در نشست دو روزه مقدماتی سی وچهارمین کنفرانس بینالمللی صلیب سرخ و هلال احمر، معاون امور بینالملل و حقوق بشردوستانه جمعیت هلال احمر نظرات و پیشنهادات خود را درباره طرح پیشنویس اولیه 5 قطعنامه در زمینههای مختلف کاری نهضت بینالمللی صلیب سرخ و هلال احمر، مطرح کرد.
به گزارش شهروند آنلاین از پایگاه اطلاعرسانی جمعیت هلال احمر؛ راضیه عالیشوندی معاون امور بینالملل و حقوق بشردوستانه و جبار اصلانی مدیر کل اصول، قوانین و حقوق بینالملل بشردوستانه جمعیت هلال احمر که به عنوان نمایندگان جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران در این نشست شرکت کردند نظرات و پیشنهادات خود را در رابطه با متن قطعنامههای یاد شده به شرح ذیل ارائه کردند:
در خصوص قطعنامه “به سوی فرهنگ جهانی رعایت و احترام به حقوق بینالملل بشردوستانه” نمایندگان جمعیت بر نقش و جایگاه مهم کمیتههای ملی حقوق بشردوستانه و دیگر نهادهای مشابه طبقِ سندهای تأسیس آنها در کشورهای مختلف، به ویژه نقش آنها در آموزش و ترویج حقوق بشردوستانه در میان نظامیان و غیرنظامیان طی دهههای گذشته و همچنین نقش مؤثر این کمیتهها در زمینهسازی برای رعایت و اجرای حقوق بینالملل بشردوستانه و ارائه راهنمایی و مشاوره تخصصی به مقامهای نظامی و غیرنظامی درباره حقوق بینالملل بشردوستانه تاکید کرده و پیشنهاد کردند تا دولتها در راستای رعایت و پیروی از حقوق بشردوستانه تلاشها و اقدامهای خود برای مقابله با «بیکیفرمانی» بیفزایند و همکاریهای خود با دیوان کیفری بینالمللی و سایر اعضای جامعه بینالمللی به منظور در پیش گرفتن اقدامهایی در سطح منطقهای و بینالمللی افزایش دهند.
در خصوص قطعنامه “حفاظت از غیرنظامیان و سایر افراد و اشیاء محافظت شده در برابر عملیات سایبری و اطلاعاتی در زمان جنگ درگیری مسلحانه” نمایندگان جمعیت بر ابهام و پیچیدگی عملیات سایبری تاکید کرده و خواستار تشکیل گروه مرجعی در سطح نهضت شدند تا جوانب محتلف و بغرنج این موضوع بیشتر مطالعه و بررسی گردد و نهایتا پیشنهاد تهیه یک دستورالعمل در این رابطه را توسط گروه مرجع یاد شده مطرح کردند.
در خصوص قطعنامه “تقویت مدیریت خطر سوانح از طریق قوانین، سیاستها و طرحهای جامع سوانح” جمعیت پیشنهاد کرد تا موضوع دیپلماسی بشردوستانه و مدافعهگری برای پاسخگویی به اثرات ناشی ازتغییرات آب و هوایی از جمله از طریق شبکهسازی و توسعه مشارکتهای داخلی، اخذ ایدههای خلاقانه و ابتکاری و توسعه همکاریهای جمعیتهای ملی برای پروژههای مشترک بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد و در این راستا جمعیتهای ملی باید تجربیات و اقدامات عملیاتی و موثر خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند و فدراسیون بینالمللی هم باید نقش حمایتی و ترویجی خود را در این راستا، بیش از پیش تقویت کنند.
در ارتباط با قطعنامه “توانمندسازی رهبری محلی، ظرفیت و ارائه اقدامات بشردوستانه مبتنی بر اصول” نمایندگان جمعیت به اجرای طرح نوآورانه خانههای هلال در سراسر کشور و به ویژه مناطق دورافتاده اشاره کردند واعلام کردند که این طرح توانسته است با مشارکت دادن جوامع محلی، تابآوری آنها را در برابر سوانح و بحرانها افزایش دهد. این طرح ضمن تقویت روحیه مدافعهگری در زمان ثبات و غیربحران و همچنین در مواقع بحران، توانسته است فرهنگ داوطلبی را ارتقا داده و به ترویج فرهنگ صلح و نوعدوستی از طریق برنامههای فرهنگی و آموزشی، ارتقای آگاهیهای عمومی پیرامون ارزشهای بشردوستانه، تامین و تضمین سلامت وایمنی افراد جامعه، نقشپذیری اجتماعی جوانان و داوطلبان و انعطافپذیری و افزایش تابآوری جوامع محلی کمک نماید. همچنین جمعیت هلال احمر ایران آمادگی دارد تا این تجربه موفق را با سایر جمعیتهای ملی به اشتراک بگذارد.
درباره قطعنامه ” حفاظت از مردم در برابر تاثیرات بشردوستانه ناشی از رخدادهای شدید آب و هوایی و اقلیمی: همکاری برای تقویت اقدامات پیشبینانه”، نمایندگان جمعیت نخست، به اهم اقدامات جمعیت هلال احمر ایران برای پیشگیری و پاسخ به آثار ناشی از تغییرات اقلیمی با ایجاد و تاسیس مرکز تغییرات اقلیمی تحت نظارت مستقیم رئیس جمعیت نسبت به آموزش همگانی و اطلاعرسانی برای عموم مردم اشاره کردند و پیشنهاد کردند که قطعنامه حاضر میتواند جمعیتهای ملی را نسبت به ایجاد مرکز تغییرات اقلیمی به منظور افزایش تابآوری جوامع محلی، ترغیب کند.
دوم، با توجه به اینکه در بخش مقدماتی قطعنامه به نقش پیشرو جمعیتهای ملی در توسعه و اجرای برنامههای مربوط به اقدامات پیشبینانه و کاهش آلام بشری و خسارات جوامع آسیب دیده با حمایت فنی، تخصصی و پشتیبانی فدراسیون بینالمللی و کمیته بینالمللی صلیب سرخ اشاره کرده است، بنابراین، در این خصوص لازم است که برای کشورهایی که به صورت یکجانبه تحت تحریم هستند، چارهاندیشی شود.
از این رو، جمعیت هلال احمر ایران پیشنهاد میکند که در متن قطعنامه موضوع مذکور مورد توجه جدی قرار بگیرد تا از این طریق جمعیتهای ملی در انجام فعالیتهای بشردوستانه خود در این زمینه دچار محدودیت نشده و مستثنی از تحریمهای یک جانبه تحمیل شده باشند.
لازم به ذکر است در خاتمه نشست مذکور، خانم “مرسده بابه”، رئیس کمیسیون دائمی نهضت بینالمللی، از مشارکت فعال و ارائه پیشنهادات جمعیت هلال احمر ایران درباره قطعنامههای 5 گانه کنفرانس بینالمللی قدردانی و تشکر کردند. شایان ذکر است، نمایندگان جمعیت به فراخور موضوع قطعنامهها تجربیات، توانمندی ها و طرحهای مختلف جمعیت از جمله تشکیل مرکز تغییرات اقلیمی، طرح خانههای هلال احمر ، تشکیل تیمهای باور و…. را مورد اشاره قرار دادند./
انتهای پیام