متقلبان کنکور، تحت تعقیب پلیس

دستگیری مدیران ۸۰ صفحه و کانال مجازی فروش سوال و تجهیزات تقلب در کنکور

پلیس با تشکیل 100 کارگروه ویژه عملیاتی درخصوص جرایم مرتبط با کنکور در حوزه فضای مجازی،  32 نفر از مجرمان فعال در حوزه کنکور را که مدیریت ۸۰ صفحه و کانال مجازی را بر عهده داشتند، دستگیر کرد. این متهمان در استان‌های اصفهان، تهران بزرگ و خراسان‌ رضوی در دام پلیس گرفتار شدند.

همانند سال‌های گذشته، برخورد قانونی با مجرمان فعال در فضای مجازی در زمینه تقلب در آزمـون‌ها، به‌خصوص کنکور سراسری تیرماه جاری، در قالب طرحی ویژه در دستور کار پلیس فتا قرار گرفته است.

برابر پایش‌های صورت‌گرفته در فضای مجازی و اِشراف این پلیس در شبکه‌های اجتماعی، تارنماها، صفحات و کانال‌های فعال تحت عناوین فروش سوالات کنکور و تجهیزات تقلب، که غالبا با هدف کـلاهبرداری از داوطلبان و خانواده‌های آنان فعالیت می‌کنند، احصا شده است.

دستگیری 32 مجرم

بزرگ‌ترین ماراتن علمی کشور، پنجاه‌و‌چهارمین سال خود را صبح چهارشنبه با همه امیدها و اضطراب‌هایش آغاز می‌کند. این در حالی است که  عده‌ای سودجو با ایجاد کانال‌های فروش سوالات کنکور در شبکه‌های مجازی، احساسات داوطلبان را به بازی می‌گیرند و پول‌های کلان پارو می‌کنند. حساسیت داوطلبان کنکور و استرس خانواده‌ها در این روزهای باقی مانده به کنکور، راه‌های فریب را بازتر کرده است. به جز سوالات، تجهیزات و ابزار تقلب هم در این کانال‌ها به فروش می‌رسد؛ از هندزفری‌های کاملا نامریی گرفته تا  خودکار و پاک‌کن‌های دوربین‌دار و مجهز به سیم‌کارت.

قیمت‌ خرید سوالات کنکور و تجهیزات متقلبانه کم نیست. از ۵۰میلیون تا حدود ۲۰۰میلیون تومان هزینه‌هایی است که در کانال‌های مجازی مطرح می‌شود.

برابر اقدامات عملیاتی و قانونی صورت‌گرفته از سوی واحدهای پلیس فتا در استان‌ها، تاکنون ۳۲ نفر از مجرمان فعال در این حوزه که مدیریت ۸۰ صفحه و کانال را بر عهده داشته‌اند، شناسایی، دستگیر و تحویل مراجع قضائی شده‌اند و اقدامات عملیاتی در این زمینه همچنان در دست پیگیری است.

یکی از ترفندهای این مجرمان سایبری تبلیغات فروش سوالات کنکور است و عمدتا شبکه‌های اجتماعی، پیام‌رسان‌های غیربومی و خارجی بستر تبلیغات آنهاست؛ تبلیغاتی بسیار فریبنده و حساب‌شده. گاهی این مجرمان از نام و اعتبار افراد و سازمان‌های دخیل سوءاستفاده می‌کنند و با جعل عنوان حقیقی و حقوقی آنها و شناسایی مشخصات افراد متقاضی، هزینه‌ای از آنها می‌گیرند و سپس شخص را بلاک می‌کنند یا نمونه سوالات سال‌های گذشته را چندمیلیونی و چند ده ‌میلیونی می‌فروشند.

هشدار پلیس

با توجه به اهمیت آزمون کنکور سراسری، سردار وحید مجید، رئیس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات فراجا، هشدار داد: «اقدامات پلیس فتا با تمام توان با هدف برخورد با مجرمان فعال در حوزه کلاهبرداری تحت عنوان تقلب در کنکور سراسری استمرار خواهد داشت.»

