الکلاسیکوی ایران و تقابل پرسپولیس و سپاهان در چارچوب هفته بیستوپنجم رقابتهای لیگ برتر فوتبال یک حاشیه پررنگتر از متن بازی داشت؛ ویدیویی از پیرمردی اصفهانی در جمع هواداران سپاهان در ورزشگاه آزادی که اظهارات توهینآمیز نسبت به بانوان پرسپولیسی داشته و با توجه به روشنایی روز احتمالا حدود دو ساعت قبل از شروع بازی ضبط شده، جنجال زیادی برپا کرده و واکنش همه سرخپوشان از مدیریت باشگاه گرفته تا مربیان، بازیکنان و پیشکسوتان را به دنبال داشته است. این اتفاق در ادامه باعث شد تا کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال علیه این هوادار حکمی را صادر و او را به مدت 10 سال از حضور در ورزشگاههای فوتبالی محروم کند.
احسان محمدی، رئیس دپارتمان مسئولیت اجتماعی فدراسیون فوتبال، در گفتوگویی که با «شهروند» داشت، درخصوص اتفاقات پیش آمده و حکمی که توسط کمیته انضباطی صورت گرفت، صحبتهای مختلفی را به میان آورد. او معتقد است که از ابتدای کار نباید این بازنمایی صورت میگرفت و باید ورزشگاههای کشور به سمتی برود تا «دوستدار خانواده» شود. گفتوگوی «شهروند» را با احسان محمدی میخوانید:
*آقای محمدی در ابتدا فکر میکنید اظهارات توهینآمیز هوادار منتسب به سپاهان چه آسیبها و چالشهایی را به همراه داشته است؟
این موضوع محصول بازتاب این رفتار است. اگر همکاران رسانهای این اتفاق را پوشش نمیدادند، اینقدر درگیری پیش نمیآمد. ما وقتی این مسائل را بازتاب میدهیم، دو نکته مهم را به همراه میآورد. مسئله اول این است که ما در ابتدای امر واقعیت سکو را متوجه میشویم و در ادامه یک رفتار ناپسند را بازنمایی میکنیم. نمیتوانم به اهل خبر بگوییم این کار را نکنید، اما در اخلاق حرفهای رسانهای بهتر است که وارد چنین مسائلی نشویم، چون افراد به هر قیمتی دوست دارند دیده شوند. در فوتبال اروپا وقتی جیمی جامپ وارد زمین میشود، دوربین آنها را نشان نمیِدهد، چون افراد دیگر تشویق نشوند که این کار را انجام دهند.
*حکم محرومیت 10 ساله برای این هوادار اصفهانی چقدر میتواند برای جلوگیری از این اتفاقات بازدارنده باشد؟
من تشکر میکنم برای واکنشهایی که صورت گرفت اما فراتر از این، میخواهم سوالی بپرسم. وقتی که این ممنوعیت را برای این هوادار رقم میزنیم، او چه چیزهایی را از دست میدهد؟ در فوتبال انگلیس، معمولا هواداران بلیت 38 بازی را از قبل پیشخرید میکنند و به نوعی وقتی این محرومیت برای او پیش میآید، یک ضرر مالی قابل توجهی را متحمل میشود. وقتی فرد ببیند که کار او ضررده است، این کار را انجام نمیدهد. ما باید به نوعی عوامل بازدارنده خود را تقویت کنیم.
*در پایان برای گسترش فرهنگ درست هواداری و جلوگیری از این اتفاقات، چه رویکردهایی میتواند برای بهتر کردن شرایط اثربخش باشد؟
چیزی که من را در بازخوردها اذیت کرد، اما و ولی آوردن برای این پدیده بود. اینکه بگوییم اول آنها شروع کردند، توجیه درستی نیست. اگر رفتاری زشت است، باید آن را بپذیریم و عذرخواهی کنیم و این انتظار را شکل دهیم که بقیه باشگاهها هم رعایت این مسائل را صورت دهند. تا زمانی که بردن به هر قیمت ارزش تلقی شود، شاهد این پدیدهها در ادامه نیز خواهیم بود. اگر ما مخالف این رفتار هستیم، همه باید محکم روبهروی آن بایستیم. مسئله من، یک مسئله کلی است و اگر این زشتی علنی شده است، همه کسانی که در ساختار فوتبال هستند، باید مقابل این پدیده بایستند. همه باید از فوتبال لذت ببرند، به سمت ورزشگاههای دوستدار خانواده برویم و از گسترش این نوع اتفاقات جلوگیری کنیم.