مسائلی همچون روز پاسدار، فضاي مجازي، سود سهام عدالت، بازنگری قانون اساسی، ویلاهای شخصی در حریم رودخانه، بحران اوکراین، خصوصیسازی باشگاههای استقلال و پرسپولیس، جذب گردشگر در جام جهانی قطر مورد بررسی مطبوعات قرار گرفته بود
سفر گروسی به ایران و توافقات با آژانس در صدر توجه مطبوعات امرور بود. در کنار آن مسائلی همچون روز پاسدار، فضاي مجازي، سود سهام عدالت، بازنگری قانون اساسی، ویلاهای شخصی در حریم رودخانه، بحران اوکراین، خصوصیسازی باشگاههای استقلال و پرسپولیس، جذب گردشگر در جام جهانی قطر مورد بررسی مطبوعات قرار گرفته بود. با هم مروری داریم بر گزیده ای از این اخبار؛
اين طرح نميتواند از خودشهم صيانت كند
اعتماد: «مرز دخالت حكومت در زندگي مردم تا كجاست؟ حكومتها تا چه مرزي اجازه ورود به زندگي مردم را دارند و در چه قسمتهايي حق ورود ندارند؟» اين گفتههاي علي لاريجاني در ايام انتخابات رياستجمهوري سال 1400 است، چهره محافظهكار ديروز كه امروز از راست سنتي فاصله گرفته. عمر كانديداتوري لاريجاني اما به بيان روشنتر اين حرفها نرسيد. با اين وجود كانديداي اصلي انتخابات رياستجمهوري سال 1400 يعني سيدابراهيم رييسي نيز بهطور رو شن در مورد اين مباحث صحبت كرد. رييسي از اينكه متهم ميشد قصد دارد در صورت پيروزي در انتخابات فضاي مجازي را محدود كند، انتقاد كرد. حالا اما فضاي مجازي و فعاليت ميليونها كاربر ايراني در آن زير سايه طرح مجلس يازدهم قرار گرفته است، طرحي كه نه آغاز آن روشن است و نه سرانجامش و نه حتي نام و عنوان آن. موافقان اين طرح ميگويند اين طرح به دنبال ساماندهي فضاي مجازي است. آنها انتقاد دارند كه در رابطه با طرح اتهامات بيدليل وارد ميشود، با اين حال ميگويند كه طرح بر اثر يك تصميم حاكميتي شكل گرفته و تحت هر شرايطي تصويب خواهد شد.
۴۵ درصد سود سهام عدالت گروگان ۸ شرکت
فرهیختگان: سهام عدالت طی دوسال اخیر به یکی از پرچالشترین موضوعات در محافل عمومی کشور تبدیل شده است. از یکسو براساس آمارهای منتشرشده از سوی وزارت رفاه (دادههای پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان) حدود 42درصد از مستحقان واقعی (افراد واقع در دهکهای یک تا 6)، سهام عدالت ندارند و بهجای آنها، تعداد 17.5میلیون نفر از دارندگان سهام عدالت جزء پردرآمدها بوده و استحقاق دریافت این سرمایه مادی و معنوی را نداشتهاند. این موضوع موجبشده انتظارات برای اعطای مجدد سهام عدالت به افراد مستحق بالا برود که البته تاکنون بهرغم تلاشهای مجلس، نتیجهای نداشته است. از سوی دیگر کاهش ارزش سهام عدالت که از مرداد سالگذشته و با سقوط بورس رخ داده، موجب شده برخی سهامداران سهام عدالت قصد فروش این دارایی را داشته باشند. بهویژه مقایسهای که در رسانهها از قیمت مرداد سالگذشته و امروز سهام عدالت میشود؛ سقوط قیمت اینطور به دارندگان سهام القا میکند که دیگر سهام عدالت دارایی چندان مهمی نیست اما بررسی «فرهیختگان» از وضعیت بنیادی شرکتهای سرمایهگذاری استانها از ارزندگی بالای این شرکتها حکایت دارد.
