شلیک به دموکراسیخواهان هنگ کنگ
همزمان با برگزاری مراسم هفتادمین سالروز تأسیس جمهوری خلق چین اتفاق افتاد
رژه نظامی با 15 هزار نیرو و تسلیحاتی شامل پهپادهای مافوق صوت و موشکهای بالستیک جدید در هفتادمین سالروز حاکمیت کمونیسم در چین، در میدان تیانآنمن آغاز شد. شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین شاهد این منظره بود و به نظر میرسید که از دیدن این تسلیحات در کنار هم لذت میبرد. او لب به سخن گشود: «هیچ قدرتی نمیتواند اساس این کشور عظیم را متزلزل کند. هیچ نیرویی نمیتواند جلوی پیشرفت مردم چین و ملت چین را بگیرد.»
کمتر از 2هزار کیلومتر آنطرفتر در همان کشور، شرایط متزلزل به نظر میرسد. جایی که مردم هنگکنگ اعتراضات خود را در «روز خشم» آغاز کرده بودند. اعتراضاتی که به واسطه لایحه استرداد مجرمان به خاک اصلی چین شروع شده بود و حالا به دموکراسیخواهی گسترش یافته است. شی جینپینگ در پکن وعده شادی و خوشحالی تمامی گروهای اقلیت و ثبات در هنگکنگ و ماکائو را داد و گفت: «باید توسعه مسالمتآمیز و روابط بین کشوری را در نظر داشته باشیم و به تلاش برای اتحاد کامل کشورمان ادامه دهیم.»
منتقدان حکومت چین به بازداشت گسترده مسلمانان قوم اویغور در شینجیانگ و سایر گروهها در سالهای اخیر اشاره میکنند. در حالی شی جینپینگ در پکن وعده «شادی و خوشحالی تمامی گروهای اقلیت و ثبات در هنگکنگ و ماکائو» را میداد که در هنگکنگ از نخستین ساعات روز، حدود 6هزار مامور پلیس در میان تدابیر شدید امنیتی در خیابانها مستقر شدند. پلیس هنگکنگ برگزاری هرگونه تجمع را در روز سهشنبه ممنوع اعلام کرده و یک روز پیش از آن نیز نسبت به وضع «بسیار بسیار خطرناک» در این شهر هشدار داده بود. همزمان با این مراسم در پکن، پلیس با معترضان در هنگکنگ درگیر شد. در این میان، یک نفر در نتیجه شلیک مستقیم نیروهای پلیس از ناحیه سینه زخمی شده است. گفته میشود که دستکم 30 نفر نیز در این تظاهرات بازداشت شدهاند. این نخستین باری است که در جریان اعتراضات چهار ماهه در هنگکنگ، پلیس از گلوله واقعی برای مقابله با معترضان استفاده کرده است. پلیس هنگکنگ هنوز هیچ توضیحی دراینباره نداده است.
یورونیوز به نقل از منابع بیمارستانی گزارش داده که دستکم 15تن دیگر از معترضان مجروح شدهاند. ساعاتی بعد، روزنامه گاردین تعداد مجروحان را 51 نفر اعلام کرد؛ از کودک 11 ساله تا فرد 75 ساله در میان مجروحان حضور دارند که حال دو نفر از مجروحان، وخیم اعلام شده است. در پی ناآرامیها، پلیس هنگکنگ با ماشینهای آبپاش و گاز اشکآور به مقابله با معترضان پرداخته است. گزارشها حاکی از آن است که معترضان در منطقه اداری و دولتی تجمع کردهاند و در پی این اتفاق، ساختمان مجلس هنگکنگ تخلیه شده است.
همچنین پلیس حدود 12 ایستگاه مترو که در مناطق حضور معترضان قرار دارند را تعطیل کرده و نیروهای امنیتی با حضور در اماکن عمومی شهر به کنترل کارت شناسایی شهروندان و جستوجوی کیفهای آنها میپردازند. دولت محلی هنگکنگ از معترضان بهعنوان «شورشگران افراطی» یاد کرده است. معترضان اما از حزب کمونیست چین «بازگردانی قدرت به مردم» را خواستار شدهاند.
معترضان 4 ماه است که با برگزاری تظاهرات در هنگکنگ به تضعیف اصل «یک کشور، دو نظام سیاسی» که درسال 1997 میلادی با واگذاری کنترل مستعمره سابق بریتانیا به دولت چین مبنای حاکمیت قرار گرفت، اعتراض کردهاند. تظاهرات هنگکنگ که از ماه ژوئن آغاز شده، نخست در اعتراض به لایحه استرداد مجرمان به چین شکل گرفت؛ مخالفان این لایحه، آن را تضعیف چارچوب مذکور توسط چین خواندهاند. الیستر کارمیشل، سیاستمدار و عضو لیبرال دموکرات پارلمان انگلیس در رابطه با شلیک پلیس به معترضان، خطاب به دولت بریتانیا گفته است که نباید در یک گوشه، ساکت ایستاد: «کاملا غیرقابل قبول است که به سوی معترضی که خواهان دموکراسی و آزادی است، شلیک شود. این وضعیت، بیشرمانه است. دولت انگلیس نباید در یک گوشه، ساکت بایستد و اجازه دهد که چنین اتفاقهایی بیفتد. ما وظیفه قانونی و اخلاقی نسبت به مردم هنگکنگ داریم.