داوود نماینده، صداپیشه آثار مستند حیاتوحش که دوبله نزدیک به 11 هزار مستند را در کارنامه خود دارد، گفت: «ارزش کار مستند به جایی رسیده که برخی که نه سینمای داستانی میشناسند و نه مستند متأسفانه کاسب شدهاند. اما من تا این لحظه یک دقیقه هم فیلم برای اینها دوبله نکردهام. هویت کاری و غیرت کاری دارم. من عاشق کارم هستم.»
شهروندآنلاین: داوود نماینده به جز دوبله فیلم و سریال، صداپیشگی قریب به 11 هزار مستند را تاکنون انجام داده، طوریکه صدای او را به صدای طبیعت میشناسند؛ چنانچه مهران مدیری هم در دعوت از او در برنامه «دورهمی» از همین لقب استفاده کرد. نماینده در گفتوگو با ایسنا درباره دوبله آثار مستند صحبتهایی کرده است که بخشهایی از آن را در ادامه میخوانید:
* «راز بقا» یا حیاتوحش به این دلیل جذاب است که انسان خودش را در برابر طبیعت کم میبیند. من دیدهام گاه مخاطب با تماشای صحنههایی میگوید، الله اکبر. جالب است که سازنده مستند «سیاره زمین» اصلا فردی مذهبی نیست، اما ۶۵ سال است که با ساختن این مجموعه مستند کاری میکند که همه متوجه خدا شوند.
* چند وقت پیش کاری را دوبله کردم که یک شیر ماده گوسالهای را که از شکم مادرش افتاد، میگیرد و مادر گوساله فرار میکند. شیر گوساله را لیس میزند و فیلمبرداری تا جایی ادامه دارد که شیر گوساله را بزرگ کرده و میخواهد راهیاش کند تا برود، اما گوساله میخواهد بماند. شیر لذیذترین طعمهاش را رها میکند. این ویژگیهاست که انسان را متعجب میکند.
* اختاپوس 6 ماه روی تخمهایش میخوابد و غذا نمیخورد تا بچههایش متولد شوند و دانشمندان کشف کردند دلیل تکان دادن بازوهایش هم رسیدن اکسیژن بیشتر به بچههایش است. وقتی بچهها متولد میشوند، مادر میمیرد. طبیعت دارد تدریس میکند که چگونه مادر فدای آمدن نسل آینده میشود؛ این یعنی بقا و چگونه زیستن.
* زمان پخش سریال «امام علی(ع)» خیابانها خلوت میشد، چون مردمِ آن زمان، هنوز سطح سلیقه بالایی داشتند، اما بعدها «مختارنامه» به آن اندازه دیده نشد، زیرا تاریخ «مختارنامه» را جامعه نمیدانست. گاهی هم کسانی که تاریخ مذهبی را نمیدانند سریالسازی میکنند؛ مثل سریال «ولایت عشق» که امکان نداشت ضعیفتر از این درباره امام رضا(ع) سریالی ساخته شود. الان هم سریالها کشش ندارند.
* ما در کشور خودمان میبینیم که شکارچی مادر خرس را شکار میکند و فرزندش کنارش ناله میکند، شکارچی او را هم تهدید به مرگ میکند؛ این یعنی بیرحمی نسبت به طبیعت. به همین دلیل انسان گرفتار بلایای طبیعی میشود، مثل سونامی که عاملش انسان است. گازهای گلخانهای باعث آبشدن کوه یخ میشود، آب اقیانوس را بالا و سونامی به وجود میآورد. گازهای گلخانهای را انسان ایجاد میکند؛ به ویژه کشورهای صنعتی دنیا که در رأسشان آمریکاست که حاضر به امضا کردن پیمان کیوتو نیست. بشر به سمت بقا و زیستن نمیرود. دنیا روزبهروز به سمت سقوط میرود.
* اگر حشرات منقرض شوند، ۵۰ سال بعدش انسان از زمین محو میشود. اما اگر انسان از روی زمین محو شود، جهان شکوفا میشود. حتی در عصر غارنشینی هم انسان نظم داشته و با دست خالی خودش را مدیریت میکرده، اما امروزه انسان اسیر تکنولوژی شده است. فناوری و تکنولوژی خوب است، اما استفاده نادرست از آن انسان را از خودش میگیرد و به نابودی میکشاند. بیتوجهی انسانها به طبیعت به نوعی خودزنی است.
* در این سالها خیلیها که تخصص نداشتند، دفتر دوبله فیلم خریدند و فیلم دوبله کردند. سری دوم «سیاره زمین» که آمد، من دستمزدم را که گفتم، گفتند ما حریف دستمزد شما نمیشویم، میدهیم یک نفر بخواند. ارزش کار مستند به جایی رسیده که برخی که نه سینمای داستانی میشناسند و نه مستند متأسفانه کاسب شدهاند. اما من تا این لحظه یک دقیقه هم فیلم برای اینها دوبله نکردهام. هویت کاری و غیرت کاری دارم. من عاشق کارم هستم.
* کاری را در حال دوبله دارم به نام «داستان پلاستیک» و متعجب شدم که چگونه پلاستیکها قاتل جانوران دریایی شدند. مستند «قصرهای حیاتوحش» که چند روز پیش دوبله کردم هم درباره برخی از شاهان مثل لویی پنجم و فردریک پنجم است که در دل جنگلها زیباترین قصرها را ساختند. مستندساز آمده نوع ساختمان قصرها را با حیات جانداران در طبیعت در کنار هم قرار داده است. فردریک پنجم حتی از کشورداری غافل میشود تا حیاتوحش را حفظ کند. یکسری حیوانات با این اقدامات بقا پیدا میکنند؛ مثلا کسی اجازه شکار در محوطه زندگی این پادشاهان را نداشته و این پادشاه برای حیوانات غذا تهیه میکرده است.
* سالهای زیادی است که مستندهای حیاتوحش را دوبله میکنم، شاید تاکنون ۱۰ یا ۱۱هزار مستند به جز فیلم و سریال کار کردهام. بیشتر از کارهای سینمایی، مستند کار کردهام. مستند شناسنامه من شده است. مهران مدیری وقتی میهمان برنامه «دورهمی» بودم، گفت میهمان داریم چه میهمانی صدای طبیعت!