سفارشی‌نویسان روی موج معاندان/ ما که هشدار داده بودیم!/ به رنگ خشونت

مرور روزنامه های صبح کشور

روزنامه های امروز به بررسي سوءقصد به جان آيت‌الله سليماني ، نان های بی خاصیت و مضر، پشت‌پرده حملات به رسانه ملی ، هفته بیست‌و‌هشتم رقابت‌های لیگ برتر فوتبال ایران ، انتصاب سفیر اوکراین در چین و… پرداخته بودند

به گزارش شهروند آنلاین؛ امروز تصویب لایحه تشکیل وزارت بازرگانی و ارسال فوری آن به مجلس در صدر توجه و تحلیل برخی از مطبوعات بود. روزنامه های امروز همچنین به بررسي سوءقصد به جان آيت‌الله سليماني ، نان های بی خاصیت و مضر، پشت‌پرده حملات به رسانه ملی ، هفته بیست‌و‌هشتم رقابت‌های لیگ برتر فوتبال ایران ، انتصاب سفیر اوکراین در چین و… پرداخته بودند. با هم مروری داریم به برخی از این عناوین؛

 

دست به دامن رفیقِ پوتین

روزنامه وطن امروز: رئیس‌جمهور اوکراین در توئیتی از گفت‌وگوی «مفید» با رئیس‌جمهور چین خبر داد. زلنسکی در توئیت خود بعد از گفت‌وگو با شی‌جین‌پینگ، همچنین از انتصاب سفیر اوکراین در چین خبر داد. او در این توئیت اعلام کرد: تماس تلفنی طولانی و مفیدی با شی جین‌پینگ داشتم. معتقدم این تماس و همچنین انتصاب سفیر اوکراین در چین، انگیزه محکمی به توسعه روابط دوجانبه ما خواهد داد. به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، وزارت خارجه چین هم اعلام کرد رئیس‌جمهور این کشور به ابتکار طرف اوکراینی با زلنسکی به صورت تلفنی گفت‌وگو کرد. طبق این گزارش، رئیس‌جمهور چین در این تماس تاکید کرد مذاکره تنها راه برون‌رفت از بحران اوکراین است، همچنین نیاز به ادامه گفت‌وگو بین مسکو و کی‌یف و برقراری آتش‌بس را مورد تاکید قرار داد. به نوشته اسپوتنیک، رئیس‌جمهور چین گفت که «بدون توجه به شرایط بین‌المللی، پکن آماده همکاری با کی‌یف است» و افزود: نماینده‌ ویژه‌ای را به کی‌یف و سایر کشورها برای رایزنی به منظور حل‌وفصل بحران اوکراین می‌فرستد. رئیس‌جمهور چین همچنین به همتای اوکراینی خود گفت که تحولات اوکراین بر اوضاع بین‌المللی تاثیر گذاشته است. وزارت خارجه چین اخیرا هم اعلام کرد پکن آماده تلاش‌ها در راستای ایجاد صلح در اوکراین بوده و امیدوار است طرف‌های درگیری در این زمینه همکاری کنند.

 

