فرش قرمزِ ارتباط دیپلماتیک با کشورهای در حال توسعه
توجه رسانههای بینالمللی به استقبال کشورهای آفریقایی از سفر رئیسجمهوری ایران
شهروند – رسانههای بینالمللی، استقبال کشورهای آفریقایی از سفر رئیسجمهوری ایران به این منطقه را در رأس اخبار خود قرار داده و از آن با اصطلاح «فرش قرمز» این کشورها برای مقام ارشد ایران یاد کردند. این نخستین سفر یک رئیسجمهوری ایران به کل قاره آفریقا پس از ۱۱ سال است که در راستای سیاست خارجی جامع، متوازن و مبتنی بر همگرایی در عین چندجانبهگرایی اقتصادی دولت سیزدهم، با هدف افزایش حضور ایران در اقتصاد حدود ۶۰۰ میلیارد دلاری قاره آفریقا صورت میگیرد.
قاره سیاه، میدان نبرد دیپلماتیک جدید بین غرب و روسیه
خبرگزاری فرانسه درباره سفر هیأت ایرانی به قاره آفریقا به ریاست سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری اسلامی ایران، نوشت: «این سفر در شرایطی انجام میشود که جمهوری اسلامی بهدنبال حمایت دیپلماتیک کشورهای آفریقایی برای بهبود روابط با جهان است.» این رسانه، قاره سیاه را یک میدان نبرد دیپلماتیک جدید بین غرب و روسیه اعلام کرد و افزود: «دولتهای غربی بهدنبال تقویت روابط تجاری با آفریقا هستند و در کنار آنها، چین و هند نیز روی زیرساختهای این قاره سرمایهگذاری کردهاند.» این خبرگزاری با یادآوری بهبود روابط تهران با ریاض و همچنین سفر اخیر رئیسجمهوری به آمریکای لاتین، مقابله با تحریمهای غرب را یکی دیگر از اهداف دیپلماسی دولت سیزدهم در قاره آفریقا ارزیابی کرد.
ارتقای دیپلماسی با قدرتمندترین اقتصاد شرق آفریقا
آسوشیتدپرس نیز هدف سفر رئیسجمهوری اسلامی ایران به آفریقا را بعد از بیش از یک دهه، ارتقای دیپلماسی اقتصادی با قاره سیاه ارزیابی کرد. این رسانه غربی با اشاره به پیشرفتهای هستهای جمهوری اسلامی در پنج سال گذشته و بعد از خروج آمریکا از برجام نوشت: «ایران در حال مقابله با تحریمهای غرب است و از دیپلماسی برای جلب حمایت جهانی در مقابل غرب بهره میبرد.» آسوشیتدپرس با بیان اینکه کنیا، قدرتمندترین اقتصاد شرق آفریقاست، نوشت: «سفر رئیسجمهوری اسلامی به این منطقه از نظر اقتصادی حائزاهمیت است.»
«فرش قرمز» کنیا برای رئیسجمهوری ایران
خبرگزاری رویترز نیز در گزارشی از عبارت «فرش قرمز» برای اشاره به استقبال «ویلیام سامویی روتو»، رئیسجمهوری کنیا، از رئیسجمهوری ایران استفاده کرد. این رسانه هم سفر دکتر رئیسی را دارای اهداف اقتصادی ارزیابی کرد و نوشت: «سفر رئیسجمهوری ایران به آفریقا بعد از بیش از یک دهه، تلاش تهران برای تنوع بخشیدن به روابط اقتصادی در شرایط تحریمهای فلجکننده آمریکاست.» رویترز افزود: «بعد از خروج آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۸، ایران ارتباط دیپلماتیک با کشورهای در حال توسعه را تقویت کرد.» این رسانه، سفر رئیسی به کنیا را فرصتی برای ارتقای روابط اقتصادی دو کشور ارزیابی کرد.
دیروز آمریکای لاتین، امروز سه کشور آفریقا و فردا شاید دیگر کشورهای آفریقایی
ایران بهدنبال تقویت روابط اقتصادی و سیاسی با کنیا، اوگاندا و زیمبابوه است. خبرگزاری آفریقانیوز در تحلیل سفر رئیسی به سه کشور آفریقایی نوشت: «از زمانی که ایالات متحده بهطور یکجانبه توافق هستهای در سال 2018(برجام) را کنار گذاشت، تهران بهدنبال تنوع بخشیدن به روابط خود بوده است که این روند امیدوارکننده بهنظر میرسد. در ماههای اخیر، ایران دیپلماسی خود را در توسعه روابط با کشورهای قارههای دیگر افزایش داده است. این خبرگزاری به امضای قراردادها طی نخستین سفر رئیسجمهوری ایران به آفریقا در 11سال گذشته اشاره کرده و یادآور شده است: «طبیعی است که این دیدارها به امضای قراردادهای همکاری منجر شود، اما مهمترین نکته این است که چگونه این نوع توافقات در دو سال آینده برای هر دو ملت و برای هر دو طرف مثمرثمر باشد. باید ببینیم با وجود تحریمهای آمریکا تا چه حد میتوان انتظار داشت که این نوع روابط کارساز باشد.» این خبرگزاری همچنین در یادداشتی با عنوان تور آفریقا، نوشته، ایران بهدنبال راهی برای کم کردن فشارهای غرب ازجمله آمریکاست؛ یکی از راهها این بار در آفریقا وجود دارد. دیروز این تور در آمریکای جنوبی بود، فردا شاید دیگر کشورهای آفریقایی باشد.»
دور زدن تحریمها با ارتباط دیپلماتیک با کشورهای در حال توسعه
الجزیره در گزارشی پیرامون این سفر نوشته است ایران پس از آنکه دونالد ترامپ، رئیسجمهوری وقت آمریکا، در سال 2018توافق هستهای را کنار گذاشت و تحریمها را مجددا اعمال کرد، ارتباطات دیپلماتیک خود را با کشورهای در حال توسعه جهان افزایش داد. رئیسی در ماه ژوئن از ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه بازدید کرد تا از متحدان تحت تحریم آمریکا حمایت کند. ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری ایران، همزمان با آغاز سفر به سه کشور آفریقایی که تهران از آن بهعنوان «شروعی جدید» در روابط با این قاره یاد میکند، از سوی ویلیام روتو، همتای کنیایی خود، مورد استقبال فرش قرمز قرار گرفت. سفر رئیسی به آفریقا که او را به اوگاندا و زیمبابوه نیز میبرد، نخستین سفر رئیسجمهوری ایران در بیش از یک دهه گذشته است که تلاشی برای تنوع بخشیدن به روابط اقتصادی در مواجهه با تحریمهای فلجکننده ایالات متحده محسوب میشود. آخرین سفر یک مقام ارشد ایران به آفریقا توسط محمود احمدینژاد در سال 2013انجام شد.