چند میگیری با تلویزیون مصاحبه کنی؟/ فکری به حال مجمع شود!/ توافق در برزخ آمریکایی
مرور روزنامههای صبح کشور
ماجرای واردات خودرو ، آموزش مجازی ، عملیاتهای استشهادی در مناطق اشغالی فلسطین ، افزایش قیمت مرغ ، ایران در جام جهانی ، برنامههای تلویزیونی و مذاکرات وین از موضوعات مورد توجه مطبوعات بود
بیشتر روزنامه های امروز به آغاز ماه مبارک رمضان و سخنان رهبری در محفل انس با قران اشاره داشتند و در کنار آن به ماجرای واردات خودرو ، آموزش مجازی ، عملیاتهای استشهادی در مناطق اشغالی فلسطین ، افزایش قیمت مرغ ، ایران در جام جهانی ، برنامههای تلویزیونی و مذاکرات وین پرداختند. با هم مروری داریم به برگزیده این اخبار و تحلیل ها؛
فکری به حال مجمع شود!
روزنامه آفتاب یزد:در مجمع تشخیص مصلحت نظام رخ داد در حال تکرار در ماجرای واردات خودرو است. واقعیت آن است که بعد از فوت آیتالله هاشمی و تغییر ترکیب سیاسی مجمع تشخیص، این نهاد تغییر رویه شگرفی داده و دیگر نهادی برای حل اختلافات میان مجلس و شورای نگهبان نیست بلکه خود بخشی از اختلاف است!البته قطعا این رفتار و رویکرد مجمع تشخیص بدون پشت پرده نیست فلذا نباید همه آن را به حساب محسن رضایی دبیر وقت مجمع بنویسیم. بهرحال بسیاری معتقد بودند در دوره جدید مجمع، این دبیر مجمع وقت بود که تصمیم گیر بود و بسیاری از اصطکاکها میان دولت و این نهاد در زمان صدارت حسن روحانی، زیر سر وی بوده است. لیکن به نظر این قلم، شواهد و قرائن گواه میدهد در عالم واقع، برخی پشت محسن رضایی پنهان شده بودند تا تمام این تغییر رویکرد به نام وی نوشته شود. به هر روی شخص دبیر وقت مجمع تشخیص به رسانه و چهره بودن علاقهمند بوده و هست و از همین روی، داخل این بازی قرار گرفته بود. حالا هم که وی در پاستور سکنی گزیده و در حال مشاوره دادن به رئیس جمهور است کماکان مجمع تشخیص مصلحت نظام همان راه و مسیر جدید را با قوت بیشتر ادامه میدهد. فلذا چه با محسن رضایی و چه بدون محسن رضایی، مجمع تشخیص مصلحت نظام بعد ازهاشمی به سمت وسوی دیگری میرود.
دانشآموزان حروف الفبا را نمیشناسند
روزنامه ابتکار:یک کارشناس آموزش گفت: جدا از درس چیزی که در آموزش مجازی لطمه خورده رابطه میان والدین و دانشآموزان است، مخصوصاً مادر و فرزند، گمان میکنم روزی بشود کمبودها و ضررهای افت آموزش در درس فارسی و ریاضی را جبران کرد، اما روابط مخدوش شده مادر فرزند و خاطرات دردناکی که در این دوران برای آنها باقی مانده را بهسادگی نمیشود جبران کرد و میتواند برای این نسل پایدار بماند. نوروز ۱۴۰۱ که تمام شد و قرار است همه دانشآموزان بعد از دو سال بهمدرسه بروند تا شاید برای اولین بار بوی ماه مدرسه بهجای مهر با فروردین عجین شود، دانشآموزانی که در تمام دو سال گذشته بهدلیل شیوع کرونا بهجای میز و نیمکت پای تبلت و تلفن هوشمند نشستند تا آموزش متوقف نشود؛ اگرچه آموزش در بستر فضای مجازی بهکار خود ادامه داد اما کیفیت آن بهگونهای بود که یک کارشناس میگوید: «برخی دانشآموزان پایه دوم ابتدایی حتی حروف الفبا را هم نمیشناسند.»این درحالیست که علاوه بر مهارتهای آموزشی، مهارتهای ارتباطی دانشآموزان از جمله کیفیت ارتباط آنها با والدینشان بهویژه مادران بهشدت با خدشه مواجه شده است.
