خواب‌آشفته/ «سوریه سازی» از زاهدان/ ناتو نارو زد!

مرور روزنامه های صبح کشور

روزنامه های امروز به بررسي بیانیه بی‌سابقه وزارت اطلاعات، محدودیت‌ها در دسترسی به پیام‌رسان‌های خارجی همچون واتس‌آپ و اینستاگرام ، لزوم اصلاحات اساسی در روند‌ها و تصمیم‌سازی‌ها و رویکردها ، نحوه رويارويي دولت‌ها با خبرنگاران روزنامه‌هاي منتقد و مطالبه‌گر و منعكس‌كننده اعتراضات مردمي ، ضمیمه کردن چهار منطقه به خاک روسیه و… پرداخته بودند

به گزارش شهروند آنلاین؛ امروز حوادث تروریستی روز جمعه زاهدان در صدر توجه و تحلیل برخی از مطبوعات بود. روزنامه های امروز همچنین به بررسي بیانیه بی‌سابقه وزارت اطلاعات، محدودیت‌ها در دسترسی به پیام‌رسان‌های خارجی همچون واتس‌آپ و اینستاگرام ، لزوم اصلاحات اساسی در روند‌ها و تصمیم‌سازی‌ها و رویکردها ، نحوه رويارويي دولت‌ها با خبرنگاران روزنامه‌هاي منتقد و مطالبه‌گر و منعكس‌كننده اعتراضات مردمي ، ضمیمه کردن چهار منطقه به خاک روسیه و… پرداخته بودند. با هم مروری داریم به برخی از این عناوین؛

 

خواب‌آشفته

روزنامه جام‌جم :حالا که بنابر بیانیه بی‌سابقه وزارت اطلاعات، سازمان‌دهندگان ترور و تخریب و مزدوران داخلی آنها عنان از کف داده و سر از چاه و چاله‌های استتاری خود برآوردند و حالا که ۷۷نفر از عوامل گروهکی کردستان، اعم از مزدوران رسمی گروهک‌های صهیونیستی موسوم به کومله، دموکرات، پاک، پژاک تا تعدادی از کادرهای رده بالای این گروهک‌ها که در دو سوی مرزهای غربی کشور مشغول توطئه علیه مردم مظلوم کردستان بودند،‌ دستگیر شده‌اند، فارغ از مبدا شروع اعتراضات، یک خط شفاف و برجسته است و آن هم این‌که ‏تجزیه‌طلبان از سیستان‌و‌بلوچستان تا کردستان فرصت را غنمیت شمرده‌اند.وقتی در عصر تلخ دومین جمعه پاییزی،‌ در شرق ایران‌مان، ‌گروهک تروریستی جیش‌‌العدل(جیش‌الظلم) مسئولیت حمله تروریستی به مردم زاهدان که منجر به کشته شدن ۱۹ نفر شده است، به عهده گرفت و در غرب هم احزاب کومله، دموکرات و حزب آزاد کردستان هر روز بر طبل جدایی می‌کوبند، دیگر تحلیل این موضوع سخت نیست که مبدا اعتراضات ابدا برای این جریانات مهم نیست و با عبور از این عناوین، تجزیه ایران نانی است که آنها در این تنور گرم به دنبال آن هستند. گرچه بخشی از اعتراضات کاملا بحق و مبتنی بر اصلاح روندهای سلبی فعلی در حوزه حجاب و عفاف است،‌ اما در کلیت ماجرا اعتراضات کلا تغییر ماهیت داده و بسیار رادیکال شده و مثل همه سال‌های قبل که هر اعتراضی داشتیم، اپوزیسیون قلاب خود را در رود اعتراضات ما انداخت،‌ حالا هم شرایط فرقی نکرده و فضای تنش فعلی به ذائقه تندروهای مسلح مانند جیش‌العدل، الاحوازیه، منافقین، سلطنت‌طلب‌ها، تجزیه‌طلب‌ها، کومله، پان‌ترک‌ها و… حسابی شیرین آمده است.