سقوط سا پینتو

روزنامه شرق:هفته بیست‌و‌هشتم رقابت‌های لیگ برتر فوتبال ایران از جمعه هفته آینده با برگزاری پنج دیدار به صورت هم‌زمان شروع می‌شود که در حساس‌ترین بازی‌ها، سپاهان در مسجدسلیمان به مصاف نفت این شهر می‌رود و استقلال در ورزشگاه آزادی میزبان تیم صنعت‌نفت آبادان است. با توجه به جایگاه این دو تیم و رقبایشان در جدول رده‌بندی، روی کاغذ، شانس کسب سه امتیاز توسط سپاهان و استقلال در این بازی‌ها بسیار زیاد است، ولی از آنجا که جذاب‌ترین بخش فوتبال مربوط به غیرقابل پیش‌بینی‌ بودن آن است، همین دو بازی می‌تواند آبستن اتفاقات غیرمنتظره‌ای شود که دوباره شگفتی هواداران را در پی داشته باشد. این شگفتی می‌تواند گریبان استقلال از یک سو و سرمربی پرتغالی‌اش در این فصل یعنی ریکاردو سا پینتو را از سوی دیگر بگیرد. مردی که یک‌شبه بخش مهمی از جایگاهی را که نزد هواداران استقلال داشته، از دست داده و حالا دیگر کسی با شور و حرارت درباره تمدید قرارداد این مربی خارجی صحبت نمی‌کند. سا پینتو در حالی در آستانه دیدار با تیم صنعت نفت به چنین جایگاهی رسیده که تا هفته قبل یکی از برترین مربیان لیگ محسوب می‌شد. البته نتایج این فصل او با استقلال هم بیانگر همین مورد است. استقلال با سا پینتو در این فصل از 27 بازی 55 امتیاز کسب کرده و فعلا در رتبه سوم جدول رده‌بندی ایستاده است. آنها در کنار دو رقیب دیگر یعنی سپاهان و پرسپولیس تنها تیم‌هایی هستند که هنوز به کسب عنوان قهرمانی امید دارند. اتفاقا بازی‌های هجومی‌تر استقلال در این فصل و داشتن بهترین خط حمله لیگ برتر تا به الان، دیگر فاکتور تأثیرگذاری است که ریکاردو را متمایز می‌کند. با وجود این ولی همان‌طور که این سرمربی پرتغالی به خوبی می‌داند، اگر او نتواند در انتهای فصل جامی برای استقلال بیاورد، دستاوردهای کنونی‌اش به سرعت برق و باد فراموش می‌شود و از او به‌عنوان یک مربی ناکام یاد خواهد شد؛ به‌ویژه اینکه او جایگزین فرهاد مجیدی‌ای شده است که فصل پیش توانسته استقلال را بدون شکست قهرمان لیگ برتر ایران کرده و به طلسم ناکامی 9‌ساله آبی‌های پایتخت پایان دهد. اینکه چرا سا پینتو، مردی که تا هفته پیش همه استقلالی‌ها می‌خواستند قراردادش تمدید شود، به جایی رسیده که درباره آینده کاری‌اش در این تیم تردید وجود دارد، ارتباط مستقیمی با نتایجی دارد که او در تقابل با تیم‌های بالای جدول گرفته است.

 

خبرهای خوب از خوزستان

روزنامه ایران:دیروز، روز پرخبری در پاستور بود. اعضای دولت در پایان نشست هیأت وزیران، با جزئیات و اخباری از حوزه‌های کاری خود به میان خبرنگاران آمدند. وزیر اقتصاد از تدوین بسته 10 بندی مهار تورم خبرداد که برای نظرخواهی به تشکل‌های اقتصادی ارسال شده است و سخنگوی دولت، از تصویب لایحه تشکیل وزارت بازرگانی و ارسال فوری آن به مجلس خبر داد. در ادامه، جزئیات بیشتری از این رویداد را بخوانید. وزیر امور اقتصادی و دارایی اعلام کرد که بسته 10 بندی دولت برای مهار تورم و رشد تولید به تأیید مشترک بانک مرکزی و وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه رسیده و این بسته برای اخذ نظر به تشکل‌های اقتصادی تولیدی کشور ارسال شده است. سیداحسان خاندوزی افزود: در روزهای آینده پس از اخذ نظر فعالان بخش غیردولتی، جزئیات بسته با حضور رئیس جمهور نهایی و ابلاغ خواهد شد. وی درباره استیضاح وزیر صمت نیز با بیان اینکه دولت در حمایت از وزرا و اعضای کابینه، یکدست، هماهنگ و کاملاً جدی است، افزود: استیضاح، وزارتخانه‌ها را با چالش‌های تصمیم‌گیری مواجه خواهد کرد و فرصت سال حمایت از تولید از دست خواهد رفت. از این رو امیدواریم بهترین تصمیمی که نیازمند ادامه همکاری بین اعضای دولت و مجلس و دولت است اتخاذ شود.خاندوزی با اشاره به اینکه صورت‌های مالی هزار و 100 شرکت که قبلاً شفاف نبود، در این دولت منتشر شده است، گفت: برخی از منتقدان می‌گفتند شفافیت چه اثری بر خروجی عملکرد اقتصادی دارد، درحالی که با عدد و رقم می‌گویم که پس از این شفاف سازی، بسیاری از شرکت‌ها ناکارآمدی‌های مدیریتی و صورت‌های مالی و سود و زیان خود را اصلاح کردند. وی افزود: به عنوان مثال، یک شرکت حوزه سرمایه‌گذاری خارجی که در آخرین سال دولت قبل زیان ۳ هزار میلیارد تومانی داشت، با افشای اطلاعات و اصلاح روش‌های مدیریتی توانست از زیان دهی خارج شود.