سناریوهای دولت برای تأمین آب سیستان و بلوچستان
روزنامه ایران: تأمین آب شرب و بهداشتی و حتی کشاورزی استان سیستان و بلوچستان چند سالی است که از دغدغههای اصلی بخش آب کشور است و با وجود آنکه اقداماتی در این مسیر انجام شده اما هر از چندگاهی با قطع حقابه هیرمند و کاهش نزولات جوی، تأمین آب این استان تبدیل به تنش و بحران میشود. در همین حال تنها حدود ۷۲ درصد روستاهای این استان دارای تأسیسات آب آشامیدنی هستند و دسترسی به آب آشامیدنی و بهداشتی در برخی از روستاها با چالشهای اساسی مواجه است. نوروز امسال وزیر نیرو به این استان سفر کرد تا از نزدیک پیگیر این موضوع شود. وی از مذاکرات با افغانستان برای حقابه ایران از رودخانه هیرمند خبر داد و گفت که «در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ نیز نسبت به حقابه قانونی که جمهوری اسلامی ایران دارد به مقدار خیلی کمی آب رهاسازی شد، اما در این راستا تصمیماتی را اتخاذ و پیگیری خواهیم کرد.» برای بررسی اینکه دولت سیزدهم چه برنامهای برای غلبه بر کمآبی در سیستانوبلوچستان دارد، سراغ وزیر نیرو رفتیم. علی اکبر محرابیان در گفتوگو با «ایران» میگوید: «به دنبال برنامهریزی برای بهرهگیری از تمام منابع آب قابل دسترس در این استان هستیم و حتی تأمین آب شرب استان سیستانوبلوچستان از منابع آب ژرف یکی از برنامههای در دست بررسی است.»
وحشت در قلب سرزمینهای اشغالی
روزنامه جوان:عملیاتهای استشهادی در مناطق اشغالی فلسطین به طرز بیسابقهای افزایش یافته و تنها در یک ماه شهرکهای صهیونیستی میزبان ۱۶ عملیات فلسطینیها علیه اشغالگری بوده است. در حالی که در مدت یک ماه گذشته تقریباً هر دو روز یک بار، بخشی از مناطق اشغالی تحت تأثیر عملیاتهای گروههای فلسطینی بوده است، اکنون همزمان با آغاز ماه رمضان، سایه ترس و وحشت همه شهرها و مناطق اسرائیل را فراگرفته است. یکی از رهبران حماس هم با اشاره به اینکه مقاومت دیگر به جغرافیای خاصی محدود نیست، تأکید کرده است: عملیات آتی فلسطین بزرگتر خواهد بود. همزمان «بنی گانتس»، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی نیز اذعان کرده که اکنون دوره سختی برای تلآویو است. اگرچه هر سال همزمان با آغاز ماه رمضان، مقامات و رهبران اسرائیلی خود را برای تشدید عملیات استشهادی جوانان فلسطینی آماده میکردند، امسال ماه رمضان متفاوت از سالهای گذشته آغاز شد و حداقل از یک ماه قبل از ماه رمضان، اوضاع در خیابانهای شهرهای اسرائیلی آرام نبوده است. روزنامه صهیونیستی هاآرتص در تازهترین گزارش خود اعلام کرده است که میانگین تعداد عملیاتهای شهادتطلبانه در فلسطین اشغالی، یک رکورد تاریخی را به ثبت رسانده، چرا که این آمار عملیاتها در مجموع یک ماه، ۱۶ عملیات شهادتطلبانه از سوی ۱۱ شهید فلسطینی بوده و منجر به کشتهشدن ۱۱شهرکنشین و زخمیشدن ۳۲ صهیونیست دیگر شدهاند و به همین خاطر این عملیاتها به عنوان شدیدترین عملیاتها از زمان انتفاضه چاقو در سال ۲۰۱۵ تاکنون محسوب میشوند.
