همزمان با تحولات اخیر لبنان، موجی از اخبار کذب و جعلی در فضای مجازی منتشر شده که بیش از آنکه حزبالله را هدف بگیرند، وحدت ملی لبنانیها را هدف گرفتهاند.
به گزارش شهروند آنلاین،تحولات اخیری که منطقه شاهد آن بود، نشان داد که پیشرفتهای فناوری و تحولات دیجیتالی، علیرغم مزایایی که دارند، معایب بسیاری نیز دارند، از جمله اینکه رسانههای اجتماعی را به محیطی برای نشر اخبار جعلی و گفتمان تفرقهانگیز در جامعه تبدیل میکنند و با ایجاد اختلاف و یا دامن زدن به اختلافات، وحدت جوامع را هدف میگیرند.
با توجه به بحرانهایی که منطقه با آن مواجه است، از جمله جنگ اسرائیل علیه غزه و لشکرکشی اخیر اسرائیل به لبنان، افکار عمومی بیش از هر زمان دیگری هدف چنین اخباری قرار گرفتهاند.
اخباری که با هدف تشدید دوقطبی سیاسی و شکافهای اجتماعی تلاش دارند،همبستگی اجتماعی را تضعیف و توانایی جوامع را در رویارویی با بحرانها تضعیف کنند.
با شروع جنگ اسرائیل علیه غزه در 7 اکتبر 2023، رژیم صهیونیستی با قدرت هرچه تمامتر با هدف نفرتپراکنی و ایجاد شکاف بین فلسطینیها، محور مقاومت و مسلمانان وارد عمل شد.
در این میان نقش مهم را علاوه بر نشریات صهیونیستی، صفحات مختلف آنها در فضای مجازی با انتشار اخبار دروغین و جعلی ایفا کردند. صفحه اسرائیل به زبان عربی وابسته به وزارت خارجه رژیم صهیونیستی در پلتفرم ایکس رأس این صفحات بود که نقشی محوری در انتشار این اخبار و ایجاد این دو دستگی ایفا کرد.
لبنان از جمله مهمترین میدانهای انتشار اخبار جعلی و گفتمان نفرتپراکنی و تفرقهانگیزانه بود. گسترش این پدیده موجب شد تا بسیاری از طرفهای لبنانی نسبت به انتشار چنین اخباری هشدار دهند، از جمله اینکه ارتش لبنان در بیانیهای از شهروندان این کشور خواست، وحدت ملی خود را در برابر نقشههای تخریبی که جامعه لبنان را هدف گرفته و اسرائیل در آنها دست دارد، حفظ کنند.
صفحات صهیونیستی اسرائیلی به هرچیز و هرکسی برای دروغپراکنیهای خود متوسل میشوند، از جمله اینکه در این اواخر اقدام به انتشار پستهایی از اظهارات برخی از شخصیتهای لبنانی و متخصصان رسانهای مخالف سیاستهای حزبالله برای انتشار اخبار دروغین و جعلی خود کردهاند.
به عنوان مثال، صفحه اسرائیل به عربی وابسته به وزارت خارجه اسرائیل پستهای متعددی از اظهارات لبنانیهایی منتشر کرد که با روایت مورد نظرش همخوانی داشته باشد، از جمله اینکه این صفحه اخیرا اظهاراتی منتسب به «الیسا» خواننده معروف لبنانی منتشر کرد که در آن ادعا کرده بود، او از اسرائیل حمایت میکند و این باعث شده بود تا این خواننده با موجی از توهینها و اتهامات مواجه شود.
درحالی که مسئول برنامههای این خواننده توضیح داده بود که آنچه از الیسا توسط صفحه اسرائیل به عربی منتشر شده و توسط «آویخای ادرعی» باز نشر داده شده، مربوط به مصاحبهای طولانی از این خواننده لبنانی در سال 2020 بوده و علاوه بر اینکه اظهارات او تقطیع شده، این اظهارات هیچ ارتباطی به تحولات اخیر لبنان ندارد.
او تأکید کرد که الیسا بارها در صفحه رسمی خود در پلنتفرم ایکس درباره تحولات جاری در لبنان تأکید کرده که خواهان جنگ نیست، به همان ترتیب که ضمن اعلام عشق و علاقه خود به فلسطین و فلسطینیها جرم و جنایات رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیها را محکوم کرده است.
