سه قطره خون/ مدارا بی‌پایان نیست/ مخمصه‌ای تازه در راه است

مرور روزنامه های صبح کشور

روزنامه های امروز به بررسي پیشینه مبارزات دانشجویی در ایران ، تاثیر لابی‌های سیاسی بر انتخابات ، چرائی تظاهرات ضد دولتی مردم چندین شهر چین ، برخورد قاطع با اغتشاشگران معاند و افراد و بنگاه‌های خبری دروغ‌پراکن ، علت اعتراضات و اغتشاشات ، چرخش بن‌سلمان به سمت چین، انقلاب پیوند اعضا در ایران، دلایل ترافیک پس از بارندگی و… پرداخته بودند

به گزارش شهروند آنلاین؛ راهبرد كشور در مواجهه با «گشت ارشاد» و بحث «حجاب اجباري» در صدر توجه و تحلیل برخی از مطبوعات بود. روزنامه های امروز همچنین به بررسي پیشینه مبارزات دانشجویی در ایران ، تاثیر لابی‌های سیاسی بر انتخابات ، چرائی تظاهرات ضد دولتی مردم چندین شهر چین ، برخورد قاطع با اغتشاشگران معاند و افراد و بنگاه‌های خبری دروغ‌پراکن ، علت اعتراضات و اغتشاشات ، چرخش بن‌سلمان به سمت چین، انقلاب پیوند اعضا در ایران، دلایل ترافیک پس از بارندگی و… پرداخته بودند. با هم مروری داریم به برخی از این عناوین؛

 

سه قطره خون

روزنامه شرق: پیشینه مبارزات دانشجویی در ایران بین سال‌های 1320 تا 1332 با محوریت سازمان دانشجویان دانشگاه تهران به‌عنوان تجربه‌ای آغازین در زمینه فعالیت‌های دانشجویی ایران، موضوع کتابی است که ابوالحسن ضیاء‌ظریفی آن را تألیف کرده و اخیرا ویراست تازه‌ای از آن در نشر شیرازه منتشر شده است. او در این کتاب نشان می‌دهد که این سازمان به‌عنوان تجربه‌ای ابتدایی در عرصه فعالیت‌های دانشجویی در سال‌های میانی دهه بیست، دست‌کم به لحاظ انسجام صنفی و تأثیر سیاسی دیری نمی‌پاید که به نهادی نیرومند و مؤثر در عرصه سیاست بدل می‌شود که از حیث صنفی و سیاسی در تاریخ معاصر ما بدیلی نداشته است. این کتاب در چهار بخش عمده به‌طور مفصل پیشینه تاریخی مبارزات دانشجویی، اعتراضات دانشجویی و سازماندهی مبارزات و شکل‌گیری سازمان دانشجویان دانشگاه تهران و جنبش‌های مؤثر دانشجویی در داخل و خارج از کشور را مورد واکاوی قرار می‌دهد و از این منظر، می‌توان گفت از جامع‌ترین آثاری است که به زوایای مختلف جنبش‌های دانشجویی ایران پرداخته و در این مسیر از تحلیل و شرح کوچک‌ترین جزئیات و تحرکات دانشجویی چشم‌پوشی نکرده است. از این‌رو است که کاوه بیات، تاریخ‌نگار معروف معاصر که بر دوره مشروطه و پهلوی تسلط کافی دارد، در مقام دبیر این مجموعه، این کتاب را گام مؤثری در بازشناسی وجهی از فعالیت‌های دانشجویی می‌خواند که چندان به‌درستی شناخته نشده است. تا تاریخ 24 اردیبهشت‌ماه سال 1329 دانشکده‌های مختلف هریک اتحادیه‌ها و فعالیت‌های صنفی جداگانه‌ای داشتند که می‌توان از آنها را تحت عنوان فعالیت‌های دانشجویی صنفی مورد بررسی قرار داد. اما از اوایل سال 1329 تشکیل سازمانی فراگیر در دستور کار قرار گرفت که سرانجام در تاریخ فوق و در بیست‌و‌چهارمین جلسه دبیران سازمان کوی دانشگاه به تصویب رسید و تنها دو روز بعد، نمایندگان سازمان‌های دانشکده‌های مختلف تشکیل شده و بیانیه مورد تصویب قرار گرفت و کمتر از ده روز بعد، در پنجم خرداد‌ماه این بیانیه در محوطه دانشگاه تهران با حضور هزاران دانشجو قرائت شد.