مرغ بازهم مسئولان را غافلگیر کرد !
روزنامه خراسان: وعدههای مسئولان برای تأمین برخی اقلام ضروری و کنترل قیمت آن ها در ایام نوروز، باز هم پوشالی از کار درآمد. گزارش میدانی خراسان در ایام نوروز حاکی از افزایش قیمت مرغ و کمبود آن در روزهای ابتدایی سال جدید بود، به طوری که برخی شهروندان برای تهیه مرغ به بازارهای اطراف حرم مطهر مراجعه میکردند و قیمت مرغ به بیش از 40 هزار تومان افزایش یافته بود. مدیر بازرسی و نظارت اصناف استان هم میگوید قیمت مرغ در این بازه زمانی به بیش از نرخ مصوب و به 38 هزار تومان رسیده بود. این در حالی است که در گزارش روزنامه خراسان با عنوان« قصه پارسال مرغ هنوز آویزه گوشها» که در 15 اسفند سال گذشته منتشر شد، مسئولان جهاد کشاورزی وعده داده بودند که به دلیل افزایش بیسابقه جوجه ریزی، مشکلی درباره گرانی قیمت و کمبود مرغ در ایام نوروز وجود نخواهد داشت.
ایران در جام جهانی شگفتیساز میشود؟
روزنامه کيهان: 1-فوتبال، به خودی خود، ورزش هیجان انگیزی است، چه رسد به اینکه در قالب مسابقه برگزار شود و این مسابقه، در سطح تیمهای ملی و جام جهانی باشد. بیست و دومین دوره رقابتهای جام جهانی فوتبال، از 30 آبان تا 27 آذر ماه امسال در قطر برگزار میشود. تیم ملی ایران که برای ششمین بار در رقابتهای جام جهانی حاضر، در قرعهای جالب، با انگلیس و آمریکا و برنده پلی آف اروپا (ولز/ اسکاتلند-اوکراین) هم گروه شده است. هم گروه شدن با دو کشوری که تاریخی انباشته از خیانت و جنایت در حق ملت ایران دارند، بر هیجان این رقابتها افزوده است. بازار تحلیل و پیشبینی و کُریخوانی هم داغ است.2- از عدهای بیوطن که بگذریم، قاطبه ملت ایران مشتاقند تیم ملی در جام جهانی قطر چنان بدرخشد که «ساوت گیت» و «گرگ برهالتر»، سر مربیان تیمهای انگلیس و آمریکا، به احترام تیم ملی ایران کلاه از سر بردارند. چرا که نه؟! این رویا پردازی نیست، اگر چه که رویاپردازی، به خودی خود هم -به عنوان مقدمه پیروزی و پیشرفت- ارزشمند است. نمایندگان ملت ما بارها در حوزههای مختلف، با موفقیت خود کاری کردند که مقامات عنود آمریکایی، انگلیسی و صهیونیستی در برابر نام ایران سر فرود آورند و کلاه از سر بردارند. ورزش و فوتبال ما هم، به شرط پایبندی به لوازم موفقیت (غیرتمندی، احساس تعهد، باورمندی، برنامهریزی، اهتمام و سخت کوشی، نظم پذیری و رعایت همه موازین) میتواند همان موفقیتهای غیر قابل باور در حوزههای دیگر را در بستر زمان تکرار کند.