 

به رنگ خشونت

روزنامه اعتماد:  «چند گام رو به جلو؛ نگاهي به چپ و راست و نهايتا شليك…» اين عبارات داستان يك خطي سوءقصد به جان آيت‌الله سليماني است كه روز گذشته حول و حوش ساعت 10 و 30دقيقه در بانك ملي بابلسر به وقوع پيوست. ضارب كه مسوولان استاني مازندران اعلام كرده‌اند، هيچ شناختي از آيت‌الله سليماني نداشته و يكي از محافظان بانك است  و هنوز معلوم نيست با چه هدفي اين سوءقصد را انجام داده است. بر اين اساس، عباسعلي سليماني اسبوكلايي (زاده ۱۳۲۶ در اسبوكلا سوادكوه) نماينده مجلس خبرگان رهبري كه در سابقه كاري‌اش عناويني چون نماينده ولي فقيه و امام جمعه كاشان از تاريخ ۲۵ مرداد ۱۳۹۹ تا ۹ فروردين ۱۴۰1و نماينده ولي فقيه در استان سيستان و بلوچستان و امام جمعه شهر زاهدان نيز درج شده با شليك مستقيم يكي از نيروهاي محافظ بانك ملي بابلسر جان باخت.ابتدا فرزند آيت‌الله سليماني در گفت‌وگو با پايگاه خبري حوزه خبر سوءقصد به جان پدرش كه منجر به مرگ او شده است را تاييد كرد و گفت: « هنوز از جزييات ماجرا اطلاع دقيقي ندارم و عازم بابلسر هستم.» و پس از آن مسوولان امنيتي و انتظامي استان مازندران ضمن تشريح ماجرا، جزييات بيشتري از حادثه منتشر كردند. پس از رسانه‌اي شدن موضوع، وزير كشور دستور بررسي دقيق حادثه را صادر كرد و پس از آن هم رييس‌جمهوري با انتشار پيامي، فوت آيت‌الله سليماني را تسليت گفت.

 

اندکی بیش رواداری!

روزنامه اطلاعات:در شرایط تنگناهای غیرقابل انکار و بلکه غیرقابل تحمل اقتصادی و نیز بیش‌وکم‌های سیاسی که کشور را فراگرفته، جز واقع‌بینی و تعقل و آینده‌نگری مشفقانه راه برون‌رفتی را پیش روی مصوّر نمی‌کند.در تلاطم‌های اجتناب‌پذیر و قابل مدیریت در شش هفت ماه اخیر- که‌ می‌توانست با تدبیر بهتری به سکون و آرامش و رضایت برسد- خسارت بزرگ، سربرآوردن سرهایی در خارج از وطن بود، که طیفی وسیع از تحصیل‌کرده، کم‌سواد، بی‌سواد؛ نیز وحشت‌گرا، تجزیه‌طلب و عادی (اما هرهری مسلک) را شامل می‌شود؛ و گرچه هنوز بلیت بازگشت آرمان‌گرایانه(!) را نتوانسته‌اند از هیچ آژانسی تهیه کنند(به سبب گرانی!)، لیک پیش‌نویس منشورهاشان را برای نجات ایران نوشتند؛ بگذریم که پیش از فرصت پاکنویس، خود به جان هم افتادند و طبق معمول در مقابل دکان‌های یکدیگر، شعبه‌های مجزّا زدند. از آن روی خسارت است، که مطالبات جدّی و درون‌گرایانه‌ی مردمانی ایران‌دوست و یکدل و یکپارچه، به طنزی برون‌گرایانه و تفنّن‌آلود آلوده شد؛ هرچند که مردمان، نه سلبریتی فراری با انبان پول را برای این مهم، یعنی حل مسائل کشور، قابل و کاره‌ای می‌دانند، نه بازیگر ایران‌ندیده‌ی نازپرورده را برای دیده و شنیده‌شدن، داخل آدم می‌شمارند.…اما این‌ها همه، هیچ توجیهی نیست، برای کسانی که پس از لَختی سکون و سکوت و بازسازی خاکریزهاشان در شهر و‌ کوی و دیارمان، همچنان در صدد آزمودن آزموده‌ها هستند؛ از تعطیل کسب و کار مردم، تا امر و نهی و جلب و تعقیب کاسب و مشتری؛ و قس علی‌هذا.آقایانی که عمری با ایجاد طرحواره‌های ذِهنی ما در مذهب، از کودکیمان بر ما آواز داده‌اند که: مداراة‌النّاس و شفقت بر رعیّت و غمض عین از گناه و صدها سازه‌ی دیگر اخلاقی؛ آیا مناسب نیست خود یک مروری بر آموزه‌های سالیان سال کنند و اندکی بیش، احترام و رواداری با مردم!؟