برخی از جمهوری خوششان نمیآمد
شرق: قبل از پیروزی انقلاب لزوم تدوین قانون اساسی مبتنی بر اصول انقلاب باعث شد متنی اولیه به دستور امام دراینباره تهیه شود؛ متنی كه عدهای از معتمدین امام در نوفللوشاتو در شكلگیری اولیه آن نقش داشتند اما پس از پیروزی، آن متن دستخوش تغییراتی در مجلس خبرگان قانون اساسی با مدیریت شهید بهشتی، آیتالله منتظری، حسن آیت و با حضور 71 نفر از نمایندگان مردم شد و سپس در یك همهپرسی با رأی ملت به اجرا درآمد اما این قانون نیز چندان عمر زیادی نداشت و 9 سال بعد به دستور امام شورایی تحت عنوان «شورای بازنگری قانون اساسی» متشکل از 20 فرد مذهبی و سیاسی و همچنین پنج نماینده به انتخاب مجلس شورای اسلامی مأمور بازنگری و اصلاح قانون اساسی شدند. یكی از نكات قابلتوجه در خروجی این بازنگری حذف جایگاه نخستوزیری بود. تصویب و برگزاری همهپرسی بازنگری قانون اساسی زمان نسبتا زیادی را صرف کرد و در دوران حیات امام به پایان نرسید و در تاریخ ششم مرداد 1368 همهپرسی بازنگری قانون اساسی با مشاركت 54 درصد واجدین شرایط برگزار شد.
کاخها یکی یکی ویران میشوند
جام جم:«من چند سالی میشه اینجا سرایدارم و از گلها و درختها مراقبت میکنم، نه میدانم این ویلا متعلق به کی هست و نه برایم مهم است. امروز با زن و بچهام در خانه بودیم که نیروهای دولتی آمدند و گفتند اینجا را تخلیه کنید باید خراب کنیم.» این روایت سرایدار ابر کاخ جاده چالوس است که سالهاست در بستر رودخانه خودنمایی میکند. ویلایی چهار طبقه با نمای آجر و سنگ با دو گنبد بر سقف آن که دیروز و بعد از هفت سال از بازسازی آن، با دستور رئیس دستگاه قضا تخریب آن آغاز شد تا حریم رودخانه و اراضی منابع طبیعی آزاد شود. تخریب این ویلا به نوعی پایان فاز یک آزادسازی حریم رودخانه کرج بود. مرحلهای که در آن ویلاهای دستگاههای دولتی تخریب شد و حالا در فاز دوم، دستگاه قضا سراغ ویلاهای شخصی در حریم رودخانه رفته تا نشان دهد در این مسیر ، عزمی جدی و قاطع دارد.
امروز نوبت سپاه است!
جوان:«امروز نوبت سپاه است.» این جمله را رهبر حکیم و فرزانه انقلاب اسلامی در آخرین روزهای بهمن ماه در تبیین روشهای دشمن برای جدا کردن مردم از نظام به لجنپراکنی و تهمت زنی علیه ارکان انقلاب بیان کرده و فرمودند: «به مراکزی که در پیشرفت انقلاب تأثیر دارند تهمت میزنند. یک روز به مجلس، یک روز به مجلس شورای اسلامی، یک روز به شورای نگهبان، یک روز به سپاه؛ امروز نوبت سپاه است. به سپاه تهمت بزنند. لجن پراکنی کنند و….»اگرچه این سخنان بی ارتباط با انتشار یک فایل صوتی علیه فرماندهان سابق سپاه نبود، اما هشدار معظمله بیانگر برنامهریزی دشمن برای تخریب ارکان انقلاب بهویژه سپاه پاسداران بود. چنانکه در مقدمه آن جمله کوتاه فرمودند: «با نگاه من، آن طور که بنده اوضاع را مشاهده میکنم، دشمن ملّت را هدف گرفته، افکار عمومی را هدف گرفته، فکر جوانها را هدف گرفته؛ میلیاردها دلار دارند خرج میکنند، در این اتاقهای فکرشان – به اصطلاح خودشان اتاقهای فکر و گروههای اندیشهورز- دارند تلاش میکنند.»
«نفاق رسانهای و فریبکاری سیاسی» در بحران اوکراین!
کیهان:صرف نظر از این که جمهوری اسلامی بحران اوکراین را نتیجه «سیاستهای مداخلهجویانه و انقلابهای مخملی» رژیم «مافیایی» و «بحرانساز» و «بحرانزیست» آمریکا و «علاج بحران اوکراین و قضاوت درباره آن را منوط به شناخت ریشههای واقعی آن» میداند و صرفنظر از این که ایران اسلامی، «برخلاف مواضع دوگانه غربیها همواره مخالف با جنگ و تخریب در همه مناطق دنیا است» و صرف نظر از این که آیا عملیات نظامی روسیه در اوکراین مذموم است یا ممدوح و چه نسبتی با امنیت و منافع ایران دارد و همچنین صرفنظر از این که حملات آمریکا به افغانستان و عراق و دیگر کشورها چه پیامدهایی برای امنیت و منافع ایران داشته و جمهوری اسلامی چگونه توانست تهدیدات را به فرصت تبدیل کند، اما قطعاً ممدوح دانستن یک حمله و مذموم دانستن دیگری، خود بزرگترین مذموم و نشانه یک نفاق است. اینگونه مواضع متناقض و مذبذب نشان میدهد در یکی منافع شخصی و جناحی کاسبان جنگ تأمین میشود و در دیگری نمیشود! مدعیان اصلاحطلبی فیلسوفانه مدعی شدند این جمله آقای رئیسی در گفتوگوی تلفنی با پوتین که گفته «نگرانیهای روسیه را در بحث اوکراین درک میکنیم»، «مجوزی خواهد شد برای حمله دیگر کشورها به ایران»! روزنامههای آنها همچنین ژست مردمی و روشنفکری به خود گرفته و ادعا کردند «از نظر ملت ایران توسل به زور مذموم و بدترین شیوه است که نتیجهاش قربانی شدن انسانهای بیگناه است»!