 

بستن راه نفوذ دشمن با استقلال فضای مجازی و تقویت پیام‌رسان‌های داخلی

روزنامه کیهان:چند روزی است که به علت وقوع اغتشاشات و آشوبگری در برخی مناطق کشور، محدودیت‌هایی در دسترسی به پیام‌رسان‌های خارجی همچون واتس‌آپ و اینستاگرام و… وضع شده است، کاری که با توجه به سبقه مسئولیت‌ناپذیری این پیام‌رسان‌ها و نمونه‌های مشابه آنها شاید اجتناب‌ناپذیر باشد.آثار تخریبی فعالیت بدون ضابطه شبکه‌های مجازی خارجی در کشورمان متعدد است اما به اجمال می‌توان به بررسی آنها در سه محور تهدید امنیتی، تخریب فرهنگی- تربیتی و صدمات اقتصادی پرداخت. رها بودن شبکه‌های اجتماعی خارجی را در گذشته و در جریان فتنه سال 88 یا حوادث دی ماه 96 و آبان 98 و این روزها به وضوح می‌توان دید. دادن سرویس و میدان به آشوبگران برای مواردی همچون انتشار آموزش ساخت بمب دست‌ساز یا انتشار پر‌حجم شایعات و دروغ‌های تحریک‌کننده، فراخوان برای تجمع و آشوب و موارد دیگر وظیفه‌ایست که شبکه‌های اجتماعی خارجی در حوادث مشابه سال‌های اخیر و روزهای گذشته کشورمان در عمل به آن کم نگذاشته‌اند.البته این‌ها خود، نمونه‌ای از تناقض و سیاست‌های دوگانه‌ایست که با همه شعارهای فریبنده و ریاکارانه، این شبکه‌های اجتماعی نمی‌توانند از آن فرار کنند. به عنوان مثال همین توئیتر که در جریان فتنه سال 88 به تصریح هیلاری کلینتون در کتاب خاطراتش، از تعمیر موقت و توقف محدود فعالیت خود منع شده بود تا حتی ذره‌ای در اثر‌گذاری بر آشوب در ایران اختلال ایجاد نشود، در جریان آشوب‌های پس از انتخابات ریاست جمهوری اخیر در آمریکا و حتی پیش از آن، تمهیدات خاصی برای جلوگیری از بروز هرج‌ومرج در این کشور ‌اندیشید حتی اگر قرار بود عامل هرج‌ومرج، رئیس‌جمهور آمریکا باشد. این شبکه اجتماعی از همان ابتدا اعلام کرد اجازه نخواهد داد هیچ‌کدام از نامزدها (بخوانید: دونالد ترامپ) پیش از شمارش آرای کافی، اعلام پیروزی زودهنگام کند. نهایتا هم توئیتر و شبکه‌های اجتماعی دیگر آمریکا حتی به رئیس‌جمهور مستقر خود نیز رحم نکردند و صفحات ترامپ را بستند تا نشان دهند در موضوع حفظ امنیت و جلوگیری از هرج و مرج در کشورشان شوخی ندارند.

 