 

نان های بی خاصیت و مضر

روزنامه خراسان:شاید نتوان خانه ای را در ایران یافت که روزانه بوی «نان» آن هم نان سنتی در آن نپیچد؛ از گذشته ها که افراد خودشان در خانه هایشان نان می پختند تا امروز که در سر هر کوچه و خیابانی یک نانوایی قرار دارد.حال جدا از این که مصرف نان نزد ما ایرانیان با دارابودن رتبه هفتم جهانی و مصرف سرانه 194کیلوگرم، سه برابر متوسط جهانی است، خوب است بدانیم که همین نان که جزء لاینفک سفره همه ماست، متاسفانه در کشور به درستی تولید نمی شود و طبق گزارش تازه مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، این نان با آرد سفید که در اغلب نانوایی ها طبخ می شود، «نان کامل» نیست و آن طور که باید ارزش غذایی ندارد.گزارش مرکز پژوهش ها چه می گوید؟ما این جا بخش هایی از گزارش مرکز پژوهش های مجلس را که روزهای قبل منتشر شده است، مرور می کنیم:- نان کامل از آردی تهیه می شود که هر سه بخش دانه گندم شامل سبوس، جنین و آندوسپرم در آن حفظ شود که قادر است بخش زیادی از نیازها به مواد مغذی را تامین کند.- مصرف نکردن غلات کامل به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم می تواند موجب افزایش احتمال ابتلا به بیماری های مزمن غیرواگیردار از قبیل مشکلات قلبی عروقی، اختلالات متابولیک، چاقی، کم خونی، دیابت نوع2، سوء هاضمه و انواع سرطان شود. چنان‌که اغلب پزشکان نیز مصرف نان سفید را برای بیماران دیابتی محدود می کنند. (مطالعات انجام شده در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، حاکی از این واقعیت است که عوامل خطرزای متابولیک در افرادی که نان های سفید مصرف می کنند، بیشتر از کسانی است که نان های سبوس دار مصرف می کنند.)- با وجود فواید بسیار بالایی که نان کامل دارد، اما همچنان درصد بالای سبوس گیری و حذف جنین در تولید آرد مورد استفاده در انواع نان های سنتی همچون سنگک، بربری، تافتون و لواش و دیگر نان های فانتزی و صنعتی اتفاق می افتد.

 

اصول اقتصادی قانون اساسی چگونه تصویب شد

روزنامه فرهیختگان:موسی غنی‌نژاد نماینده لیبرالیسم ایرانی می‌گوید اصول قانون اساسی دستپخت کمونیست‌هاست اما بررسی ساده مشروح مذاکرات قانون اساسی نشان می‌دهد اصول اقتصادی فقط یک مخالف داشته؛ آیا همه رای‌دهندگان کمونیست بودند؟! در بخش‌هایی از مناظره غنی‌نژاد و درخشان بحث به اصول 43 و 44 قانون اساسی رسید که غنی‌نژاد مدعی شد این اصول ملهم از اندیشه‌های مارکسیستی است. غنی‌نژاد در این مناظره اظهار داشت: «اندیشه‌های حاکم بر فصل اقتصادی قانون اساسی که از ماده 43 تا 55 را شامل می‌شود، اندیشه‌های چپ و سوسیالیستی است و در آنجا از اسلام خبری نیست. نقد من این است که چرا چپ‌ها قانون اساسی جمهوری اسلامی را می‌نویسند؟ بنی‌صدر و جناب دکتر بهشتی بخش اقتصادی را نوشته‌اند که صددرصد تحت‌تاثیر اندیشه‌های چپ بوده‌اند.» این ادعا در حالی مطرح می‌شود که هم به لحاظ فلسفی و هم به لحاظ تاریخی قابل مناقشه است. گزاره‌هایی که در این اصل‌های مورد اشاره وجود دارد نافی ادعای مطرح‌شده در باب ملهم بودن آن از مارکسیسم است. به عنوان مثال هدف اصل 43 تامین استقلال اقتصادی جامعه و ریشه‌کن کردن فقر و محرومیت و برآوردن نیاز‌های انسان در جریان رشد با حفظ آزادگی او قید شده است. بر این اساس، این اصل بر ضوابطی استوار است که از جمله آن می‌توان به تامین نیازهای اساسی مثل بهداشت، درمان، مسکن، پوشاک، آموزش و پرورش و… اشاره کرد. سوال اینجاست که کجای این گزاره‌ها کمونیستی است و از کجای این بندها می‌توان الهام از کمونیسم را برداشت کرد؟ این اصول هم تمرکز ثروت در دست افراد و گروه‌های خاص را رد می‌کند و هم تاکید می‌کند که نباید اجازه داد که دولت یک کارفرمای بزرگ و مطلق شود. واضح است که این عبارات نسبتی با کمونیسم ندارد.