مذاکره در تهران، پیشرفت در وین
همشهری:درحالیکه در روزهای اخیر مذاکرات در وین برای احیای توافق هستهای تقریبا به خط پایان رسیده و خبرها از ترک موقت هتل کوبورگ ازسوی هیأتهای مذاکرهکننده حکایت دارد، اما بهنظر میرسد طرفهای غربی همچنان تلاش دارند با شبههافکنی در زمینه فعالیتهای صلحآمیز هستهای کشورمان، از تعیینتکلیف موضوعهای باقیمانده شانه خالی کنند. دراین میان یکی از موضوعهای باقیمانده، مسائل مربوط به پادمان است که دیدار دیروز رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با مقامهای کشورمان، نقش مؤثری در تعیینتکلیف آن دارد. این سومین حضور گروسی در تهران، پس از آغاز بهکار دولت سیزدهم بهحساب میآید که بهمنظور مذاکره و رایزنی با مقامهای کشورمان درباره موضوعهای پادمانی انجام شدهاست. گفته میشود یکی از مهمترین اهداف این سفر، حلوفصل موضوعهای باقیمانده میان ایران و آژانس بینالمللی انرژیاتمی است که از گامهای ضروری برای دستیابی به توافق در وین بهحساب میآید. براساس اعلام بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، انتظار میرود درجریان مذاکرات گروسی با وزیر امورخارجه کشورمان و همچنین رئیس سازمان انرژیاتمی ایران، موضوعهای باقیمانده میان ایران و آژانس بهطورکامل مرور و شیوه همکاری در آینده مشخص شود.
ادای خصوصیسازی!
وطن امروز:چند هفتهای است ماجرای خصوصیسازی باشگاههای استقلال و پرسپولیس نقل محافل ورزشی و بورسی شده است؛ امری که سالهای زیادی است مطرح شده و به شکلهای مختلف در طول این سالها تلاشهایی برای تحقق آن شده است. در نهایت در روزهای اخیر قرار بر این شد ۱۰ درصد سهام سرخابیها در بورس واگذار شود؛ اتفاقی که البته به گفته برخی کارشناسان، خصوصیسازی به معنای دقیق کلمه نیست، بلکه صرفا تلاشی برای رفع و رجوع مشکلات این 2تیم برای کسب مجوز حرفهای از AFC برای حضور در لیگ قهرمانان آسیاست. به گفته کارشناسان، در این فرآیند اساسا خصوصیسازی انجام نمیشود و مدیریت و مالکیت هر ۲باشگاه در اختیار دولت باقی میماند. این یعنی باز هم نهادهای فوتبالی بینالمللی میتوانند نسبت به مالکان و نحوه مدیریت ۲ باشگاه ایراد وارد کرده و مانع فعالیت آنها شوند. همچنین این اقدام به معنای عرضه اولیه نیست و پس از پذیرهنویسی آنها که یکشنبه هفته آینده رخ میدهد، نماد ۲ باشگاه بسته شده و سرمایه آورده سهامداران بلوکه میشود تا مادامی که مراحل فرآیند افزایش سرمایه این 2 باشگاه انجام شود. این یعنی در یک بازه زمانی کوتاهمدت هیچ آوردهای برای باشگاهها که با بحران مالی دست و پنجه نرم میکنند، نخواهد داشت.
