نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه در سیاست خارجی توسعه کشور را دنبال خواهم کرد، گفت: دیپلماسی و مذاکره ذلت نیست.
به گزارش شهروند آنلاین، مسعود پزشکیان نامزد انتخابات ریاست جمهوری امروز سهشنبه در «میزگرد سیاسی» خود به همراه محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه دولت یازدهم و دوازدهم و مهدی سنایی سفیر سابق ابران در روسیه حضور پیدا کرد. همچنین کارشناسان این میزگرد سیاسی ابراهیم متقی استاد تمام علوم سیاسی، فواد ایزدی استاد مطالعات آمریکا، سیدمحمد سجادی استاد تمام روابط بینالملل بودند.
مسعود پزشکیان نامزد چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری در ابتدای این میزگرد گفت: اهداف تعیین شده را از روی متن نوشته شده توسط کارشناسانم برای شما میخوانم. راهنمای سیاست خارجی ما منافع مردم خواهد بود و من شعارهای دهنپرکن نخواهم داد.
او ادامه داد: میخواهم از زندگی حداقلی و بخور و نمیر به یک زندگی خوب برسیم. نمیخواهم در دنیا منزوی باشیم و جوانها به فکر مهاجرت باشند. ما همین یک ایران را داریم و نمیخواهم ایرانیبودن برای ایرانیان مقیم خارج از کشور دردسرساز باشد.
پزشکیان خاطرنشان کرد: اصول کلی سیاستخارجی را رهبر انقلاب تعیین میکند اما طراحی و اجرا با رئیس جمهور است. پول نفت ما نباید به جیب قاچاقچیان برود.با تحریم میشود زندگی کرد، اما پیشرفت نه.
نامزد چهاردهمین انتخابات ریاست جمهور ادامه داد: نمیخواهم جوانان ما حسرت دیگران را بخورند. من میخواهم در سیاست خارجی توسعه کشور را پیگیری کنم.
او با بیان اینکه راهنمای سیاست خارجی ما منافع مردم خواهد بود و هدف سیاست خارجی ما تنها بقا نخواهد بود، افزود: امروز کسی تردید ندارد که سیاست خارجی نقشی تعیین کننده در زندگی مردم دارد.
پزشکیان تاکید کرد: نمیخواهم مردم مدام چشمشان به اخبار باشد تا ببینند چه زمانی دلار گران میشود، جنگ میشود یا نه، یا گرفتار تحریم بیشتر میشویم یا نه؟!
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: سیاست خارجی ما افتخارآمیز و راهگشا خواهد بود. واقعا فرق میکند چه کسی رئیس جمهور شود. باور دارم بلاتکلیفی در سیاست خارجی بلاتکلیفی در زندگی مردم نیست و با نشان دادن چهره مثبت ایران در دنیا ایرانیان را سربلند خواهم کرد.
او در ادامه گفت: کاری خواهم کرد که ایرانی بودن یک افتخار باشد. چراکه ایران یک هویت فراگیر فرهنگی است و مردم ایران شایسته زندگی بهتری هستند.
پزشکیان با اشاره به اینکه سیاست خارجی نقش تعیینکننده در زندگی مردم دارد، گفت: راهنمای سیاست خارجی ما منافع مردم ایران خواهد بود. در سیاست خارجی شعارهای دهان پرکن که جیب مردم را خالی کند، نخواهم داد.
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه در سیاست خارجی توسعه کشور را دنبال خواهم کرد، گفت: دیپلماسی و مذاکره ذلت نیست.
پزشکیان با بیان اینکه محور سیاست خارجی دولت من، عزت حکمت و مصلحت خواهد بود؛ نه ستیزهجویی، گفت: ما فقط همین یک ایران را داریم و چارهای نداریم جز اینکه آن را برای فرزندانمان آباد و آزاد کنیم.
