کوپن دیجیتال به ما نزدیک می‌شود/ دولت دوازدهم خرج کرد، دولت سیزدهم تسویه/ زنگ خطر بنزین

مرور روزنامه‌های صبح کشور

نگاهی به عملکرد بودجه سال گذشته ، حذف دلار از مبادلات بین کشور‌ها ، سازمان صدا و سیما ، جام‌جهانی، اقدامات مقاومتی فلسطینی‌ها ، مصرف بنزین کشور ، کوپن دیجیتال ، دخالت پول‌های خارجی در عراق و مذاکرات وین در صدر توجه روزنامه ها بود

بیشتر روزنامه های امروز به موضوع واردات خودرو اشاره داشتند و در کنار آن به  عملکرد بودجه سال گذشته ، حذف دلار از مبادلات بین کشور‌ها ، سازمان صدا و سیما ، جام‌جهانی، اقدامات مقاومتی فلسطینی‌ها ، مصرف بنزین کشور ، کوپن دیجیتال ، دخالت پول‌های خارجی در عراق و مذاکرات وین پرداختند. با هم مروری داریم به برگزیده این اخبار و تحلیل ها؛

فرهنگ ضد فرهنگ

روزنامه آفتاب یزد: مدتی ست یا به عبارتی بهتر و منصفانه‌تر مدتهاست که یکی از ارگانها و سازمانهای مهمی که در کنار فعالیت‌های اجتماعی که بخشی از آنها را هم برای نفع مردم و هم به نفع خودش انجام می‌دهد، وظیفه خطیر فرهنگسازی را که باید به نحو احسن انجام دهد، در برخی موارد دقیقاً برعکس رفتار می‌کند و به جای آنکه گفتارها و کردارهای نیک و پسندیده که باید در جامعه نهادینه شوند تا مردم آنها را در زندگی روزمره خودشان مورد استفاده قرار دهند، چنان اقدام می‌کند که تو گویی مردم تا به حال اشتباه فکر می‌کردند و اشتباه حرف می‌زدند و اشتباه رفتار می‌کردند. بله درست حدس زدید، داریم درباره رسانه ملی یا سازمان صدا و سیما و به عبارت بهتر و خودمانی‌تر تلویزیون سخن می‌گوییم. نهاد، ارگان یا سازمانی که به دلیل پر مخاطب بودن و همه گیر بودنش، می‌تواند نقش بسیار مهم و کلیدی در نهادینه کردن و تثبیت آنچه به لحاظ رفتاری و گفتاری در جامعه دیده و شنیده می‌شود، داشته باشد. بارها دیده و شنیده‌ایم که دیالوگ‌ها و تکه کلام‌های خاصی که در برخی از سریال‌ها و فیلم‌های تلویزیونی توسط کاراکتر‌های خاصی مانند «بامشاد»، «داونه»، «محمود شصت چی»، «کنگر زهتاب» و… به کار برده می‌شود در کسری از ثانیه در میان کودکان، نوجوانان، جوانان و حتی بزرگسالان باب شده که در مراودات دوستانه و دیالوگ‌های صمیمانه و غیرصمیمانه خود از آنها استفاده کرده و به نوعی ادای آنها را در می‌آورند.

معمای مبهم واردات خودرو

روزنامه ابتکار:در حالی قانون بودجه 1401 در آستانه تدوین و ابلاغ آیین‌نامه اجرایی قرار دارد که دو اظهار نظر متفاوت از درون مجلس، محافل کارشناسی و افکار عمومی را در معرض ابهام قرار داده است.در حالی که هنوز کش و قوس‌ها میان مجلس، شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام بر سر طرح «ساماندهی صنعت خودرو و ماده 4 آن (واردات خودرو) ادامه دارد، حالا مصوبه مجلس در قانون بودجه 1401 و با همان موضوع، دوباره محل مناقشه و ابهام شده است.نمایندگان مجلس شورای اسلامی اسفندماه سال گذشته و در جریان بررسی لایحه بودجه 1401، در بند الحاقی یک تبصره 7 ضوابط واردات خودرو را برای سال 1401 به این شرح تعیین کردند:«…به دولت اجازه داده می‌شود در سال ۱۴۰۱ از محل ارز غیرصادراتی و با رعایت سیاست‌های کلی نظام نسبت به صدور مجوز واردات براساس مقررات توسط بخش خصوصی اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی، با حقوق ورودی که به تصویب هیئت وزیران می‌رسد، اقدام کرده و درآمد ناشی از آن را پس از گردش خزانه به حساب ردیف شماره پنجاه این قانون واریز کند.

