معرفی برگزیدگان جایزه جلال آل‌احمد

«اوراد نیمروز» نوشته منصور علیمرادی شایسته تقدیر شناخته شد

در بخش «داستان بلند و رمان» که به عنوان مهم‌ترین بخش این جایزه شناخته می‌شود، هیأت داوران، «اوراد نیمروز» به قلم منصور علیمرادی را «شایسته تقدیر» دانستند. همچنین در بخش «داستان کوتاه»، هیچ اثری به عنوان برگزیده یا شایسته تقدیر معرفی نشد.

شهروند آنلاین: مراسم پایانی سیزدهمین دوره جایزه «جلال» با حضور محسن جوادی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی‌، ابراهیم حسن‌بیگی، دبیر علمی‌ و مصطفی جلالی، دبیر اجرایی جایزه در برنامه «شب روایت» شبکه ۴ سیما برگزار شد. در این مراسم برگزیدگان و شایستگان جایزه در بخش‌های مختلف معرفی شدند؛ بخش‌هایی نظیر «داستان بلند و رمان»، «داستان کوتاه»، «نقد ادبی»، «مستندنگاری» و…

داستان بلند و رمان

در بخش «داستان بلند و رمان» که به عنوان مهم‌ترین بخش این جایزه شناخته می‌شود، داوران از بین ۸۲۰ عنوان کتاب ارسالی، کتاب «اوراد نیمروز» به قلم منصور علیمرادی را «شایسته تقدیر» دانستند. سعید تشکری، جواد افهمی و علی چنگیزی داوری آثار این بخش را برعهده داشتند. منصور علیمرادی با «زیبای هلیل» پا به عرصه داستان‌نویسی گذاشت؛ مجموعه‌ای که سال 1390 در نشر «آموت» چاپ شد. او پیش از آن البته آثاری در معرفی سروده‌های فولکلور منتشر کرده بود و بعدها نیز کتاب‌های فراوانی در حوزه فرهنگ عامه نوشت؛ از جمله «مرد رودباری و دختر بازرگان»، «فرهنگ بزرگ ضرب‌المثل‌های حوزه هلیل‌رود»،‌ «دیدنی‌های ماسوله» و…. اما در حوزه ادبیات داستانی، سال 1392، اولین رمانش با عنوان «تاریک‌ماه» را نوشت و دو سال بعد مجموعه داستانی به عنوان «نام دیگرش باد است؛ شیپور» به چاپ رساند. او در سال‌های اخیر همچنان در این حوزه فعالیت‌های زیادی داشته و از جمله آثارش می‌توان به «ساندویچ برای حیدر نعمت‌زاده»، «شب جاهلان»، «قلعه سموران»، «اوراد نیمروز» و… اشاره کرد.

داستان کوتاه

هیات داوران بخش «داستان کوتاه»  از بین ۳۴۲ عنوان کتاب ارسال ‌شده به دبیرخانه، اثری را به عنوان برگزیده و شایسته تقدیر معرفی نکرد. اعضای هیات داوران بخش «داستان کوتاه» سیزدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد ضمن سپاس از همه نویسندگانی که آثارشان در این دوره مورد بررسی قرار گرفت، با اتفاق نظر اعلام کردند که مجموعه‌های داستان کوتاه رسیده به دبیرخانه، دارای ساختار و محتوای قابل قبولی از نظر ویژگی‌های فنی و تکنیکی، داستان کوتاه نیستند.  بنابراین انتخاب برگزیده یا شایسته تقدیر جایزه ادبی جلال آل‌احمد از بین آثار رسیده به دبیرخانه این رویداد ادبی فاقد توجیه فنی و حرفه‌ای است. به همین دلیل ضمن آرزوی بالندگی آثار و نویسندگان این حوزه در سال‌های آتی هیچ‌کدام از آثار رسیده به این دبیرخانه در این دوره را حائز شرایط برگزیده شدن ندانستند. داریوش عابدی، راضیه تجار و عبدالمجید نجفی  به عنوان داوران بخش «داستان کوتاه» سیزدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد  به بررسی آثار مرتبط با این حوزه پرداختند.

