موشکهای جدید ایرانی؛از «دهلاویه» ضدبالگرد تا «قهار» و «ماجد»

گقت وگو با جانشین وزیر دفاع

جانشین وزیر دفاع به آخرین دستاوردهای نظامی کشور از جمله موشک‌های جدید و صادرات محصولاتی چون پهپاد مهاجر۶ و موتور پهپادها و موشک‌های کروز اشاره و از در دستورکار بودن موتورهای اسکرم جت خبر داد.

به گزارش شهروند آنلاین،در دو دهه اخیر صنایع دفاعی کشورمان در حوزه‌های مختلف پیشرفت‌های چشمگیری در عرصه‌های گوناگون بخصوص در حوزه‌های موشکی و پهپادی داشته است.

در حوزه موشکی علاوه بر موشک‌های بالستیک زمین به زمین در دو حوزه سوخت مایع و جامد، نیازمندی‌ها در حوزه برد و تیراژ تولید، طی شده و کیفی سازی موشک‌ها از حیث دقت،‌ اثرگذاری سرجنگی،‌ رادارگریزی و سایر مولفه‌های مرتبط در دست اقدام است.

علاوه بر این در بخش موشک‌های کروز، در حوزه کروزهای دریایی گام‌های موثری برداشته شده و امروز نیروهای دریایی ارتش و سپاه به انواع موشک‌های کروز ضد شناور با بردهای متنوع و امکان شلیک از سکوهای زمینی، هوایی و دریایی مجهز شده‌اند. در حوزه موشک‌های کروز تهاجم زمینی نیز دستاوردهای خوبی حاصل شده و هم اکنون تحقیقات برای دستیابی به موشک‌های مافوق صوت در دست اجرا است.

موشک‌های پدافند هوایی با اینکه یکی از پیچید‌ه‌ترین موشک‌ها هستند اما در این حوزه نیز متخصصان وزارت دفاع نیازمندی‌ها در سه حوزه پدافند برد کوتاه،‌ برد متوسط و برد بلند را پاسخ داده‌اند که تولید موشکهایی از برد 8 تا 300 کیلومتر نمونه‌هایی از آن است.

اما یکی از حوزه‌هایی موشکی که کمتر به آن پرداخته می‌شود موشک‌های هدایت شونده ضد زره است. موشک‌هایی که نقش تعیین کننده در نبرد زمینی دارند و وزارت دفاع با طراحی و تولید نسل‌های مختلف این موشک‌ها قابلیت مناسبی را در اختیار نیروهای مسلح کشورمان و جبهه مقاومت قرار داده است.

در ایام سالگرد شهادت پدر موشکی ایران شهید حسن طهرانی مقدم با یکی از همرزمان و همکاران این شهید که روزی رئیس سازمان هوافضای وزارت دفاع بوده و نقش موثری در توسعه توان موشکی کشور داشته است به گفت وگو نشستیم. سردار سیدمهدی فرحی اکنون در سمت جانشین وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در حال فعالیت است و به همین دلیل گفت وگو منحصر به دستاوردهای موشکی نماند و حوزه‌های مختلف توانمندی دفاعی کشور را در بر گرفت.

مهمترین بخش‌های این گفت وگو به این شرح است:

– هزاران نقطه در کشور کار دفاعی می‌کند

– واکنش زیمنس آلمان به توان ساخت توربو کمپرسور در ایران

– افزایش ماندگاری سوخت مایع در حد سوخت جامد

– توان عبور موشک‌های ایرانی از 5 لایه پدافندی اسرائیل

– راکت‌های 100 کیلومتری با موتور مخصوص در دستورکار

– موتورهای اسکرمجت برای رسیدن به کروز هایپرسونیک در دستور کار

– قهار و ماجد؛ موشک‌های جدید ایرانی

– به دنبال پهپاد سوئیچ بلید با برد 40 کیلومتر هستیم

– صادرات متعدد مهاجر6

– صادرات موتور پهپادها یا موشک‌های کروز

– سامانه حفاظت فعال تانک در آستانه تولید انبوه

– موشک دهلاویه ضد بالگرد تولید شده است

– برد موشک الماس به 18 کیلومتر رسیده است

– صادرات سامانه‌های پدافند هوایی در دست انجام

در ادامه، مشروح گفت وگوی تسنیم با جانشین وزیر دفاع را می‌خوانید:

در ابتدا یادی کنیم سردار سرلشکر شهید حسن طهرانی مقدم و باتوجه به اینکه شما همکاری تنگاتنگی با ایشان داشتید، نکاتی را از ویژگی‌های این شهید بزرگوار بفرمایید و بعد به حوزه توانمندی‌های وزارت دفاع در موشکهای زمین به زمین برسیم.