 

قانون انتخابات در آستانه تغییر

روزنامه فرهیختگان: اگر ساکن یکی از کلان‌شهرهای کشور باشید و برای رای دادن به کاندیداهای انتخابات مجلس یا شورای‌شهر پای صندوق رفته باشید، احتمالا با انبوهی از اسامی شناخته و ناشناخته مواجه شده‌اید که منطقا شناخت کافی نسبت به همه آنها نداشته‌اید. درنهایت نیز به ناگزیر یا رای سفید داده‌اید یا با دیدن اسم یکی از شخصیت‌های مشهور سیاسی به تمام افرادی که همراه با او در یک لیست حضور دارند رای داده‌اید یا اینکه بدون آگاهی از توانمندی افراد صرفا با اولین اسامی که برایتان آشنا به‌نظر رسیده برگ رای را پر کرده‌اید. اگر مهم‌ترین اصل برای انتخاب آگاهانه را شناخت کافی نسبت به همه افراد بدانیم، واضح است به‌دست آوردن چنین شناختی نسبت به صدها کاندیدای انتخابات مجلس یا هزاران متقاضی ورود به شورای شهر آن هم در مدت زمان کوتاه تبلیغات انتخاباتی میسر نبوده و امری تقریبا غیرممکن است. البته چنین چالشی شاید برای شهرهای کوچک و با تعداد کاندیداهای کمتر خیلی مشهود نباشد اما پیاده‌سازی الگوی انتخاباتی اکثریتی که بیشتر برای شهرهای با جمعیت کم کارکرد دارد درتمامی شهرها اکنون به چالشی بزرگ برای کشور تبدیل شده است؛ چالشی که هم فرصت حضور نمایندگان توانمند را از آنها سلب و عدالت سیاسی را ذبح کرده و هم باعث شده است گاهی افرادی وارد مجلس شوند که تنها 20 درصد مردم آنها را انتخاب کرده‌اند و این امر تحقق واژه جمهوریت به‌نحوی مطلوب را با چالش مواجه کرده است. به‌لحاظ حکمرانی سیاسی نیز نظام انتخاباتی اکثریتی باعث شده به‌جای تقویت نظام حزبی شاهد تاثیر لابی‌های سیاسی بر انتخاب افراد باشیم. در زمان برگزاری انتخابات در شهرهای بزرگ افراد برای رای‌آوری بیشتر به‌جای ارائه درست ایده‌های حکمرانی خود برای حل مشکلات کشور، تلاش می‌کنند با لابی‌های پشت‌پرده همزمان در چند لیست انتخاباتی مختلف قرار بگیرند تا شانس رای‌آوری خود را بالا ببرند.

 

سلطان گواهینامه ایران کیست؟

روزنامه همشهری:تا به امروز حتما با سلاطین مختلفی از سلطان سکه گرفته تا سلطان بلامنازع مرغ(!) آشنا شده‌اید؛ سلاطینی که نه‌تنها سودی برای ما نداشته‌اند که شرشان دامن اقتصاد جامعه و خانواده را می‌گرفت و ول نمی‌کرد! اما این دلیل نمی‌شود که از همه سلاطین نامی پلید بر جای ماند و خاطره‌ای تلخ. سلاطینی هم هستند که نامشان نشانه پشتکار و تلاش است. مانند «امید ذاتعلی» 38ساله که دستی بر صنعت، اختراع، ورزش و هنر دارد، اما به سبب دریافت بیشترین تعداد گواهینامه، به سلطان گواهینامه ایران شهرت یافته است. با هم داستان او را می‌خوانیم.برای شرح ماجرایی که به امید لقب سلطان گواهینامه ایران را الصاق کرده به دوران کودکی او بازمی‌گردیم؛ به زمانی که مهارت‌های فنی و کار با ابزارآلات سنگین و صنعتی را دوست داشت. او در این‌باره می‌گوید: «متولد 1363هستم و زادگاهم استان مرکزی است. پدرم راننده چرثقیل بود و به همین سبب همیشه در پارکینگ خانه‌مان کلی ابزار مکانیکی پیدا می‌شد؛ ابزارهایی که تعداد‌شان را شاید فقط یک مکانیک حرفه‌ای باید داشت. زمانی که پدرم با آنها کار می‌کرد من هم مشتاقانه نگاه می‌کردم. به‌تدریج با کارکرد بسیاری از آنها آشنا شدم؛ حتی به سنین نوجوانی که رسیدم گوشه‌ای از آن پارکینگ برای خودم یک مکانیکی کوچک راه‌ انداختم که در آن، همه‌‌چیز از تلفن خانه تا دوچرخه دوستان را تعمیر می‌کردم! علاقه به کارهای فنی با روحیه پیگیری و پشتکار در من وجود داشت و کمتر کسی از اعضای خانواده آن را به‌عنوان استعدادی ویژه درنظر می‌گرفت یا درصدد پرورش آن بود. فقط یادم هست که آن سال‌ها پدرم تأکید داشت حتما درسم را بخوانم و ادامه دهم تا آقا و نوکر خودم باشم. تصور نسل قدیم اینگونه بود که مهارت‌های فنی نمی‌تواند به منزله یک تخصص علمی و حتی دانشگاهی باشد؛ برای همین اگر فرزندی سراغ اینگونه از مهارت‌ها می‌رفت، اَنگ درسخوان نبودن به او می‌چسباندند! خلاصه، سال‌ها گذشت و من با توجه به یکی دیگر از علاقه‌مندی‌هایم یعنی علوم رایانه و نرم‌افزار وارد دانشگاه شدم. مدرک کارشناسی را که گرفتم، سرمایه‌ای مختصر فراهم کردم و خط تولید ایزوگام را در کارخانه‌ای جمع و جور راه انداختم. البته نکته‌ای را تا فراموش نکردم، اضافه کنم که گواهینامه پایه یک را زمانی که حدودا 20ساله بودم، گرفتم و آن زمان چند باری هم پشت فرمان چرثقیل‌های بزرگ نشسته بودم و از رانندگی با خودروهای موتوری سنگین لذت می‌بردم.»

