شود.
به گفته عبداللهی، سالمندان از مشکلات دهان و دندان رنج می برند لذا مصرف میوه رنده شده، لبنیات خصوصا شیر کم چرب، استفاده از انواع سوپها و آشها در افطار و سحر و نوشیدن آب و چای کمرنگ در فاصله افطار تا سحر برای آنان مفید و مورد تاکید است و میتواند تعادل آب و مواد معدنی را نیز برقرار کند.
او افزود: سالمندان دارای بیماریهای زمینه ای مانند فشارخون بالا و دیابت بیش از دیگران در معرض ابتلای به بیماریهای واگیر هستند، بنابراین توصیه می شود حتما به پزشک مراجعه کرده و به توصیههای پزشک عمل کنند.
بیماران دیابتی با نظر پزشک میتوانند روزه بگیرند
او ادامه داد: بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ با نظر پزشک معالج و کارشناس تغذیه به شرط اینکه به سایر بیماریها مبتلا نباشند، به راحتی میتوانند درماه رمضان روزه بگیرند آنها باید با تنظیم داروهای مصرفی خود زیر نظر پزشک در وعده های سحر و افطار، رژیم غذایی مخصوص خود را در افطار و سحر رعایت کنند.
عبداللهی تاکید کرد: برای کنترل بهتر قند خون توصیه میشود که این افراد در صورت امکان قند خون قبل از سحر و بعد از افطار خود را کنترل کنند.
او اظهار داشت: افراد دارای فشار خون خفیف و متوسط همراه با اضافه وزن میتوانند روزه بگیرند و روزهداری به کاهش فشار خون آنان کمک میکند اما باید با پزشک معالج خود مشورت کنند.دریافت نمک و چربی از طریق غذا را کنترل کنند./
انتهای پیام