مشکلات زیرساختی، بزرگترین چالش والیبال زنان
سرمربی تیمملی والیبال زنان در گفتوگو با «شهروند»: پخش زنده باعث دیده شدن ما شد
حدود یک هفته قبل یعنی دقیقا چهارم تیر ماه بود که آخرین مسابقه تیمملی والیبال زنان ایران در مسابقات چلنجر کاپ برگزار شد و شاگردان نیلوفر رشیدی با برتری برابر استرالیا، عنوان پنجمی این مسابقات را از آن خود کردند. حالا بعد از گذشت یک هفته، دختران سرو قامت ایران در ایران حضور دارند و آماده مسابقات آسیایی تایلند میشوند. عملکرد رو به پیشرفت والیبال زنان ایران در طی ماههای اخیر باعث شد سراغ نیلوفر رشیدی، سرمربی تیمملی والیبال زنان، برویم و درباره شرایط این روزهای والیبال زنان کشورمان گفتوگو کنیم که در ادامه خواهید خواند.
به گزارش شهروند آنلاین، دومین دوره مسابقات والیبال چلنجرکاپ زنان آسیا درحالی از ۲۹ خرداد تا 4 تیر با حضور ۱۱ کشور ایران، ویتنام، اندونزی، هند، چینتایپه، هنگکنگ، فیلیپین، استرالیا، مغولستان، ماکائو و ازبکستان به میزبانی اندونزی برگزار شد که در پایان این رقابتها ویتنام به عنوان قهرمانی رسید و موفق شد سهمیه مسابقات لیگ جهانی را از آن خود کند. نیلوفر رشیدی، سرمربی تیمملی والیبال زنان، درباره این رقابتها گفت: «با میانگین سنی 23 سال در این مسابقات حاضر شدیم و به اهدافی که میخواستیم رسیدیم. به هرحال، هر تیمی باید به اندوختهها و پتانسیلش نگاه کند و نسبت به آن از تیم توقع داشته باشد. ما از ابتدا هم میدانستیم که امکان صعود به لیگ جهانی را نخواهیم داشت و پتانسیل ما در این رقابتها همین بود. ضمن اینکه در سختترین گروه ممکن قرار داشتیم و در همان ابتدا با تیمهای چین تایپه و ویتنام که عنوان اول و سوم رقابتها را کسب کردند، همگروه شدیم. قطعا اگر در گروه دیگری قرار داشتیم، میتوانستیم به جمع چهار تیم برتر صعود کنیم.» او در ادامه افزود: «هدف ما از حضور در این مسابقات این بود که درصد خطای بازیکنان را کاهش دهیم. ما در گذشته برای دریافت و سرویس، مشکلات بسیاری داشتیم، اما مطابق آمار و آنالیزهایی که انجام دادیم، درصد اشتباههای بازیکنان کاهش محسوسی داشته است که به آن معناست که ما به اهداف خودمان رسیدیم.»
تجربه کم بازیکنان، بزرگترین چالش ماست
رشیدی در ادامه با اشاره به مسابقات قهرمانی آسیا که در شهریورماه به میزبانی تایلند برگزار خواهد شد، گفت: «بهزودی در مسابقات قهرمانی آسیا به مصاف رقیبان خواهیم رفت، این رقابتها از یازدهم شهریورماه آغاز خواهد شد و تا نوزدهم همین ماه ادامه پیدا خواهد کرد. بزرگترین چالش ما هم در این رقابتها تجربه کم بازیکنان تیمملی است. بسیاری از این بازیکنان نخستینبار است که به اردوی برونمرزی میآیند و همانطور که گفتم میانگین سنی آنها 23 سال است. ما دو بازیکن 16ساله در تیممان داریم که در تورنمنت چلنجر کاپ هم به میدان رفتند. راهکار پیشنهادی من هم این است که مسابقات بیشتری انجام دهیم تا بازیکنان تجربه لازم را کسب کنند، مخصوصا با تیمهایی که همیشه در مسابقه با آنها، با مشکل مواجه میشویم. مثلا ما در رقابت با تیمهای جنوبشرق آسیا همواره مشکل داریم و برای اینکه بتوانیم به آنها برسیم، باید مسابقات بیشتری برگزار کنیم.»
