دیپلمات‌ها هیچ وقت بدون مجوز حرکت نمی‌کنند

وظیفه سیاست خارجی از دید سیدعباس عراقچی؛کاهش هزینه‌ها برای کشور و مردم

وزیر امور خارجه گفت: وظیفه ما در سیاست خارجی این است که اگر اختلافات و تخاصمی بین ما و برخی از کشورها به خصوص آمریکا به وجود آمده است، آن را کاملا رصد کرده و تدبیر کنیم که چگونه این هزینه‌ها را برای کشور و مردم کاهش دهیم.

به گزارش شهروند آنلاین، سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان در گفت‌وگویی در خصوص رویکردهای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران همواره سختی‌هایی را داشته، در طول ۴۰ سال گذشته ما همیشه وزارت خارجه پرکاری را داشته‌ایم. شما ببینید اداره سیاست خارجی در ۸ سال دوران جنگ کار آسانی نیست آن هم جنگی که ما داشتیم با شرایط خاص خودش و بعد هم در شرایطی که سال‌های پس از آن داشتیم؛ در دوران مقاومت و بحث‌های متعددی که همیشه در سیاست خارجی داشتیم.

او گفت: یک وقت حساب کردم تعداد موضوعاتی که سیاست خارجی در آن درگیر است ۷۰ یا ۸۰ مورد است، بنابراین ما سیاست خارجی پرکار و شلوغی را داریم، از نظر تعداد همسایگانی که داریم، مشکلات و معضلاتی که در مناطق پیرامونی ما وجود دارد، منطقه خلیج فارس، غرب آسیا و موضوعاتی که در سطح بین‌المللی وجود دارد و با همه اینها جمهوری اسلامی ایران به نوعی درگیر است، بازیگر است و به ایفای نقش می‌پردازد و در هر کدام از این موضوعات هم رقبا و دشمنانی داریم.

عراقچی افزود: کسانی که تهدید هستند، چالش ایجاد می‌کنند و البته فرصت‌هایی که همواره در کنار آن بوده و هست و خواهد بود و بنابراین سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بسیار پر مساله است که طبیعتاً کار را سخت می‌کند. شهید امیرعبداللهیان در یکی از سخت‌ترین و پرکارترین دوران‌ها وزیر امور خارجه کشورمان بود. وقتی که موضوع اوکراین شروع شد یک سری تبعات داشت و بعد از آن غزه و طوفان الاقصی که دیگر تمام سیاست خارجی ما را به خودش مشغول داشت تا این اواخر که بحث عملیات وعده صادق و موضوعات از این دست را داشتیم. در طول ۳۵ سالی که در وزارت امور خارجه مشغول بودم، روزی نبوده است که با آرامش کامل به سر کنیم.

وزیر امور خارجه در ارتباط با تخاصم میان ایران و آمریکا اظهار داشت: حرف من روشن است ما اختلافاتی با آمریکایی‌ها داریم که خیلی از آنها مبنایی است و امکان رفع این تنش‌ها و تخاصمی که وجود دارد واقعاً ممکن نیست .

او افزود: ما مخالف سیاست‌های سلطه‌گرانه آمریکا و مخالف حضور آمریکا در خیلی از مناطق جهان از جمله منطقه خودمان هستیم. ما با خیلی از سیاست‌های آمریکایی‌ها و زورگویی‌های آنان مخالف هستیم و آنها هم با روحیه استقلال‌طلبانه و عزت‌طلبانه جمهوری اسلامی و سیاست‌های ما در منطقه مخالف هستند.

رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: حل کامل این اختلافات به نظر من آسان نیست یا زمانش اکنون نیست و یا اصولاً امکان‌پذیر نیست.نکته مهم در این میان این است که اگر رفع تخاصمات امکان‌پذیر نیست ولی هزینه‌های آن را می‌توان کاهش داد ، به عبارتی دیگر گرچه تخاصم وجود دارد ولی مردم ما هر هزینه و هر فشاری را به واسطه این تخاصم نباید تحمل کنند.

