دارو را بازیچه نکنید!/ عوامل پنهان گرانی گوشت/ دوباره «صیانت»

مرور روزنامه‌های صبح کشور

ماجرای تصاوير ماهواره‌اي منتشر شده از بوچا ، بیانیه‌۳۰۰ نفر از زنان دست‌اندرکار سینمای ایران ، تصادفات دلخراش رانندگی ، قیمت حامل‌های انرژی ، تخصیص ارز ترجیحی واردات دارو ، جنگ یمن و اوکراین، گرانی گوشت و مذاکرات وین از جمله موارد مورد توجه روزنامه ها بود

بیشتر روزنامه های امروز به حادثه حرم رضوی در مشهد قران اشاره داشتند و در کنار آن به  ماجرای تصاوير ماهواره‌اي منتشر شده از بوچا ، بیانیه‌۳۰۰ نفر از زنان دست‌اندرکار سینمای ایران ، تصادفات دلخراش رانندگی ، قیمت حامل‌های انرژی ، تخصیص ارز ترجیحی واردات دارو ، جنگ یمن و اوکراین، گرانی گوشت و مذاکرات وین پرداختند. با هم مروری داریم به برگزیده این اخبار و تحلیل ها؛

با مافیای هنر برخورد ریشه‌ای شود

روزنامه آفتاب یزد:چندی پیش بیانیه‌ای که تاکنون به امضا حدود ۳۰۰ نفر از زنان دست‌اندرکار سینمای ایران رسیده است، با عنوان «بیانیه زنان دست‌اندرکار سینما در اعتراض به خشونت علیه زنان در این عرصه» منتشر شد که در آن نام چهره‌های سرشناسی نظیر ترانه علیدوستی، نیکی کریمی و هدیه تهرانی نیز دیده می‌شد. در بخشی از این بیانیه با اشاره به روایت‌هایی حاکی از آزارگری و اعمال قدرت بر زنان در محیط سینما، آمده است که «هرگونه خشونت، آزار و باج‌گیری جنسی در محیط کار» از نظر این زنان دست‌اندرکار سینما، محکوم است و این زنان برای توقف آن خواستار «عواقب قانونی جدی برای متخلفین» هستند. طی بیانیه یاد شده، این زنان دست‌اندرکار سینما خواستار ایجاد «سیستم بررسی شامل کمیته‌ای مستقل در خانه سینما متشکل از اعضایی با سلسله مراتب قدرت متفاوت (اکثریت مطلق اعضاء از زنان) که در مورد مسئله خشونت جنسی و جنسیتی آموزش دیده باشند و با میزان مسئولیت افراد متناسب و با قدرت و عاملیت آن‌ها در هر کارگروهی آشنا باشند»، شده‌اند که کار این سیستم «بررسی جرایمی در حوزه خشونت جنسی و جنسیتی باشد. شامل: خشونت جنسی کلامی، باج‌گیری جنسی یعنی تحمیل هر نوع ارتباط با عمل جنسی با به گروگان گرفتن دستمزد و تهدید وضعیت شغلی فرد، قلدری و اعمال فشار روانی و ایجاد ناامنی جسمی یا روانی، لمس ناخواسته، اقدام به تجاوز و تجاوز» باشد.