رکورد گردشگری تهران شکسته شد
روزنامه همشهری: خلوت بودن خیابانهای پایتخت در 13روز تعطیلی، نشانه خروج بخش بزرگی از جمعیت این شهر است که برای سفر به نقاط مختلف کشور از تهران بیرون رفتهاند اما امسال در کنار این سفرهای نوروزی، پدیده دیگری هم رخ داد که نشان میدهد این شهر ظرفیتهای زیادی برای خدمات رسانی به ساکنانش دارد. بنا به آمارهایی که از دهه اول فروردین بهدست آمد و همچنین شرایط فضاهای تفریحی شهر؛ مراکز گردشگری تهران با استقبال مردم روبهرو شدند چنانکه رکورد حضور مراجعان و گردشگران در آنها شکسته شد. البته که محدودیتهای سالهای گذشته ناشی ازکرونا هم در استقبال عمومی مؤثربود.با این حال امسال شرایط تفاوت داشت و در فضاهای گردشگری پایتخت، تا چشم کار میکرد، گردشگر بود. با وجود اینکه اواخر اسفند هشدارهایی درباره احتمال افزایش مجدد مبتلایان داده شده بود اما واکسیناسیون گسترده و کاهش تدریجی تعداد فوتیها باعث شد که مردم پس از 2نوروز؛ امسال را بدون رفتوآمد نگذرانند. حتی گشت وگذار در شهر هم افزایش پیدا کرد و آمارهای ورودی به فضاهای گردشگری شهر این را به وضوح نشان میدهد. رئیس ستاد گردشگری شهرداری تهران از تبدیل تهران به یکی از قطبهای گردشگری کشور در نوروز جاری خبر داد و گفت: «تهران در نوروز امسال به مقصد گردشگران تبدیل شد بگونهای که براساس اعلام میراث فرهنگی، ضریب اشغال هتلهای تهران به حدود ۹۰درصد رسیده است و بهگفته مسئولان میراث فرهنگی، شاهد رشد ۱۰۰درصدی بومگردی در تهران بودیم».
چند میگیری با تلویزیون مصاحبه کنی؟
روزنامه شرق:برنامههای تلویزیونی برای راضیکردن مخاطب کار بسیار دشواری دارند؛ کیفیت برنامهها از یک سو، باید و نبایدها از سوی دیگر، ذائقه مخاطب و البته رقبای سرسخت اینترنتی و آن طرف آبی، همگی دست به دست هم داده تا مخاطبان تلویزیونی ریزش درخور توجهی داشته باشند. این ریزش در کلانشهرها بیشتر محسوس است و صداوسیما برای راضی نگهداشتن مردمی که یک دهه قبل آنها را پای جعبه جادویی نگه میداشت، با مشکل جدی مواجه است. این موضوع فارغ از سیاستهای عجیبی است که این سازمان در قریب به پنج سال اخیر در پیش گرفته و چهرههای مورد علاقه و محبوب مردم را کنار گذاشته است.شاید موارد همین چندخط کفایت کند تا کار برنامهسازها، تهیهکنندهها و مجریان تلویزیونی برای ساختن برنامهای مخاطبپسند و سرگرمکننده، به بنبست کشیده شود. این بنبست در سالهای اخیر کار را به سمت و سویی کشانده که تهیهکنندهها مجبورند بعضا دست به کارهای غیرمتعارفی بزنند و برای آنکه گوی رقابت را از یک برنامه خاص بربایند، به سراغ شیوههای نامرسوم بروند. این موضوع دیگر بر کسی پوشیده نیست که برنامههای تلویزیونی اگر میخواهند چهرهای سرشناس از دنیای هنر یا ورزش داشته باشند، باید سر کیسه را شل کنند و به میهمان مدنظر، رقمی را برای انجام مصاحبه یا حضور در استودیو بپردازند؛ اما امسال با توجه به آنکه رقابت شدیدتری بین شبکههای مختلف درگرفته، به نظر میرسد این ارقام هم نجومیتر شده و هر برنامهای مجبور شده برای ربودن میهمان محبوبتر، پول بیشتری را پیشنهاد کند! اینکه چنین شیوهای درست است یا اصلا جواب میدهد یا خیر، موضوع فعلی این مطلب نیست؛ بلکه بیشتر درباره مبالغی است که برنامههای تلویزیونی مختلف به میهمانان (اینجا بیشتر ورزشی) دادهاند تا برای حضور در برنامههای ویژه نوروزی یا پرمخاطب، خودشان را جلوی دوربین قرار دهند.