او در همین راستا افزود: بلاتکلیفی در سیاست خارجی به معنای بلاتکلیفی نسل جوان، بازار و اقتصاد نیست و من میخواهم سیاست خارجی به مردم ثبات و امنیت ببخشد.
تاکید پزشکیان بر احیای برجام و FATF
نامزد انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به اینکه کشورهای منطقه با شتاب در حال توسعه هستند، اظهار داشت: ما دیگر فرصت نداریم. ایران یک هویت فراگیر فرهنگی و یک واقعیت یکپارچه راهبردی است. با سیاست خارجی واقعگرا و تحولآفرین از همه ظرفیتهای انسانی و جغرافیایی برای سربلندی ملت ایران گام خواهیم برداشت.
پزشکیان خاطرنشان کرد: مردم ایران همواره فرصت بودهاند. نباید فرصتها را محدود کرد. با احیای برجام و FATF اینها شدنی خواهد بود. دستگاه دیپلماسی با عقلانیت و خلاقیت پیگیر نیازهای مردم ایران خواهد بود و سیاست خارجی ما اعمالگرا، واقعگرا و توسعه گرا خواهد بود.
او سیاست خارجی را عامل ایجاد بهترین بازار و جذب بهترین سرمایهگذاران برای ایران دانست و افزود: با افتخار ایران فرهنگی و تمدنی را در جهان مطرح خواهیم کرد. تحت هیچ شرایطی تقویت و گسترش روابط همهجانبه با همسایگان را کنار نمیگذاریم و من معتقد هستم کشورهای برادر و همسایه و منطقه نباید تلاش کنند بر دیگران مسلط شوند و بر منطقه یکهتازی کنند. به عقیده من باید با کشورهای مشابه پیمان عدم تعرض امضا و روابط ایران را با متحدان منطقهای برقرار کنیم.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری بیان کرد: منافع خود را برونسپاری نخواهیم کرد. نه قدرتهای شرق باید تصور کنند تنها گزینههای ما هستند و نه قدرتهای غربی باید فکر کنند که راهی به جز پذیرش آنها داریم.
قرار بود تحریمها را دور بزنیم اما آنها ما را دور زدند
پزشکیان اظهار داشت: نداشتن رابطه سیاسی با آمریکا نباید به تشنج هزینهآفرین بیامیزد. از دل مناسبات کلان بینالمللی پیگیر منافع ایران خواهیم بود. قرار بود تحریمها را دور بزنیم اما آنها ما را دور زدند. ایران را بخشی از راه حل مسائل جهان خواهیم کرد، نه مشکل.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری در ادامه این نشست گفت: برای تأمین امنیت جامعه انسانی نگاه من به منطقه فرصتگرا است نه تهدیدگرا. دفاع و امنیت مرز ما باید فقط از سوی خود ما تأمین شود. هرگز به دنبال امنیت اجارهای نبودیم و در این راستا با تمام نهادهای امنیتی همکاری خواهم کرد.
پزشکیان افزود: ما نباید وضعیتی داشته باشیم تا دیگران بتوانند بر موج ناامیدی مردم سوار شوند. رضایت مردم و همراهی آنها با دولت را یکی از مهمترین مؤلفههای دولت و امنیت ملی میدانم. منافع آرمانی را در راستای منافع ملی و دعواهای جناحی و سیاسی را مضرترین رویکرد در سیاست خارجی میدانم. همه جریانها باید برای منافع ملی همافزایی کنند.
او با تاکید بر اینکه تنها با همافزایی میتوانیم در کوتاه مدت به قلههای توسعه و پیشرفت دست پیدا کنیم، گفت: سیاست خارجی را یک امر کلی میدانم و دستاوردهای آن را برای تخریب یک جناح سیاسی نمیدانم. یک دولت ملی تشکیل خواهم داد و بستری برای هم افزایی فراهم خواهم کرد. حاضرم در این مسیر قربانی شوم.