اخبار جعلی و گمراهسازی افکار عمومی همزمان با ترور فرماندهان حزبالله
لبنان روز 17 سپتامبر 2024 شاهد مجموعهای از انفجارهای همزمان در مناطق مختلف این کشور از جمله در ضاحیه جنوبی بیروت در دستگاههای پیجری بود که حزبالله آنها را وارد کرده بود. در اثر این انفجارها صدها نفر کشته و زخمی شدند.
پس از این حادثه، خبرهای جعلی و اطلاعات گمراهکننده بسیاری به سرعت در فضای مجازی درباره این حادثه منتشر شد، از جمله در کلیپی که ادعا میکرد جمعی از سوریهای مقیم لبنان، این حادثه را جشن گرفتهاند.
درحالی که اصل فیلم به سال 2023 باز میگردد که سوریها در میدان «الکرامه» شهر «سویداء»، مرکز استانی با همین نام در جنوب سوریه درحال توزیع شیرینی هستند.
در روز 27 سپتامبر 2024، «سید حسن نصرالله»، دبیرکل حزبالله در پی حمله هوایی اسرائیل به ضاحبه جنوبی بیروت ترور شد. واکنشها به این حادثه متفاوت بود، از جمله اینکه کلیپهایی در شبکههای اجتماعی منتشر شد که نشان میداد برخی از سوریها ترور او را جشن میگیرند.
در حالیکه آشکار شد، این تصاویر قدیمی و مربوط به سال 2020 بوده و بسیاری از این تصاویر اصلا در لبنان فیلمبرداری نشده بودند، چه رسد به اینکه به خاطر ترور دبیرکل حزبالله گرفته شده باشند.
نمونه بارز سوء استفاده از حادثه ترور سید حسن نصرالله، اقدام «ادی کوهن»، روزنامهنگار صهیونیست بود. او با انتشار کلیپی ادعا کرد که سوریها ترور حسن نصرالله را جشن گرفتهاند. او تلاش داشت، مردم سوریه را به عنوان ملت واحدی به تصویر بکشد که همه از ترور سید حسن نصرالله خوشحال هستند.
این درحالی است که رصد فعالیتهای کوهن در فضای مجازی نشان میدهد که او پیشینه بسیاری در انتشار کلیپهای تحریکآمیز، تفرفهافکنانه و گمراهکننده در حساب رسمیاش در پلتفرم ایکس دارد.
واقعیت تصویر منتشر شده توسط ادرعی مربوط به تجمع لبنانیها پس از حمله رژیم صهیونیستی به دفتر جنبش حماس در بیروت در ژانویه 2024 بود و اصلا ارتباطی به جشن و پایکوبی سوریها نداشت.
این حساب همچنین اقدام به انتشار پستهایی منتسب به شهروندان لبنانی کرد که در آنها از اسرائیل به خاطر ترور سید حسن نصرالله تشکر کرده بودند.
در روز 27 سپتامبر، حساب «جمال ریان»، یکی از مجریان مشهور تلویزیون الجزیره با بیش از دو میلیون دنبالکننده پستی جنجالی منتشر کرد که در آن گفته شده بود، برخی از سوریهای آسیبدیده از جنگ سوریه که مجبور به مهاجرت به لبنان شده بودند، اقدام به دادن اطلاعات درباره فرماندهان حزبالله به اسرائیل میکنند.
انتشار همین پست کافی بود تا موجی از واکنشهای منفی و جبههگیریها علیه سوریها از سوی لبنانیها صورت گیرد که منجر به تشدید شکاف و اختلاف بین سوریها و لبنانیها میشد.
در حالی که جمال ریان به سرعت با انتشار پستی تأکید کرد که حساب او هک شده و توییتهای منتشره درباره سوریها دروغ و بیپایه و اساس است و هدف آنها فتنهانگیزی است.
انتشار این پست که به گفته ریان در اثر هک حساب او صورت گرفته بود، به دلیل استقبال سوریه از صدها هزار آواره جنوب لبنانی در این کشور و اعلام همبستگی دولت و مردم سوریه با آنها بود.
این، بار دیگر بر ضرورت انتخاب منابع موثق برای گرفتن اخبار و عدم تأثیرپذیری از هر خبری که در فضای مجازی منتشر میشود، تأکید میکند.
باید توجه داشت، هر خبر جعلی به مثابه بمبی با قدرت تخریبی بسیار بالا عمل میکند و هدف آن وحدت و یکپارچگی جوامع اسلامی است که بزرگترین خطر برای موجودیت اسرائیل است./فارس
انتهای پیام