 

سانسور خبری سرکوب مردم چین

روزنامه جمهوری اسلامی:درباره چرائی تظاهرات ضد دولتی مردم چندین شهر چین در هفته‌های اخیر، روایت‌های مختلفی وجود دارند که از قرنطینه تست کوید صفر شروع و به قرنطینه «رمز یوآن» ختم می‌شوند. هرچند خود این چرائی‌ها هم اهمیت دارند ولی مهم‌تر از آنها نوع انعکاس اخبار تظاهرات مردم در رسانه‌هاست.چین در عین حال که در دهه‌های اخیر دستخوش تحولاتی شده و از نظام اقتصاد کمونیستی به سوی اقتصاد سرمایه‌ داری گرایش‌های زیادی پیدا کرده ولی سیستم بسته و کاملاً محدود کمونیستی در بخش‌های سیاسی، امنیتی و اطلاعاتی این کشور دست نخورده باقی مانده است. این محدودیت در نظام حاکمیتی بقدری شدید است که دیکتاتوری حزبی حتی خشن‌تر از گذشته جریان دارد و در سیستم تک‌حزبی کمونیستی نقش مردم صفر است. انتصاب مجدد شی‌جین‌پینگ به ریاست ‌جمهوری توسط کنگره حزب کمونیست چین که در ماه گذشته با بیرون راندن رئیس ‌جمهور سابق و کسی که آقای شی‌جین‌پینگ از معاونت او به جایگاه کنونی رسیده، یک نمونه بارز از دیکتاتوری حزبی موجود در چین است.دیکتاتوری حزبی در چین به همان اندازه که در انتصاب مسئولین دولتی کمترین سهمی برای مردم قائل نیست، در اجرای تصمیمات حکومتی برای چگونه اداره شدن جامعه نیز به مردم و نقطه ‌نظرهای آنان اعتنائی ندارد. ماجرای قرنطینه کردن مردم چندین شهر از جمله در استان مسلمان‌ نشین سین‌کیانگ و آتش‌ سوزی در یک برج مسکونی و کشته شدن عده‌ای از مردم، یک نمونه از نتایج این بی‌اعتنائی‌هاست. اینکه این واقعه، در اثر قرنطینه تست کوید صفر بوده باشد یا قرنطینه «رمز یوآن» تفاوتی در اصل ماجرا ایجاد نمی‌کند. ماجرا اینست که مردم، سال‌ها علیه این محدودیت‌ها فریاد زدند و اعتراض کردند ولی دولتمردان چینی نه‌تنها حاضر نشدند خواسته آنها را برآورده کنند بلکه بر سختگیری‌ها افزودند و فشارها و محدودیت‌ها را بیشتر کردند تا اینکه به اعتراضات و تظاهرات گسترده کنونی منجر شد و البته سرکوب آن توسط حکومت.