ظریف: رئیس جمهور است که سیاستها را میسازد
محمد جواد ظریف وزیر سابق امور خارجه بعنوان مشاور مسعود پزشکیان در این میزگرد گفت: بسیار باعث افتخار من است در کنار شخصیتی صادق و وطنپرست در این جلسه حضور داشته باشم. سیاست خارجی جمهوری اسلامی بر اساس قانون اساسی توسط مقام معظم رهبری به صورت اصول کلی مطرح میشود. در این سیاست خارجی بسیار اهمیت دارد چه کسی در خیابان پاستور و خانه رئیس جمهور نشسته است.
او ادامه داد: رئیس جمهور است که سیاستها را میسازد و اجرا میکند. کسی که با نگرش مثبت به سیاست خارجی هم خودش خط دارد و هم معتقد است باید از کارشناسان استفاده کند. این فرد میتواند در آینده کشور نقش داشته باشد.
ظریف تاکید کرد: بدون سیاست خارجی مستقر و با اجماع ملی نمیتوانیم دیپلماسی اقتصادی خوبی داشته باشیم. بدون سیاست خارجی معقول و متین نمیتوانیم با دوستهای خود هم رابطه داشته باشیم. این سیاست خارجی میتواند برای این مردم و این کشور راهگشا باشد.
سنایی: برخی دورهها سیاست خارجی ما آوردهای جز تحریم برایمان نداشته است
مهدی سنایی مشاور دیگر همراه پزشکیان در ادامه این نشست گفت: طبیعتاً جهان در دوره گذار به سر میبرد و ایران جایگاه رفیعی در عرصه جهانی دارد اما این منوط به چند شرط است. یکی اینکه سیاست خارجی برای ما آورده داشته باشد. متأسفانه در دوره قبل و برخی دورهها سیاست خارجی ما آوردهای جز تحریم برای ما نداشته است.
او افزود: این خدمت سیاست خارجی به صورت متقابل برای ملت ایران نقشآفرین است. امروز کشورهای مستقل در عرصه بینالمللی بیشتر به سیاست خارجی چندبرداری روی آوردهاند. ملت از دوگانهها عبور کرده و برخی نخبگان در دوگانهها ماندهاند. به عقیده من یک سیاست خارجی موفق پشتوانه افکار عمومی را میخواهد.
سفیر سابق ایران در روسیه اظهار داشت: جایگاه آسیا و عظمت آن جای خود، اما همین سیاست آسیایی هم پیشرفتش منوط به چندبرداری اجرا شدن سیاست خارجی است. این روزها در حوزه مناظرات از تحریم زیاد صحبت میشود. چین کشوری است که با باز کردن درها به نتیجه رسید. حفظ اولویتها و ارزشها در سیاست خارجی جای خود را دارد اما حکمت و مصلحت میطلبند از دایره تحریمها عبور کنیم.
سنایی یادآور شد: بنده چهار سال است تلویزیون نیامدم و هیچ مصاحبهای نکردم، اما امروز با افتخار در خدمت دکتر پزشکیان هستم. آمدم چون این مرد را از مجلس میشناسم و جز به راستی و صداقت ایشان را نمیشناسم. میشود پایبندی، جسارت، شجاعت و راستی و درستی را در ایشان دید.
پس از صحبتهای اولیه پزشکیان و مشاوران همراهش، محمدکاظم سجادپور به عنوان کارشناس برنامه با طرح این سوال که با توجه به متن اجتماعی که ما داریم، چطور میخواهید این سیاستها را اجرا کنید؟ گفت: چطور میشود مانع شد که نفس مذاکره برابر با کوتاه آمدن قلمداد نشود؟ چطور میخواهید در جامعهای که نگاه و نگرش متکثر دارد این سیاست خارجی فنی را پیش ببرید و اگر مورد انتقاد قرار بگیرید راه اجماع داخلی را چطور میبینید؟
پزشکیان در پاسخ به این سوال گفت: قدم اول اصلاح انسجام داخلی است و ما با هم دشمن نیستیم. رسول خدا بعد از هجرت به مدینه آمد و گفت با هم برادر شوید پس اگر دنبال سربلندی و عزت کشور هستیم باید مشکل خود را در داخل حل کنیم. در قدم اول خودمان کوتاه میآییم تا دعوا نکنیم. بخاطر مملکت و ایران و بخاطر فردای بچهها و نوههای خود باید کوتاه بیاییم. دعواهای ما بخاطر نفس است. ما با دعوا نمیتوانیم مشکل خود و دنیا را حل کنیم.
