رتبه اول توانمندسازی و غنیسازی اوقات فراغت به آذری ها رسید
درخشش آذربایجان شرقی درطرح توانمندسازی محلههای کمبرخوردار و غنیسازی اوقات فراغت
طرح توانمندسازی محلی با رویکرد توسعه کسبوکارهای خرد به منظور پیشگیری از آسیبهای اجتماعی در محلههای کمبرخوردار چند سالی میشود که از سوی جمعیت هلالاحمر در مناطق کمبرخوردار سراسر کشور با مشارکت داوطلبانه تسهیلگران این طرح در حال اجراست. در نتیجه آن، امروز خانوادههایی هستند که تا پیش از اجرای این طرح در زمره نیازمندان محله بودند و حالا در زمره تولیدکنندگان و حتی کارآفرینان هم هستند. طرحی که نشاط و سرزندگی و امید را به محلههای کمبرخوردار کشور برگردانده و شرایطی را فراهم کرده که اهالی ساکن در چنین مناطقی هم، فرصت ارتقای کیفیت زندگی خود را پیدا کنند. مروری بر آنچه هلالاحمریها در این بخش انجام دادند حکایت از آن دارد که عملکرد جمعیت هلالاحمر استان آذربایجان شرقی در این بخش مطلوب بوده است. البته این تنها افتخاری نیست که جمعیت هلالاحمر استان آذربایجان شرقی در این چند روز پیش کسب کرده است، چراکه وقتی اعلام شد این جمعیت در رونقبخشی به امور محوری اوقات فراغت جوانان و اجرای برنامههای اوقات فراغت مقام اول بین دستگاههای با مخاطب عام را کسب کند.
فاطمه عسگرینیا-شهروند آنلاین:سال 98بود که اجرای طرح توانمندسازی محلات کمبرخوردار در دستور کار جمعیت هلالاحمر قرار گرفت. ضرورت اجرای این طرح هم در استان آذربایجان شرقی برمیگردد به حاشیهنشینی گستردهای که در شهرهای این استان شاهدیم. استان اصفهان حالا یکی از دو استان برتر و پیشرو در اجرای این طرح است. یکی از نقاط قوت و موفق اجرای این طرح، حضور تسهیلگران کاربلد و حرفهای در اجرای آن بوده است.
«زهرا بدیهی»، تسهیلگر ارشد و مجری طرح توانمندسازی محلی در استان آذربایجان شرقی در گفتوگو با «شهروند» میگوید تمامی افرادی که در قامت تسهیلگر در این طرح بهصورت داوطلبانه با جمعیت هلالاحمر همکاری داشتند برای حضور در مناطق کمبرخوردار، آموزشهای لازم را دیده بودند تا در ارتباط با افراد محلی دچار مشکل نشوند: «جلب اعتماد در این محلهها بهمنظور پیشبرد اهدافی که در نظر داشتیم کار آسانی نبود. ما ابتدا کار را در چهار منطقه و محله استان آذربایجان شرقی شروع کردیم. حالا بعد از گذشت حدود چهار سال، تعداد این محلهها و مناطق به هفت محله رسیده است.»
کاهش آسیبهای اجتماعی، هدف ما بود
بدیهی، هدف از اجرای این طرح را کاهش آسیبهای اجتماعی و بهبود معیشت افراد محلی برشمرده و میگوید: «بعد از حضور در محلهها متوجه شدیم اهالی ساکن در این مناطق کمبرخوردار درگیر انواعواقسام آسیبهای اجتماعی هستند؛ از اعتیاد و فقر گرفته تا تعداد بالای زنان بدسرپرست و بیسرپرست خانوادهها.»
وقتی هلالاحمریها در این مناطق حاشیهای و کمبرخوردار حاضر میشوند مردم رغبت زیادی برای استقبال از آنها نداشتند، چراکه تجربه بدشان از حضور تیمهای قبلی خیریهای و خلاصه شدن کمک آنها به گرفتن عکسهای یادگاری، باعث شده بود تا دیگر به کسی اعتماد نکنند: «بچههای هلالاحمر سعی کردند این اعتماد را جلب کنند و بعد از جلباعتماد موفق شدند تا اقدامهای اساسیای در این محلهها انجام دهند. ما بدون وعده و وعید رفتیم. همه کارمان در اهداف آموزشیای که داشتیم خلاصه میشد. بهخاطر همین از ابتداییترین موضوعات مثل بهداشت فردی برای ارائه آموزشهای خود استفاده کردیم. در گام بعدی به آنها آموختیم چگونه ضمن برخورداری از اعتماد به نفس بالا میتوانند در جامعه، حضوری موفق و مؤثر داشته باشند.»
هویت اجتماعی را برگرداندیم
تسهیلگران هلالاحمر در محلههای کمبرخوردار سعی کردند هویت اجتماعی گمشده این محلهها را به آنها برگردانند: «کمکم گروههای اجتماعی را در محلهها تشکیل دادیم و برای هویتبخشی به افراد مسئولیتهای مختلف دادیم. این واگذاری مسئولیتها و عناوین باعث شد تا آنها، خود را باور کنند و با نقشپذیری اجتماعی، تسهیلگران را در انجام ماموریتهایشان یاری میکردند.»