دولت دوازدهم خرج کرد، دولت سیزدهم تسویه

روزنامه ایران: با انتشارگزارش‌های دوره‌ای سه، پنج و شش ماهه از عملکرد بودجه سال گذشته، تمام اعداد و ارقام نشان می‌داد که بخش عمده‌ای از هزینه‌های دولت از طریق تنخواهی که از بانک مرکزی دریافت کرده بود، تأمین شده است. براساس اطلاعات ارائه شده، در سه ماهه ابتدایی سال گذشته میزان تحقق درآمدهای نفتی و درآمدهای حاصل از فروش و مولدسازی اموال دولت کمتر از 3 درصد بود و حدود 53.1 هزار میلیارد تومان یعنی 28 درصد از رقم منابع و مصارف بودجه از محل تنخواه گردان خزانه تأمین شد. در پنج ماهه ابتدایی پارسال هم میزان تحقق درآمد ناشی از واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای نسبت به رقم مصوب 9 درصد بود و حدود 52 هزار و 900 میلیارد تومان یعنی یک چهارم دریافت‌ها ازمحل تنخواه گردان خزانه تأمین شده است.همچنین بیش از 78‌درصد از هزینه‌‌‌های بودجه در نیم سال اول 1400 صرف پرداخت اعتبارات هزینه‌‌‌ای شده است. اعتبارات هزینه‌‌‌ای شامل حقوق و مزایای مستمر کارکنان دولت، صندوق بازنشستگی کشوری و تأمین اجتماعی، لشکری، سایر هزینه‌‌‌های ملی و استانی، ردیف‌‌‌های متفرقه، یارانه کالاهای اساسی، پرداخت بابت صندوق توسعه ملی، اعتبارات تملک دارایی‌‌‌های سرمایه‌‌‌ای و مالی و تنخواه بودجه می‌شود. در این مدت بابت حقوق و مزایای کارکنان دولت 126‌هزارو700‌میلیارد تومان پرداخت شد که نسبت به‌مدت مشابه سال 99 بالغ بر61‌ درصد افزایش یافت. همچنین برای صندوق‌های بازنشستگی نیز حدود 80‌هزارمیلیارد تومان پرداخت شد و این بخش نیز رشد حدود 68‌ درصدی را تجربه کرد.

پایان سلطه دلار

روزنامه جوان:حذف دلار از مبادلات بین کشور‌ها که از چند سال پیش فقط در حد فرضیه مطرح بود، اکنون با سیاست‌های مالی جدید روسیه و پیشرفت‌های روزافزون چین در رقابت اقتصادی با امریکا می‌رود تا تنها اهرم فشار امریکا از زمان جنگ جهانی دوم را از چنگش درآورد؛ چیزی که حالا سی‌ان‌ان هم آن را محتمل می‌داند و گزارش داده که دلار به عنوان بزرگ‌ترین سلاح امریکا پس از ۸۰ سال سلطه در بازار ارز جهانی، ممکن است وضعیت ارز ذخیره جهانی خود را از دست بدهد.در شرایطی که امریکا در دهه‌های گذشته با در اختیار داشتن سلطه دلاری در مبادلات بین‌المللی می‌توانست کشور‌های غیرهمسو با خود را تنبیه کند، امروزه سلطه خود را در خطر می‌بیند. شبکه سی‌ان‌ان در گزارشی با ذکر مقدمه‌ای از وضعیت تسلط دلار در بازار جهانی ارز نوشت: «ایالات متحده ممکن است قدرتمند‌ترین ارتش جهان را داشته باشد، اما دلار بزرگ‌ترین سلاح آن است. اکنون پس از نزدیک به ۸۰ سال تسلط دلار در بازار ارز، واشنگتن ممکن است در خطر از دست دادن وضعیت ارز ذخیره جهانی خود باشد.» به نوشته این شبکه امریکایی، «حدود ۶۰ درصد از ۸/۱۲ تریلیون دلار ذخایر ارزی جهانی در حال حاضر به دلار نگهداری می‌شود. از آنجایی که بدهی دولت امریکا با پشتیبانی واحد پولی این کشور همراه است، نرخ بهره برای آن‌ها پایین‌تر حساب می‌شود. ایالات متحده می‌تواند از کشور‌های دیگر به واحد پول خود وام بگیرد و همچنین کسب‌وکار‌های امریکایی می‌توانند بدون نیاز به پرداخت هزینه تبدیل ارز، معاملات بین‌المللی را به دلار انجام دهند.»