 همچنان پای «پراید» در میان است

روزنامه ابتکار:سال ۹۹ زمانی که توقف تولید پراید اجرایی شد، همه گمان می‌کردند که دیگر پای ارابه مرگ از جاده‌های کشور برچیده شود و شاید کمتر شاهد تصادفات دلخراش رانندگی با حجم بالای مصدومان و جان‌باختگان باشیم اما با گذشت دو سال، نوروز امسال نیز پراید پای ثابت اغلب تصادفات دلخراش جاده‌های کشور بود.به گزارش ایرنا، نوروز امسال همچون سال‌های گذشته شاهد تصادفاتی بودیم که پراید در یکی از دو طرف تصادف قرار داشت و بیشترین آسیب‌ها را به سرنشینان خود وارد کرد به طوری که هر روز چند خبر از تصادف پراید با خودروهای دیگر در رسانه‌ها منعکس شد و سرنشینان خود را راهی بیمارستان یا دیار ابدی کرد.البته باید گفت خودروهای ناامن در سرتاسر جهان کم نیستند؛ در بسیاری از کشورهای جهان که قوانین سخت‌گیرانه‌ای در خصوص ایمنی خودروها وجود ندارد و تولید مدل‌های ارزان قیمت و قدیمی با ایمنی ناچیز رایج است. ماجرای پراید نیز کم و بیش به همین ترتیب است، تولید این مدل در واقع به دلیل بی‌رقیب بودن در بازار فروش و نبود قوانین سخت‌گیرانه ایمنی بود.در چنین وضعیت غمناکی، هیچ جای تعجب ندارد که هر روزه شاهد تصادفات عجیب و دلخراش در کشورمان باشیم، تصادفاتی که گاهی تصاویر آن در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشته می‌شود تا بلکه سطح آگاهی عمومی نسبت به خطرناک بودن رانندگی بی‌احتیاط افزایش یابد. بر طبق شواهد، این روش ظاهراً نتایجی را نیز به دنبال داشته است، آنچنان که طی چند سال گذشته به رغم افزایش تعداد قابل توجه رانندگان و خودروها، از آمار مرگ و میر و تلفات جاده‌ای در کشورمان کاسته شده است.

تصاوير ماهواره‌اي خط پايان دروغ‌ها

روزنامه اعتماد:براي روس‌ها كه از زمان افشاي جنايت‌ها عليه غيرنظاميان در بوچا، آن را «نمايش ساختگي كي‌يف» و «اقدام تحريك‌آميز از پيش‌برنامه‌ريزي‌شده» معرفي مي‌كردند، لحظه حقيقت زماني فرا رسيد كه تصاوير ماهواره‌اي منتشر شده از بوچا نشان داد برخلاف ادعاي روس‌ها نه تنها اجساد غيرنظاميان در خيابان پس از خروج نظاميان روسيه از شهر در آنجا رها نشده‌اند بلكه از چند روز قبل از عقب‌نشيني روس‌ها نشانه‌هاي وجود اين اجساد مشهود است. روز جمعه اول آوريل، زماني كه تصاويري از اجساد غيرنظاميان كشته شده در خيابان‌هاي بوچا منتشر شد، وزارت دفاع روسيه با انتشار مطلبي در كانال تلگرامي رسمي اين وزارتخانه اعلام كرد روسيه نقشي در اين حوادث ندارد و اجسادي كه تصاوير آنها منتشر شده، مربوط به زماني پس از خروج نيروهاي نظامي روسيه از اطراف كي‌يف (30 مارس) است. مسكو مدعي شد كه اين تصاوير تلاشي براي «فريب» افكار عمومي جهان و تحريك آنها عليه روسيه است و از شوراي امنيت سازمان ملل متحد خواست تا هرچه سريع‌تر نشستي براي بررسي «اقدامات تحريك‌آميز گروه‌هاي افراطي در اوكراين» تشكيل دهد. واسيلي نبنزيا، سفير و نماينده دايم روسيه در سازمان ملل دوشنبه شب در اظهارنظري پيرامون اين موضوع گفت: «از ابتدا مشخص بود كه اين چيزي جز يك اقدام تحريك‌آميز برنامه‌ريزي‌شده با هدف بي‌اعتبار كردن ارتش روسيه و اعمال فشار سياسي بر روسيه نبود.

