متخصصان میگویند بیماریهای استخوان را هم باید به فهرست رو به رشد بیماریهای مرتبط با مصرف غذاهای فوقفرآوری شده اضافه کرد.
طبق مطالعات قبلی غذاهای فوقفرآوری شده مانند تنقلات بستهبندی، نوشیدنیهای شیرین، نانهای تولید انبوه، ماستهای میوهای، برخی غلات صبحانه و جایگزینهای گوشت جزو موادی به شمار میروند که با چاقی و دیابت، بیماری قلبی، افسردگی و زوال عقل مرتبط هستند.
چندین مطالعه دیگر حتی از ارتباط این مواد غذایی با خطر مرگ زودرس خبر میدهند. طبق تحقیقات جدید اما، غذاهای فوقفرآوری شده میتوانند باعث آرتروز زانو هم بشوند. شایعترین شکل آرتریت یعنی آرتروز، عمدتا به دلیل ساییدگی و پارگی لایه محافظ غضروفی در نقطه اتصال استخوانها ایجاد میشود که شبیه ساییدگی آج لاستیک است.
در این مطالعه که در نشست سالانه انجمن رادیولوژی آمریکای شمالی ارائه شد، متخصصان بر ارتباط غذاهای فوقفرآوری شده و چربی عضلانی ران تمرکز کردند. به گفته نویسنده این مطالعه، نوآوری این مطالعه به این دلیل است که تاثیر کیفیت رژیم غذایی به ویژه غذای فوقفرآوری شده را بر چربی درون عضلانی ماهیچه ران از طریق امآرآی بررسی کرده است.
این اولین مطالعه تصویربرداری است که به بررسی رابطه کیفیت عضلات اسکلتی براساس تصویربرداری امآرآی و کیفیت رژیم غذایی میپردازد. متخصصان در این پژوهش دادههای افراد در معرض خطر آرتروز را بررسی کردند. این افراد ۴۵۵ مرد و ۲۱۱ زن با میانگین سنی ۶۰ سال بودند، تقریبا اضافه وزن داشتند، شاخص توده بدنیشان ۲۷ بود و تقریبا ۴۰درصد غذایی که در یک سال گذشته مصرف کرده بودند فوق فرآوری شده بود.
متخصصان متوجه شدند که افراد هرچه غذاهای فوقفرآوری شده بیشتری مصرف کنند -فارغ از اینکه کالری دریافت کنند یا ورزش کنند یا نکنند- در ماهیچه رانشان چربی درون عضلانی بیشتری وجود خواهد داشت که از عوامل ابتلا به آرتروز به شمار میرود.
عوامل خاصی مانند سن و استعداد ژنتیکی ممکن است در ابتلا به آرتروز تاثیرگذار باشد که کنترلناپذیر است، اما عواملی مانند مصرف غذاهای فوقفرآوری شده را میتوان کنترل کرد و نتایج این مطالعه شاید انگیزه دیگری برای دوری جستن ما از این نوع غذاها شود.