محکومیت مجرم تحصیلکرده به تهیه کتاب‌های رشته حقوق

قاضی دادگاه لواسانات در گفت‌وگو با خبرنگار «شهروند» جزئیات صدور حکم جایگزین جالب برای 3 متهم را روایت می‌کند:

خودش را وکیل معرفی کرد، درصورتی‌که به‌تازگی لیسانس حقوق گرفته است. به عشق وکالت، شغل آینده‌اش را کمی زودتر شروع کرد، پرونده حقوقی پذیرفت و برای پیگیری به دادگاه‌ها رفت. حق وکالت گرفت و به‌عنوان وکیل در دادگاه حاضر شد تا مشکل زمین موکلش را حل کند. این متهم دستش خیلی زود رو شد و با شکایت موکلش در مقابل قانون قرار گرفت. قاضی شعبه 102 دادگاه لواسانات در یک ابتکار، به جای مجازات این فار‌غ‌التحصیل رشته حقوق، او را به تهیه هشت پک کتاب و آزمون وکالت برای هشت دانشجوی حقوق تحت پوشش بهزیستی محکوم کرد. این قاضی پیش از این نیز در دو پرونده دیگر طی دو ماه اخیر حکم جایگزین جالب صادر کرد.

سیما فراهانی _ شهروندآنلاین؛ ماجرا به چند روز پیش برمی‌گردد. فردی به پلیس پایتخت مراجعه و از وکیلی قلابی شکایت کرد. او فریب خورده بود و پس از پرداخت دستمزد و انجام‌نشدن کارهای حقوقی پرونده‌اش تصمیم به شکایت گرفته بود.

شکایت از وکیل قلابی

این مرد درباره جزئیات این ماجرا به پلیس می‌گوید: «چند روز پیش در جمعی از مشکلات حقوقی‌ام گفتم. در لواسانات زمینی دارم که می‌خواهم برای آن سند مادر و تک‌برگ بگیرم. مدتی بود که ‌دنبال این کار بودم و در دادگاه لواسانات نیز پرونده‌ای تشکیل داده بودم. در آن جمع مردی به نام پوریا خودش را وکیل معرفی کرد و گفت به سرانجام رساندن پرونده‌ام برایش کاری ندارد. او ادعا کرد در دادگاه آشناهای زیادی دارد و در زمینه این پرونده‌ها مطالعات زیادی داشته داده است. من با اعتماد به او 20میلیون تومان برای وکالتم دادم و پوریا دنبال کارهایم رفت. وقتی یکی دو بار با او به دادگاه رفتم، متوجه شدم کسی نمی‌شناسدش و تحویلش نمی‌گیرد. هر بار وارد شعبه‌ای می‌شد، بدون نتیجه برمی‌گشت، از من هم می‌خواست بیرون شعبه منتظر بمانم.»

این مرد ادامه می‌دهد: «یک روز وارد شعبه شدم و از دفتر آنجا ماجرا را پیگیری کردم. آنها گفتند که پوریا وکیل نیست و هر بار که برای پرونده من به آنجا می‌رود، فقط از قاضی پیگیری می‌کند و می‌رود. کسی هم او را نمی‌شناسد. خیلی تعجب کردم. وقتی موضوع را به پوریا گفتم او اعتراف کرد که وکیل نیست و به‌تازگی لیسانس حقوق گرفته است. او گفت چون عاشق وکالت است، این پرونده را پذیرفته است. من هم تصمیم گرفتم که از او شکایت کنم.»

خیلی پشیمانم

با اعلام این شکایت موضوع در دستور کار ماموران پلیس قرار گرفت و تلاش درخصوص این پرونده آغاز شد. متهم خیلی زود دستگیر شد و تحت بازجویی قرار گرفت. او با اعتراف به جرمش می‌گوید: «من عاشق وکالت هستم. به‌تازگی لیسانس حقوق گرفته‌ام و می‌خواستم برای مقاطع بالاتر این رشته ادامه تحصیل دهم. خیلی دوست داشتم که کار وکالت را شروع کنم. وقتی با آن مرد آشنا شدم، برای اینکه تمرینی هم برای شغلم داشته باشم، تصمیم گرفتم کارهای حقوقی پرونده‌اش را انجام بدهم. مطالعات زیادی در این زمینه انجام دادم و تصور می‌کردم می‌توانم در این پرونده برنده شوم. به دادگاه می‌رفتم و می‌آمدم تا با قاضی و امور آشنا شوم و راحت‌تر کارهایم را انجام دهم که موکلم متوجه این موضوع شد و مرا لو داد. من هیچ سابقه‌ای ندارم و قصدم هم کلاهبرداری نبود، می‌خواستم شغلم را تمرین کنم.»