1401؛ به نفع خوش مصرف‌ها

روزنامه ایران: قرار است که امسال قیمت حامل‌های انرژی از جمله گاز و برق و همین‌طور آب هدفمندتر از سال‌های اخیر اصلاح شود. به طوری که پرمصرف‌ها جریمه می‌شوند و کم مصرف‌ها پاداش خوش مصرفی می‌گیرند. در این میان قیمت بنزین نیز تغییری نخواهد داشت، یعنی سقف 3 هزار تومان برای هر لیتر را حفظ خواهد کرد. در این خصوص وزیر نفت به «ایران» می‌گوید: «در سال 1401 هیچگونه افزایش قیمتی برای بنزین نخواهیم داشت.»اگرچه اکنون قیمت فوب خلیج فارس هر لیتر بنزین حدود یک دلار (مطابق با قیمت دلار سنا حدود 25 هزار و 300 تومان) و بنزین آزاد در ایران حدود 12 سنت (3 هزار تومان) است؛ اما دولت امسال برنامه‌ای برای افزایش قیمت بنزین و حرکت به سمت قیمت فوب خلیج فارس – مطابق با برنامه هدفمندی یارانه ها- ندارد، لذا امسال نیز این فاصله کم نخواهد شد، تا فشاری بر معیشت خانوار از این بخش وارد نشود.اما یک طرح بنزینی روی میز دولت است تا یارانه بنزین را هدفمند و به نفع قشر ضعیف‌تر کند. این طرح بنزینی، همان طرح تغییر نحوه تخصیص یارانه‌هاست. به این ترتیب که یارانه بنزین – قیمت 1500 تومان برای هر لیتر- به جای کارت سوخت به کارت ملی افراد تخصیص داده خواهد شد. به هر کارت ملی حدود 15 الی 20 لیتر سهمیه بنزین داده می‌شود که این سهمیه در کارت بانکی سرپرست خانوار شارژ می‌شود.

خون طلبه‌های جهادی دشمن را رسواتر می‌کند

روزنامه جوان: مرد جنایتکاری که سه طلبه را در حرم رضوی با ضربات چاقو هدف قرار داده به همراه چهارهمدستش بازداشت شد. در حالی که یکی از طلاب به دلیل شدت جراحت به شهادت رسیده، تلاش برای درمان دیگر مجروحان حادثه جریان دارد.حدود ساعت‌۱۴ روز گذشته زائرانی که در حال عبور از صحن پیامبر اعظم بارگاه رضوی بودند با شنیدن فریاد‌های دلخراش متوجه شدند مردی چاقو به دست به سمت سه روحانی حمله کرد و آن‌ها را با ضربات چاقو هدف قرار داد که یکی از آن‌ها به علت شدت جراحت در محل حادثه به شهادت رسید. همزمان با وقوع حادثه بود که زائران خشمگین به سرعت ضارب را در حلقه محاصره قرار داده و او را بازداشت کرده و به مأموران حراست تحویل دادند. همزمان با حضور امدادگران مجروحان حادثه به بیمارستان امدادی شهید کامیاب منتقل شدند. سه‌طلبه از طلاب جهادی بودند که سال‌ها برای محرومیت زدایی حاشیه مشهد خدمت می‌کردند و هنگام حادثه در راه جلسه گروه‌های جهادی برای هماهنگی فعالیت‌های ماه رمضان بودند که هدف قرار گرفتند.کلیپ حادثه خیلی زود در فضای مجازی دست به دست شد و واکنش‌های بسیاری از کاربران را به همراه داشت. بررسی‌های اولیه نشان داد ضارب تبعه بیگانه است که دست به این رفتار خشونت بار زده است. براساس این گزارش اولین طلبه‌ای که در جریان حادثه به شهادت رسید حجت‌الاسلام اصلانی بود.

دارو را بازیچه نکنید!