 

بایرن مونیخ، قاتل فوتبال ملی آلمان

روزنامه اطلاعات:تیم ملی فوتبال آلمان برای دومین دوره پیاپی در مرحله گروهی جام جهانی حذف شد تا علاقه‌مندان به فوتبال شاهد افت چشمگیر یکی از قدرتمندترین تیم‌های فوتبال در تمام ادوار جام جهانی باشند.با نگاهی به ۱۰ سال گذشته فوتبال آلمان متوجه یک رابطه معکوس بین قدرتمندتر شدن باشگاه بایرن مونیخ و ضعیف تر شدن فوتبال ملی آلمان می‌رسیم.بایرن مونیخ قدرت بلامنازع فوتبال باشگاهی آلمان چند سال پیاپی با فاصله زیاد نسبت به سایر تیم‌ها قهرمان بوندس لیگا شده است و امسال هم حتماً این اتفاق تکرار خواهد شد.تک قطبی شدن فوتبال باشگاهی موجب از بین رفتن فضای رقابت و هیجان میان هواداران باشگاه‌های فوتبال می‌شود و به همین دلیل سرمایه‌گذاران اقبال کمتری برای حضور در این عرصه پیدا می‌کنند و کم کم بدنه اصلی فوتبال دچار ضعف می‌شود.فوتبال ملی و باشگاهی بدون حضور هواداران و هیاهوی رسانه‌ای روح نخواهد داشت و با ادامه این روند، سرمایه‌گذاری در این حوزه برای بنگاه‌های اقتصادی و صنعتی برای تبلیغات به صرفه نخواهد بود.بلایی که امروز سر فوتبال آلمان آمده است حاصل سال‌هایی است که تیم بایرن مونیخ با سرمایه‌گذاری هدفمند، تبدیل به تک قطب فوتبال آلمان شد و غفلت فدراسیون فوتبال آلمان مزید بر علت شد تا این روند سال‌ها ادامه داشته باشد و کار به جایی برسد که در دو جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه و ۲۰۲۲ قطر تیم ملی فوتبال آلمان در مرحله گروهی رقابت‌ها حذف شود. تیمی که همیشه یکی از مدعیان قهرمانی در جام جهانی بود.

 

مدارا بی‌پایان نیست

روزنامه وطن امروز: برخورد قاطع با اغتشاشگران معاند و افراد و بنگاه‌های خبری دروغ‌پراکن و همچنین تسامح با فریب‌خوردگانی که تحت تاثیر القائات جریان رسانه‌ای آشوب قرار داشته‌اند، مورد تاکید چند روز اخیر رئیس دستگاه قضا بوده است. در طول روزهای اخیر حجت‌الاسلام اژه‌ای، رئیس قوه‌قضائیه به صورت متعدد ضمن اعلام اینکه اراذل و اوباشی که آگاهانه اقدام به ایجاد اغتشاش و ناامنی کرده‌اند راه گریزی از قانون ندارند، بر جداسازی صف اغتشاشگران با فریب‌خوردگان تاکید کرده است. روز گذشته نیز حجت‌الاسلام‌والمسلمین محسنی اژه‌ای اعلام کرد صبر دستگاه‌های مسؤول در برابر اغتشاشات بی‌پایان نخواهد بود.  شناسایی، تعقیب و مجازات سریع و قاطع عناصر تهدیدکننده زندگی مردم نیز از دستوراتی بود که رئیس قوه‌قضائیه روز گذشته دستور آن را صادر کرد. * تعقیب و محاکمه تهدید‌کنندگان کسب و کار مردم حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای طی سخنانی در نشست شورای عالی قوه‌قضائیه، با بیان اینکه دشمن در این مقطع به هدف خود نایل نشد، گفت: دشمن و عوامل و اذناب او تلاش دارند با ایجاد رعب و وحشت و دروغ‌پردازی و تحریف مسائل، نگذارند فتنه‌ای که روشن کرده‌اند خاموش شود، لذا مسؤولان قضایی و انتظامی و امنیتی باید در نهایت جدیت با عناصری که درصدد اقدامات ایذایی ضدمردمی هستند برخورد کنند. قاضی‌القضات تاکید کرد: کسانی که در دل و ذهن کسبه و بازاریان رعب و وحشت ایجاد کرده و آنها را تهدید می‌کنند که اگر مغازه‌شان را نبندند، آن را به آتش می‌کشند یا کسانی که کامیون‌داران و رانندگان زحمتکش را تهدید می‌کنند که اگر بارها را به مقصد برسانند به ماشین‌های‌شان آسیب وارد می‌آورند، اینها موارد و مصادیق ایذاء و آزار رساندن به مردم است؛ لذا مسؤولان قضایی و انتظامی و امنیتی به این قبیل موارد ساده ننگرند و با سرعت و قاطعیت به شناسایی و دستگیری و محاکمه عناصر ایذاء مردم بپردازند. رئیس عدلیه در همین راستا به دادستان‌های سراسر کشور نیز دستور داد شناسایی و دستگیری عناصر تهدیدکننده مردم، شهروندان، کسبه و کامیون‌داران را از دستگاه‌های انتظامی و امنیتی مطالبه کنند و با این نگرش که این نوع تهدید کردن یک تهدید ساده نیست، به تعقیب و محاکمه و مجازات این عناصر تهدیدکننده مبادرت ورزند.