او با اشاره به شعر «آسایش دو گیتی تفسیر این دو حرف است با دوستان مروت، با دشمنان مدارا» اظهار داشت: سیاستها و جهت مشخص است و قرار است با همسایگان ارتباطات خوبی داشته باشیم. ما باید بستر را برای سرمایهگذاری فراهم کنیم پس طبیعتاً هماهنگی میان قوا و نیروهای مسلح و امنیتی در چارچوب سیاستها حیاتی است. هر قدر کارشناس تکنیکال ما به خارج برود با یک موشک هوا کردن طرف مقابل زیر همه چیز میزند.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: از کارشناسان توانمند و با تجربه استفاده کنیم نه اینکه آدم صفر کیلومتر بیتجربه را بیاوریم تا حل کنند. اجماع بین کارشناسان و دادن مسئولیت در جهت سیاست به این عزیزان و امضای بندهای مشترک منطقه راه حل است. ما قرار نیست با کسی دعوا کنیم مگر اینکه به عزت ما لطمه وارد کنند. اینها بدون وحدت و زبان مشترک امکانپذیر نیست. با گیر دادن مشکل حل نمیشود. هدف برقراری رابطه است مگر اینکه کسی زور بگوید در این شرایط زیر بار زور نمیرویم.
فواد ایزدی: دولت شما دولت سوم آقای روحانی است؟
فواد ایزدی کارشناس دیگر برنامه از پزشکیان با اشاره به مشاوران همراه او، با بیان اینکه آیا دولت شما دولت سوم آقای روحانی است، گفت: به نظر من این مورد با حضور همراهان شما خیلی هم دور از ذهن نیست. در ایام مذاکرات برجام برخی بودند که هشدار میدادند اعتماد به آمریکا هوشمندانه نیست. تصور اینکه امضای کری الزام ایجاد میکند که در برجام بمانند به عقیده برخی درست نبود. آن زمان خوشبینی به آینده برجام وجود داشت.
ایزدی ادامه داد: اردیبهشت 92 آقای روحانی گفتند آمریکاییها کدخدای ده هستند با کدخدا بستن راحتتر است و این شد یکی از مواضع اصلی دولت آقای روحانی. اگر دولت شما متفاوت از دولت آقای روحانی است چه تفاوتهایی با هم دارید؟
پزشکیان: با همین جریان غزه و فلسطین میتوانیم با دست بالا سر میز مذاکره بنشینیم
پزشکیان در پاسخ به این گفت: میخواهیم تا آخر دعوا کنیم یا حلش کنیم؟ اگر قرار است حل کنیم شما کارشناسان باید بگویید چطور؟ این نمودار، منحنی رشد اقتصادی با مهار تورم است. ما اگر بتوانیم تحریمها را حل کنیم مردم راحتتر میتوانند زندگی کنند. هیچ مستند علمی نداریم که بگوییم در دنیا کسی تحریم بوده و راحت زندگی کرده است.
او ادامه داد که: این مشکل سیاستمداران کشور است که چطور آن را حل کنند. یا باید تحریم را حل کنیم یا زندگی مردم را به فلاکت بکشانیم. قطعاً باید اقتدار داخلی را حفظ کنیم. با همین جریان غزه و فلسطین با دست بالا میتوانیم سر میز مذاکره بنشینیم.