ميراث شوم روسها در شهرهاي اشغالي
روزنامه اعتماد:تعقيبكنندگاني كه نيروهاي نظامي روسيه را در حال خروج از مناطق اطراف پايتخت اوكراين به ويژه منطقه بوچا دنبال ميكنند با يك فاجعه تمام عيار روبهرو شدهاند: «ساختمانهاي مسكوني كه هدف بمباران گسترده نيروهاي روس قرار گرفته، اجساد غيرنظامياني كه در خيابانها و جادهها رها شدهاند و مينهايي كه تمام مسير خروج نيروهاي روس از اين مناطق را پوشاندهاند.»از 24 فوريه، زماني كه حمله همهجانبه روسيه عليه اوكراين آغاز شد، دانشگاهها، مدارس، تئاترها، بيمارستانها و تعداد زيادي از مراكز غيرنظامي طي بمبارانهاي مداوم و گسترده نيروهاي روس نابود شدند و بر اساس آمارهايي كه از سوي سازمان ملل متحد منتشر شده، بيش از 4.1 ميليون نفر از اوكراينيها خانه، شهر و كشورشان را ترك كرده و به كشورهاي ديگر رفتند. عمق فاجعهاي كه تهاجم روسيه به اوكراين بر جاي گذاشته طي روزهاي گذشته و زماني مشخص شد كه روسها در پي ناكامي براي تسخير شهر كييف از مناطق اطراف پايتخت اوكراين عقبنشيني كردند و نيروهاي اوكرايني كه در حال تعقيب روسها و تلاش براي بازپسگيري مناطق اطراف كييف بودند با صحنههايي مواجه شدند كه نشان از عمق فاجعه دارد. مقامهاي محلي ميگويند طي يك ماه حضور نيروهاي روسيه در شهرها و روستاهاي اطراف كييف دستكم 300 غيرنظامي كشته شدهاند و زماني كه سربازان اوكرايني با اين شهرها ميرسيدند با خيابانهايي مملو از اجساد روبهرو ميشدند.
سکته سیاسی در پاکستان
روزنامه فرهیختگان: گویا پاکستانیها قصد ندارند سنت دیرین و چند دههای خود در ممانعت از رسیدن نخستوزیران به خط پایان را رها کنند. از زمان استقلال پاکستان در سال 1947 تاکنون هیچ فردی در این کشور نتوانسته دوره معمول پنج ساله نخستوزیری را کامل کند و ظاهرا عمرانخان نیز از این قاعده مستثنی نشده است. طی چند هفته اخیر پاکستان صحنه رویارویی دولت عمرانخان و جناحهای سیاسی مخالفی بود که عزم خود را برای کنار زدن او جزم کرده بودند. ماجرا زمانی صورت جدی به خود گرفت که هفته گذشته یکی از احزاب حاضر در دولت ائتلافی عمرانخان، کنارهگیری خود از دولت را اعلام کرد و همزمان شایعاتی نیز در مورد عدم حمایت 20 عضو حزب تحریک انصاف پاکستان(حزب حاکم) از عمرانخان منتشر شد. بدین ترتیب پروژه رای اعتماد مجدد به دولت در مجلس کلید خورد و باتوجه به اینکه حزب حاکم تنها 155 کرسی مجلس (از مجموع 342کرسی) را در اختیار داشته و موافقان رای عدم اعتماد حدود 190 تا 200 نماینده برآورد میشدند، بسیاری برکناری عمرانخان از قدرت را کاملا قریبالوقوع میدانستند بهطوریکه معروفترین روزنامه انگلیسی زبان پاکستان به نام «داون»، پیشاپیش نوشت که نخستوزیر را از هماکنون باید از «دور خارج شده» تصور کرد.
