از ۲۸ اسفند سال ۹۹ تا سیزدهم فرودین سال ۱۴۰۰، دو میلیون و ۵۵۷ هزار و ۸۴۱ نفر شب اقامت در مراکز تحت نظر وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ثبت شده است.
ولی تیموری، معاون گردشگری، نیز با استناد به آمار اقامت در مراکز رسمی کشور اعلام کرده که سفرهای نوروزی تا ۹۶درصد کاهش را در مقایسه با نوروز سال ۹۸ تجربه کرده است. او معتقد است که با توجه به محدودیتها و ممنوعیتهای سفر در نوروز ۹۹ باید آمارها را با سال ۹۸ مقایسه کرد.
به گفته معاون گردشگری از بیستوهشتم اسفند سال ۹۹ تا سیزدهم فروردین سال ۱۴۰۰، دو میلیون و ۵۵۷ هزار و ۸۴۱ نفر شب اقامت در مراکز تحت نظر وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ثبت شده است. او همچنین محاسبه کرده که اگر میانگین اقامت را دو شب در نظر بگیریم، نوروز امسال یک میلیون نفر سفر رفتهاند. معاون گردشگری در این محاسبات، بدون در نظر گرفتن اسکان مسافران در مراکز غیررسمی، خانههای اجارهای و شخصی، تنها به آمار اقامت در مراکز رسمی اکتفا کرده، این در حالی است که طبق گزارش مرکز آمار در بهار سال ۹۸ از مجموع ۱۰۲ میلیون سفری که انجام شد حدود ۵۴درصد بدون اقامت شبانه و ۴۶درصد با اقامت شبانه بود که حدود ۶۰درصد سفرهایی که اقامت شبانه داشت، به انگیزه دیدار دوستان و بستگان و اقامت در خانه آنها انجام شد.
با این حال، حرمتالله رفیعی، رئیس هیأتمدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی، با استناد به آمار فروش بلیت پرواز، قطار، تور و اقامتگاه تخمین میزند سفرهای داخلی در نوروز ۱۴۰۰ تا حدود ۷۰درصد کاهش داشته است. هر چند به گفته او، در برخی مناطق مثل کیش، ضریب اشغال اقامتگاهها به ۷۰درصد رسید و در مقابل شهرهایی مثل مشهد بیشتر هتلها بدون مسافر و تعطیل ماندند و ضریب اشغال هتلهای این شهر میانگین ۲۰درصد بود.
رفیعی درباره کاهش سفرهای خارجی نیز به ایسنا گفت: «وضعیت اقتصادی به هم ریخته مردم و افزایش هزینه سفرهای خارجی و از طرفی تناقض درباره سفر و استرداد هزینهها در صورت لغوشدن پروازها باعث شد مردم کمتر سفر بروند و فکر میکنیم تا ۸۵درصد ریزش سفرهای خارجی را در مقایسه با سال ۹۸ تجربه کرده باشیم. نوروز ۹۹ که مرزها بسته و پروازها تعلیق شده بود و سفری انجام نشد، بنابراین معیار مناسبی برای قیاس نیست.»
او اضافه کرد: «توان اقتصادی مردم پایین آمده، از طرفی نرخ ارز بالا رفته است، اگر مردم تا چند سال پیش ترکیه را با پنج، شش میلیون تومان میرفتند حالا باید نفری ۲۵ میلیون تومان بدهند.»
او در ادامه گفت: «استقبال از تورها و سفرهای خارجی در نوروز ۱۴۰۰ بسیار پایین بود، به طوری که بیشتر پروازهای مسیر پرسفری مثل ترکیه نیمهخالی انجام شد. برای مسیر ترکیه ۲۰۰ هواپیما در هفته مجوز پرواز دارند که معمولا در تعطیلات نوروز برای ۱۰۰ تا ۲۰۰ پرواز اضافه دیگر، دو کشور مجوز صادر میکردند، اما امسال نه تنها آن مجوزهای اضافه صادر نشد که تعداد پروازهای روزانه از ۲۸ به ۵ پرواز رسید. بسیاری از آژانسهای مسافرتی برخلاف تصورشان باز هم متحمل ضرر و زیان شدند.»
رفیعی همچنین گفت: «یک ماه مانده به تعطیلات نوروز نامهای از معاون گردشگری منتشر شد مبنی بر اینکه هزینه تورها و سفرهای خارجی و داخلی در صورت لغو به خاطر شرایط کرونا پس داده نشود که بعد آن را تکذیب کردند و گفتند خرید خدمات سفر تا سه ماه ضمانت شود تا در صورت لغو پرواز یا بستهشدن راه، هزینه مسافر سوخت نشود. همین تناقض در مسافران بیاعتمادی ایجاد کرد که در ریزش سفرها بیتأثیر نبود.»