نقد ادبی

در بخش «نقد ادبی» از بین ۷۶ عنوان کتاب ارسالی به دبیرخانه، داوران کتاب «تاریخ بدن در ادبیات» به قلم سیدمهدی زرقانی (با همکاری: زهرا آقابابایی خوزانی، امید ایزانلو، فاطمه جهانپور، حمیدخادمی، محسن شرفایی و فرزانه فرخ‌فر)  را «شایسته تقدیر» دانستند. داوران این بخش همچنین کتاب «روایت‌شناسی درام» اثر پرستو محبی را به خاطر تلاش‌های مؤلف در روش‌مندی، سازمندی و تحلیل ادبیات داستانی – نمایشی مورد تجلیل قرار داده و از دبیرخانه جایزه جلال آل‌احمد خواستند که به نحو مقتضی از این اثر نیز تجلیل کنند.  حمیدرضا شعیری، محمدرضا سنگری و کامران پارسی‌نژاد داوری آثار بخش «نقد ادبی» را برعهده داشتند.

مستندنگاری

در بخش «مستندنگاری» داوران از بین ۴۷۴ عنوان کتاب ارسالی به دبیرخانه، دو کتاب «فرکانس ۱۱۶۰ (اینجا آبادان؛ صدای مقاومت و ایستادگی)» به قلم فضل‌الله صابری  و «گوهر صبر (خاطرات گوهرالشریعه دستغیب)» به قلم طیبه پازوکی  را به عنوان «برگزیده مشترک» این بخش انتخاب و معرفی کردند. داوران این بخش همچنین از کتاب «از ری تا شام روایت ناتمام احمد غلامی» اثر مرحوم علی مژدهی تجلیل کردند. مصطفی رحیمی، سعید علامیان و گلعلی بابایی به عنوان داوران بخش «مستندنگاری» آثار مرتبط با این بخش را بررسی کردند.

همچنین در بخش «معرفی چهره‌های داستان‌نویسی و مستندنگاری دفاع مقدس» به انتخاب اهالی رسانه، محمدرضا بایرامی، احمد دهقان، مجید قیصری، حبیب احمدزاده، داوود امیریان، قاسمعلی فراست، داوود غفارزادگان، گلعلی بابایی، حمید حسام، اکبر صحرایی، علی مؤذنی و رحیم مخدومی به عنوان چهره‌های برتر معرفی شدند. در بخش «پژوهش‌های دانشگاهی با موضوع ادبیات داستانی دفاع مقدس» نیز در مقطع دکترا، محمود رنجبر برکادهی با رساله «نقد و تحلیل روایی-محتوایی داستان‌های کوتاه دفاع مقدس، مرضیه آتشی‌پور با رساله «بررسی سبک‌شناسانه نثر داستانی ادبیات انقلاب اسلامی با تکیه بر رمان‌های شاخص دفاع مقدس» و فریبا نظری پورکیایی با رساله «تفسیر فرهنگی- احساسی خاطرات جنگ ایران و عراق با تاکید بر خاطرات عملیات کربلای پنج در منطقه شلمچه» به عنوان رساله‌های برتر انتخاب شدند. در مقطع کارشناسی ارشد، سیدمحمدعلی صحفی با پایان‌نامه «نحوه خوانش رمان‌های جنگ در میان دانشجویان و طلاب»،  کوثر  اولیایی با پایان‌نامه «بازتاب جنگ هشت ساله در خاطرات زنان ایرانی در دوره پساجنگ بر مبنای رویکردشناختی لیکاف» و مهشید دلبری با پایان‌نامه «تحلیل گفتمان وصیت‌نامه‌های شهدای هشت سال جنگ تحمیلی» معرفی شدند.

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.