استعدادهای قرن جدید
روزنامه جام جم: مخاطبان سیما چند روز قبل از شروع سال جدید، بیننده سومین فصل از برنامه پر بیننده عصرجدید بودند و پخش این برنامه در قرن جدید و در ایام نوروز ادامه پیدا کرد. برنامهای که استعدادهای مختلف را در ایران به نمایش گذاشت و اقبال گسترده مردمی باعث شد تا به تولید فصلهای جدید برسد. حالا این برنامه در سومین فصل به بلوغ رسیده و بینندگان در هر قسمت از این برنامه شاهد اجراهای جذاب و عجیب و غریب هستند. اجراهایی که حتی میتوان بهعنوان پدیده ذکر کرد، پدیدههایی از اقصی نقاط ایران. این دوره از برنامه عصرجدید ویژگیهای متمایزی نسبت به فصلهای قبلی دارد و نهتنها اجراها برای مخاطبان هیجانانگیز است بلکه مخاطبان شاهد رنگآمیزی قومیتی در این کار هستند. علاوهبر این موارد، فضای بینالمللی هم در برنامه حاکم است و اجرای افغانستانیها مورد توجه مخاطبان قرار گرفت. همچنین یکی از اجراهای گروهی مربوط به خواننده دو رگه ایرانی و کرهای بود. همه این موارد نشان میدهد که برنامه عصرجدید توانسته جای خودش را در میان مردم باز کند و شرکتکنندگان برای حضور در این برنامه تلاش کنند. یکی دیگر از اتفاقات این فصل، تغییر داوران بود و به غیر از امین حیایی که از فصلهای قبل در داوری حضور داشت، ژاله صامتی، کارن همایونفر و مجید اسماعیلی جایگزین رویا نونهالی، آریا عظیمینژاد و بشیر حسینی شدند. همچنین بخشهای داوری هم با چالشهایی روبهرو بود، حتی صحبتهای داوران در برنامه عصرجدید بارها در شبکههای اجتماعی داغ شد. بنابراین ما فارغ از اینکه کدام یک از گروهها به مراحل بعدی صعود کردهاند یا نه، به برخی پدیدههای این فصل از برنامه عصرجدید پرداخته و با کارشناسان صحبت کردهایم و نظرات آنها را درباره این فصل از برنامه جویا شدیم.
توافق در برزخ آمریکایی
روزنامه وطن امروز: سرنوشت احیای توافق هستهای برجام با تعلل واشنگتن در عدم تصمیمگیری سیاسی، در شرایطی در هالهای از ابهام قرار گرفته که در طرف دیگر ماجرا، از سوی تهران تمام گامهای مورد نیاز برداشته شده است. به گزارش «وطنامروز»، برچیدن محل استقرار خبرنگاران در مقابل هتل کوبورگ طی روزهای اخیر با بازتاب گستردهای مواجه شده است؛ اتفاقی که حکایت از وقفهای دیگر در روند گفتوگوها دارد. دلیل این وقفه به مقاومت و طفره دولت بایدن در پذیرش برخی خطوط قرمز و مشروع کشورمان بازمیگردد. این در حالی است که تهران به عنوان تنها عضو خسارت دیده از توافق تا همین جای کار هم انعطاف زیادی برای حصول توافق از خود نشان داده اما روشن کرده بدون لحاظ کردن خطوط قرمز اعلامی ایران (که مهمترین آنها مختومه شدن موضوع PMD- ابعاد نظامی احتمالی- از سوی آژانس، خارج کردن سپاه پاسداران از لیست سازمانهای تروریستی و اخذ برخی تضامین از سوی واشنگتن است) انتفاع اقتصادی ایران از توافق منتفی شده و به همین خاطر حاضر به توافق به هر قیمتی نیست. در همین حال وزیر امور خارجه بار دیگر تصریح کرد توافق در دسترس است، به شرطی که آمریکا تصمیم لازم را اتخاذ کند. حسین امیرعبداللهیان در تماس تلفنی با آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد درباره آخرین تحولات مربوط به مذاکرات رفع تحریمهای ایران در وین اظهار داشت: ما در مذاکرات به توافق نزدیک هستیم و پیشنهاداتمان را درباره موضوعات باقیمانده از طریق مذاکرهکننده ارشد اتحادیه اروپا به طرف آمریکایی منتقل کردهایم و اکنون توپ در زمین آمریکاست. دبیر کل سازمان ملل هم در این تماس مذاکرات انجام شده در وین را حائز اهمیت خواند و ابراز امیدواری کرد طرفین هر چه زودتر به توافق برسند.