 

بازگشایی تفرجگاه سالمندان

روزنامه همشهری:دیروز نشست خبری هفته سلامت برگزار شد و حمید صاحب، مدیرکل اداره سلامت شهرداری تهران از افتتاح 2مرکز فر آهنگ (مرکز نگهداری روزانه سالمندان) در مناطق یک و 21خبر داد و گفت که این مراکز دوازدهم اردیبهشت طی مراسمی با حضور مدیران شهری بهره‌برداری می‌شوند. ایجاد ظرفیت برای ارائه خدمات به این اقشار هم اولویت دیگر شهرداری تهران بوده که مراکز فر آهنگ نتیجه همین توجه و تلاش‌هاست. ارائه خدمات و آموزش‌های فرهنگی و هنری مهم‌ترین برنامه پیش‌بینی‌شده در این مراکز هستند؛ به همین دلیل می‌توان از مراکز فر آهنگ با عنوان مراکز گذران اوقات‌فراغت سالمندان یاد کرد. ‌ فاز اول ‌ طرح مراکز فراهنگ با افتتاح 2مرکز آغاز می‌شود و به‌گفته حمید صاحب تا پایان سال 5مرکز  دیگر هم در تهران بهره‌برداری می‌شود و تعداد آنها به 7مرکز می‌رسد. البته آنطور که مدیرکل اداره سلامت شهرداری تهران عنوان کرده: «درصورتی‌که راه‌اندازی مراکز فر آهنگ موفقیت‌آمیز باشد، مدیریت شهری در هر محله یک مرکز راه‌اندازی می‌کند تا خدمات فرهنگی و اجتماعی در دسترس سالمندان باشد.» ظرفیت پیش‌بینی‌شده در مراکز فر آهنگ 100تا 150نفر است و سالمندان از ساعت 8تا 16در آنها پذیرش می‌شوند و می‌توانند از خدمات با حداقل مبلغ استفاده کنند. خانواده‌های بی‌بضاعت هم از تخفیف ویژه بهره‌مند خواهند شد. هفته سلامت از نهم تا پانزدهم اردیبهشت است و در طول این هفته حدود 1500برنامه در محلات و مناطق اجرا می‌شود. البته برنامه‌های شاخصی هم در 2حوزه عمومی و گروه‌های خاص تدارک‌دیده‌شده است که در بوستان‌ها و… برگزار خواهد شد.

 