فواد ایزدی در سوالی دیگر پرسید چه کسی از برجام خارج شد؟
پزشکیان در پاسخ گفت: شما مدام روی فرد کلید میکنید. شما اگر فکر میکنید و مدعی هستید درست میکنید راه حل ارائه دهید. الان مردم نان شب ندارند بخورند. خیلی از مردم زندگی روزمره ندارند. میخواهید بگویید تا آخر در تحریم میمانیم چون آمریکا فلان میکند؟ امکان ندارد با ارتباط با کشورهای همسایه این محقق شود.
من با روحانی چه کار دارم؟
او خاطرنشان کرد: همین عراق که سردار سلیمانی زندگیاش را برای آنها داد، پولمان را برگرداند؟ چقدر باید ضرر بدهیم که اینجوری سر ما بلا بیاورند؟ صادرات نفت توافق بدون توافق است. برای فروش نفت به دولت رئیسی اجازه دادند. معلوم نیست پول ما را چه جوری میخواهند بدهند. معلوم هست پول فروش نفت را چه میکنند؟ تحریم به نفع کاسبان تحریم است. شما هیچ وقت نمیتوانید به من حزباللهی اعتماد کنید، پولتان را برگردانم. زندگیهای خود را از همین بخور بخورها درست کردند.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: مخالفان رفع تحریم راحت میلیاردها پول میخورند. من با روحانی چه کار دارم؟ شما به عنوان کارشناس، این گوی و این میدان مشکل را حل کنید.
فردا اگر ترامپ بیاید وضع را بدتر میکند
پزشکیان تصریح کرد: چین نفت را از ما ارزان می خرد. پول ما را برنمیگرداند و در عوض جنسهای مخصوص خودش را میفرستد. به خاطر دلالها معلوم نیست چقدر دلار گم میشود. چقدر باید ضرر بدهیم؟ این مملکت چه گناهی کرده که این طور دارند سر ما بلا میآورند؟
او یادآورشد: پول صادرات نفت را که میگیریم معلوم نیست چه کسی میگیرد و میخورد. دلالها چقدر میخورند؟ چین دارد با قیمت ارزان نفت ما را میخرد. ما نفت را به نظامیان آنها میفروشیم. فردا اگر ترامپ بیاید وضع را بدتر میکند. آدمهایی که نفت را میفروشند معلوم است پولش را چه کار میکنند؟ تحریم به نفع کاسبان تحریم است. به نفع کسانی است که دلارها را میخورند و میبرند. ما هیچ نظارتی نداریم. من حزباللهی هستم اما شما نمیتوانید به من اطمینان کنید که پول را برگردانم.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: آقازادهها و از ما بهتران چه زندگی برای خودشان درست کردهاند. از کجا درست کردهاند؟ من نمیخواهم اسم ببرم. از همین بخور بخورها درست کردهاند. شفافیت وجود ندارد و در زمان تحریم آنها راحتتر میتوانند بخورند.
او با بیان اینکه با ماجرای فلسطین و غزه ما دست بالا را داریم، گفت: بعد از جنگ جهانی دوم هیچ کشوری بدون واردات و صادرات رشد نکرده است. اگر نمیخواهید مردم زیر تحریمها بمیرند خب بمانید، بگویید راه حل نجات مردم از بحران چیست؟ مردم نان شب ندارند بخورند. من دارم و اگر زور بزنم میروم خارج زندگی میکنم.
پزشکیان تصریح کرد: اگر میخواهید زیر تحریم بایستید، خب بایستید بگویید چه راه حلی برای مردم دارید؟ همین سیاست با عراق که این همه جان برایش دادیم را ببینید سردار سلیمانی عراق را از دست داعش نجات داد و جان خودش را از دست داد اما همین عراق بدهی ما را نمیدهد.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری افزود: همین چین نفت ما را ارزان میگیرد، موقع پول دادن نمیدهد جنسهای خاص میدهد و در این وسط دلال ها دلار میخورند.