با این اعترافات پرونده متهم روی میز قاضی شعبه 102دادگاه لواسانات قرار گرفت. میثم حسین‌پور، قاضی پرونده پوریاست. او پس از بررسی‌های این پرونده و شنیدن اظهارات متهم، حکم جالبی را صادر کرد.

خرید کتاب به جای حبس

قاضی حسین‌پور در گفت‌وگو با خبرنگار «شهروند» ماجرای این حکم را توضیح می‌دهد: «وقتی این مرد جوان را دیدم و حرف‌هایش را شنیدم، متوجه شدم که خیلی پشیمان است. او هیچ سابقه‌ای در پرونده‌اش نداشت. کارمند شرکتی دولتی بود و می‌خواست تحصیل در رشته حقوق را ادامه دهد تا وکیل شود. او گفت به‌کار وکالت علاقه بسیار زیادی دارد و برای همین چنین کاری کرده است. چون از حرف‌هایش متوجه شدم که پشیمان است، تصمیم گرفتم به جای مجازات حبس برای او حکم جایگزین صادر کنم. من این مجرم را به تهیه هشت پک کتاب و آزمون وکالت برای هشت دانشجوی حقوق تحت پوشش بهزیستی محکوم کردم. هر پک این کتاب‌ها گران‌قیمت است. او اگر به مجازات جایگزین محکوم نمی‌شد، باید تا سه سال حبس برایش در نظر می‌گرفتم.»

تهیه لباس گرم برای کودکان کار

این قاضی دادگاه که پیش از این نیز بازپرس دادسرای جنایی پایتخت بود، به مورد دیگری اشاره می‌کند و می‌گوید: «این روزها تا جایی که بشود از حکم جایگزین استفاده می‌کنم. ولی اگر مجرمی، جرمش سنگین باشد، مجازات دیگری برایش در نظر می‌گیرم. سعی می‌کنم برای کسانی که جرم سبک‌تری دارند، با توجه به شرایط‌شان، به جای زندان از مجازات جایگزین استفاده کنم. مثلا چند وقت پیش متهمی را به جرم تصرف عدوانی به مجازات جایگزین حبس محکوم کردم.

ماجرا از این قرار بود که مالک اصلی خانه‌باغی در تهران، در آلمان سکونت داشت. او وقتی به ایران برگشت و خواست به خانه‌باغش سر بزند، متوجه شد فردی در آنجا زندگی می‌کند. این فرد پس از دستگیری ادعا کرد خودش هم قربانی فردی کلاهبردار شده و خانه را به او فروخته است. بنابراین با مشخصاتی که آن فرد داد، کلاهبردار تحت تعقیب قرار گرفت. او خانه‌هایی را که صاحبان آن در خارج از کشور زندگی می‌کردند، با جعل سند می‌فروخت. مجرمی هم که در خانه‌باغ این مرد زندگی می‌کرد، چون تحقیق نکرده و زیر قیمت خانه را خریده بود، به جرم تصرف عدوانی محکوم شد.

تصرف عدوانی یک تا سه سال حبس دارد. من وقتی موضوع را بررسی کردم، از آنجا که این فرد در جریان نبود و خودش قربانی بود، او را به تهیه هشت دست لباس گرم برای هشت کودک کار محکوم کردم، همچنین برای هرکدام از این کودکان کار یک نهال شناسنامه‌دار به اسم خودشان بکارد.»

نوشتن 8 حدیث درباره حرمت آبروی دیگران

قاضی میثم حسین‌پور پرونده مشابه دیگری را هم روایت می‌کند که منجر به صدور حکم جایگزین جالب شده بود. او در این‌باره می‌گوید: «مورد سوم، جرم توهین است. ماجرای این پرونده از این قرار است که فردی به‌خاطر ریختن آشغال در بالکن همسایه‌اش با او درگیر می‌شود. در این درگیری یکی از آنها به دیگری توهین و همسایه نیز از او شکایت می‌کند. وقتی با این مرد صحبت کردم و حرف‌هایش را شنیدم، تصمیم گرفتم برای او حکم جایگزین صادر کنم. در حالت عادی او به جرم توهین باید 20میلیون تومان جزای نقدی پرداخت می‌کرد. من به جای جزای نقدی از او خواستم هشت حدیث و آیه درباره حرمت و آبروی دیگران پیدا کند، به خط خوب بنویسد و بیاورد.»

این قاضی در پایان صحبت‌هایش می‌گوید: «من دو ماه است که در این دادگاه مشغول قضاوت هستم و تا جایی که بتوانم از حبس استفاده نمی‌کنم. برای جرایم کم‌اهمیتی که امنیت جامعه را به خطر نمی‌اندازد، از مجازات جایگزین استفاده می‌کنم، ولی برای جرایم سنگینی که امینت جامعه را به خطر می‌اندازند، سختگیر هستم و مجازات سنگین در نظر می‌گیرم.»

 

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.