 

      یادتان رفته که می‌نوشتید تحقیر مردم عیبی ندارد؟!

روزنامه کيهان:خبرگزاری وابسته به مدیران دولت سابق نوشت بخشی از علت اعتراضات و اغتشاشات، مشکلات اقتصادی است. خبرآنلاین نوشت: اکنون که اعتراضات فروکش کرده است بد نیست مروری بر گذشته داشته باشیم و از آن درس عبرتی بگیریم. در این اعتراضات چه کسی مقصر است؟ بحث اغتشاش از اعتراض جداست. اغتشاش همواره محکوم است و آن نوعی کودتا به نفع دیگران است. کسی که امنیت را به هم می‌زند خود نمی‌داند چه می‌خواهد. آنها اگر وابسته به خارج نباشند که اهداف مشخصی را برای ما در سر دارند خود اغتشاشگران آینده‌ای مشخصی در نظر ندارند و امیدشان بر وعده‌های دیگران است. اما اعتراض با احساسات عده‌ای جوان توأم است که باید حساب آن را از اغتشاش جدا کرد. بسیاری از کسانی که با احساس وارد میدان می‌شوند و مورد سوءاستفاده دیگران قرار می‌گیرند، به این دلیل است که هیچ دلبستگی ندارند. کار و شغل اعم از دولتی یا غیر‌دولتی ندارند. پول ندارند. بدیهی است وقتی شغل نباشد جوان پول هم ندارد و مسلم است که تحت تأثیر قرار گیرد. مسکن ندارند. زن و بچه ندارند. این افراد اغلب دانشجو هم نیستند که از ترس نمره یا اخراج تظاهرات نکنند، یا چه بسا وعده‌هایی را از جایی دریافت کرده باشند که چنین عمل می‌کنند. عِرق خدمت‌گزاری هم ندارند که بروند در خدمات عام‌المنفعه شرکت کنند. در عوض آنچه دارند و می‌بینند یا می‌شنوند البته چه بسا با بزرگ‌نمایی تبعیض و رانت‌خواری و عدم عدالت و آرزوهای بر باد رفته است. پس می‌ماند جوانی و احساسات و خواسته‌های برآورده نشده. البته بگذریم از اینکه بسیاری از جوانان ما زیر بار هر کاری هم نمی‌روند و اگر درآمدهایی هم داشته باشند خود رابه عنوان بیکار معرفی می‌کنند. خوب در این شرایط مقصر کیست؟ این مسایل فقط مربوط به دولت فعلی نیست؛ این مشکلات و فرآیندهای آن در اغلب دولت‌ها بوده و اینکه چرا در بعضی زمان‌ها شدت می‌گیرد خود نیاز به موشکافی و تحقیق دارد و کار جمعی می‌طلبد. بدیهی است مسئول رفع این مشکلات فقط یک واحد نیست، اگرچه رئیس‌جمهور به عنوان هماهنگ‌کننده همواره مورد سؤال است.

 