روزنامه خراسان:دولت تاکید دارد که ساز و کار جدید تخصیص ارز ترجیحی واردات دارو، باعث گرانی آن نخواهد شد؛ اما حتی از همین حالا که هنوز این طرح اجرایی نشده است هم، می‌توان صدای پای بحران دارویی و بیشترشدن مشکلات بیماران را شنید. ماجرا چیست؟ ماجرا از تصویب بودجه 1401 آغاز شد که مجلس به دولت اختیار داد، خودش شیوه تخصیص ارز دارو را تعیین کند. این مجوز، ابدا به معنای حذف ارز دارو نبوده و قرار است ارز ترجیحی به جای تخصیص مستقیم برای واردات، در اختیار بیمه‌ها قرار بگیرد تا با این کار جلوی اتفاقاتی مانند قاچاق معکوس دارو گرفته شود؛ اما به نظر می‌رسد پیش‌بینی‌های نگران کننده هفته‌های گذشته، در حال رخ دادن است. قیمت داروها افزایش یافت طی روزهای اخیر، خبرهایی مبنی بر افزایش 2 تا 6 برابری قیمت برخی اقلام دارویی در فضای مجازی منتشر شد که البته سازمان غذا و دارو، آن را تکذیب و اعلام کرده است که این افزایش مربوط به شش‌ ماهه ‌اول سال گذشته بوده است. با این حال گزارش‌ها از داروخانه‌ها نشان می‌دهد که در سال جدید نیز برخی داروها گران شده است، مثلا: افزایش قیمت اسپری تنفسی سرتاید از ۶۷هزارتومان به ۴۹۵هزارتومان افزایش قیمت کپسول نورم اسکین از 70 هزار به 160 هزار تومان افزایش قیمت قطره استامینوفن پاراکید از 9 به 18 هزار تومان.

جنگ یمن و اوکراین و نتیجه مقاومت در مقابل آمریکا!

روزنامه کيهان:  رهبر معظم انقلاب در سخنان نوروزی امسال با اشاره به حوادث کنونی دنیا از جمله در اوکراین تصریح داشتند «وقتی شما نگاه می‌کنید به آنچه در دنیا دارد اتّفاق می‌افتد، حقّانیت و صدق ملّت ایران را در مقابله با جبهه استکبار از همیشه روشن‌تر و آشکارتر می‌بینید»!۱- در بحران اوکراین همانند دیگر کشورها آمریکایی‌ها خیلی تلاش کردند با فضاسازی رسانه‌ای تحریم‌ها علیه روسیه را کارآمد و آن را همچنان سلاح برنده‌ای برای خود القا کنند؛ اما با نگاه دقیق و تحلیل درست حوادث، ناکارآمدی تحریم‌ها و امکان هم‌زمان خنثی‌سازی تحریم‌ها و دفع دشمنی آمریکا با مقاومت به‌خوبی برای هر انسان منصف و بی‌غرض و مرضی آشکار می‌شود.۲- واقعیت مهم این است که اکنون برای القای کارآمد بودن تحریم‌ها از جمله درخصوص تحریم‌ها علیه روسیه همانند تحریم‌های ضدایرانی! با یک فضاسازی پرحجم و یک سانسور مهم خبری در دنیا روبه رو هستیم . نماینده پارلمان اروپا اذعان کرد خود مردم اروپا نیز ناتو و آمریکا را عامل بحران اوکراین می‌دانند . مانوئل بومپار نماینده فرانسوی پارلمان اروپا با انتشار آمار جدیدی گفت «۶۸ درصد فرانسوی‌ها ناتو را مسئول بحران اوکراین می‌دانند و این نظرسنجی باید درس دهندگان به دیگران را به فکر وادارد»!«۸۲ درصد آلمانی‌ها هم مخالف حمایت این کشور از اوکراین هستند».

عوامل پنهان گرانی گوشت

روزنامه همشهری: گوشت قرمز با وجود به نصف رسیدن تقاضای خرید، ماندن مازاد تولید روی دست دامداران و آغاز واردات از روزهای پایانی سال گذشته، همچنان گران و دور از دسترس بخش زیادی از اقشار جامعه است.قیمت گوشت قرمز بعد از یک‌سال صعود با شیبی ملایم، از پاییز سال گذشته روند افزایشی پرشتابی به‌خود گرفت و در نیمه دوم سال به رقم‌های سرسام‌آوری رسید. در بیشتر خرده‌فروشی‌ها قیمت گوشت ممتاز گوسفندی و گوساله از کیلویی 200هزار تومان فراتر رفت. گفته شد قیمت فروش عمده ران گوساله به ١٨٠هزار تومان، سردست گوساله به ١٧٠هزار تومان، فیله گوساله به ٣٣٠هزار تومان، راسته گوساله به ١٨٠هزار تومان، ران گوسفند به ١٨۴هزار تومان، سردست گوسفند به ١٨٠هزار تومان، گردن گوسفند به ١۴٢هزار تومان و راسته مغز بی‌استخوان گوسفندی به ۲۹۰هزار تومان رسیده است. این قیمت‌ها در حالی بود که تولیدکنندگان بارها در مصاحبه‌های خود اعلام کرده بودند دام سبک و سنگین تولیدی روی دست دامداران مانده و دولت با توجه به کاهش بسیار شدید تقاضای داخلی برای جلوگیری از زیان بیشتر تولیدکنندگان باید مجوز صادرات دام مازاد را صادر کند.