رئیس پلیس سایبری کشور در توصیه به داوطلبان و خانواده‌های آنان تاکید کرد: «راه‌اندازی هرگونه صفحه و کانال تحت عنوان ارائه سوالات کنکور سراسری صرفا با هدف کلاهبرداری از داوطلبان است، لذا موکدا توصیه می‌کنیم فریب تبلیغات فضای مجازی را نخورید و مراقبت‌های لازم را در این‌خصوص داشته باشید.»

این مقام ارشد انتظامی خاطرنشان کرد: «با توجه به عواقب ناگوار به همراه داشتن تجهیزات الکترونیکی، به‌ویژه تجهیزات مرتبط با تقلب در آزمون کنکور و محرومیت‌های ناشی از آن در زمینه شرکت در کنکورهای آتی، برابر تمهیدات در نظر گرفته شده از سوی سازمان سنجش آموزش کشور، به داوطلبان توصیه می‌کنیم به هیچ عنوان به تبلیغات فضای مجازی در زمینه استفاده از این دستگاه‌ها توجه نکنند.»

5 سال حبس در انتظار متقلبان کنکور

محمدحسین حاجیلو، رئیس شورای حفاظت آزمون‌ سراسری، از دستگیری ۲۴۹ شبکه و گروه خبر داده که در فضای مجازی سوالات و تجهیزات تقلب در کنکور را می‌فروختند. او گفن: «۴۸۳ کانال تلگرامی فعال در تقلب کنکوری‌ها شناسایی شده‌اند و تمام این گروه‌ها تحت اِشراف نهادهای نظارتی هستند. افرادی که ابزار و تجهیزات تقلب در کنکور را خرید و فروش کنند تا ۵ سال حبس می‌گیرند.»

به گفته حاجیلو، با توجه به ۴ پیامکی که برای ۹۱ میلیون تلفن همراه و داوطلبان کنکور درباره مقابله با تقلب در کنکور ارسال شده، هشدارهای لازم به داوطلبان داده شده است، بنابراین مسئولیت هرگونه اتفاق با خودشان است. کسانی بوده‌اند که پس از آزمون آمده‌اند و اظهار ندامت کرده‌اند، اما از دست هیچ‌کس کاری برنیامده است.

ارسال پیامک برای یادآوری تخلفات آزمون سراسری

در پی همکاری نهادها برای برقراری امنیت آزمون سراسری، پیامک‌های همگانی از سوی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه برای مردم ارسال شده که تخلفات آزمون سراسری را یادآوری می‌کند.

در متن یکی از این پیامک‌ها آمده است: «طبق قانون، همراه داشتن و استفاده از هر نوع وسیله غیرمجاز ارتباط الکترونیکی و دستگاه‌های حافظه‌دار در زمان آزمون‌های سراسری، محرومیت از یک تا ۱۰ سال از آزمون و تلاش برای دستیابی به سوالات و افشای آنها علاوه بر جزای نقدی، حبس از یک تا 5 سال را در پی خواهد داشت.»

در متن یکی دیگر از پیامک‌ها هم آمده: «طبق قانون، تبانی با داوطلبان یا افراد خارج از حوزه امتحانی یا دست‌اندرکاران آزمون سراسری، موجب محرومیت از آزمون تا 10 سال و هرگونه تخلف در قالب عضویت در گروه یا شبکه موجب تشدید مجازات‌ها خواهد شد.»

تامین سلامت کنکور

عبدالرسول پورعباس، رئیس سازمان سنجش آموزش کشور، هم با بیان اینکه نخواهیم گذاشت کسی حتی یک صندلی دانشگاه را از مسیر خلاف در اختیار خود قرار دهد، گفت: «در هفته گذشته، پلیس چند شبکه گسترده‌ را که تجهیزات زیادی برای تقلب در آزمون وارد کشور کرده بودند، شناسایی کرد. عوامل بیش از ۲۰۰ تا ۳۰۰ سامانه و گروه‌ مجازی که برای القای تقلب ایجاد شده بود، دستگیر شدند.

99 درصد داوطلبان کنکور با تلاش و زحمت خود سر جلسه آزمون حاضر می‌شوند و حدود یک درصد داوطلبان از طریق تقلب و مسیرهای دیگر به جلسه آزمون می‌آیند. در سازمان سنجش هم از نظر سخت‌افزاری و هم از نظر نرم‌افزاری اقداماتی را طراحی کردیم تا سلامت کنکور تامین شود.»