چمدان عیدانه ۲۶ هزار میلیاردی دولت برای استان

روزنامه خراسان:مصوبات 26 هزارمیلیاردی سفر رئیس‌جمهور به استان، حواشی اتفاقات بازی ایران- لبنان و راه‌های تأمین آب شرب مشهد، مهم‌ترین موضوعات مطرح‌شده در اولین نشست خبری استاندار خراسان رضوی در قرن جدید بود. به گزارش خراسان رضوی، یعقوب علی نظری، روز گذشته در نشست خبری با اصحاب رسانه استان درباره دستاوردهای سفر ریاست جمهوری به استان بیان کرد: در این سفر 183 مصوبه باارزش ریالی 26 هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان به تصویب رسید. در این سفر ۲۰۰ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری و یک میلیارد و 379 میلیون دلار هم در بخش ارزی و منابع مالی تصویب شد. همچنین ۳۱ هزار و ۴۴۸ میلیارد تومان تسهیلات مصوب شد که قرار است برای فعالیت‌های اقتصادی و زیربنایی طی سه سال پرداخت شود و پروژه‌های مرتبط با این ۱۸۳ مورد نیز به نتیجه خواهد رسید. وی درباره جزئیات این مصوبات گفت:  از این 183 پروژه 58 پروژه به ارزش 18 هزار و 460 میلیون تومان به بخش زیربنایی تعلق گرفت، تقریباً همه راه‌های اصلی نیمه‌تمام استان و همه راه‌های اصلی کنونی روکش و به سازی خواهد شد. در حوزه کشاورزی 21 پروژه باارزش دو هزار و 738 میلیارد تومان اعتبار، در بخش بهداشت و درمان 16 پروژه به ارزش دو هزار و 105 میلیارد تومان، در بخش فرهنگی، آموزشی و ورزشی 42 پروژه باارزش دو هزار و 637 میلیارد تومان، در بخش صنعت و معدن شش پروژه با 504 میلیارد تومان به‌اضافه 300 میلیارد تومان تسهیلات، در بخش رفاه اجتماعی و اشتغال تعداد 33 پروژه با میزان 123 میلیارد تومان اعتبار و 200 میلیارد تومان سرمایه گذاری در این بخش و 31 میلیارد و 148 میلیون تومان تسهیلات و در حوزه امنیتی، انتظامی و قضایی هم هفت پروژه با 130 میلیارد تومان اعتبار مصوب شده است.

در وحشت تازه

روزنامه کيهان: طی دو هفته اخیر، رژیم صهیونیستی با انواعی از اقدامات مقاومتی فلسطینی‌ها مواجه گردیده است، به گونه‌ای که تعداد تلفات آن از تعداد تلفات در هر یک از جنگ‌هایی که طی 20 سال اخیر با فلسطینی‌ها داشته، بیشتر شده است. اقدامات ضداسرائیلی فلسطینی‌ها هم، بخش‌های جنوبی، غربی و شرقی این سرزمین اشغال شده را دربرگرفته و تقریباً وضعیت جدید امنیتی را علیه اسرائیل پدید آورده است. علاوه‌بر آن سابقه تشدید فعالیت سیاسی فلسطینی‌ها در ماه مبارک رمضان و تجمعات فراوانی که در این ماه پدید می‌آید، به نگرانی‌های این رژیم دامن زده است. درخصوص این تحولات نکات زیر وجود دارد:  1- طی دو هفته اخیر نزدیک به ده اقدام پی‌در‌پی در شهر بئرالسبع مرکز استان جنوبی «نقب» و در حومه و شمال تل‌آویو پایتخت و شمال کرانه باختری در شرق فلسطین، از سوی فلسطینی‌ها علیه نیروهای نظامی و شهرک‌نشینان غاصب اسرائیلی روی داده و طی آن لااقل 11 نفر از عناصر اسرائیلی به هلاکت رسیده و دست‌کم 20 نفر از آنان هم مجروح گردیده‌اند. این تعداد تلفات از تلفات اعلام شده اسرائیل در هر یک از جنگ‌های 20 سال گذشته بیشتر است.  از سوی دیگر این حجم از کشته‌ها و زخمی‌ها، معادله هزینه‌ها را به هم زده است؛ تاکنون در جنگ‌های بین رژیم صهیونیستی و مردم فلسطین، به طور میانگین نسبت تلفات اسرائیل و شهدای فلسطین 1 به 7 بود؛ یعنی به ازای هلاکت هر یک نفر اسرائیلی، هفت نفر فلسطینی به شهادت می‌رسید و به همین نسبت عدد زخمی‌های دو طرف و حجم خسارت‌های مادی به ضرر طرف فلسطینی بود.