هلالاحمر برای پیشبرد اهداف آموزشی خود در محلههای کمبرخوردار از همه توان و داشتههایش بهرهمند شد: «کار آموزش توسط مربیان هلالاحمر انجام میشد اما اگر در رشتهای، مربی موردنظر را نداشتیم از ظرفیت های خارج از هلال احمر اعم از مربیان بخش خصوصی و دولتی برای برگزاری دورههای آموزشی استفاده میکردیم. همه مردم مشتاقانه در مساجد، تکایا یا حتی خانه معتمدان محله شرکت میکردند.»
حالا در سایه این حضور گسترده و کارآمد هلالاحمر در محلههای کمبرخوردار استان، برای بالغ بر 200نفر شغل ثابت ایجاد شده است.
استان اول در غنیسازی اوقات فراغت
جمعیت هلالاحمر استان آذربایجان شرقی در کنار عملکرد موفقش در طرح توانمندسازی در بخش غنیسازی اوقات فراغت برای نوجوانان و جوانان آذریزبان موفق عمل کرده تا جایی که رتبه نخست این بخش را در کشور کسب کرده است. معاون جوانان جمعیت هلالاحمر استان آذربایجان شرقی توجه به اوقات فراغت نوجوانان و جوانان را از اولویتهای مهم این معاونت برشمرده و به «شهروند» میگوید: «امسال قرار است در 10مدرسهای که با آموزشوپرورش به توافق رسیدهایم نسبت به جذب جمعیت دانشآموزی جوان مناطق شهری و روستایی اقدام کنیم.» بهگفته او در این 10 مدرسه هم تمامی آموزشهای عمومی هلالاحمر همراه با مدیریت کسبوکار به دانشآموزان ارائه میشود: «استعدادیابی در 8رشته ورزشی هم یکی دیگر از برنامههای اولویتدار معاونت جوانان استان آذربایجان شرقی در تابستان امسال است، ضمن اینکه امسال میتوانیم از ظرفیت 40خانه فعال در سراسر استان استفاده کنیم و برای بچههای روستایی هم دورههای آموزشی را کامل برگزار کنیم.»
سلیمانی میگوید معاونت جوانان هلالاحمر استان آذربایجان شرقی با احیای فعالیت های هیأت علیاکبر نسبت به برگزاری مراسمهای مذهبی و اعیاد دینی در این هیأت خبر داده و ادامه میدهد: «با افزایش کانونهای شاخه آزاد از دو کانون به هفت کانون بستر بهرهمندی بیشتر جوانان و نوجوانان را از برنامههای اوقات فراغت فراهم کردهایم. حتی دو مورد از این کانونها در مناطق کم برخوردار قرار دارد و با وجود همه سختیها، موفق شدیم بچههای این محلهها را دور هم جمع کنیم.»
تقویت فعالیت تیمهای سحر در مناطق کمبرخوردار و بهرهگیری از ظرفیت جوانان در راهاندازی ایستگاههای سلامت و ارائه خدمات به خانوادههای ساکن در مناطق کمبرخوردار از دیگر برنامههایی است که سلیمانی میگوید در حوزه جوانان جمعیت هلالاحمر استان آذربایجان شرقی اجرا شده است: «در دو محلهای که شاهد فعالیت این ایستگاهها بودیم جوانان دندانپزشک ما خدمات باکیفیتی به مردم حاشیهنشین در حوزه درمان دندانها ارائه کردند.»
جمعیت هلالاحمر آذربایجان شرقی در راستای غنیسازی اوقات فراغت جوانان و نوجوانان نسبت به برگزاری اردوهای فرهنگی و ورزشی برای آنها اقدام کرده است: «یک سالن ورزشی داریم که در اختیار کانونها قرار دادیم و اعضای این کانونها میتوانند هفتهای دو تا سه جلسه از فضا برای برگزاری بازی و مسابقات فوتبال و والیبال استفاده کنند.»
یکی دیگر از اقدامهای خوب معاونت جوانان جمعیت هلالاحمر استان آذربایجان شرقی تقویت تیمهای دادرس در این استان بود. بهگفته سلیمانی قرار است بهزودی مسابقات تیمهای دادرس یکهزار نفر از پسران و یک هزار نفر از دختران دادرس برگزار شود.
یوسفآباد، خلیلآباد، اصمعی قربانی، منبع آب، دره ترلان، باغ معروف و کندرود 7محلهای هستند که طرح توانمندسازی جمعیت هلالاحمر در آنها اجرا میشود و اجرای این طرح باعث شده است تا در استان آذربایجان شرقی حدود 20کسبوکار ثابت در محلههای کمبرخوردار ایجاد شود و در هریک از این کسبوکارها بالغ بر 12نفر مشغول بهکار شدهاند: «بالغ بر 200نفر از اهالی ساکن در مناطق حاشیه استان آذربایجان شرقی در سایه فعالیتهای توانمندسازی جمعیت هلالاحمر مشغول به کار شدهاند.»