او در پاسخ به این سوال که چرا در دولت روحانی فروش نفت کم بود، گفت: چون در این دولت اجازه فروش نفت دادند. تحریم به نفع کاسبان تحریم است. ما الان به مراکز نظامی چین نفت را می فروشیم ارزان هم میفروشیم. معلوم نیست پول فروش نفت به کجا میرود. خیلی از آقازادهها که زندگی از ما بهتر دارند، از کجا میآورند. کسانی که مخالف برداشتن تحریم هستند دارند، کاسبی میکنند.
متقی دیگر کارشناس این میزگرد گفت: مسأله اصلیای که همه ما داریم این است که چگونه باید چالشها را حل کنیم؟ باید نگاه خود را به نگاه ساختاری تغییر دهیم. باید بدانیم در چه حوزه و شرایطی زندگی میکنیم. دغدغه آقای ایزدی را امنیتی ملی بدانیم تا مسألهای که قبلاً تجربه کردیم، به نگاه جدید برسیم که چرا مسیر قبل به نتیجه نرسید؟
او ادامه داد: ما باید بدانیم در سیاست خارجی در دوران گذار هستیم و معادله قدرت قدرتهای بزرگ در حال تغییر است. در دوران رئیس جمهور بعدی ما در چه نظام بینالمللیای داریم زندگی میکنیم؟ اگر افول آمریکا نبود الگوی رفتاری آمریکا در برخورد با ایران این چنین نبود. چین و روسیه دو کشور بزرگی هستند که میتوانند در معاهدات جایگاه داشته باشند.
متقی خاطرنشان کرد: در فضایی که آمریکاییها به ما کمک نمیکنند و از محدودیت ما لذت میبرند برای ما فرصت هستند. باید چین و روسیه را در سیاست بینالملل دریافت. مقاومت هم در این مانیفست شما کمتر دیده شد. موازنه زمانی حاصل میشود که ارتباط با چین و روسیه شکل بگیرد.
پزشکیان در پاسخ به سوال این کارشناس گفت: اول اصل را بپذیریم که باید دست از دعوا برداریم. ما باید با دنیا بر اساس عزت، حکمت و مصلحت در دنیا ارتباط برقرار کنیم. شما کارشناسید یا من؟ شما باید نسخه بپیچید که مردم را این چنین گرفتار نکند. اگر نتوانید نسخهای بدهید که مشکل مردم حل شود و رونق اقتصادی اتفاق بیفتد جوانان میروند. ببینید امید به زندگی جوانان کجاست؟ شما باید از درون این دنیا بتوانید نسخهای پیدا کنید که زندگی راحت و امن برایشان فراهم کند.
او ادامه داد: ما در داخل نباید دعوا کنیم. تکذیب یا عدم رد این است که دقیقاً نمیدانیم قصه چیست. عاقلان و عاملان یک نسخه بنویسیم که مشکلات مردم را حل کند. من نه چپ هستم نه راست و برای ایران تلاش میکنم. از هرکسی که بتواند نسخه بنویسد حمایت میکنم. در آب و محیط زیست و نفت بحرانهای خطرناک داریم. تابستان برق قطع میکنیم و زمستان گاز.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه حتی آمریکا بدون ارتباطات بینالمللی نمیتوان آمریکا بماند، اظهار داشت: مراکز تحقیقاتی علمی و دانشگاهی باید ورود پیدا کنند و راه حلی بدهید از آن عبور کنیم. بارها گفتم من کارشناس نیستم و نسخه نمیدهم. شما آدم بهتری میشناسی معرفی کنید تا از او کمک بگیریم. اگر مشکلات مردم را حل نکنیم معلوم نیست که این کشور به کجا خواهد رسید.