سردار فرحی: همان‌طور که شما اشاره فرمودید شهید حسن طهرانی مقدم یکی از اسطوره‌های دفاع مقدس و یکی از پیشتازان حوزه‌ موشکی کشور بودند. بنده هم افتخار داشتم که  از حدود هفده سال پیش تا چند سال بعد از آن با ایشان چندین سال همکاری کنم. (بنده به عنوان رئیس سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع بودم ایشان هم به عنوان معاون جهاد خودکفایی سپاه) در طی این مدت همکاری‌های تنگاتنگی در رابطه با توسعه‌ حوزه‌ موشکی بخصوص عرصه موشک‌های بالستیک داشتیم، انصافا از ایشان درسهای زیادی مانند اخلاق، تلاش، اخلاص، عقلانیت و تخصص آموختم؛ این که حضرت آقا فرمودند ایشان دانشمند پارسای بی‌ادعا هستند، انصافا واژه‌هایی بود که بسیار برای ایشان مصداق داشت و وجه تسمیه درستی داشت.

دانشمند، پارسا و بی ادعا بود، آنقدر ایشان اخلاص و اخلاقش شایسته بود که بسیاری از همکاران، ایشان را به خاطر اخلاق و مرام مدیریتی‌اش دوست داشتند و با او همکاری می‌کردند و این همکاری موجب می‌شد که در واقع برکت کار خیلی بیشتر شود.

ایشان وارد عرصه‌هایی شد که در گام اول نشدنی به نظر می رسید یعنی وقتی می‌گفتند که ما می‌خواهیم وارد حوزه موشک برد بلند شویم همه می‌گفتند نمی‌شود دلیل آن هم این بود در آن موقع موشک اسکادB یا اسکادC داشتیم که برد آنها 200 و 300 کیلومتر بود؛ اصلا امکان نداشت شما با جهش چند برابری وارد محدوده بردهایی مثل هزار، 1500 یا دو هزار کیلومتر شوید یا وقتی که در مورد دقت موشک صحبت می‌کردند که ما دقت موشکهای بالستیک را به سمت نقطه زنی ببریم، تقریبا یک رویا و آرزو بود.

می گفتند این فناوری را فقط روسها توانستند با شرایط خیلی سخت آن هم روی موشک‌های بالستیک سوخت جامد(اسکندر) انجام بدهند آن هم در برد 300 کیلومتر، برای برد بالاتر اصلا امکان‌پذیر نیست ولی همه‌ اینها شد. انجام این کارها نتیجه جدیت، اخلاص و همراه سازی دیگران بود که تقریبا هر فرد متخصص متدینی را با خودش می‌توانست همراه کند. شهید طهرانی مقدم همراهی مثال زدنی با مجموعه‌ وزارت دفاع داشت که هرگز از یادها نخواهد رفت.

ما افتخار می‌کردیم که ایشان مرتب در وزارت دفاع حضور پیدا می‌کنند و به واسطه اخلاق بسیار نیکویش با همدیگر یک تبادل بسیار خوب در انتقال فناوری و نیروی انسانی، ظرفیت‌ها و همچنین تبادل تجربیات انجام می‌دادیم که باعث هم‌افزایی چند برابری می‌شد. از این جهت ایشان تقریبا همه‌ خواسته‌هایی که داشت محقق کرد و همانطور که حضرت آقا فرمودند ایشان هر قولی داد واقعا عمل کرد. ما هم شاهد آن بودیم.

تلاش‌های شهید طهرانی مقدم علاوه بر عرصه نظامی چه تاثیری در عرصه غیرنظامی داشت؟ آیا از سرریز فناوری‌های احصا شده توسط ایشان در حوزه غیرنظامی هم استفاده شد؟

سردار فرحی: البته شهید طهرانی مقدم نقش یک لکوموتیو را داشت که مثل پیشران حرکت می‌کرد و پشت سرش واگن‌های متعددی به همراه خودش می‌برد. انصافا شایستگی‌های فوق‌العاده‌ای داشت و آنقدر این کارش با برکت بود که سرریز دستاوردهای فناورانه‌اش به بخشهای ملی و غیرنظامی هم می‌رسید.

این سرریز فناوری هم در بخش‌های نظامی هم در بخش‌های غیرنظامی کاربرد داشت؛ یعنی بعضی از این فناوری‌هایی که احصا می‌شد در هر دو بعد بخش‌های لشکری و هم کشوری جاری و ساری می‌شد کما این که ما در نفت و گاز، خودروسازی و در بسیاری از حوزه‌های دیگر مثل معدن و مترو و چیزهای دیگر توانستیم از این فناوری‌ها بعضا استفاده کنیم که بنده شاهد آن بودم و اصلا چه بسا مجری آن بودم و در حوزه‌ نظامی یعنی حوزه فناوری‌های تسلیحاتی هم بسیاری از این فناوری‌ها در حوزه‌های محصولات دفاعی مثل پهپادها، هواپیماها، جنگنده‌ها کاربرد پیدا کرد.

