31 هزار میلیارد تومان تا وضعیت ایده‌آل/ فکری به حال بودجه هلال احمر کنید!

کمبود اقلام، تجهیزات و لجستیک امدادی قدرت پاسخگویی به موقع را از هلال احمر می‌گیرد

ناوگان عملیاتی و تجهیزات امدادی سنگین جمعیت هلال‌احمر، به پایان عمر مفید خود رسیده است؛ یعنی بیش از 15 سال. کارشناسان لجستیک و امدادونجات از به صدا درآمدن زنگ هشدار برای این ناوگان سخن می‌گویند و اگر به‌زودی تعمیر و به روزرسانی نشوند، می‌تواند تعداد قابل توجهی از این امکانات حیاتی را از دور خارج کند. از طرفی تعیین استانداردهای جدید برای ذخایر انبارهای امدادی و نیاز به افزایش سرانه از 2 درصد کل جمعیت به 10 درصد کل جمعیت، نیاز به تامین هزینه‌ای دارد که تاکنون در بودجه جمعیت هلال‌احمر دیده نشده است.

فاصله تا وضع ایده‌آل

«انبارهای امدادی تا وضعیت ایده‌آل فاصله زیادی دارند»، «انبارهای امدادی نیاز به شارژ اقلام مصرفی دارند»، «انبارهای امدادی نیاز فوری به تزریق اقلام جدید دارند» و«انبارهای امدادی در وضعیت هشدار قرار دارند».

این شرح وضعیت انبارهای امدادی جمعیت هلال‌احمر در تنها دو سال گذشته است؛ انبارهایی که از تجهیزات امدادرسانی تا اقلام اضطراری مثل چادر، پتو و جیره‌های موادغذایی در آن نگهداری می‌شوند تا در شرایط بحران‌وحادثه، به سرعت در دسترس باشند.

در حال حاضر 573 انبار امدادی در سراسر کشور وجود دارد که در بهترین حالت، برای تامین نیاز 2 درصد از جمعیت کل کشور ذخیره موادغذایی و اقلام امدادی‌واضطراری در آن موجود است.

این در حالی است که به گفته رئیس سازمان امدادونجات جمعیت هلال‌احمر ایران، ما با بیش از 35 حادثه انسان‌ساز و طبیعی در کشور روبه‌رو هستیم و همین موضوع، ایران را به کشوری پرحادثه تبدیل کرده است.

«مهدی ولی‌پور» می‌گوید: «با وجود فراوانی حوادث در سال‌های گذشته و عدم جایگزینی اقلام جدید به میزان استاندارد و لازم در انبارهای امدادی، تاکنون هیچ حادثه‌ای از طرف جمعیت هلال‌احمر بدون پاسخ باقی نمانده است، اما همانطور که بارها توسط جمعیت هلال‌احمر اعلام شده ‌است، در صورت وقوع حادثه‌ای بزرگ در کشور، امکان پاسخگویی به‌موقع را نداریم.»

امدادرسانی با تنخواه

جمعیت هلال‌احمر برای پاسخگویی به‌موقع و درست به این حوادث به لجستیک استاندارد و ابزار و امکانات مشخصی نیاز دارد.

رئیس سازمان امدادونجات کشور ناگهانی بودن حوادث را یادآوری می‌کند و می‌گوید: «هیچ حادثه‌ای منتظر نمی‌ماند تا ما انبارهای خود را تجهیز کنیم، وسایل و لجستیک خود را مهیا کنیم و بعد سرفرصت رخ بدهد. درحالی که خالی بودن این انبارها و فرسوده و مستهلک شدن تجهیزات لجستیکی، می‌تواند هزینه‌های بحران‌وحادثه را برای کشور بیشتر کند.»

به گفته رئیس سازمان امدادونجات، در حوادث جوی دی‌ماه امسال به‌دلیل نبود ذخایر کافی در انبارهای استان‌های حادثه‌دیده و همچنین کمک به رونق اقتصادی در استان‌های مذکور، برای تامین اقلام اضطراری به استان‌های مذکور تنخواه داده شده است؛ در حالی که طبق استانداردهای تعریف‌شده باید حداقلی از این اقلام در انبارهای امدادی موجود باشد.

ولی‌پور می‌گوید: «خوشبختانه حوادث جوی که در دی‌ماه تقریبا تمام استان‌ها را درگیر خود کرده بود، به ما این فرصت را داد که اقلام موردنیاز برای امدادرسانی را خریداری و به دست خانواده‌های متاثر برسانیم، اما فرض کنید در شرایطی مثل زلزله‌های بزرگ تازه بعد از وقوع حادثه منتظر واریز تنخواه و خرید اقلام و … باشیم! چنین کاری با هیچ استانداردی مطابقت ندارد.»

