ایران آماده توافق بر سر «اقدامات هماهنگ» است
ظریف: «آمریکا برای بازگشت به برجام باید ۱۶۰۰ تحریم را لغو کند»
وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران می گوید که دولت جدید آمریکا میخواهد از طریق اعمال فشار و زور از ایران امتیازات جدید بگیرد.
ظریف در مصاحبه با نشریه «پولیتیکو» همچنین تأکید کرده دلیل اینکه ایران با آمریکا گفتوگو نمیکند این است که قبلا بر سر برجام گفتوگو شده و مسأله تازهای برای گفتوگو میان دو طرف وجود ندارد.
وزیر امورخارجه ایران گفت: «چرا گفتوگو نمیکنیم؟ دلیل گفتوگونکردن این است که چیزی برای گفتوگوکردن وجود ندارد. ما یک توافق داریم که در خصوص آن با همین آدمهایی که امروز در کاخ سفید هستند و با همین آدمهایی که امروز در وزارت خارجه هستند گفتوگو کردهایم.»
ظریف در مصاحبه با پولیتیکو تصریح کرد که این تلاشها به جایی نخواهد رسید. او گفت: «آنها توافق جدیدتر میخواهند، توافق گستردهتر میخواهند، چیز دیگری میخواهند، میخواهند درباره بندهای غروب آفتاب گفتوگو کنند، میخواهند درباره موشک گفتوگو کنند، میخواهند درباره مسائل دیگر حرف بزنند.»
او اضافه کرد: «اینها به جایی نخواهند رسید، چون در ۱۲ سالی که ما مذاکره کردیم – از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۵- و طی دو سالی که تمرکزمان را روی مذاکرات عمدتا با طرفهای آمریکایی قرار دادیم به همه این مسائل پرداختیم. حالا آنها میخواهند دوباره باب این گفتوگوها را باز کنند که معنای آن دو سال گفتوگوهای غیرضروری دیگر است؛ بنابراین چیزی برای گفتوگو وجود ندارد.»
ظریف در ادامه این مصاحبه درباره چالشهای ایجادشده بر سر اینکه کدام طرف باید نخست اقدامات لازم در خصوص برجام را انجام دهد نیز اظهارنظر کرد. او گفت ایران آماده توافق بر سر «اقدامات هماهنگ» است.
ظریف گفت: «آماده توافق بر سر اقدامات هماهنگ هستیم -یعنی آمریکا گامهایی را بردارد و به محض آنکه توانستیم تأیید کنیم که آن گامها برداشته شدهاند ما هم گامهای خودمان را برمیداریم. روند راستیآزمایی اقدامات ایران بسیار روشن است. آژانس بینالمللی انرژی اتمی تأیید خواهد کرد که ما پایبند بودهایم.»
وزیر امورخارجه ایران در مصاحبه با پولیتیکو در توضیح بیشتر درباره روند اجرای اقدامات هماهنگ در خصوص برجام گفت: «آمریکا میتواند تعهداتش را همین فردا، ۲۰ روز دیگر یک ماه دیگر یا هر زمان دیگر انجام دهد. باید یک فرمان اجرایی صادر شود و مشخص است کدام تحریمها باید لغو شوند. تقریبا ۸۰۰ تحریم هستند که ترامپ آنها را بازاعمال کرده، تقریبا ۸۰۰ تحریم جدید دیگر هستند که ترامپ یا کنگره اعمال کردهاند. رئیسجمهوری ترامپ همچنین برچسبهای تحریمی برخی نهادها را تغییر داد تا ارتباط تحریمهای اعمالشده علیه آنها را از مسائل هستهای دور کند. دولت بایدن بهتر از هر کس دیگری میداند که این تحریمها کدام هستند.»
ظریف گفت: «بنابراین ابتدا باید یک فرمان اجرایی برای بازگشت به برجام و رفع همه تحریمها صادر شود. [آن فرمان اجرایی] باید اساسا فرمانهای اجرایی را متوقف و اقدامات کنگره را تعلیق کند و آن تعلیق باید اجرایی شود.»
او اضافه کرد: «به محض آنکه آن تعلیق اجرایی شود -یعنی به محض اینکه دفتر کنترل داراییهای خارجی خزانهداری اجازه انتقال پول، انتقال نفت، حملونقل، کشتیرانی و همه این کارها را بدهد ایران فورا به پایبندی کامل برجام برمیگردد. پایبندی ما زمانبر نیست؛ آژانس بینالمللی انرژی اتمی میتواند آن را راستیآزمایی کند و مشخص است که باید چه کاری انجام دهیم.»
محمدجواد ظریف در بخش دیگری از این مصاحبه خاطرنشان کرده که چنانچه آمریکا به برجام برنگردد ایران آماده برداشتن گامهای جدید هستهای است.
او گفت: «چنانچه ایالات متحده عدم پایبندی خودش را ادامه دهد به معنای آن است که ایران گامهای جدیدی برخواهد داشت و این مسأله بهصراحت و به صورت شفاف در قانون مجلس ایران تشریح شده است.»
وزیر خارجه ایران تصریح کرد که بایدن سیاستش را نسبت به زمان ترامپ تغییر نداده و نباید به گونهای رفتار کند که مدعی شود سیاست آمریکا تغییر کرده است.
ظریف گفت: «فکر میکنم آمریکا هنوز در حال انجام روند بررسی سیاستهاست، اما وقتی که در حال انجام این کار است نباید به گونهای ر فتار کند که گویا سیاستش را تغییر داده، چون این کار را انجام نداده است.»
ظریف در ادامه گفت: «چیزی که میبینیم سیاست آمریکاست دقیقا همان سیاست دولت ترامپ است. ما شاهد هیچ تغییری در سیاستها نبودهایم.»
ظریف از اینکه آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، برای انتقال پولهای مسدودشده ایران در کره جنوبی شرط گذاشته هم انتقاد کرد.
ظریف گفت: «شاهد بودهایم آنتونی بلینکن با لحنی مفتخرانه درباره اینکه مانع از آن شده که کره جنوبی بخشی از پول ما را به کانال سوییس ارسال کند سخن گفته است. این کانال به وسیله ترامپ ایجاد شد تا از مانعتراشی در مبادله اقلام انسانی جلوگیری شود. اقدام دولت فعلی آمریکا به این معنی است که بلینکن نمیگذارد ما از پولمان برای خرید دارو و غذا استفاده کنیم. این مصداق جنایت جنگی است.»