سجاد پور دیگر کارشناس میزگرد در ادامه برنامه گفت: تکیه بر روی کارشناسی و کار علمی خوب است. کار سیاست خارجی کار چند بعدی است. ما یک سطح کارشناسی داریم یک سطح سیاسی. در برخی عدم اعتماد به نفس بینالمللی مشاهده میشود و به نظر میرسد در این قسمت میتوانیم کشتی منافع ملی را در طوفان بینالمللی به حرکت درآوریم. راه حل شما سیاسی نیست بلکه روحی و ادراکی است.
پزشکیان در خصوص این اظهارات گفت: حرف تازهای ندارم. همان حرفهای قبلی. باید مشکلات مردم حل شود. ما هستیم تا زندگی مردم تأمین شود نه اینکه زندگیشان را سیاه کنیم.
ایزدی در ادامه با اشاره به سابقه 16 ساله نمایندگی مجلس پزشکیان گفت: شما نماینده بودید و رأی دادید. دولت آقای روحانی 8 سال با این تمرکز کار کرد. بیتوجه به آن دوران نباشید چون ایشان چند سال کشور را معطل توافق نگه داشت ایشان منتظر میوه برجام، برجام اروپایی و آمدن بایدن شد و باز آمریکا به برجام باز نگشت. فراموش نکنیم طرف آمریکایی از برجام خارج شد. بله ممکن است برخی کاسب تحریم باشند. کار و کاسبی آنها گرفت چون آمریکاییها از ابتدا نمیخواستند در آن بمانند. موضوع ایران و آمریکا حل شدنی نیست بلکه باید مدیریت شود. اگر تصور میکنید دکتر ظریف و سنایی آن را حل میکنند آنها هم 8 سال نتوانستند.
پزکشیان در واکنش به این اظهارات گفت: من به کارشناسی رأی دادم. ما خواستیم مدیریت کنیم نه اینکه حل کنیم. دولت شهید رئیسی دنبال برجام بود؟ خب آن را پاره میکرد. چرا در آن ماندید؟
ایزدی در پاسخ گفت: ما ترامپ نیستیم. برجام اگر خوب بود ترامپ راحت خارج نمیشد. شمااز نهج البلاغه زیاد میگویید. دولت آمریکا نفوذ زیادی در بانک جهانی دارد و شما در مناظره دیشب بارها از آمار آن صحبت کردید. مسئولین بانک جهانی با دادههای آماری خود بازی کردند تا جایگاه عربستان و آذربایجان را بالا ببرند.
پزشکیان گفت: گفتم 40 کشور را مطالعه کردند. از نظر علمی به نوشتههای مدیریتی دقت کنید. بالاخره باید یکی را مسئول کرد و به او گفت چه کار بکند یا نکند. دستورالعمل اجرایی هست و مسئولی باید آن را اجرا کند. هر کاری که دارید باید به طرف بگویید چه کند. چه بانک جهانی بگوید چه هرکس دیگر به عنوان اصل علمی باید به آن توجه کند.
او ادامه داد: ما بودجه مینویسم و بدون کار پولها تمام میشود. بحث علمی چپ و راست ندارد. اینها چه ربطی به بانک جهانی دارد؟ بحث علمی، بحث علمی است. وزیر بهداشت بودم از اینها در سیستم خود بهره میبردم. به جای اینکه به هم انگ بچسبانیم بحث علمی کنیم. من تجربه را در پنج موضوع میگویم.
متقی در ادامه این میزگرد گفت: در جهانی که معادله قدرت وجود دارد، عدالت بر اساس معادله قدرت برقرار میشود. مصدق به دنبال موازنه بود اما نتوانست جایگاه داشته باشد. موازنه از طریق قدرت ایجاد میشود و نهادهای قدرت میتواند این امر را تحقق بخشد. چه راهی برای تحقق موازنه خواهید داشت؟ سیاست قدرت یا سازش؟
پزشکیان در پاسخ به این سوال گفت: در کشور هم هرکسی قدرت دارد به کسی که زور ندارد زور میگوید. باید کاری کنی که به تو زور نگویند. راست میگویید این هم جواب. حق با شما است اینها فرمولهای شما است پس شما زور ما را بالا ببرید.