کوچک های قهرمان

روزنامه خراسان: این‌که کشوری مثل چین با حدودیک میلیارد و 500 میلیون نفر جمعیت در المپیک بدرخشد و در بسیاری از رشته‌ها، نفر اول جهان باشد یا این‌که آمریکا با 331 میلیون نفر جمعیت در رشته‌های بسکتبال، والیبال، شنا و … حرف اول و آخر را در جهان بزند، جای شگفتی زیادی ندارد. در فوتبال هم برزیل با 214 میلیون، آلمان 83 میلیون، فرانسه 67 میلیون نفر جمعیت و … در سطح بالایی هستند اما در همین جام‌جهانی قبلی، تیم‌ملی کرواسی که 3 میلیون و 800 هزار نفر جمعیت دارد به نایب قهرمانی رسید و شگفتی‌ساز شد. کرواسی با این جمعیت کم، فوتبالیست‌های سرشناس زیادی هم دارد که در سطح اول فوتبال جهان بازی می‌کنند، از «لوکا مودریچ» بازیکن رئال‌مادرید بگیرید تا «ماریو مانجوکیچ»، «ایوان راکیتیچ»، «ایوان پریشیچ» و … . در پرونده امروز زندگی‌سلام به معرفی کشورهایی خواهیم پرداخت که با جمعیت کم در یک یا چند رشته مختلف ورزشی در جهان، جزو برترین‌ها هستند و استعدادهایی دارند که چشم‌های جهان را به خودشان خیره کرده است.هاکی روی یخ نه تنها یکی از رشته‌های بسیار جذاب در جهان است بلکه از نظر درآمد و تبلیغات هم جزو ورزش‌های تیمی پرطرفدار است. شاید باور نکنید اما در 3 سال اخیر، یک اتفاق بسیار عجیب در مسابقات این رشته ورزشی رقم خورده است. تا چند ماه دیگر، تیم‌های ملی فنلاند و کانادا برای سومین بار متوالی در فینال مسابقات جهانی هاکی روی یخ به مصاف هم خواهند رفت. در دو بازی قبلی، یک بار فنلاند با نتیجه 3 بر یک پیروز شد و به قهرمانی رسید، یک بار هم کانادا با تساوی 2 بر 2 در وقت های قانونی و با گلزنی در وقت‌های اضافه موفق شد به این عنوان ارزشمند دست یابد.

 

چرایی شکست فراخوان‌ها

روزنامه جوان:تغییر راه کنش (تاکتیک) هدایتگران شرارت‌های اخیر از تمرکز بر موضوعات اجتماعی به سمت موضوعات اقتصادی با تأکید بر انجام اقدامات خصمانه و تروریستی در فراخوان‌های روز‌های اخیر که مکرر بر تجهیز اشرار به سلاح‌های سرد وگرم تأکید شده است، ناشی از شکست آن‌ها در کشاندن مردم به خیابان‌ها در سناریو‌های قبلی است. این راه کنش که با فراخوان برای حضور در خیابان‌ها در روز‌های میانه ماه آذر و به مناسبت روز دانشجو داده شده است، به این دلیل است که بیگانگان و دشمنان نظام اسلامی برای تشدید فشار خود علیه ایران و مستندسازی ادعای حقوق بشری نیازمند عکس و تصویر از شرارت‌های خیابانی هستند و طبعاً آرامش ایجاد شده در فضای سیاسی و اجتماعی کشور مطلوب آنان نیست، لذا تغییر شیفت از مسائل اجتماعی به سمت مسائل اقتصادی از منظر گردانندگان اغتشاشات در این شرایط اجتناب‌ناپذیر بود. آن‌ها در این تغییر شیفت که با تهدید به اعتصابات بازاریان و کسبه و اخلال در روند حمل و نقل کشور و تعطیلی بنگاه‌های اقتصادی و… همراه است، چند هدف عمده را دنبال می‌کنند:

۱-ایجاد اختلال در تأمین ارزاق و نیازمندی‌های مردم با هدف ناراضی‌سازی عمومی.

۲- دوگانه‌سازی مردم و حاکمیت و رو در رو قرار دادن مردم با نظام با دروغ پردازی و تحریک افکار عمومی.

۳- گسترش نافرمانی مدنی در جامعه از طریق دامن زدن به اعتراضات وشرارت‌ها.

 

چرخش بن‌سلمان به سمت چین

روزنامه تجارت: به گفته تحلیلگران، ولیعهد عربستان این هفته میزبان رهبر چین در برهه حساسی از روابط ایالات متحده و عربستان سعودی است که نشان‌دهنده عزم ریاض برای عبور از یک نظم قطبی جهانی، بدون توجه به خواست متحدان غربی خود است. «محمد بن سلمان» حاکم دوفاکتوی این غول نفتی سعودی، پس از قتل جمال خاشقجی در سال ۲۰۱۸ که روابط عربستان و آمریکا را تحت تأثیر قرار داد، به صحنه جهانی بازگشته و در مقابل خشم ایالات متحده، به سیاست انرژی این پادشاهی ادامه داده و از فشار واشنگتن برای کمک به منزوی کردن روسیه سرپیچی کرده است.شاهزاده بن سلمان در نمایش قدرتی به عنوان رهبر مشتاق جهان عرب، در جریان سفر شی جینپینگ، رئیس‌جمهوری چین که قرار است از روز سه‌شنبه آغاز شود، حکمرانان سراسر خاورمیانه و شمال آفریقا را برای نشست سران چینی-عربی گرد هم خواهد آورد. ایهم کامل، رئیس خاورمیانه و شمال آفریقا در گروه اوراسیا می‌گوید: «ریاض براساس محاسبات استراتژیک کار می‌کند که باید با پکن همگام باشد، چون اکنون یک شریک اقتصادی ضروری و واجب است.»به گفته تحلیلگران، گرچه ایالات متحده شریک منتخب کشورهای حوزه خلیج فارس است که برای امنیت خود به آن متکی هستند، اما ریاض در حال ترسیم یک سیاست خارجی است که در خدمت تحول اقتصادی ملی خودش است، زیرا جهان از هیدروکربن‌ها که رگ حیات عربستان است، دور می‌شود.