گزاره‌های اشتباه

روزنامه اطلاعات :از بین گزاره‌ها، دو گزاره کاملاً متضاد در رابطه با حوادث اخیر مطرح است. «یکی آنکه به کلی وجود اعتراض را نفی می‌کند و کلیت آن‌را در زیر سایه اغتشاشات هدف‌دار با صحنه‌گردانی دشمنان و ضد انقلاب و عوامل جاسوسی بیگانه برمی‌شمارد که قصدی جز ویرانی دین و نظام و تجزیه کشور ندارد و لذا بی‌هیچ مسامحه یا مدارایی باید با شدت تمام سرکوب شود.»«گزاره دیگر اما این اعتراض‌ها و حتی اغتشاش‌های تبعی به وجود آمده را به تمامی، مطالبات مردمی و خواسته اصلی جامعه سرکوب شده دانسته و آن‌را به عنوان نماینده افکار عمومی و اکثریت جامعه بر شمرده و هرگونه برخورد با آنرا اختناق و دیکتاتوری و سرکوب می‌داند و معتقد است چون هیچ راه و منفذ و میدانی برای اعتراض باز نیست کار به فریاد و خشونت می‌کشد و فرجام ایجاد چنین فضایی، همین خشونت و نفرت است.»بر هر دو گزاره اشکالات اساسی وارد است که عدم واکاوی و تحلیل و بررسی دقیق و آسیب‌شناسانه آن می‌تواند به دوقطبی‌سازی خطرناک جامعه و عدم ایجاد بستر مفاهمه و وفاق یاری رساند و جامعه را از یکپارچگی و نظام را از سرمایه اجتماعی محروم سازد.در گزاره اول، اشکالات ساختاری در نحوه حکمرانی و ضعف‌های مدیریتی و لزوم اصلاحات اساسی در روند‌ها و تصمیم‌سازی‌ها و رویکردها مغفول می‌ماند و نادیده‌انگاری می‌شود و در گزاره دوم دست‌های آشکار و نهانی که با اهداف مشخص و معلوم و شوم درصدد بی‌ثباتی و آشوب و حتی تجزیه و وابستگی کشورند و در فکر خیر و صلاح این ملک و ملت هم نیستند، در پرده می‌‌مانند و مورد غفلت قرار می‌گیرند.در این میان اما آنها که به فکر امنیت و سرفرازی و قوام این کشور بزرگ با گذشته پرافتخار و با فرهنگ و تمدن دیرپا هستند دغدغه‌های بزگتری دارند و هوشمندانه‌تر به بررسی حوادث می‌پردازند و دوست می‌دارند دلسوزانه، هم با دولت و حاکمیت وهم با بخش ملتهب جامعه که معترضند به گپ و گفت بنشینند و مطالبات جامعه را با منویات مسئولان و کارگزاران تا حد مطلوب به هم نزدیک کنند. اینکه بگوئیم یا باور کنیم که مردم فقط همان‌هایی هستند که چون ما می‌پندارند و در تصدیق ما همیشه همراه بوده‌اند و دیگران مشتی خود فروخته و عوامل بیگانه، بردامنه شکاف اجتماعی می‌افزاید و در درون خود بحران آفرین است. قدر مسلم هیچ ایرانی وطن‌پرستی سوختن و کشتن وآتش زدن و بحران آفریدن و امنیت و ثبات کشور به خطر انداختن را تائید نمی‌کند اما نشنیدن صدای جامعه و عدم درک دردها و آلام آنان و عدم مدارا و تحمل و شکیب برای شنیدن صدای مخالف و اعتراض به غفلت‌ها و ندانم کاری‌ها را نیز بر نمی‌تابد.

 