راه خود را از پوتين جدا كنيد
آرمان ملی: با افزایش تحریمهای بینالمللی علیه روسیه و ادامه تنشها در اوکراین برخی تحلیلگران از احتمال استفاده روسیه از سلاح هستهای استفاده میکنند. موضوعی که در روزهای اخیر با واکنشهای زیادی همراه بوده است. رفتارشناسی پوتین در ماههای اخیر نشان میدهد وی برخلاف پیشبینیها عمل میکند و به همین دلیل همه احتمال درباره پایان بحران در اروپا وجود خواهد داشت. «آرمان ملی» برای تحلیل و بررسی این موضوع با دکتر پیروز مجتهدزاده تحلیلگر روابط بینالملل گفتوگو کرده است. دکتر مجتهد زاده معتقد است: «پوتین وضعیتی را ایجاد کرده که بیش از آنکه به دشمنان فرضی خود آسیب برساند به خودش آسیب رسانده و کنترل خود را از دست داده است. به همین دلیل برخی این احتمال را در نظر میگیرند که اگر تحریمها علیه روسیه بیشتر شود پوتین ممکن است از سلاح هستهای استفاده کند. من فکر میکنم هنوز پوتین در کاخ کرملین قادر مطلق نیست و کسانی در اطراف وی حضور دارند که مراقب وضعیت کنونی هستند. این افراد بهخوبی به این نکته آگاهی دارند که استفاده از سلاح هستهای پیش از اینکه به دیگران آسیب برساند در مرحله نخست روسیه را به خطر خواهد انداخت. سیاستمداران روسیه میدانند که در جهان امروز کسی که از سلاح هستهای استفاده کند در مرحله نخست خود را از بین برده است. امیدوارم نزدیکان پوتین در کاخ کرملین شرایط را به وجود بیاورند که روسیه به سمت استفاده از سلاح هستهای پیش نرود.»
ارتش مستأجران
ایران: براساس آمار، در سال 90 حدود 26 درصد خانوار کشور اجارهنشین بودند اما تا پایان سال 99 تعداد خانوار مستأجر به بیش از 38 درصد رسیده است.اطلاعات مراکز آماری نشان میدهد بیشترین رشد اجارهنشینی مربوط به 4 سال گذشته است. در سال 95، بر اساس سرشماری نفوس و مسکن، از ٢٣ میلیون و ٥٨٠ هزار و ٢٢١ خانوار در واحدهای مسکونی کشور، ۶۰،۵ درصد از خانوارها مالک و 30،7 درصد خانوارها اجارهنشین بودند. اما در پایان سال 99 این عدد با رشد 8 درصدی به بیش از 38 درصد رسیده است.جهش قیمت مسکن، مهمترین عامل در افزایش تعداد اجارهنشینان است. قیمت مسکن بویژه از سال 97 تا تابستان 1400 جهشهای متعددی را داشته است. متوسط یک ساله قیمت مسکن در تهران در سال97 معادل 8 میلیون و 230 هزار تومان شد که در مقایسه با متوسط قیمت در سال 96 برابر 70 درصد افزایش داشت. در سالهای 98 و 99 نیز قیمت مسکن هر ماه نسبت به ماه پیش از آن افزایش داشت. افزایش مداوم قیمت مسکن قدرت خرید خانوار را بشدت کاهش داد. رشد قیمت مسکن، به طور مثال در شهر تهران، از متوسط هر متر ۴ میلیون تومان در سال ۹۲ به ۲۳ میلیون تومان در سال ۹۹ رسید که نشان میدهد قیمت مسکن در شهر تهران در این سالها ۴۷۵ درصد افزایش پیدا کرده است. نکته مهم این است که همزمان با افزایش قیمت، ساخت و ساز نیز در همین سالها به کمترین میزان در دهه اخیر رسید.
جذب گردشگر در جام جهانی قطر؛ شعار یا واقعیت؟
اطلاعات:اخیراً ریاست محترم جمهوری دستور ویژه برای بهره گیری از فرصتهای گردشگری جام جهانی قطر صادر کرده است.حرکتی که در صورت تحقق آن حتماً کمک بزرگی به پیشرفت و توسعه صنعت گردشگری کشور که پتانسل زیادی برای رشد دارد ، خواهد کرد.در خبری که توسط سخنگوی دولت منتشر شده اشاره به طرح و برنامهای شده که توسط چند وزارتخانه و سازمان ذیربط تهیه و به دفتر رئیس جمهوری ارائه شده است. به قسمتی از این خبر توجه بفرمایید:«علی بهادری جهرمی(سخنگوی دولت) درباره جزئیات دستور ویژه رئیسجمهوری برای بهرهگیری از ظرفیت گردشگری جام جهانی ۲۰۲۲ قطر گفت: برگزاری مسابقات جام جهانی قطر فرصتی ویژه برای جذب گردشگر، معرفی ظرفیتهای فرهنگی، تاریخی و اجتماعی ایران به گردشگران و فعالسازی مجموعههای اقتصادی بخش دولتی و خصوصی است که میتواند هم در جهت خنثیسازی تحریمها و هم ارائه چهرهای واقعی از ایران و شکست پروژه ایرانهراسی مؤثر باشد.