“نورافشار” قطب درمان توانبخشی کشور می‌شود

با دستور رئیس جمعیت هلال‌احمر ، طرح توسعه خدمات توانبخشی و آموزش خانواده کودکان معلول در بیمارستان آغاز شد

بیمارستان نورافشار به قطب خدمات توانبخشی کشور تبدیل می‌شود، این وعده‌ای بود که پیرحسین کولیوند، روز پرستار در جریان بازدید از این بیمارستان داد و گفت: «ظرفیت این بیمارستان را نباید فقط در تهران ببینیم، بیمارستان نورافشار ظرفیت ارائه خدمات درمانی و توانبخشی در تمام کشور و حتی حوزه بین‌الملل را هم دارد.» او با تاکید بر اینکه در این بیمارستان باید به حوزه درمان و توانبخشی توجه شود تا به سمت نیت واقف پیش برویم خاطرنشان کرد اگر یک خدمت انحصاری را در بیمارستان نورافشار انجام دهیم باعث فعال شدن سایر بخش‌ها خواهد شد. نباید تصور شود که بخش اطفال و ارائه خدمات درمانی در این حوزه سودآور نیست، سرمایه‌گذاری در این بخش، سایر بخش‌ها را هم فعال می‌کند. باید یک خدمت خاص در این بیمارستان ارائه کرد تا به یک قطب درمان تبدیل شود. در سایه این تاکیدات حالا پیگیری‌ها برای تبدیل بیمارستان نورافشار به قطب درمان توانبخشی کشور آغاز شده است و تعامل خوبی میان بخش‌های مختلف ازجمله سازمان جوانان جمعیت هلال‌احمر، آموزش‌وپرورش استثنایی کشور و معاونت بهداشت، درمان و توانبخشی جمعیت هلال‌احمر با بیمارستان نورافشار برای تحقق این اهداف شکل گرفته است.

فاطمه عسگری‌نیا_شهروند آنلاین:در یک سال گذشته 13289 خدمت رایگان توانبخشی به کودکان دارای معلولیت‌های ذهنی و حرکتی در بیمارستان نورافشار ارائه شده است. البته درست بعد از کرونا و تبدیل شدن بخش بستری توانبخشی بیمارستان به بخش خدمات سرپایی، مراجعه بیماران شهرستانی برای دریافت خدمات به این بیمارستان با چالش‌هایی همراه و از تعداد این بیماران کاسته شد اما با وجود این شرایط کار خدمات‌رسانی به بیماران نیازمند در این بخش تعطیل نشد. به گفته دکتر فتانه عابدی، رئیس بیمارستان فوق‌تخصصی نورافشار در یک سال گذشته 13289 خدمت به کودکان دارای نیازهای ویژه در بخش توانبخشی این بیمارستان به‌صورت رایگان ارائه شده است. ۱۵۲ پرونده مربوط به کودکانی هستند که در تهران ساکنند. ۷۲ پرونده به کودکانی که از دیگر شهرستان‌ها مراجعه کرده‌اند و ۹ پرونده هم مربوط به کودکان اتباع کشورهای دیگر است. خدماتی که این بیمارستان در این مدت به بیماران خود ارائه کرده به خدمات توانبخشی محدود نیست، بلکه به‌جز ارائه این خدمات،  ۱۶۶ پرونده روان‌شناسی نیز مربوط به والدین کودکان دارای نیازهای ویژه است.

اینجا امید خانواده‌هاست

دکتر عبداللهی، رئیس بخش توانبخشی کودکان بیمارستان نورافشار بااشاره به دستورات اخیر رئیس جمعیت هلال‌احمر در خصوص تبدیل بیمارستان نورافشار به قطب درمان توانبخشی کشور می‌گوید: «باور کنید لبخند همراه با اشک شوقی که بعد از بهبودی کودکان بر چهره والدین ناامید آنها می‌نشیند قابل توصیف نیست و اگر این وعده دکتر کولیوند محقق شود دل خانواده‌های زیادی شاد می‌شود.»

دکتر علیرضا سیفی، مدیر درمان بیمارستان نورافشار هم با ابراز خرسندی از طرح توسعه بخش توانبخشی بیمارستان نورافشار می‌گوید: «‌این بخش امید خانواده‌های بسیاری است و ما امیدواریم با اجرای طرح توسعه و پذیرش بیماران بیشتر گستره خدمات خود را افزایش دهیم.»