25 سال روزنامه‌نگاريِ رو به افول

روزنامه اعتماد:اگر انتخابات رياست‌جمهوري هفتم و روزهاي پس از آن را فصل جديدي از حيات مطبوعات منتقد در ايران بدانيم، مروري بر رخدادهاي 25 سال اخير نشان مي‌دهد كه در اين مدت و در دوره فعاليت 7 دولت، نحوه رويارويي دولت‌ها با خبرنگاران روزنامه‌هاي منتقد و مطالبه‌گر و منعكس‌كننده اعتراضات مردمي، حكايتي است از افول و نه صعود. در اين 25 سال، هر دولت جديد، در آغاز فعاليت، تجربيات همتايان پيشين از مواجهه با روزنامه‌هاي منتقد را بازبيني كرده و به اين نتيجه رسيده كه علاوه بر تاكيدات قانون مطبوعات كه چارچوب‌هاي مشخصي براي فعاليت رسانه مكتوب تعريف كرده، خطوط قرمز نانوشته‌اي مبتني بر سليقه خود يا اميال نهادهاي قدرتمند خارج از دايره دولت براي فعاليت حرفه‌اي روزنامه‌هاي منتقد اعمال كند. در اين 25 سال، مرور محدوديت‌هايي كه با آغاز فعاليت هر دولت در مسير اطلاع‌رساني روزنامه‌هاي منتقد ايجاد شده، مويد آن است كه «ركن چهارم دموكراسي»، ديگر به اطلاقي خوش‌آهنگ روي كاغذ تبديل شده و 7 دولت فعال در اين 25 سال، به تدريج، اعتقاد قلبي به هويت مستقل و آزاد رسانه مكتوب را از دست داده و به تحديد روي آورده‌اند. كاهش مشهود انعطاف و سعه صدر دولت‌ها در مقابل روزنامه‌هاي منتقد در 25 سال اخير نشانه آن است كه دولت‌ها دريافته‌اند كه خبرنگاران رسانه‌هاي مكتوب اين قابليت را دارند با نور تاباندن به زوايايي كه دولت‌ها تلاش در پنهان كردنش دارند، در جمعيت عمومي درگير با روزمرّگي‌هاي تحميلي و بي‌فايده اما دهان پركن و كمرشكن، مطالبه‌اي از جنس اعتراض و انتقاد ايجاد كنند؛ مطالبه‌اي كه نقطه مقابل خواست دولت‌هاست؛ دولت‌هايي كه مي‌خواهند نمايش «خدمتگزاري و صداقت و شفافيت» را چنان به صحنه پاياني برسانند كه براي دريافت جام قهرماني روي سكوي شماره يك مقبوليت بايستند درحالي‌كه كارشكنان مخدوش كردن اين آرزو، كساني نيستند جز روزنامه‌هاي منتقد. واقعيت تلخ خطوط قرمز نانوشته اما تحميلي و اجباري، ربطي به تفكر و مسلك دولت‌ها ندارد. در اين 25 سال، اصولگرا و اصلاح‌طلب و ميانه‌رو، هريك به فراخور ميزان انعطاف و تحمل خود، روزنامه منتقد را، خاري سمج در چشم ديده‌اند و كمر به محدود كردن فعاليت رسانه و خبرنگار بسته‌اند.

 

«سوریه سازی» از زاهدان

روزنامه ایران :روزی که اولین گلوله از اسلحه معارضان سوری در دمشق خارج شد کمتر کسی فکر می‌کرد سوریه در حال قربانی شدن برای یک طراحی غربی جهت شکل گیری جنگ داخلی، تجزیه و دخالت کشورهای آمریکایی و اروپایی است. اما این اتفاق رقم خورد و مردم این کشور اصلی ترین قربانیان آن شدند. حوادث تروریستی زاهدان در کنار کشف مقادیر زیادی سلاح و مواد منفجره در مناطق مختلف کشور را شاید بتوان به عنوان ورود رسمی سناریونویسان ضدایرانی برای سوریه سازی ایران عنوان کرد. گرچه قطعاً این اتفاق به دلایل گوناگون از جمله پشتوانه مردمی کشور، نیروهای مسلح مقتدر و تجربه به بلوغ رسیده ملت ایران نمی تواند به غایت مطلوب خود برسد اما باید با حساسیت به این دست تحرکات که تلاش دارند ایران را به لبه پرتگاه ناامنی ببرند توجه داشت. در پی حوادث تروریستی روز جمعه زاهدان که بر اثر تیراندازی تروریست‌های «جیش الظلم»  به نمازگزاران، حمله‌ آنها به سه کلانتری، تیراندازی کور در معابر عمومی و تخریب اموال عمومی با کشته و زخمی شدن ده‌ها نفر از مردم بی‌گناه همراه بود، فرمانده کل سپاه در پیامی با تأکید بر اینکه انتقام از خون شهدای سپاه و بسیج و مردمانی را که قربانی جنایت جمعه سیاه زاهدان شدند در دستور کار خود می‌دانیم، گفت: به مردمان صبور و نجیب این استان اطمینان می‌دهیم راه مقابله بی‌وقفه با توطئه‌های استکبار جهانی و تروریست‌های مزدور و اجیر شده توسط سرویس‌های امنیتی بیگانه تا سر حد شهادت ادامه خواهد داشت. سردار سرلشکر پاسدار حسین سلامی در این پیام با اشاره به شهادت مظلومانه 4 پاسدار و بسیجی حافظ حریم امنیت، تصریح  کرد: در این حادثه دست‌های پلید سردمداران نظام سلطه و استکبار بویژه حاکمان رژیم تروریست‌پرور امریکا و دولت جعلی و جنایتکار صهیونیستی در فرماندهی تروریست‌های تجزیه‌طلب و بقایای گروهک خائن، خبیث و تروریستی عبدالمالک ریگی معدوم دیده می‌شود.