ظریف: بایدن قرار بود به برجام برگردد اما یکی اسرائیل و دیگری قانون راهبردی مجلس مانع آن شد
ظریف در بخش پایانی این میزگرد گفت: قدرت مجموعهای از قدرتهای مادی و معنایی و کاهش آسیب پذیری است. قدرت معنایی ما، به جمهوری اسلامی قدرت داده است. البته قدرت مادی هم مهم است. توجه امام به قدرت معنایی از قبل از شکلگیری تئوریهای قدرت معنایی بوده است. مقاومت در سال 1361 یعنی زمان ضعف ما در جبههها ایجاد شد.
او با تاکید بر اینکه پیام انقلاب اسلامی و نپذیرفتن زور، مقاومت لبنان را ایجاد کرد، گفت: خود باوری ما باعث شده به دیگران الهام دهیم که چند سال است اسرائیل نتوانسته در برابر گروهی ایستادگی کند. قدرت را درست تفسیر کنیم. ما پای مقاومت ایستادهایم و مقاومت قدرت خودش و قدرت ما است و ما معنای معنوی قدرت را از دست نمیدهیم.
ظریف خاطرنشان کرد: من دو تحریم آمریکایی دارم. بانک، و نفت و پتروشیمی و کشتیرانی ما را کجا تحریم کردند؟ قانون کاتسا هیچ تحریم جدیدی ندارد به این دلیل که برجام اجازه نمیداد آمریکا تحریم جدیدی اضافه کند.
وزیر سابق امور خارجه افزود: بعضی دوستان نوشتند خروج ترامپ جنگ زرگری است. این بحثها را نکنیم. تنها کشوری که از خروج برجام آمریکا استفاده کرد ایران است. ما توانسته بودیم ظرفیت غنی سازی را از 20 به 60 ببریم. بایدن قرار بود برگردد اما یکی اسرائیل با ترور شهید فخری زاده مانع آن شد و دیگری قانون راهبردی مجلس.
او تصریح کرد: اگر تعداد تحریمها در هشت سال دولت روحانی 1500 شد، در دولت شهید رئیسی به 2530 تحریم رسید. اگر میخواهیم با عدد سر مردم شیره بمالیم درست بمالیم. ببینید مردم، تورم و رشد اقتصادی شما و فروش نفت شما را کجا بردند. سیاست بایدن این بود که پیچ را شل کند. اجازه دهید ترامپ برگردد ببینید چه میکند. مهم این است چه تفکری در پاستور مینشیند.
ظریف در ادامه سخنان خود افزود: حجت الاسلام خاتمی زیر نظر رهبری دنیا را متحول کرد. معجزه هزاره سوم هم خیال کرد، زیر دستور رهبری عمل میکند اما جز تحریم برای کشور چیزی نیاورد؛ همراه با دبیرشورای امنیت ملی محترمی که امروز کاندیدای ریاست جمهوری شده است. دولت روحانی هم توانست ایران را سربلند کند. اگر برجام بد بود چرا ترامپ با استفاده از برجام از آن خارج نشد؟ مگر ترامپ از قرارداد آب و هوا هم خارج نشد؟ شوروی سابق هم بد مذاکره کرده بود؟
وزیر سابق امور خارجه با اشاره به اینکه باید قرآن بخوانیم، خاطرنشان کرد: بدترین حیوانات کسانی هستند که کفر کردند و ایمان نمیآورند آنهایی که با آنها عهد بستیم و هر بار عهد میشکنند. اگر همین کفار پیمان شکن آمدند و صلح خواستند. اسلام بر اساس صلح است. خدا به پیامبر میفرماید اگر اینها خواستند سر تو کلاه بگذارند خدا برای تو کافی است. همانقدر که سلاح و نیرو مهم است، مردم هم مهم هستند به مردم اهمیت دهید و آنها را کوچک نکنید./تسنیم
انتهای پیام/