 

انقلاب پیوند اعضا در ایران

روزنامه ایران:محققان ایرانی موفق شدند برای نخستین بار در خاورمیانه، عمل احیا و اهدای عضو پس از تأیید فوت فرد اهدا کننده را در بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) انجام دهند. در حالی که تصادفات جاده‌ای به عنوان شایع‌ترین علت مرگ مغزی در تمام دنیا کم شده و به تبع آن تعداد بیماران مرگ مغزی روبه افول است، اعلام خبر «اهدای عضو پس از مرگ قلبی» امید را در دل بیماران لیست انتظار پیوند زنده کرده است. طبق آمارهای وزارت بهداشت در حال حاضر حدود ۲۵ هزار بیمار در لیست انتظار پیوند قرار دارند که روزانه ۱۲ نفر از این بیماران به دلیل عدم دریافت عضو پیوندی فوت می‌کنند. اغلب این افراد بیماران دیالیزی نیازمند به پیوند کلیه هستند و پیوند کبد، قلب، پانکراس، ریه و روده در رتبه‌های بعدی این لیست قرار دارد. از طرفی سالانه حدود 4 هزار مرگ مغزی در کشور رخ می‌دهد که از این تعداد فقط ۲۵ درصد این ظرفیت، به اهدا می‌رسد. این در حالی است که در کشور ما مهم‌ترین منبع تولید ارگان پیوندی، موارد مرگ مغزی است.

 

دست‌فرمان همان است كه بود

روزنامه اعتماد:آيا گشت ارشاد رسما تعطيل شده يا تنها شكل برخوردها تغيير كرده است؟ در ميان دامنه وسيعي از اظهارنظرهاي متفاوت و حتي متضاد از سوي مقامات مختلف قضايي، اجرايي و تقنيني هنوز مشخص نيست، راهبرد كشور در مواجهه با «گشت ارشاد» و بحث «حجاب اجباري» چيست. بررسی اظهار نظرهای مقامات مسوول حاکمیتی اما نشان می دهد نه تنها نشانه ای از تعطیلی گشت ارشاد مشاهده نمی شود، بلکه تصمیم گیران با همان دست فرمان قبلی در همان مسیر قبلی حرکت می‌کنند.  12آذر بود كه منتظري دادستان كل كشور در سلسله‌نشست‌هاي جهاد تبيين در پاسخ به سوال يكي از حاضران مبني بر اينكه چرا گشت ارشاد تعطيل شد، اظهار داشت: «گشت ارشاد ربطي به قوه قضاييه ندارد و از همان جايي كه در گذشته تاسيس شد از همانجا نيز تعطيل شد.» اظهارنظر دادستان كل كشور كافي بود تا موضوع تعطيلي گشت ارشاد به عنوان يك بمب خبري در فضاي عمومي جامعه و شبكه‌هاي اجتماعي منفجر شود. در ساعات ابتدايي پس از انتشار اين خبر، برخي از كاربران كه در ميان آنها گروهي از فعالان سياسي نيز ديده مي‌شدند، اين خبر را به معناي تحقق اراده معترضان در پيگيري مطالباتش تفسير كردند. دامنه انتشار خبر به رسانه‌هاي جهاني هم كشيده شد و الجزيره و نيويورك‌تايمز هم در تيترهاي يك وب‌سايت‌هاي خود خبر از تجديدنظر در پليس امنيت اخلاقي در ايران دادند. در پاسخ، شبكه العالم، شاخه برون‌مرزي صداوسيما در كشورهاي عربي در واكنش به اعلام خبر «گشت ارشاد تعطيل شد» از سوي دادستان كل كشور تاكيد كرد: «هيچ مقام رسمي در جمهوري اسلامي ايران مساله تعطيلي گشت ارشاد را تاييد نكرده است».  در همين زمان كه برخي خوش‌بينانه با اين خبر برخورد مي‌كردند، بودند تحليلگراني كه اظهارات منتظري را همراه با ابهامات خاصي ارزيابي مي‌كردند.