از نظر زیرساختی مشکل داریم و باید از پایه شروع کنیم
این مربی باتجربه والیبال کشورمان درباره مشکلات حاکم بر والیبال زنان ایران نیز گفت: «از نظر من یکی از مشکلات ورزش ما در ایران عدمتوجه کافی به زیرساختهاست. اگر بخواهیم والیبال ما رشد پیدا کند، باید از پایه شروع به تغییر دادن برخی چیزها کنیم. برای مثال باید سراغ استعدادیابی برویم و بازیکن پرورش دهیم تا همین بازیکنان در آینده تیمملی بزرگسالان ما را بسازند. اگر این اتفاق بهدرستی و با برنامهریزی رقم بخورد، قطعا آینده والیبال زنان یا هر ورزش دیگری در کشورمان درخشان خواهد بود.» او همچنین افزود: «یک مشکل دیگر هم بحث اشباعشدن بازیکنان و شرایط زندگی آنهاست. بسیاری از دختران ما سالهای طولانی در تیمملی نمیمانند و به دلیل تاهل تصمیم میگیرند قید حضور در اردوهای ملی را بزنند.»
درآمدزایی مربیان از طریق لیگ است نه مربیگری در تیمملی!
رشیدی که سال گذشته هدایت تیم پیکان تهران را در لیگ برتر والیبال زنان به عهده داشت و درنهایت نیز با پیروزی برابر تیم سریک گنبد در دیدار فینال، موفق به فتح جام این رقابتها شد، در پاسخ به این سوال که آیا موافق اینکه یک مربی همزمان هم در یک تیم باشگاهی حاضر باشد و هم هدایت تیمملی را به عهده بگیرد، هست یا خیر، گفت: «شما میدانید که ما مربیان فقط در 6 ماه از سال درگیر مسابقات باشگاهی هستیم و 6 ماه دیگر مختص به تیمملی است. اگر اردوهای ملی و برنامهریزی برای مسابقات بینالمللی تیمملی جدیتر دنبال شود، طبیعتا بهتر است که یک مربی در طول سال فقط به تیمملی فکر کند، اما موضوع این است که درآمدزایی ما از طریق باشگاههاست و تیمملی هم در 6 ماه از سال هیچ فعالیتی ندارد، به همین دلیل میبینید که برای مثال من سرمربی تیم پیکان بودم، اما الان هدایت تیمملی را هم به عهده دارم.»
پخش زنده باعث دیدهشدن والیبال زنان شد
سرمربی حال حاضر تیمملی زنان درباره پخش زنده والیبال زنان در دو سال گذشته گفت: «در دو فصل گذشته مسابقات ما پخش زنده داشت که این موضوع کمک ویژهای به پیشرفت و دیدهشدن والیبال زنان کرد. بازخوردهای خیلی خوبی از مردم و رسانهها دریافت میکردیم و فکر میکنم این قبیل کارها همچنان باید ادامه داشته باشد و حتی به مرور زمان بیشتر هم بشود. برای مثال در فصل گذشته اکثر مسابقات ما در تهران پخش زنده داشت، تیم سریک هم تیم بسیار خوبی بود، ولی چون در شهرستان بودند، امکان پخش زنده نداشتند. امیدوارم سال آینده این اتفاق مثبت در تمام ورزشگاهها رقم بخورد و فقط مختص پایتخت نباشد. او افزود: «اینکه مردم و خانواده ما میتوانستند مسابقات زنان را به صورت زنده تماشا کنند، حس خیلی خوبی بود. یک نکته جالب هم درمورد پخش مستقیم مسابقات این بود که دختران زیادی با دیدن این مسابقات به والیبال علاقهمند شدند و فکر میکنم این موضوع برای سلامت جامعه هم میتواند بسیار موثر باشد. در دیدار فینال هم با توجه به تبلیغاتی که صورت پذیرفت، افراد زیادی مسابقه را بهصورت زنده تماشا کردند و برای ما پیغام میفرستادند. بسیاری از مردم بعد از دیدن مسابقه فینال، دختران این رشته را تحسین کردند که خب این نشان میدهد رسانه چه اندازه میتواند تاثیرگذار باشد.»
بخش خصوصی به دنبال درآمدزایی است
سرمربی تیمملی والیبال زنان در بخش پایانی این گفتوگو در پاسخ به این سوال که سریک علیرغم حضور موفق در لیگ سال گذشته و کسب عنوان نایب قهرمانی از تیمداری در لیگ آتی انصراف داده است، گفت: «این مسئله اصلا جدید نیست و ما سالهاست که با این معضل دستوپنجه نرم میکنیم. برای مثال تیم باریج اسانس کاشان سالها به عنوان یک تیم مدعی در والیبال ما حضور داشت و دو سال قبل موفق به فتح جام قهرمانی هم شد، اما سال بعد از حضور در لیگ انصراف داد. علتش هم این است که این باشگاهها بهصورت خصوصی اداره میشوند و بعد از چند سال میبینند که توقعات آنها برآورده نمیشود. بسیاری از آنها تصور میکنند که اگر هزینه کنند و موفق شوند، در مقابل با آورده مالی روبهرو خواهند شد، اما اینطور نیست و به همین دلیل بعد از مدتی از تیمداری انصراف میدهند.»
//اتمام پیام