 

ناتو نارو زد!

روزنامه وطن امروز: یک روز پس از الحاق 4 منطقه دونتسک، لوهانسک، خرسون و زاپروژیا به روسیه، «ولودیمیر زلنسکی» رئیس‌جمهور اوکراین روز جمعه پس از امضای سند الحاق 4 منطقه «دونباس» به روسیه توسط «ولادیمیر پوتین» همتای روس خود، طی درخواست رسمی خواستار تسریع روند عضویت اوکراین در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) شد. این در حالی است که «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو از پاسخ مستقیم به پرسش خبرنگاران درباره آمادگی این سازمان برای بررسی درخواست زلنسکی خودداری کرد. روز جمعه زلنسکی طی یک سخنرانی ویدئویی گفته بود: «اوکراین امروز درخواست می‌کند تا آن را به صورت قانونی انجام دهد». زلنسکی قصد داشت با این درخواست توجهات را از سخنان ولادیمیر پوتین که پس از الحاق این 4 منطقه به روسیه ایراد کرده بود به خود جلب کند، با این حال هیچ نشانه‌ای وجود نداشت که درخواست اوکراین امیدهای عضویت این کشور به ناتو را که سال‌ها در هاله‌ای از ابهام بوده، تقویت کند. دورنمای پیوستن اوکراین به ناتو مدت‌هاست روسیه را حساس کرده و مسکو مرتبا در دهه‌های اخیر با گسترش ائتلاف نظامی ناتو به سمت شرق مخالفت می‌کند. دبیرکل ناتو عصر جمعه بر موضع تغییرناپذیر این ائتلاف تاکید کرد که «عضویت در این پیمان برای اعضای جدید باز است» اما از حمایت مستقیم از پیشنهاد اوکراین خودداری کرد. استولتنبرگ به خبرنگاران در بروکسل گفت: «اعضای ناتو اخیرا در نشستی در مادرید تأیید کردند «از حق اوکراین برای انتخاب مسیر خود برای تصمیم‌گیری درباره چه نوع ترتیبات امنیتی می‌خواهند حمایت کنند». وی با این حال گفت: «تمرکز فوری اتحاد ما بر جنگ است». دبیرکل ناتو گفت: «البته تصمیم درباره عضویت باید توسط هر 30 متحد اتخاذ شود و ما این تصمیمات را با اجماع می‌گیریم». وی افزود: «تمرکز ما اکنون بر ارائه حمایت فوری از اوکراین برای کمک به اوکراین برای دفاع از خود در برابر تهاجم روسیه است».

 

