شپش سر، مشکلی شایع بهویژه در کودکان، با رعایت بهداشت فردی و اقدامات پیشگیرانه قابل کنترل است. در این مطلب با علائم، تشخیص و روشهای درمان شپش سر آشنا میشوید.
به گزارش شهروندآنلاین، شپش سر، مشکلی شایع بهویژه در کودکان، با رعایت بهداشت فردی و اقدامات پیشگیرانه قابل کنترل است. در این مطلب با علائم، تشخیص و روشهای درمان شپش سر آشنا میشوید.
شپش سر چیست و چگونه شیوع پیدا میکند؟
شپش، حشرهای کوچک، بدون بال و خونخوار است. رشک، تخم شپش، بیضیشکل، سفیدرنگ و به اندازه ته سنجاق است. شپش سر در کودکان، جوامع فقیر و پرجمعیت، سفیدپوستان و دارندگان موهای بلند شایعتر است. شیوع شپش در فصل سرما بیشتر است و عواملی چون سن، جنس، نژاد، وضعیت اقتصادی-اجتماعی در شدت و شیوع آن مؤثرند. طول مو تأثیری بر میزان آلودگی به شپش سر ندارد.
راههای پیشگیری از شپش سر
رعایت دقیق بهداشت فردی، بهویژه استحمام مرتب و سلامت مو و پوست، مهمترین راه پیشگیری از شپش سر است. شستوشوی منظم لباسها (روسری، کلاه، مقنعه، شال)، خشک کردن آنها در معرض آفتاب و اتو کردن نیز اهمیت دارد.
پرهیز از تماس با لوازم شخصی و لباس افراد آلوده، عدم استفاده مشترک از وسایل شخصی، ارجاع موارد آلوده به مراکز بهداشتی-درمانی و کنترل هفتگی موی سر دانشآموزان (بهویژه دختران) از دیگر راههای پیشگیری است.
خارش جلدی در ناحیه سر و تن در افراد آلوده، تشخیص مشکوک به شپش است. وجود ضایعات جلدی (با یا بدون عفونت) و آدنوپاتی (بزرگ شدن غدد لنفاوی) در پشت گوش و گردن، تشخیص احتمالی است. مشاهده شپش یا رشک با مشخصات بالینی، تشخیص قطعی آن است. علائم بالینی شامل خارش شدید بدن و سر (ناشی از آزاد شدن هیستامین)، التهاب و تورم ریشه مو (بهدلیل خاراندن)، بزرگ شدن غدد لنفاوی پشت گوش، سر و گردن و عفونتهای پوستی است.
درمان شپش سر و رشک
طبق اعلام وزارت بهداشت، در صورت تشخیص شپش سر، لباسهای تمام اعضای خانواده باید ضدعفونی شوند. لباسها را به مدت ۳۰ دقیقه در آب جوش قرار دهید. درمان باید طبق تجویز پزشک انجام شود. برای از بین بردن رشک، پس از استحمام، موها را به سرکه سفید آغشته و ۳۰ دقیقه با شانه دندانهریز شانه کنید. درمان باید همزمان برای تمام اعضای خانواده انجام شود و پس از استحمام، از لباسهای ضدعفونیشده استفاده شود. شناسایی منابع و مخازن آلودگی، اصلی مهم در درمان شپش است.