دوباره «صیانت»

روزنامه شرق: طرح صیانت از فضای مجازی یا همان محدودیت اینترنت طرحی است که بدون توجه به مخالفت‌های جامعه با رأی مجلس اصل هشتاد‌و‌پنجی شد. یعنی به کمیسیون مشترک رفت تا پشت درهای بسته و بدون اطلاع عموم صرفا تعداد انگشت‌شماری به‌جای همه نمایندگان درباره آن تصمیم‌گیری کنند. اما حالا خبر رسیده که با امضای 185 نماینده از هیئت‌رئیسه خواسته ‌شده این موضوع برای رسیدگی به صحن مجلس برگردد. یعنی به عبارتی بازگشت طرح فوق به ایستگاه اول.طرح صیانت از فضای مجازی بدون شک یکی از پرحاشیه‌ترین مصوبات مجلس یازدهم است که سال گذشته با وجود واکنش‌های منفی جامعه نسبت به آن، با لابی و اصرار حامیان این طرح برای بررسی از دسترس عموم نمایندگان در صحن خارج و به کمیسیون مشترک سپرده شد. کمیسیونی که اکثریت آن را موافقان محدودیت فضای مجازی تشکیل می‌دادند و ریاست آن را رضا تقی‌زاده، نماینده فعلی مجلس و وزیر احمدی‌نژادی برعهده دارد که به گفته نوری‌قزلجه یکی از نمایندگان مخالفان این طرح، کلیات آن را در جلسه‌ای فوری و عجولانه به تصویب رسانده بود.گفته می‌شود‌ رئیس کمیسیون مشترک بدون دادن فرصت صحبت به نمایندگان به‌جز یک نفر و نماینده مرکز پژوهش‌ها و سایر دستگاه‌ها، در مدت زمانی کوتاه برای کلیات طرح صیانت رأی گرفت و کلیات طرح رأی آورد.

ترکیه در باتلاق تورم

روزنامه وطن امروز: طبق آخرین آمار، نرخ رسمی تورم در ترکیه به بالاترین سطح خود در 20 سال گذشته رسیده است. افزایش قیمت انرژی و مواد غذایی بویژه پس از تشدید تنش‌ها در اوکراین باعث تشدید چالش‌های اقتصادی در این کشور شده و شرایط را بیش از پیش برای رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه بحرانی کرده است.بر اساس گزارش موسسه آماری ترکیه، شاخص قیمت مصرف‌کننده در ماه مارس نسبت به سال گذشته به 61.4 درصد رسیده که بیشترین میزان از سال 2002 است. هزینه مواد غذایی که حدود یک‌چهارم سبد تورم ترکیه را تشکیل می‌دهد، با 70 درصد رشد همراه بوده است. همچنین هزینه‌های انرژی تقریبا 103 درصد و هزینه‌های حمل‌و‌نقل نیز 99 درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته‌ است. همچنین مطابق آمار، شاخص قیمت تولید‌کننده حدود ۱۱۵ درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است.«نورالدین نباتی» وزیر دارایی ترکیه در واکنش به ارقام تورم گفت کشورش در نتیجه ۲ سال همه‌گیری ویروس کرونا و به دنبال آن جنگ در اوکراین، دوره فوق‌العاده‌ای را پشت سر می‌گذارد.سیاستمداران مخالف دولت حاکم در ترکیه ادعا کردند تورم واقعی حتی بالاتر از اعداد رسمی است. «علی باباجان» وزیر سابق اقتصاد که اکنون یک حزب مخالف را رهبری می‌کند، افزایش قیمت‌ها را «خارج از کنترل» توصیف کرد. «ولی آگبابا» نماینده حزب اپوزیسیون جمهوری‌خواه خلق هم گفت کشورش گام به گام به سمت ابرتورم پیش می‌رود.