 

بارون اومد و یادم داد تو زورت بیشتره…

روزنامه آرمان ملی:  دوباره باران بارید و شهر قفل شد؛ این صحبت شهروندان تهرانی است که این روزها زیاد شنیده می‌شود. چند روزی است که شهر بارانی شده و البته که در میانه سومین ماه پاییز و دیر، بارانی شده و این خود نشان دهنده معضل محیط زیستی نگران کننده‌ای است و با این حال، مردم از این بارش‌های دیر آمده که باید منشا خیر و برکت، رزق و روزی و ایجادکننده حال خوب و طراوت بخش زندگی باشند، خوشحال که نیستند مدام هم غرو لند و شکایت می‌کنند. چرا؟ چون می‌گویند ساعت‌ها در ترافیک معطل شده‌اند، دیر به محل کارشان رسیده‌اند و اعصابشان هم به کلی به هم ریخته است. ترافیک چیزی نیست که مسئولان بتوانند آن را کتمان کنند، آن‌ها ترافیک ایجاد شده در اثر بارش باران را پذیرفته‌اند و گفته‌اند به این دلیل که جاده‌ها خیس و لغزنده شده بودند، سرعت اتومبیل‌ها هم پایین آمده و این باعث ترافیک شده. البته کارشناسان شهری، یکی از مهم‌ترین دلایل ترافیک پس از بارندگی را آبگرفتگی معابر می‌دانند همین‌طور نبود زیرساخت مناسب و ریختن زباله در نهرها که مسئولین فعلی این مورد را انکار کرده و گفته‌اند که هیچ موردی از آبگرفتگی و مسدودی خیابان‌ها در تهران گزارش نشده است. با این حال از شهروندانی که این روزها در سطح شهر تردد کرده‌اند یا در اتومبیل‌هایشان در چنبره ترافیک گرفتار شده‌اند بپرسید به شما خواهند گفت که بله؛ آبگرفتگی در معابر متفاوتی از سطح شهر را هم مشاهده کرده‌اند.این روزها این تکه از شعری که یکی از خوانندگان ایرانی، پیشتر آن را خوانده خیلی در شبکه‌های اجتماعی وایرال می‌شود که مضمونش این است که باران آمد و به من یاد داد که تو زورت بیشتر است. بله؛ بارانی که خیلی دیر و در اواخر پاییز 1401 باریدن گرفت، نشان داد که زورش از خیلی از برنامه‌ریزی‌های نیم بندی که مسئولین شهری در تمام این سال‌ها به خیال خودشان برای کنترل ترافیک پس از بارندگی یا جلوگیری از آبگرفتگی و خیلی مسائل دیگر، انجام داده‌اند، بیشتر است.

 

مخمصه‌ای تازه در راه است

روزنامه آرمان امروز:«گشت‌ارشاد» از آخرين روزهاي شهريور به پرکاربردترين واژه در ادبيات سياسي و اجتماعي تبديل شده است. اکنون که شائبه تعطيلي گشت‌ارشاد پررنگ است، مجلس شوراي اسلامي به تکاپو افتاده است تا طرحي با عنوان «برنامه جامع» راه‌کارهاي لازم براي ادامه «حجاب‌اجباري» را بررسي مي‌کند. البته اين توضيح لازم است  «حجاب» در جامعه اسلامي از اصول غيرقابل‌انکار است و اينکه اين موضوع با پيشوند‌ «اجباري» عنوان مي‌شود، ناخودآگاه تاثير منفي گذاشته و موجب گارد گرفتن بخشي از مردم مي‌شود.احمد راستينه سخنگوي کميسيون فرهنگي مجلس درباره موضوع حجاب و احتمال تعطيلي گشت ارشاد مي‌گويد: کميسيون فرهنگي در خصوص موضوع عفاف و حجاب دو کار را در دستور برنامه خود دارد. اول اعمال ماده 425 آيين‌نامه داخلي مجلس است که تعدادي از نمايندگان از کميسيون فرهنگي خواستند گزارشي از عدم‌انجام مسئوليت‌ها توسط دستگاه‌هاي مختلف در خصوص موضوع عفاف و حجاب آماده کنند و گزارش دستگاه‌هايي که به وظايف خود عمل نکردند، در صحن مجلس ارائه شود. از اين‌رو، کميسيون در حال آماده کردن گزارش است. البته بايد توجه داشت که اين دغدغه و خاستگاه به خاطر اتفاقات چند ماه اخير کشور نيست، چون 30 دستگاه در اين رابطه مسئوليت دارند و از آنجايي که برخي دستگاه‌ها به وظيفه خود عمل نکردند بايد شفاف‌سازي صورت بگيرد.

//انتهای پیام

 

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.