زنگ خطر بنزین

روزنامه وطن امروز: در حالی مصرف بنزین کشور در اکثر روزهای نیمه ابتدایی فروردین سال جاری از مرز 100 میلیون لیتر عبور کرد که میزان تولید روزانه بنزین کشور در بهترین حالت بین 102 تا 103 میلیون لیتر است. همچنین 28 اسفند سال 1400 با رسیدن میزان مصرف بنزین کشور به 131 میلیون لیتر در روز، رکورد میزان مصرف بنزین شکسته شد. اقدام عاجل در ایجاد پالایشگاه جدید جهت تولید بنزین و تنوع‌بخشی سبد سوخت کشور، ۲ راهکاری است که باید هر چه زودتر پیگیری و عملیاتی شود؛ اقدامی که در 8 سال دولت‌های یازدهم و دوازدهم هیچ توجهی به آن نشد.  در غیر این صورت دولت مجبور است روند افزایش قیمت بنزین را ادامه دهد. البته راه صحیح‌‌تر در این موقعیت ادامه و احیای سیاست هدفمند کردن یارانه‌هاست که از ابتدای دهه 90 به فراموشی سپرده شده است. نباید فراموش کنیم بنزین یک کالای استراتژیک به حساب می‌آید و در ادوار گذشته حتی دشمنان ایران از این کالا به عنوان پاشنه آشیل اقتصاد کشورمان و ابزاری برای تحریم استفاده کردند.  به گزارش «وطن‌امروز»، با توجه به رشد صعودی مصرف بنزین، در آینده نزدیک امنیت عرضه سوخت در کشور با مشکل جدی مواجه خواهد شد؛ موضوعی که علیرضا صادق‌آبادی، مدیرعامل سابق شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی نیز نسبت به آن هشدار داده بود؛ اینکه در صورت تداوم روند فعلی مصرف، ایران نه تنها از باشگاه صادرکنندگان بنزین خارج می‌شود، بلکه به عصر واردات بنزین نیز بازخواهد گشت.

کوپن دیجیتال به ما نزدیک می‌شود

روزنامه شرق :صف روغن و گوشت کوپنی یکی از نوستالژی‌های دهه‌شصتی‌ها یا همان بچه‌های دوره جنگ است و حالا دوباره زمزمه بازگشت کوپن به گوش می‌رسد. با جدی‌شدن حذف ارز چهارهزارو 200 تومانی و البته تورم هشداردهنده مواد غذایی دولت موظف به جایگزینی راهکارهای حمایتی از مصرف‌کنندگان شده است و حالا نمایندگان مجلس می‌گویند یکی از گزینه‌های قوی برای جایگزینی ارز چهارهزارو 200 تومانی کالابرگ الکترونیک یا کوپن‌های غیرکاغذی هستند.صف روغن و گوشت کوپنی یکی از نوستالژی‌های دهه‌شصتی‌ها یا همان بچه‌های دوره جنگ است و حالا دوباره زمزمه بازگشت کوپن به گوش می‌رسد. با جدی‌شدن حذف ارز چهارهزارو 200 تومانی و البته تورم هشداردهنده مواد غذایی دولت موظف به جایگزینی راهکارهای حمایتی از مصرف‌کنندگان شده است و حالا نمایندگان مجلس می‌گویند یکی از گزینه‌های قوی برای جایگزینی ارز چهارهزارو 200 تومانی کالابرگ الکترونیک یا کوپن‌های غیرکاغذی هستند.

کیف انگلیسی در بغداد

روزنامه فرهیختگان:  دخالت پول‌های خارجی در عراق پس از شکل دادن به رسوایی بزرگ تقلب در انتخابات پارلمانی 2021 این کشور امروز نیز درحال ایجاد تنش در ساختارهای حکومتی این کشور است. در هفته جاری هادی العامری، رهبری ائتلاف الفتح که یکی از جریانات عضو چهارچوب هماهنگی شیعیان به شمار می‌رود در دیدار با «مارک ریچاردسون»، سفیر انگلیس گوشزد کرد براساس اطلاعات موثقی که کشوری دیگر در اختیار وی قرار داده، انگلیس درحال مداخله مستمر در اوضاع سیاسی عراق است. پیش‌تر نیز محمود المشهدانی، رئیس اسبق پارلمان عراق و از رهبران برجسته اهل‌سنت این کشور از پررنگ شدن فعالیت انگلیسی‌ها در حوزه سیاسی عراق خبر داده بود. درحال‌حاضر اصلی‌ترین مهره‌ای که در اختیار انگلیس برای متلاطم ساختن اوضاع عراق قرار گرفته، ائتلافی انتخاباتی به نام «انقاذ الوطن» (نجات میهن) است که با مهندسی و تقلب در انتخابات و هدایت‌های خارجی در عراق تشکل یافته و اصرار دارد بر تمامی ارکان این کشور مسلط شود. این ائتلاف از سه جریان تشکیل شده است. بزرگ‌ترین عضو این ائتلاف جریان شیعی صدر به رهبری مقتدی‌صدر با 73 کرسی است.