 با توجه به گذشت عمر مفید ناوگان امدادی و لجستیک هلال‌احمر، این جمعیت در حوزه تجهیزات و لجستیک امدادی نیاز به پوست‌اندازی دارد. بی‌توجهی به این موضوع می‌تواند در حوادثی که در آینده رخ می‌دهند، قدرت پاسخگویی را از ما بگیرند

پاسخگویی به‌موقع به حوادث

شارژ مقطعی و پراکنده انبارهای امدادی در سال‌های گذشته، تاکنون این جمعیت را در مدیریت حوادث در کشور سرپا نگه داشته است؛ راه‌حل موقتی که در درازمدت دردی را دوا نمی‌کند و در صورت وقوع حادثه‌ای در سطح ملی، می‌تواند خسارت‌های جبران‌ناپذیر انسانی و اجتماعی در پی داشته باشد.

«حامد سجادی»، معاون لجستیک سازمان امدادونجات جمعیت هلال‌احمر می‌گوید: «با توجه به گذشت عمر مفید ناوگان امدادی و لجستیک هلال‌احمر، این جمعیت در حوزه تجهیزات و لجستیک امدادی نیاز به پوست‌اندازی دارد. بی‌توجهی به این موضوع می‌تواند در حوادثی که در آینده رخ می‌دهند، قدرت پاسخگویی را از ما بگیرند.»

به گفته سجادی، انبارهای امدادی کشور در بهترین حالت آماده پاسخگویی به نیاز 2 درصد از جمعیت کشور هستند. در حالی که طبق استانداردهای جدید تعریف‌شده در سال‌های اخیر، با توجه به حادثه‌خیز بودن کشور این رقم باید به 10 درصد کل جمعیت کشور برسد.

سجادی می‌گوید: «اقلام زیستی، بهداشتی و موادغذایی که در انبارهای امدادی ذخیره می‌شوند باید پاسخگوی حداقل 2 میلیون خانوار باشند. در حالی که این عدد در حال‌حاضر به کمتر از 420 هزار خانوار می‌رسد. برای رسیدن به این استاندارد، تنها در حوزه انبارهای امدادی به هزینه‌ 26 هزار میلیاردتومانی نیاز داریم. این رقم فاصله بسیار قابل‌توجهی با کل بودجه سالانه هلال‌احمر دارد.»

حامد سجادی، توسعه انبارهای امدادی، تامین نیروی انسانی، نوسازی ناوگان حمل‌ونقل و لجستیک جمعیت هلال‌احمر و … را موضوعی جدا از این آمار و ارقام می‌داند که برای آن نیازسنجی‌های مجزایی انجام شده است.

 

5 بالگرد خاموش

بخش مهمی از هزینه‌های موردنیاز جمعیت، به نوسازی ناوگان امدادی اختصاص دارد؛ ناوگانی که به‌دلیل تحریم‌ها و هزینه‌های بالایی که شرکت انحصاری برای تعمیر دریافت می‌کند، سال‌هاست از چرخه نوسازی عقب افتاده.

در حال‌حاضر 5 بالگرد از 24 بالگرد جمعیت هلال‌احمر نیاز اضطراری به اورهال شدن دارد. 19 بالگرد دیگر هم گرچه وضعیت غیرقابل استفاده‌ای ندارند، اما به‌دلیل استفاده مکرر از آن در ماموریت‌های زمستانه و دیگر حوادث اخیر، نیاز به تعمیر دوره‌ای دارند تا برای بهار، پرماموریت‌ترین فصل سال در کشور، آماده شوند.

جمعیت هلال‌احمر همچنین به گسترش کادر امدادی و داوطلبی، گسترش و توسعه انبارها و پایگاه‌ها و … هم  نیاز دارد. «شهرام میرزایی»، مدیرکل برنامه‌وبودجه جمعیت هلال‌احمر می‌گوید: «هم‌اکنون، بیش از 560 پایگاه امدادی در کشور فعال است و در هر شیفت چهار نفر امدادگر حضور دارند، در شیفت‌های 10 ساعته.

پرداختی این امدادگران داوطلب در حد تامین هزینه ایاب‌وذهاب روزانه آنهاست، در حالی که این افراد برای تامین معیشت خود دچار مشکل می‌شوند و باید برای جذب و تعیین‌تکلیف آنان فکری کرد.

از طرفی 150 پروژه نیمه‌تمام در هلال‌احمر، از جمله ساخت انبارهای امدادی، پایگاه، مرکز توانبخشی و … داریم. با اعتبارات ناچیزی که برای جمعیت هلال‌احمر در نظر گرفته می‌شود، تکمیل این پروژه‌ها امکان‌پذیر نیست.»

وظیفه هست، بودجه نیست

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.