یک روزنامه انگلیسی عنوان کرد، نخستوزیر انگلیس قرار است امروز دوشنبه در دیداری برنامهریزی شده با «شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین، یخ روابط با دومین اقتصاد بزرگ دنیا را ذوب کند.
به گزارش شهروند آنلاین از روزنامه گاردین، استارمر، اولین نخستوزیر انگلیس است که پس از ۶ سال با رئیس جمهوری چین ملاقات میکند. این دیدار قرار است در حاشیه اجلاس گروه ۲۰ صورت گیرد و به گفته نخستوزیر بریتانیا با هدف ایجاد «روابط عملگرا و جدی» با چین برگزار میشود.
استارمر همراه با ریچل ریوز صدراعظم بریتانیا میگویند که به دنبال آب شدن یخ روابط با دومین اقتصاد بزرگ جهان بر اساس دلایل عملی هستند.
به نوشته گاردین، این اقدام نشان میدهد بریتانیا بدون بهبود روابط با چین نمیتواند به رشد جاهطلبانه ادامه دهد.
در ادامه این مطلب آمده است: اما اقدام برای تعمیق روابط با پکن احتمالا به موضوعی جنجال برانگیز در میان گروههای حقوق بشر و چندین نماینده برجسته محافظهکار تبدیل میشود که در وضع تحریم علیه چین دست داشتهاند.
تام توگن و آلیسیا کرنز به عنوان دو منتقد برجسته چین از حزب محافظهکار، از استارمر خواستهاند تا از این دیدار برای مطرح کردن مشکلات اتباع بریتانیا از جمله جیمی لای خبرنگار انگلیسی بازداشتی در هنگ کنگ استفاده کند.
گفته میشود دیدار استارمر با رئیس جمهوری چین در «ریودوژانیرو» برزیل امروز دوشنبه در حاشیه نشست گروه ۲۰ صورت خواهد گرفت.
گاردین یادآور میشود که از زمان سفر ترزا می، نخستوزیر سابق انگلیس به پکن در سال ۲۰۱۸ در گرماگرم فشارهای تجاری بر سر برگزیت، هیچ نخستوزیر بریتانیایی از آن زمان با «شی» ملاقات نکرده است.
از آن زمان، روابط دو طرف به دلیل تهدیدات سایبری، سرکوبها در هنگ کنگ و تحریمها علیه نمایندگان پارلمان بریتانیا به شدت رو به سردی گراییده است.
هرچند ریشی سوناک، نخستوزیر پیشین انگلیس در اجلاس سران گروه ۲۰ در سال ۲۰۲۲، تلاش کرد روابط خود را با چین از سر بگیرد. اما رهبران محافظهکار با اعلام چین به عنوان تهدیدی برای امنیت بریتانیا، اظهاراتی بسیار تندتر از موضع آمریکا در پیش گرفتند.
این روزنامه در ادامه به سفر ماه گذشته دیوید لمی، وزیر امورخارجه انگلیس اشاره کرده و آن را نخستین چراغ سبز دولت جدید حزب کارگر برای ازسرگیری روابط میان لندن و پکن می داند.
استارمر نیز در تشریح تلاشهای دولتش برای از سرگیری روابط با چین گفت: «این به نفع انگلیس است که در صحنه جهانی مشارکت کند، حال چه این مشارکتهای قوی و ثمربخش با نزدیک ترین متحدان باشد یا روبهرو شدن صریح با کسانی که ارزشهای متفاوتی با ما دارند».
او در گفتوگو با خبرنگاران در حاشیه اجلاس گروه ۲۰ همچنین بر لزوم رویکردی واقعبینانه تاکید کرد و دیدار با «شی» را مهم دانست و مزایای اقتصادی بالقوه این ملاقات بدون اشاره به خطرات امنیتی بالقوه را برجسته ساخت.
نخستوزیر بریتانیا افزود: ما هر دو بازیگر جهانی، قدرت جهانی، عضو دائمی شورای امنیت و گروه ۲۰ هستیم. بیشک چین دومین اقتصاد بزرگ جهان است. این کشور یکی از بزرگترین شرکای تجاری ماست و بنابراین در هنگام ملاقات با رئیس جمهور «شی» گفتوگوهای جدی و عملگرایانهای خواهم داشت./ایرنا
انتهای پیام