قاچاق، تقلب و گرانی

روزنامه جام‌جم: بازار لوازم‌یدکی خودرو این روزها با آشفتگی عجیبی همراه شــــــــــده است.‌ علاوه‌بــــــــــــــر قیمت‌گذاری سلیقه‌ای و تفاوت فراوان قیمتی میان دو نمایندگی از یک شرکت، کالاهای قاچاق و تقلبی کار را برای فروشندگان این قطعات نیز سخت کرده به‌طوری‌که هنگام خرید یک قطعه فروشنده هیچ تضمینی در خصوص کیفیت کالا یا اصالت آن نمی‌دهد و تنها به این جمله بسنده می‌کند: «ببرید ان‌شاءا… که خوب است.»فعالان این حوزه افزایش قیمت لوازم‌یدکی داخلی و از سوی دیگر ضعف در خدمات پس از فروش خودروسازان را دلیل اصلی قاچاق و داغ شدن بازار لوازم‌یدکی تقلبی عنوان کردند. به گفته امیرمحمد پرهام‌فر، مدیرکل دفتر مبارزه با قاچاق ارز و پولشویی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، در سال‌های ۹۵ و ۹۶ بین یک‌میلیارد و ۳۰۰ تا یک‌میلیارد و ۵۰۰میلیون دلار واردات قاچاق لوازم‌یدکی خودرو داشتیم که این عدد در سال ۹۷ به حدود دومیلیارد دلار رسید و در سال ۹۸ نیز شاهد واردات غیرقانونی دومیلیارد و ۴۰۰میلیون دلاری قطعات خودرو بوده‌ایم که این رقم طی دو سال گذشته افزایش بیشتری را تجربه کرده است.مهدی برادران معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز از سهم ۳۰ درصدی لوازم‌یدکی قاچاق در بازار خودرو خبر داد و گفت: در راستای مبارزه با قاچاق، کالاهای تقلبی، بی‌کیفیت و غیراستاندارد کار جدیدی در وزارت صمت با همکاری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز آغاز شده ‌است که لوازم‌یدکی خودرو جزو اولویت‌های نخست در اجرای این طرح است.

عشایر؛ قربانیان بازار گوشت

روزنامه همشهری: با افزایش قیمت گوشت توسط واسطه‌ها و عدم تنظیم‌گری بازار، هم سبد مشتریان از این کالا خالی شده و هم دام ها روی دست عشایر مانده است.دامداران تولیدکننده دام سبک به ویژه در ‎فارس، کرمانشاه، خوزستان، کرمان و استان‌های واقع در زاگرس جنوبی هر سال به دلیل خشکسالی، نبود نهاده دامی، افزایش یا کاهش قیمت‌ها و به هم ریختن توازن عرضه و تقاضای محصولات دامی کشور دچار مشکل می‏شوند. در این شرایط منصور پوریان، رئیس شورای تامین دام کشور از وجود 4میلیون راس دام سبک از سال گذشته خبر می‎دهد و می‌‎گوید با زاد و ولد دام‎ها، این تعداد در ماه‌های آینده افزایش نیز خواهد داشت؛ مشکلی که به دلیل کم‌آبی و خشکسالی پیش آمده و موجب عرضه بیش از ظرفیت دام شده است. با اینکه در روزهای گذشته با گذر از تعطیلات نوروز قیمت گوشت قرمز در بازار افزایش پیدا کرده اما این موضوع موجب افزایش تقاضای این محصول نشده است.رئیس شورای تامین دام کشور درباره این موضوع می‎گوید: از هفته اول فروردین عرضه دام سبک از سوی دامداران فارس، کرمانشاه و خوزستان روند تصاعدی پیدا کرد و این افزایش عرضه تا پایان اردیبهشت ادامه خواهد داشت.

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.