سفارشی‌نویسان روی موج معاندان

روزنامه جام‌جم: فعالیت‌های رسانه‌ای در ایران بی‌حاشیه نیست. به‌ویژه آن‌که این فعالیت در سطحی بسیار گسترده‌تر از سایر رسانه‌ها انجام شود.در ایران سال‌هاست فعالیت‌های رسانه‌ای با تیغ کنایه و نقد به عقب رانده شده که نتیجه‌اش بی‌انگیزگی طیف وسیعی از هنرمندان و خانه‌نشینی استعدادهایی بوده که از هراس نقدهای ناروا، ترجیح داده‌اند در تیررس قرار نگیرند. دلیل چنین روندی، ورود سیاسیون و صاحبان تریبون‌های جناحی به حوزه نقد و کنارگذاشتن منتقدان بزرگ است و کودک ــ نقادانی میدان‌دار می‌شوند که از نقدها برای تسویه‌حساب گروهی استفاده ابزاری می‌کنند.این جریانات به محض آن‌که دست خود را از بودجه‌ بیت‌المال کوتاه می‌بینند، یا احساس می‌کنند ناتوان از عمل به وعده‌های رسانه‌ای در حوزه‌های کاری خود هستند، فرار رو به جلو را جایگزین بهبود عملکردشان می‌کنند. این روند درخصوص برنامه‌های صداوسیما و مشخصا برنامه دوران تحول به‌خوبی دیده می‌شود. آنجا که مدعیان نقد، عملا تبدیل به عمله‌های جناحی می‌شوند، برای آن‌که پروژه‌های سیاسی و انتخاباتی خود را پیش‌برده و سهم بزرگ‌تری از کیک قدرت نصیب‌شان شود.  نگاهی به نام و رزومه منتقدان، نشان می‌دهد که بسیاری از آنها نه چهره‌های نام‌آشنای دنیای هنر یا رسانه و نه حتی افرادی شناخته‌شده در امور فرهنگی، بلکه سفارشی‌نویسانی هستند که ماموریت پیدا کرده‌اند رسانه‌ملی را تضعیف کرده و سوار بر موجی شوند که شبکه‌های فارسی‌زبان معاند علیه تریبون نظام به راه انداخته‌اند. این سفارشی‌نویسان رسانه‌ملی را با دیگر مجموعه‌هایی که از آنها باج می‌گیرند اشتباه گرفته‌اند!شاید اگر منافع دست‌های پشت‌پرده این نقدها تامین شده و مصالح سیاسی‌شان در سال انتخابات در نظر گرفته شود، همه این منتقدان، مجیزگویانی شوند که زبان جز در مدح صداوسیما نمی‌گشایند.تازه‌ترین نمونه این نقدها را می‌توان در رسانه دانشگاه‌آزاد یافت. رسانه‌ای که هرچند در تخریب رسانه‌ملی مدام داد بیت‌المال سر می‌دهد اما خودش هم دست در جیب بیت‌المال و شهریه دانشجویانی دارد که از این رسانه، انتظار فرهیختگی دارند، نه رجزخوانی سیاسی!

 

تحلیل سیاسی هفته

روزنامه جمهوری اسلامی:وداع با ماه مبارک رمضان و برگزاری مراسم عید سعید فطر، مهم‌ترین واقعه این هفته بود. هرچند در ماه رمضان امسال وجود بعضی حرمت‌شکنی‌ها نسبت به ماه خدا توسط عناصر هنجارشکن موجب نگرانی مردم شد ولی انسان‌های دین‌باور که حساب دین را از عملکردهای این و آن جدا می‌دانند، مثل سال‌های گذشته ماه خدا را گرامی داشتند و جان خود را با عبادت در این ماه، طیّب و طاهر ساختند. برگزاری نمازهای پرجمعیت عید فطر در نقاط مختلف ایران و جهان، نشانه‌های بندگی خدا را به اوج رساند و مردم از خدا خواستند به آنها کمک کند اندوخته‌های معنوی ماه رمضان را تا رمضان آینده سرمایه پاک و سالم زیستن کنند.توصیه‌های رهبر انقلاب به مسئولین برای همدلی با یکدیگر و پرداختن به اصول و پرهیز از حواشی از نکات مهم خطبه ایشان در نماز عید فطر بود. توصیه مردم برای حفظ وحدت نیز نکته دیگری بود که در خطبه نماز عید فطر مطرح شد. ایشان در دیدار سفرای کشورهای اسلامی و مسئولین نظام به مناسبت عید فطر نیز با توجه دادن همگان به مساله فلسطین، خواستار اهتمام امت اسلامی به این مساله شدند.گسترش دایره انتقادها به گرانی‌ها و افزایش مستمر قیمت‌ها و هزینه‌های خدمات طی یکماه اخیر، به قدری زیاد است که حتی نمایندگان مجلس که عموماً از همفکران دولتمردان هستند نیز هر روز از بلندگوی مجلس به وضعیت نابسامان اقتصادی اعتراض می‌کنند. این واقعیت را نمی‌توان نادیده گرفت که مردم بشدت گرفتار مشکلات معیشتی هستند و عدم ثبات اقتصادی موجب شده خانواده‌ها نتوانند حتی برای آینده نزدیک زندگی خود برنامه‌ریزی کنند. نمایندگان مجلس هرچند علاوه بر اعتراض به گرانی‌ها و نابسامانی‌های اقتصادی، برای استیضاح وزرا نیز تلاش می‌کنند ولی عملاً در این زمینه کاری از آنها ساخته نیست و نمی‌توانند به صورت عملی مسببان این نابسامانی‌ها را بازخواست کنند.

