ایران احتمالا بر توسعه صنایع دفاعی خود از طریق دستیابی به قطعات دو منظوره، خریدهای محدود تجهیزات نظامی خارجی و واردات فن آوریهای تولید سلاح تمرکز خواهد کرد
شهروند آنلاین : از اوایل امروز صبح یعنی دقیقا از ساعت 3:30 بامداد به وقت تهران یکی از مهم ترین زمان های درج شده در قطعنامه 2231 شورای امنیت به سر رسید و ایران حالا می تواند به صورت رسمی و قانونی و همچون سایر کشورها به خرید و فروش سلاح بپردازد . به موجب این بند، با انقضای این محدودیتها ایران قادر خواهد بود برخی تسلیحات متعارف از جمله جنگنده را خریداری کرده و در بازار جهانی سلاح بفروشد. دولت حسن روحانی نیز وعده یک خبر خوش را برای امروز یکشنبه داده است. رسیدن به این مرحله و این پیروزی بزرگ ملت ایران چندان هم ساده نبود. نباید فراموش کنیم که آمریکا تقریبا از چهارسال قبل و با روی کار آمدن ترامپ و دقیقا از یک سال قبل با اوج گرفتن فشارهای تحریمی به کشورمان دنبال این بود که به نوعی با قلدری و زورگویی به سایر کشورها و حتی دولت های متحد و دوست خود این محدودیت ها را تمدید کند . اوج این اقدامات را هم تابستان گذشته شاهد بودیم که ابتدا قطعنامه پیشنهادی بلند بالای خود را به یک صفحه کاهش دادند و در تصویب همان نیز با رای مخالف و ممتنع 13عضو شورای امنیت از جمله متحدان اروپایی آمریکا روبه رو شدند .
چه می خریم؟
با پایان محدودیتهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران، ما قادریم تانک، وسایل نقلیه زرهی، سامانههای کالیبر خودکار، جنگنده، ناو و تعداد دیگری سامانه تسلیحاتی را بدون مجوز از سوی شورای امنیت سازمان ملل خریداری کنیم. پیشبینیهای انجام گرفته از سوی آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا در سال ۲۰۱۹ نشان میدهد ایران احتمالا به سمت خرید سوخو۳۰ روسی، تانکهای تی۹۰، جت آموزش رزمی یاک۱۳۰، هلیکوپترهای ام.آی۸ و ام آی۱۷، سامانه دفاع هوایی اس۴۰۰ و سامانههای دفاع دریایی مجهز به موشک کروز یاخونت یک موشک ضد کشتی مافوق صوت روسی خواهد رفت.
قبلا فهرست تسلیحات مورد علاقه تهران در سال ۲۰۱۶ و در جریان سفر حسین دهقان وزیر دفاع وقت ایران به مسکو رسانهای شده بود. نشریه کومرسنت روسیه در آن زمان در یک خبر انحصاری به نقل از منابع آگاه مدعی شده بود سفر دهقان به مسکو برای مذاکره بر سر این فهرست تسلیحات و تجهیزات نظامی بوده است. از زمان این سفر تا کنون سفرهای دورهای مقامات دفاعی ایران به مسکو ادامه داشته و تردیدها درباره احتمال عملیاتی شدن خریدهای تسلیحاتی از سوی ایران را افزایش داده است.
سایت خبری مرکز تبیان و مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام هر دو از تمایل ایران به خرید سوخو۳۰ و برخی دیگر از تسلیحات روسی از جمله میگ۳۵ و اس۴۰۰ اشاره کردهاند. با این وجود تحلیل رسانههای آمریکایی و روسی نشان میدهد ایران به این راحتی به سلاحهای مورد نظرش دست پیدا نخواهد کرد.
با توجه به همه این محدودیتها احتمالا همکاریهای های نظامی ایران و کشورهای دوست نظیر روسیه به صورت فروش تسلیحات محدود و اجرای مانورهای نظامی مشترک بین نیروهای نظامی کشورها افزایش خواهد یافت.
در خلال آخرین سفر ظریف به مسکو، وزیر خارجه ایران عنوان کرده بود که اگرچه نیروهای نظامی ایران به دنبال خودکفایی هستند، اما تهران از همکاریهای نظامی با مسکو استقبال میکند.
ولادیمیر ساژین کارشناس ارشد نظامی روسی درباره ارتش ایران به رسانه روسی «اینترافرز» گفته ایران احتمالا بر توسعه صنایع دفاعی خود از طریق دستیابی به قطعات دو منظوره، خریدهای محدود تجهیزات نظامی خارجی و واردات فناآوریهای تولید سلاح تمرکز خواهد کرد.
به که می فروشیم؟
روحانی در بخشی از سخنان روز چهارشنبه گذشته خود عنوان کرد که ایران از این پس قادر خواهد بود به هرکشوری که میخواهد سلاح بفروشد. حسین دهقان وزیر دفاع پیشین ایران در خرداد سال ۹۵، در مراسم رونمایی از خطوط تولید موشک و راکت گفته بود تقاضا برای خرید سلاح از ایران زیاد است و محصولات نظامی ایران ظرفیت صادرات به بازارهای خارجی را دارند». اما کدام کشورها قرار است در صف خرید سلاح از ایران قرار بگیرند؟
از سوریه و لبنان همواره به عنوان کشورهایی که میتوانند در صفِ خرید سلاح از ایران قرار بگیرند، یاد میشوند.عراق، همسایه غربی ایران نیز اخیرا درخواستهایی مبنی بر خرید سلاح از ایران مطرح کرده است. به گفته نمایندگان پارلمان عراق، این کشور به دنبال جایگزین کردن ایران با آمریکا برای خرید تسلیحات نظامی است و مذاکراتی نیز در این باره میان تهران و بغداد انجام شده است، در حالی که ایران به دلیل تحریمهای بانکی و مالی آمریکا، قادر به دریافت منابع مالی خود در سایر کشورها نیست و اخیرا نیز همتی، رئیس کل بانک مرکزی برای آزادسازی منابع ارزی ایران راهی بغداد شده بود.