شور زندگی در محلههای کمبرخوردار
طرح مشترک جمعیت هلالاحمر با 5 نهاد به خدمات داوطلبانه فرهنگی و آموزشی جهت میدهد
چند ماهی است که هلالاحمر، کمیته امداد، سازمان بهزیستی، سازمان اوقاف و امور خیریه، شهرداری تهران، ستاد اجرایی فرمان حضرت امام خمینی(ره) و چند مجموعه دولتی و خصوصی دیگر دستبهدست دادهاند تا برای محلههای حاشیهای کاری کنند؛
فقر و بیکاری، اعتیاد، مشکلات فرهنگی و آموزشی و درمانی و … زندگی مردم در این محلات را با چالشهای زیادی مواجه کرده است. این روزها که مهاجرت از روستاها بیش از هر زمان دیگری در گوشه و کنار کشور در حال رخ دادن است، اهمیت توجه به این مشکلات بیش از پیش خودش را نشان میدهد. برای همین هم «طرح توسعه و تحول اجتماعمحور در محلات کمبرخوردار» در 2020 محله حاشیهای کشور کلید خورده.
محله دروازهغار تهران به عنوان محله پایلوت اجرای این طرح، آزمون و خطاهای اجرای آن را پس داده و اولین جوانههای دانهای که در خاک کاشته شده در حال سر بر آوردن است.
رونمایی از دو سامانه و طرح جوانان پیشگام که با حضور نمایندههایی از نهادهای دستاندرکار در اجرای این طرح برگزار شد، مهمترین رخداد این طرح ملی در این روزهاست.
احیای محلههای حاشیهای
ایده از اینجا شروع شد که چطور میتوان کارهای داوطلبانه و حمایتی در محلات کمبرخوردار را یککاسه و همراستا کرد؟ مثل فعالیتهای جهادی و داوطلبانهای که اعضای جمعیت هلالاحمر در سالهای گذشته در این محلات کلید زدهاند یا طرحهای حمایتی نهادهایی مثل کمیته امداد امام خمینی(ره) و … در محلات حاشیهای.
«محمد نصیری» رئیس سازمان داوطلبان جمعیت هلالاحمر میگوید: «در این طرح با 2020 محله کمبرخوردار روبهرو هستیم که جمعیتی 15 تا 16میلیون نفری در آن زندگی میکند. برای ساماندهی به فعالیتهای انجامشده در طرح و برای یکپارچهکردن آن نیاز به سامانهای داشتیم.
برای این کار سامانه ملی توت، توسعه و تحول محلات، راهاندازی شد. همچنین طرح «جوانان پیشگام پیشرفت و توسعه محلات» به کمک اعضای جوانان هلالاحمر راهاندازی شده تا بتوانیم به کمک آن از بین جوانان و نوجوانان هر محله، افرادی برای قبول مسئولیت در آینده همان محله داشته باشیم و کادرسازی کنیم.
هدف ما، انجام کار مضاعف با همکاری و ظرفیت مردم بوده و تاکنون هشتادمین جلسه این ستاد برگزار و مسائل این محله ساختارسازی شده است و ستاد اجرایی فرمان امام، بهزیستی، کمیته امداد امام خمینی و هلالاحمر همگی در طرح ۲۰۲۰ محله محروم سراسر کشور ورود کردند. در این طرح مردم و به ویژه جوانان فعالیت برای احیای محله را با توجه به الگویی که ارایه کردیم، آغاز کردند.»
این روزها که طرح توسعه 2020 محله اولین قدمها را برمیدارد، تقسیم وظیفه بین نهادهای مختلف انجام شده و هر نهاد دستاندرکاری، مسئولیت اجرای این طرح در تعدادی از محلات را بر عهده گرفته است.
نصیری میگوید: «در محلات حاشیهای و پرمخاطره ما، با وجود مشکلات فراوان، جوانان و نوجوانانی در حال زندگی و رشد هستند که نیاز به برنامه جدی دارند. این افراد باید ساخته شوند برای اینکه بتوانند محله خود را توسعه دهند.
هر فردی به اندازه زمانی که برای کار داوطلبانه و کمک به دیگران اختصاص میدهد، در این بانک زمان پسانداز میکند و میتواند از توانایی و مهارتهای دیگران استفاده کند
سامانهها و طرحی که از آن رونمایی شده به ما در اجرای این اهداف کمک میکند.» خانههای هلال که در این محلات راهاندازی شدهاند، مقری برای اجرای برنامههای این طرح هستند و پاتوقی برای جوانان آن.
دارایی مهم داوطلبان
«سامانه ملی بانک زمان» نام سامانهای است که با الگوبرداری از نمونههای بینالمللی و موفق آن بومیسازی شده و قرار است فعالیتهای داوطلبانه در 2020 محله حاشیهای را مدیریت کند.
دکتر «علی آقا محمدی» عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام میگوید: «در۸۰ جلسهای که مبنی بر محرومیتزدایی محلات داشتیم، زمان را دارایی همه انسانها دانستیم و آن مرکز و اصل دارایی است.
تبدیل زمان برای ساخت تمدن میتواند منشأ تحول باشد. در سامانه ملی بانک زمان، هرکسی میتواند با وقت و مهارتی که دارد به دیگران کمک کند.
هر فردی به اندازه زمانی که برای کار داوطلبانه و کمک به دیگران اختصاص میدهد، در این بانک زمان پسانداز میکند و میتواند از توانایی و مهارتهای دیگران استفاده کند.»
عضو مجمع تشخیص مصلح نظام درباره برگزاری جلسات متعدد برای پیدا کردن الگوی مناسب اجرای طرح توسعه محلات کمبرخوردار گفت: «در این محلهها هر کوچه یک شهردار زیر ۳۰ سال دارد و مسئولان پهنهها و کوچهها سرپرستی خانه هلال یا خانهای را که نهاد مربوطه ایجاد کرده است، دارد و همگی از بومیان همان منطقه هستند.
همه شهرداران در این سامانه با هم در ارتباط هستند و حتی خیرات و امکانات در این سامانه ثبت میشود، همچنین سازمان مدیریت دولتی طرحی را برای آموزش شهرداران و محلات قرار داده که در آینده رونمایی میشود.»
نامه مقام معظم رهبری به مجریان طرح توسعه 2020 محله کمبرخوردار بهانهای شد برای برگزاری مراسمی برای رونمایی از سامانهها و طرح تازه راهاندازی شده. پیامی که این جملات را میتوان لابهلای آن دید: «حرکت مبارکی است. اینگونه کار پیگیری و رها نشدن میطلبد. خداوند به شما کمک و از شما قبول کند.»
مرهم کارآفرینان بر زخمهای هرندی