لوازم دست دوم در اتاق عمل

روزنامه جام‌جم :کار و بار مافیای دارو این روزها سکه است، آنها پول روی پول می‌گذارند و بیماران و خانواده‌های‌شان اشک و آه دارند. آن‌طور که سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز مدتی پیش گفت‌، از مجموع ۳۴ تا ۳۵ هزار میلیارد تومان گردش مالی سالانه بازار دارو در کشور، حدود ۲۵هزار میلیارد تومان آن غیرقابل رصد است و همین رقم برای تایید کار و بار سکه مافیای دارو کافی است. بنابراین می‌توان گفت قدرتمندترین مافیای فعال این روزها در ایران، مافیای دارو است. سودجویانی که یا تجهیزات پزشکی دست‌دوم را به عنوان تجهیزات نو وارد ایران می‌کنند یا داروهای شیمی‌درمانی و بیماران خاص را آن‌قدر گران به دست مصرف‌کننده می‌رسانند که بسیاری از بیماران، قبل از درمان و به دلیل نداشتن تمکن مالی، جان خود را از دست می‌دهند. گرچه به اعتقاد کارشناسان، مافیای قدرتمند دارو و تجهیزات پزشکی از دایره افراد وابسته برخی نهادهای مسؤول خارج نیست اما برای آن‌که سرنخ دقیق‌تری از این مافیا بیابیم، راهی خیابان ولی‌عصر و راسته فروشندگان تجهیزات پزشکی شدیم. صحبت‌های فروشندگان تجهیزات پزشکی قابل تامل است. آنها همه بر این باور هستند که بدون برقراری ارتباط با مدیران این حوزه، نمی‌توان تجهیزات دست دوم اتاق عمل را وارد کرد و به عنوان جنس نو به بیمارستان‌ها فروخت!

4 تفاوت مالیات‌ستانی ایران با جهان

روزنامه فرهیختگان: دولت‌ها همواره برای انجام مسئولیت‌ها و تعهدات اقتصادی و غیراقتصادی خود نیازمند منابع مالی هستند که این منابع مالی از محل درآمدهای مالیاتی و غیرمالیاتی تامین می‌شود. درآمدهای غیرمالیاتی دولت که معمولا از فعالیت‌های اقتصادی خود دولت به دست می‌آید، اصولا نامنظم و نامطمئن است؛ بنابراین هر چقدر سهم این نوع درآمد از درآمد کل دولت بیشتر باشد کسری‌های مداوم بودجه و عوارض دیگر آن در اقتصاد بروز می‌کند. در مقابل سهم بالای درآمدهای مالیاتی می‌تواند از بروز این عوارض جلوگیری کند. با وجود این، بررسی شاخص‌های عملکرد نظام مالیاتی نشان می‌دهد که در مقایسه با سایر کشور‌ها در سطح مطلوبی قرار نداریم. اما مساله‌ای که اهمیت فراوانی دارد و سبب چالش‌های بسیار شده این است که اگر بنا را بر افزایش درآمدهای مالیاتی بگذاریم چگونه باید نظام مالیاتی اصلاح شود تا اقتصاد غیررسمی گسترده‌تر نشود؟ تجربه کشورهای موفق در این امر، می‌تواند راهنمای خوبی برای دولتمردان باشد. در کشورهای توسعه‌یافته درآمدهای مالیاتی بیشترین سهم از درآمدهای دولت را تشکیل می‌دهند و اساسا تکیه بر درآمدهای مالیاتی نشانه‌ای از سلامت اقتصادی کشورهاست. طبق بررسی‌های صورت‌گرفته در سال‌های 2006-2002 شاخص متوسط نسبت درآمدهای مالیاتی به تولید ناخالص داخلی کمترین رقم معادل 8درصد مربوط به ایران و بیشترین رقم برای دانمارک معادل 6/47 است.

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.