وزیر امورخارجه در ادامه عنوان داشت: ما به عنوان مجریان سیاست خارجی باید راه‌هایی را اتخاذ و مسیری را با ابزارهای مختلف دنبال کنیم که هزینه‌های این تخاصم را کاهش دهیم. اگر می‌توانیم بعضی اوقات فضای تنفسی ایجاد کنیم و اگر می‌توانیم برخی از حرکت‌ها را به تاخیر بیندازیم و ابعاد یک تهدیدی را کوچکتر کنیم؛ این وظیفه ما است.

او در ادامه افزود: وظیفه ما در سیاست خارجی این است که اگر اختلافات و تخاصمی بین ما و برخی از کشورها به خصوص آمریکا به وجود آمده آن را کاملا رصد کنیم و تدبیر کنیم که چگونه این هزینه‌ها را برای کشور و برای مردم کاهش دهیم.

عراقچی در ادامه با اشاره به مدل برجام اظهار داشت: یکی از نمونه‌های مدیریت تخاصم کاری بود که در برجام صورت گرفت. در برجام نه با آمریکایی‌ها رفیق، نه شریک و نه دوست شدیم.

وزیر امورخارجه خاطرنشان کرد: در برجام، در موضوع هسته‌ای اختلاف داشتیم و تلاش کردیم که این اختلاف را حل کنیم. به عبارتی دیگر فرمول اعتمادسازی در برابر رفع تحریم‌ها را در پیش گرفتیم و موفق هم بودیم و دنیا هم از آن استقبال کرد ولی آمریکایی‌ها از این فرمول خارج شدند.

رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: کاری که در برجام صورت گرفت به نوعی مدیریت تخاصم بود، نه ما از برنامه هسته‌ای دست برداشتیم و نه آنها از سیاست‌های استکباری‌شان دست برداشتند، ولی تلاش شد هزینه‌های تخاصم را مدیریت کرده و تحریم‌هایی که به خاطر موضوع برنامه هسته‌ای بر مردم تحمیل شده بود را رفع کنیم.

رئیس دستگاه سیاست خارجی در ادامه اظهار داشت: من روزهای بیشتری را پس از بازگشت  رئیس جمهور در نیویورک خواهم ماند و ملاقات‌های بیشتری را با وزرای امور خارجه کشورهای مختلف خواهم داشت.

عراقچی خاطرنشان کرد: تلاش ما این هست که دور جدیدی از مذاکرات در حوزه هسته‌ای آغاز شود. ما آمادگی این موضوع رو داریم و  اگر طرف‌های مقابل هم آمادگی داشته باشند می‌توانیم در همین سفر شروع مجدد مذاکرات را داشته باشیم.

او افزود: پیام‌هایی رد و بدل شده است و اعلام آمادگی عمومی در این زمینه وجود دارد ولی شرایط بین‌المللی کنونی به گونه‌ای هست که شروع دوباره مذاکرات هسته‌ای سخت‌تر و پیچیده تر از قبل شده است.

وزیر امورخارجه تصریح کرد: ما باید قبول کنیم که نسبت به چهارسال گذشته، تحولات عمده‌ای در صحنه بین‌المللی رخ داده است، مساله اوکراین و مساله جنگ غزه و بحران اخیر خیلی تاثیرگذار هست و در کنار این موضوعات، مسائل دیگری هم وجود دارد که  وضعیت حاضر را بسیار پیچیده‌تر از گذشته کرده است،

عراقچی در ادامه اظهار داشت: من قصد ورود به جزئیات را ندارم ولی به طور کلی، شرایط آسانی وجود ندارد و ما امیدواریم که در این شرایط سخت بتوانیم شروع مجددی برای مذاکرات داشته باشیم.

رئیس دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: در این سفر من و همکارانم در وزارت امور خارجه، همه تجربه و استعداد و انرژی‌ خود را به کار خواهیم گرفت و امیدوار هستیم که خداوند هم عنایت کرده و بتوانیم مسیرهای جدیدی رو باز کنیم. او در پاسخ به سوالی درباره مجوزات لازم برای شروع مذاکرات عنوان داشت: دیپلمات‌ها هیچ وقت بدون مجوز حرکت نمی‌کنند.

ادامه دارد …

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.