قطع دسترسی گوشی شیائومی در ایران دروغ یا واقعیت؟
کوبا، سوریه، ایران، کره شمالی، سودان و کریمه در تحریم
صادرات دوباره کلیه محصولات شیائومی از اروپا تابع قوانین صادراتی آمریکاست و هرگونه فروش این محصولات به کشورهای کوبا، سوریه، ایران، کره شمالی، سودان و کریمه ممنوع است
شهروند آنلاین: حاشیههای گوشیهای شیائومی ادامه دارد. برخی رسانهها از قطع ارتباط شیائومی در بازار ایران به دلیل تحریم خبر میدهند!
فعالان بازار موبایل میگویند تشدید تحریمها بر روند فعالیت شرکتهای خارجی که با کشورهایی دنیا روابطشان قطع است، تأثیر گذاشته است. برخی معتقدند در شرایط تحریم، تجارت با کشورهای تحریم شده مستقیم نیست و کالا از طریق کشورهای واسط به دست مردم میرسد.
حالا سخنگوی انجمن واردکنندگان موبایل گفته است که خبر قطع دسترسی کاربران شیائومی در ایران واقعیت ندارد. چراکه به اعتقاد محمدرضا عالیان این خبر از طریق رسانههای رسمی منتشر نشده است.
در چند ساعت گذشته، اخباری مبنیبر قفل شدن گوشیهای شیائومی در چند کشور خاص در برخی از خبرگزاریها و سایتها منتشر شد. اولین بار سه روز پیش یک کاربر از کوبا در سایت ردیت، از قفل شدن گوشی جدید خود پس از چند روز استفاده خبر داده بود. او گفت که گوشی شیائومی نوت ۸ دیگری نیز دارد که نزدیک به یک سال از آن استفاده میکند و این مشکل برای این گوشی اتفاق نیفتاده و برای گوشی جدیدش بعد از چند روز اتفاق افتاده است. این کاربر کوبایی ادعا کرده بود که از بیش از ۲۰ مورد مشکل مشابه که برای کاربران دیگر اتفاق افتاده آگاه است، اما توضیحات بیشتری نداده است.
شیائومی در کشور کوبا به صورت رسمی فروش و خدماتی ارایه نمیدهد، اما بسیاری از گوشیهای ساخت این شرکت استفاده میکنند. پس از آن، از شب گذشته، برخی از سایتها مانند XDA به بازنشر این خبر پرداختند و کشورهای دیگری را نیز به کوبا اضافه کردند. این در حالی است که انجمن واردکنندگان موبایل اعلام میکند با جستوجویی که انجام داده، هیچ موردی در ایران یا کشورهای دیگر گزارش نشده است و حتی افراد دیگری از کوبا چنین مشکلی را گزارش نکردهاند.
دلیل اضافه کردن نام ایران، کره شمالی، سوریه، سودان و کریمه به این لیست، بند ۱۴.۲ شرایط و ضوابط فروش شیائومی اروپاست که در وبسایت شیائومی و همچنین هنگام روشن کردن و فعالسازی اولیه گوشیهای شیائومی ذکر شده است. بر اساس این بند، صادرات دوباره کلیه محصولات شیائومی تابع قوانین صادراتی آمریکاست و هرگونه فروش این محصولات به کشورهای کوبا، سوریه، ایران، کره شمالی، سودان و کریمه ممنوع است.
آنطور که محمدرضا عالیان -سخنگوی انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی- گفت، این شرایط و ضوابط برای صادرات گوشیها و محصولاتی است که از مبدا اروپا به این کشورها صادر میشوند و درواقع این محصولات فقط برای استفاده در اروپا تولید شدهاند و نمیتوان آنها را بنا به قوانین تحریمی ایالات متحده به این کشورها صادر کرد، مانند هر کالای دیگر.
به گفته عالیان، این قوانین مربوط به فروشنده یعنی شیائومی فرانسه (که نمایندگی کل شیائومی اروپا را برعهده دارد) و مشتریست و مربوط به سایر مناطق نمیشود. حتی در لیست شرایط و ضوابط منتشرشده در وبسایت شیائومی چین، هند یا مناطق دیگر این محدودیتها ذکر نشده است و احتمالا این گوشیهای محدودی که در کوبا غیرفعال شدهاند توسط مسافران یا یک شرکت از مبدا اروپا وارد کوبا شدهاند. از آنجاییکه حتی یک مورد غیرفعال شدن گوشی در ایران یا کشورهای ذکرشده جز کوبا نبودهایم، بنابراین به احتمال بسیار زیاد این خبر واقعیت ندارد.
چقدر گوشی شیائومی وارد شد؟
بررسیها نشان میدهد در طول ۱۲ ماه گذشته ۱۶ میلیون و ۷۰۰ هزار موبایل در بازار ایران فروخته شده است که سهم برندهایی از جمله شیائومی در این بازار ۳۳ درصد است.همچنین طبق اعلام انجمن واردکنندگان موبایل در مردادماه امسال پس از اعمال ممنوعیت واردات مدلهای پرتقاضای شیائومی از ابتدای تیرماه، واردات این برند نصف شد!فعالان بازار میگویند با نزدیک شدن به برجام جدید این مسأله میتواند سنگاندازی دیگری برای اقتصاد ایران باشد. هر چند که به گفته آنها شرکت شیائومی دسترسی کاربران قدیمی را قطع نخواهد کرد.