تجدیدنظر جدی در برنامههای سازمان برنامه و بودجه
میرکاظمی: باید بودجهای شفاف، قابل نظارت با منابع حتیالامکان پایدار تنظیم شود
معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه در طول هشت سال گذشته ۲هزار و ۷۰۰ هزار میلیارد تومان بودجه هزینه شده است، گفت: آیا ما توانستهایم به اهداف برنامه ۵ ساله برسیم؟ علت این عدم تحققها چیست و اشکال کار کجاست؟
رئیس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: «آیا ما توانستهایم به اهداف برنامه ۵ ساله برسیم؟ علت این عدم تحققها چیست؟ اشکال کار کجاست؟ برای تدوین بودجه زحمت زیادی کشیده شده است، زمانی خستگی این زحمات جبران میشود که اهداف مورد نظر محقق شود.»
آیا امکان تغییر وجود دارد؟
رئیس سازمان برنامه و بودجه در ادامه تصریح کرد: «آیا در چندساله گذشته توانستیم رشد کنیم؟ چرا رشد نکردهایم؟ آیا نباید آسیبشناسی کنیم؟ در طول ۴۲سال گذشته شرایط مختلفی مانند افزایش و کاهش قیمت نفت، تحریم، تغیبر دولتها و… داشتهایم، مشکل کجاست؟ آیا قبول داریم که مشکل داریم و باید تغییر ایجاد کنیم؟ آیا امکان تغییر وجود دارد؟ البته در کشور در بعضی قسمتها تغییرات جدی انجام شده است.»
معاون رئیسجمهوری گفت: «باید تغییر ایجاد شود و برای این تعییر ضروری است که برنامه داشته باشیم. برای اینکه بازنگری شود و آدرس درست اقتصادی بدهیم، باید بودجهای تنظیم شود تا اهداف دقیق برنامه محقق شود، شفاف، قابل نظارت و منابعش حتیالامکان پایدار باشد.»
«تنظیم بودجه برای سال آینده باید واقعی، قابل اندازهگیری و قابل رصد باشد تا بتواند از راهبردهای اساسی و سیاستهای کلی کشور پشتیبانی کند. تنظیم بودجه باید از اهداف عالی به سطح پایین بیاید نه از ردیف بودجهای به سمت بالا برود. از ابتدا عملیاتیشدن بودجه مدیریت شود تا هرماه بتوان عملکرد آن را رصد کرد، از حوزههای کوچک سطح کشور گرفته تا سطح کلان، از سازمانها و ادارات تا سطح وزارتخانهها این کار باید انجام شود.»
رئیس سازمان برنامه وبودجه کشور گفت: «بودجه خطکشی است که ما را به نقطه هدف میرساند. اگر خوب تنظیم شده باشد، ما را برای رسیدن به نقطه هدف به درستی هدایت میکند.»
معاون رئیسجمهوری در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: «چرا بهرهوری کل و بهرهوری سرمایهای ما ثابت یا منفی است؟ و مجموعا روند آن نزولی بوده و درحالی که منابع زیادی صرف شده اما منجر به تولید موثر نشده است. تسهیل کسبوکار باعث افزایش بهرهوری میشود. باید رانتها برداشته شود تا بهرهوری بالا رود.»
نیاز به یک برنامه ملی
او ادامه داد: «نیاز به یک برنامه ملی، اصلاح راهبردها و تجدیدنظر در برنامهها داریم، باید اهداف برنامه مشخص باشد و اینکه با چه سیاستهایی باید مدیریت شود. بودجه باید شفاف، قابل اجرا، نظارتپذیر، پاسخگو و تضمینکننده اهداف عالی کشور باشد. اگر به قانون برنامه و بودجه برگردیم و درست حرکت کنیم، همه دستگاهها هم به تبعیت از ما درست حرکت میکنند.»
میرکاظمی گفت: «ادامه روند گذشته برای امروز پاسخگو نیست، باید تجدیدنظر جدی انجام شود. اعتقاد دارم که پتانسیل لازم در پرسنل سازمان برنامه و بودجه وجود دارد. با توجه به اینکه تغییر ساختار بودجه بسیار سخت و دشوار است، با توکل بر خدا اگر تغییر اساسی بدهیم، میتوانیم به اثربخشبودن آن امیدوار باشیم. باید وظایف اصلی سازمان مورد توجه و اجرا قرار گیرد، تا بودجه مبتنی بر برنامه با حداقل اجزا، بدون پیچیدگی و به سادهترین وجه ممکن، موثر و پشتیبان اهداف ملی کشور تنظیم و اجرا شود.»
او گفت: «باید منابع، هزینهها و دستگاهها بازنگری شوند، سازمان باید پاسخگوی برنامهها باشد تا انشاءالله مشکلات مردم دنبال و حل شود. اشتغال ایجاد و بیکاری کم شود، بانکها سامان بگیرند. تخصیص به گونهای باشد که برنامهها از سطح ملی تا استانی مدیریت شوند، دولت باید تسهیلگر کسبوکار باشد.»