او با اشاره به خدماتی که در حال حاضر در بخش توانبخشی به بیماران ارائه می‌شود، می‌گوید: «در کنار تمام خدمات تخصصی که برای بهبودی بیماران ارائه می‌کنیم نیروهای متخصصی را در اختیار داریم؛ ازجمله فوق‌تخصص مغز و اعصاب کودکان و روان‌پزشک که به‌صورت دائمی، هم بیماران را ویزیت می‌کنند، هم خانواده‌های آنها را. چراکه معتقدیم وضعیت پیش روی بچه‌ها باعث شده تا فشار روانی زیادی بر خانواده‌ها تحمیل شود و اگر نتوانیم خانواده‌ها را از لحاظ روحی و روانی بهبود دهیم، نمی‌توانیم نتیجه مطلوبی در درمان بگیریم.»

به گفته دکتر سیفی؛ قرار است در طرح توسعه بخش توانبخشی علاوه بر خدماتی که در حوزه بهداشت و درمان به بیماران ارائه می‌شوند در بخش تعلیم و تعلم کودکان هم به جد وارد شوند: «هدف از انجام این کار آماده‌سازی بچه‌ها برای ورود به جامعه بعد از بهبودی است. به همین منظور رایزنی‌هایی با رئیس سازمان آموزش‌وپرورش استثنایی کشور انجام دادیم تا با کمک آنها اقدامات اصولی و اساسی برای آموزش بچه‌ها را انجام دهیم.»

خدمات توانبخشی کودکان در هلال‌احمر توسعه می‌یابد

خدمات بخش توانبخشی بیمارستان فوق‌تخصصی نورافشار به‌صورت رایگان شامل خدماتی در حوزه‌‎های کاردرمانی، فیزیوتراپی، گفتاردرمانی، روان‌شناسی، بازی‌درمانی و گروه‌درمانی است که در حال حاضر توسط ۱۱ درمانگر و 4 تیم درمانی در دو شیفت صبح و عصر به بیماران ارائه می‌شود. خدماتی که حالا قرار است در قالب طرح توسعه بیمارستان در سطح گسترده‌تری ارائه شود. رئیس بیمارستان نورافشار با بیان این مطلب می‌گوید: «براساس عمل به نیت واقف، توسعه بخش توانبخشی اطفال و کودکان این بیمارستان در دستور کار و اولویت قرار گرفته است‌. تا پیش از همه‌گیری کرونا، بخش توانبخشی اطفال و کودکان بیمارستان نورافشار به توانخواهان سراسر کشور نوبت می‌داد و هریک از مراجعان به همراه خانواده خود پس از سفر به تهران به مدت یک‌هفته تحت مراقبت قرار می‌گرفتند و خدمات توانبخشی به آنها ارائه می‌شد و خانواده‌ها آموزش‌های لازم برای نگهداری و انجام تمرین‌های لازم کار با کودک را فرا می‌گرفتند.»

رئیس بیمارستان نورافشار با اشاره به بازدید رئیس جمعیت هلال‌احمر از این بیمارستان در روز پرستار و تاکید بر تبدیل این بیمارستان به قطب خدمات توانبخشی کودکان در کشور می‌گوید: «‌در وقف‌نامه این مجموعه در سال ۱۳۳۹ شمسی به صراحت از واژه «کودکان افلیج» استفاده شده و تسبیل وقف حکم می‌کند که ارائه خدمات توانبخشی به همه کودکان نیازمند کشور، اولویت اول این بیمارستان باشد. اکنون با همکاری معاونت درمان و توانبخشی جمعیت هلال‌احمر برنامه‌ریزی برای توسعه توانبخشی اطفال و کودکان در حال انجام است و به‌زودی اقدامات لازم انجام خواهد شد.»

او با بیان اینکه این اقدامات محدود به خدمات توانبخشی نیست خاطرنشان کرد: «ما در این طرح بر آموزش خانواده‌های کودکان معلول و توانخواه تمرکز داریم تا اصل مهم «توانبخشی از بیمارستان تا خانه» محقق شود‌.»

بیمارستان فوق‌تخصصی نورافشار در مجاورت کوه‌های شمال شهر تهران با فضایی سبز و آرام به وسعت ۲۲ هزار مترمربع از مراکز درمانی متعلق به جمعیت هلال‌احمر است که در اواخر دهه ۳۰ شمسی از سوی مرحوم ابوالحسن نورافشار برای نگهداری رایگان کودکان دارای فلج اطفال به هلال‌احمر که در آن زمان جمعیت شیروخورشید سرخ نام داشت، وقف شد.