رئیس سازمان سنجش افزود: «سوالات کنکور دارای کدهای ویژه‌ هستند که فقط توسط ماشین‌های خاص خوانده می‌شوند. دفترچه سوالات داوطلبان نیز شخصی‌سازی شده است و امکان تقلب وجود ندارد.»

پورعباس ادامه داد: «با شرکت‌های دانش‌بنیان، توان شناسایی ابزارهای تقلب را داریم و از طریق سیگنال‌هایی که عمدتا به منظور جلوگیری از ارسال پاسخنامه از بیرون به جلسه آزمون طراحی شده است، می‌توانیم شبکه‌های تقلب را شناسایی کنیم.»

او بیان کرد: «به تعداد تمام حوزه‌های کنکور، دستگاه سیگنال‌یاب یا آشکارساز طراحی و در اختیار عوامل آزمون قرار داده شده است.

دستگاه سیگنال‌یاب به تجهیزات تقلب سیگنال ارسال می‌کند و در گوش داوطلب صدای بلندی تولید و فرد متقلب شناسایی می‌شود.»

پورعباس گفت: «خانواده‌ها مراقب باشند که  در دام شیادان کنکور گرفتار نشوند و اجازه ندهند فرزندشان دستگاه یا تجهیزات تقلب همراه داشته باشد. این کار می‌تواند تا 10 سال محرومیت از کنکور به همراه داشته باشد.

قانون باید در هر مرحله‌ای با متخلفان به‌طور جدی برخورد کند تا پای هیچ متخلف کم‌دانشی به دانشگاه‌ها و رشته‌های خوب باز نشود.»

او افزود: «مسئولان برگزاری کنکور سراسری برای آسودگی خاطر داوطلبان نوبت دوم آزمون سال 1402 که در روزهای 14 و 15 تیرماه برگزار می‌شود، تمهیدات ویژه‌ای اندیشیده‌اند تا دیگر شاهد هیچ تقلبی در کنکور نباشیم.»

آمادگی جسمی و روانی برای حضور در کنکور سراسری

از امسال با هدف کم‌کردن اثر برخی از اتفاقات غیر قابل پیش‌بینی در عملکرد داوطلبان، کنکور در دو مرحله برنامه‌ریزی و مرحله نخست آن دی ماه برگزار شد. همچنین تاثیر معدل پایه دوازدهم در قبولی، ۴۰ درصد اعلام شد. با وجود این، کماکان استرس جزو جدانشدنی بزرگ‌ترین ماراتن علمی کشور است.

دانش‌آموزانی که برای آماده‌سازی خود طی یک یا سه سال گذشته سنگ تمام گذاشته‌اند، همواره این دغدغه را دارند که مبادا به دلایلی خارج از کنترل‌شان، عملکردی منطبق بر تلاش‌ها و انتظارات خود نداشته باشند.

آمادگی جسمی و روانی برای حضور در کنکور سراسری و بهبود عملکرد داوطلبان از اهمیت بالایی برخوردار است، چراکه جسم آماده و کنترل هیجاناتی مانند اضطراب به تمرکز فکری آنان کمک شایانی می‌کند.

متخصصان علوم تغذیه بر این باورند که داوطلبان شب کنکور شام را در ساعات ابتدایی شب بخورند و از غذاهای سرخ‌کردنی، چرب و شور استفاده نکنند.

پیش از کنکور بهتر است داوطلبان  شیرینی‌های طبیعی مانند خرما و عسل  بخورند. خوردن یک لیوان آبمیوه طبیعی می‌تواند انرژی بالایی به داوطلبان بدهد.

بهتر است داوطلبان در شب کنکور زود بخوابند تا با خواب کافی، سرحال برخیزند و در جلسه آزمون حاضر شوند.

آرامش خود را حفظ کنید

روان‌شناسان بالینی هم توصیه‌هایی برای کنترل استرس و آمادگی روانی داوطلبان پیش از آزمون سراسری دارند.

برای جلوگیری از استرس، سپری‌کردن دوره‌های مدیتیشن می‌تواند موثر واقع شود.

روز پیش از  کنکور،  داوطلبان از شبکه‌های اجتماعی فاصله بگیرند، چراکه ممکن است در این فضا درباره سخت‌بودن سوالات کنکور بحث و گفت‌وگو و منجر به افزایش استرس‌شان شود.

 

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.