اسلحه‌فروش‌ها جنگ را دوست دارند

روزنامه فرهیختگان: روسای‌جمهور روسیه و آمریکا این روزها سریع‌تر و صریح‌تر علیه دیگری سخن می‌گویند. چند ساعت پس از اینکه ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در مراسم امضای اسناد پیوستن 4 منطقه «دونتسک»، «لوهانسک»، «زاپوریژیا» و «خرسون» به خاک روسیه، گفت که از هر ابزاری که در اختیار داریم از سرزمین‌مان محافظت خواهیم کرد، جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا خطاب به پوتین گفت که «آمریکا به همراه متحدان خود در ناتو کاملا آماده است تا از هر اینچ خاک ناتو دفاع کند. آقای پوتین، آنچه می‌گویم را اشتباه متوجه نشوید. هر اینچ.»مشخص نیست هشدار لفظی بایدن در واکنش به کدام بخش از اظهارات پوتین بوده است؛ احتمالا این اظهارات واکنش به اظهارات هفته گذشته پوتین بوده باشد که گفت مسکو اکنون درحال جنگ با «کل ماشین نظامی غرب است». او تاکید کرد اگر نیاز باشد روسیه برای دفاع از تمامیت ارضی و مردمش «از تمام تسلیحات موجود و دم دستش استفاده خواهد کرد.» افزایش تنش‌های لفظی بین آمریکا و روسیه، بی‌ارتباط به تحولات در میدان جنگ نیست. رسانه‌های غربی همچون ماه‌های گذشته، سعی بر آن دارند با انتشار اخباری که صحت آن بسیار قابل‌تردید است، از موفقیت‌های اوکراین در جنگ و محاصره پنج‌هزار نظامی روس بگویند. بااین‌حال اما همه‌پرسی برگزارشده، به‌نظر می‌رسد روس‌ها را به ایستگاه مناسبی رسانده باشد. اینکه جنگ چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد بستگی به خطوط قرمزی دارد که روس‌ها برای خود ترسیم کرده‌اند. آنها به‌خوبی می‌دانند که پایان جنگ‌ها هیچ‌گاه به‌سادگی شروع آن نبوده است. تصمیم به شروع جنگ در اوکراین، در مسکو گرفته شده است اما پایان همین جنگ که با دخالت‌ بازیگران دیگر همراه شده است، دیگر در حیطه تصمیمات مسکو نیست. ضمیمه کردن چهار منطقه به خاک روسیه، شرایط را برای غرب بسیار پیچیده‌تر کرد. پوتین روز جمعه با امضای اسناد پیوستن این چهار منطقه به خاک روسیه، به‌گونه‌ای سخن گفت که گویا به آنچه باید در این جنگ رسیده است. پوتین در سخنرانی‌اش در تالار سنت جورج کرملین، از سرنوشت مشترک این مناطق با روسیه گفت و از حکومت اوکراین خواست سریعا آتش‌بس برقرار کرده و به مذاکرات بپیوندد.

 

کمبود داروی بیش‌فعالی

روزنامه شرق: از مشکلاتی که سال‌هاست بسیاری از بیماران و خانواده‌های آنان با آن دست به گریبان هستند «کمبود دارو» است. نبود و یا نایاب‌شدن یک داروی خاص در داروخانه‌ها باعث می‌شود فشار مالی و روانی بسیاری متوجه فرد بیمار و اطرافیانش شود. «ریتالین» یکی از آن داروهاست که در درمان اختلال بیش‌فعالی و کمبود تمرکز به‌خصوص برای کودکان مبتلا به بیش‌فعالی یا اوتیسم کاربرد دارد. این همان دارویی است که برخی از دانشجویان برای آنکه شب امتحان تمرکز بیشتری داشته باشند و بتوانند شب را تا صبح بیدار بمانند نیز از آن سوءاستفاده می‌کنند. این دارو، محرک و اعتیادآور است که حتما باید تحت نظر پزشک استفاده شود و به همین دلیل تنها داروخانه‌های مرجع، آن‌هم با نسخه روانپزشک متخصص عرضه می‌کنند. با‌این‌حال کمبود و گاهی نبود آن در بازار کار را برای بیماران چنان سخت کرده که با نوشتن کارزاری به این ماجرا واکنش نشان دادند. آنها در نامه‌ای خطاب به «رئیس محترم سازمان غذا و دارو» نوشتند: «داروی ریتالین که شاید از اصلی‌ترین داروهای کنترل اختلال بیش‌فعالی و نقض توجه در کودکان و بزرگسالان می‌باشد در‌حال‌حاضر به‌شدت با مشکل موجودی روبه‌رو شده است. ما قبل‌تر نیز از طریق نامه و کارزار این مسئله را از دکتر شانه‌ساز، مدیر سابق سازمان غذا و دارو پیگیری کردیم که متأسفانه بی‌اثر بود. لطفا اقدامی حائز اهمیت در مورد این دارو انجام دهید که خانواده‌ها و افراد زیادی در جامعه به آن نیازمند هستند». همین شد که سامانه کارزار در کلاب‌هاوس در نشستی مجازی به این موضوع و همچنین بیماری ADHD که نیاز به این دارو دارد، پرداخت. در این نشست دکتر محمد صدیقی «سایکوتراپیست ACT» و «رزیدنت روانپزشکی» و همچنین مهدی ملک‌محمد «روان‌شناس کودک و نوجوان» حضور داشتند و به سؤالات پاسخ دادند.

//انتهای پیام

 

 

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.