 

ما که هشدار داده بودیم!

روزنامه کیهان:1- دوستی تعریف می‌کرد، در مراجعه به یک بنگاه معاملات ملکی، شاهد مشاجره و دعوای بنگاهدار و یک فروشنده ملک بودم. لابه‌لای بگومگوها بنگاهدار با مهارت خاصی ضمن تعریف و تمجید از مِلک فروشنده، قیمتی برای آن تعیین کرد و پس از چند دقیقه که کار به جاهای باریک کشیده شد، با تَشَر از او خواست آنجا را ترک کند چون که به گفته او «تو اصلا فروشنده نیستی. حیف این ملک که دست توست.» پس از خروج مالک از بنگاه، بنگاهدار خشمگین که لبخند شیطانی بر لب داشت رو به من کرد و با ادبیاتی زشت علیه صاحب ملک گفت: «کاری باهاش کردم که حالا حالاها نتونه خونشو بفروشه. حالا بدو تا خونتو بفروشی……» پرسیدم: چه کار کردید؟ گفت: «از مِلکش تعریف و قیمت را خیلی بالا گفتم. حالا امکان ندارد بتواند خانه‌اش را بفروشد چون به احتمال زیاد، راضی به فروش خانه‌اش به کمتر از قیمتی که تعیین شد نخواهد بود.»(!)2- تورم و افزایش غیرعادی و «غیرمنطقی» قیمت‌ها، شاید یکی از مهم‌ترین موضوعاتی است که کشور عزیزمان امروز درگیر آن است. بروز چنین معضلاتِ اقتصادی، دلایل گوناگونی می‌تواند داشته باشد مثل دلایل اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و حتی فرهنگی و روانی. بررسی دلایل اقتصادی بروز چنین پدیده‌ای را باید به اقتصاددان‌ها سپرد و کار راقم این سطور نیست. اینجا قصد داریم به برخی دلایل بروز تورم در کشورمان بپردازیم که لااقل در ظاهر ارتباط مستقیم و زیادی با اقتصاد ندارد! 3- چند سالی است که «بروز همه معضلات اقتصادی لزوما دلایل اقتصادی ندارند» و «فرمول‌های اقتصادی در برخی شرایط و جوامع جواب نمی‌دهند» و از این دست مسائل، عاملی شده برای تولد رشته‌ای میان رشته‌ای به نام «اقتصاد رفتاری».(رجوع شود به کتاب سُقلمه، اثر ریچارد تیلور برنده نوبل اقتصادی). اقتصاد رفتاری علمی است نسبتا جدید و ترکیبی است بین دو رشته روانشناسی و اقتصاد. خود تیلور در این‌باره خاطره جالبی تعریف می‌کند. او در کتابش می‌نویسد، روزی مردم شهری در آمریکا وقتی با یک بارندگی شدید غافلگیر شدند برای خرید چتر به فروشگاه‌های اطراف هجوم بردند. طبق روال همیشه، عده‌ای که نان‌شان را در مشکلات و سختی دیگران پیدا می‌کنند، با مشاهده افزایش شدید تقاضا، قیمت‌ها را چندبرابر افزایش دادند. (طبق یک فرمول ساده اقتصادی افزایش تقاضا موجب افزایش قیمت می‌شود) اما با کمال تعجب بسیاری از مردم که از این سوءاستفاده خشمگین شده بودند حاضر به خرید چتر نمی‌شدند و می‌گفتند، حاضرند زیر باران خیس شوند اما پول زور ندهند.(نقل به مضمون) تیلور می‌گوید با مشاهده این رفتار به این نتیجه رسیده که گاهی، فرمول‌های اقتصادی درست کار نمی‌کنند چرا که اقتصاد مسئله‌ای است که با انسان سر و کار دارد و انسان هم یک موجود صفر و یک نیست که بشود، رفتارش را دقیق پیش‌بینی کرد.

//انتهای پیام

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.