همچنین این بیمارستان به‌عنوان تنها بیمارستان جمعیت هلال‌احمر در داخل کشور، دارای ۵ بخش بستری، ۲ بخش مراقبت‌های ویژه، دو بخش بیماران بین‌الملل، ۴ اتاق عمل و بخش‌های پاراکلینیکی، تصویربرداری و سی‌تی‌اسکن، فیزیوتراپی، کاردرمانی، آب‌درمانی، گفتاردرمانی، اورژانس، داروخانه، آزمایشگاه و کلینیک‌های تخصصی و فوق‌تخصصی برای رفع نیازهای مراجعان و بیماران است.

ایدهآل‌ترین خدمات را در قطب توانبخشی کشور ارائه می‌کنیم

پریسا رشیدزاده، رئیس اداره تحقیق و توسعه توانبخشی این اداره کل با بیان اینکه ارائه خدمات توانبخشی رایگان به کودکان دارای معلولیت از تاکیدات اصلی واقف بیمارستان نورافشار بوده است، می‌گوید: «بخش توانبخشی کودکان بیمارستان نورافشار که سال‌هاست درحال ارائه خدمات توانبخشی به کودکان دارای معلولیت می‌باشد، طی سال‌های گذشته توانسته است بستر مناسبی را جهت پذیرش کودکان مبتلا به بیماری‌های ناتوان‌کننده از اقصی‌نقاط کشور فراهم کند و حالا که زمزمه‌های طرح‌های توسعه‌ای؛ به ویژه در بخش توانبخشی کودکان بیمارستان به گوش می‌رسد، مقرر شده است تا عهده‌دار توسعه خدمات و پایش کمی‌وکیفی عملکرد این بخش باشیم.»

به گفته او اکنون اداره کل توانبخشی معاونت بهداشت، درمان و توانبخشی جمعیت هلال‌احمر بر آن است تا با تکیه بر تجارب ارزنده خود و در سایه نظارت مستمر؛ ضمن فراهم کردن بستر ارائه خدمات نوآورانه و به‌روز توانبخشی، به ارتقای کیفی خدمات نیز اقدام کند. «‌قرار است با اجرای طرح توسعه خدمات توانبخشی کودکان بیمارستان نورافشار، دسترسی به خدمات موردنیاز کودکان به نحوی گسترش یابد که کودکان با شدت‌های متفاوت معلولیت و نیز خانواده‌های محروم و کم‌بضاعت نیز از این خدمات بهره‌مند شوند.»

یکی دیگر از اهدافی که جمعیت هلال‌احمر در طرح توسعه بخش توانبخشی کودکان بیمارستان نورافشار دنبال می‌کند گسترش تنوع خدمات است. به گفته رشیدزاده در این طرح توسعه‌ای قرار است خدماتی که به کودکان دارای معلولیت ارائه می‌شود از تنوع کمی‌وکیفی لازم برخوردار بوده و بتواند پاسخگوی تمامی نیازهای توانبخشی مربوط به آنان باشد.»

نکته دیگر؛ تغییر در رویکردهای توانبخشی این بخش از بیمارستان است. موضوعی که خوشبختانه در حال حاضر در بسیاری از مراکز تحت‌پوشش معاونت بهداشت، درمان و توانبخشی اجرا می‌شود و لازم است در ارائه خدمات توانبخشی کودکان در بیمارستان نیز مدنظر قرار گیرد: «این رویکردهای درمانی از نوع تیمی و بیمارمحور است که طی آن درمان‌های توانبخشی توسط اعضای تیم درمان براساس نیازهای خاص کودک و حتی توجه به بافت فرهنگی، اجتماعی و خانوادگی او پیش می‌روند. خوشبختانه بیمارستان نورافشار از آمادگی کافی جهت این تغییر رویکردها برخوردار است و ما می‌توانیم به جای استفاده از برنامه‌های درمانی از پیش‌تعیین‌شده از دیدگاه‌های توانبخشی پویایی که باعث افزایش مشارکت اجتماعی کودک می‌شوند، بهره‌مند شویم.»

با اجرای طرح توسعه‌ای و تقویت تعاملات معاونت بهداشت، درمان و توانبخشی جمعیت با بیمارستان نورافشار امکان استفاده از ظرفیت‌های توانبخشی هر دو مجموعه برای ارائه خدمات بهتر به بیماران فراهم می‌شود: «در سایه گسترش این تعاملات حتی می‌توانیم در صورت لزوم از تمامی طیف خدمات توانبخشی موردنیاز بیمار اعم از درون یا برون‌بخشی با رایزنی‌های مربوطه بهره ببریم و ایده‌آل‌ترین و جامع‌ترین بسته‌های خدمات را در قطب توانبخشی کشور به کودکان دارای معلولیت ارائه کنیم.»

 

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.