یکی از برکات این شهید بزرگوار جانشین پروری است. ما امروز در کشور می‌توانیم مفتخر باشیم به اینکه ده‌ها حسن مقدم داریم این را من بدون تعارف می‌گویم ما الان کسانی داریم که اگر امروز شهید حسن مقدم بود حتما می‌گفت من کنار می‌روم اینها جای من کار کنند. با اینکه کنار ایشان حدود سی نفر شهید شدند و همه یاران اصلی‌اش بودند ولی امروز الحمدالله به برکت این خون و این نفس و این اخلاص، ده‌ها مثل خودش بالا آمدند.

فعالیت 1000 شرکت دانش بنیان در حوزه موشکی/ هزاران نقطه در کشور کار دفاعی می‌کنند

آنچه که شهید مقدم بیشتر از همه برای ما به یادگار گذاشت همین جمله‌ «ما می‌توانیم» بود و جرات، جسارت و باور برای نیروهای متخصص ایجاد کرد. تعامل بسیار خوبی با بدنه‌ کشوری داشت؛ شرکت‌های متعددی را هم خلق کرد و هم توسعه داد. جوان‌های خیلی زیادی را به کارگیری کرد، با دانشگاه ارتباط بسیار خوب و گسترده‌ای ایجاد کرد که ما آثار توسعه یافته‌ آن را در وزارت دفاع می‌بینیم، ما در وزارت دفاع امروز با بیش از 7 هزار شرکت در ارتباطیم که حدود بیش از 40 درصد آنها شرکتهای دانش بنیان هستند.

در حوزه‌ موشکی نیز با بیش از هزار شرکت در ارتباط هستیم و امروز به جرات می‌گویم 55 درصد فروش سالانه ما از محل بیرون از وزارت دفاع تامین می‌شود.

امروز به جرات می‌گوییم نفراتی که بیرون از وزارت دفاع و در این هفت هزار شرکت و در سراسر کشور در همه‌ استان‌ها در شهرک‌های صنعتی، در مجموعه‌ دانشگاه‌ها، شرکت‌های دانش بنیان، پارک‌های علم و فناوری، مراکز رشد و افراد حقیقی به ما خدمات می‌دهند جمعیتشان از جمعیت کل وزارت دفاع بیشتر است.

با این کار هم منطق پدافند غیرعامل را پیاده کردیم که عملا دشمن نمی‌تواند دیگر جایی را بزند چرا که اگر هر جایی را بزند چندین نسخه‌ دیگر آن در جاهای دیگر است. امروز هزاران نقطه در کشور کار دفاعی می‌کند ضمن اینکه آن بحث ما می‌توانیم در صحنه تولید خودش را کاملا  نشان داده است.

امروز وضعیت وزارت دفاع در حوزه پاسخگویی به نیازهای نیروهای مسلح چگونه است؟

سردار فرحی: یک موقعی بود که ما قطعه ساز بودیم، زیرمجموعه ساز و کپی کار و مهندسی معکوس کار بودیم، امروز ادعا می‌کنیم نوآور هستیم و علاوه بر این که به طراحی مستقیم رسیدیم، ما به نوآوری و فناوری‌های نوین رسیده‌ایم.

ما عملا امروز همانطور که بارها وزیر محترم دفاع فرمودند به جد ادعا می‌کنیم که به بیش از 93 درصد نیازهای نیروهای مسلح قاطعانه جواب مثبت می‌دهیم که این را سردار باقری هم چندین بار فرمودند که 93 درصد نیازهای دفاعی چه در حوزه‌ موشکی چه در حوزه‌ هوایی، دریایی زیردریایی و شناور سطحی، اثرسطحی، حوزه زمینی و حوزه‌های مختلف توسط وزارت دفاع تامین می‌شود.

اینکه حالا تحریم‌ها چه نقشی داشت از نظر من ضمن اینکه بالاخره تحریم‌ها اساسا ظالمانه و غیرقانونی بوده و بار سنگینی برای ملت ما ایجاد کرده اما اگر من فقط از منظر فناورانه بخواهم بگویم، برای ما یک برگ برنده بود.

درست است که چند روز قبل این تحریم‌های موشکی و تسلیحاتی علیه جمهوری اسلامی بر اساس قوانین برجام برطرف شد ولی ما در طی 10 سال گذشته یا بیشتر که تحریم بودیم خیلی از وابستگی‌ها را قطع کردیم، این جوانها و این همه نخبه و افراد شایسته در کشور وجود دارد که اگر ما فقط 10 درصد اینها را به کار بیاوریم اصلا وابستگی نمی‌ماند و اینها باعث شد که ما خیلی چیزهای جدیدی در همین تحریم‌ها یاد بگیریم گرچه که تحریم اثرات ظالمانه و نقش منفی و تخریبی خودش را داشته است ولی از منظر فناوری ما واقعا در این شرایط سخت و بحرانی رشد کردیم و این موضوع را دشمن خودش خیلی خوب فهمیده است.

واکنش زیمنس آلمان به توان ساخت توربو کمپرسور در ایران

من فقط در عرصه‌ غیرنظامی بخواهم بگویم که راحت‌تر صحبت کنم، یکی از سرریزهای بسیار مهم فناورانه و دانشی وزارت دفاع در وزارت نفت، تولید کمپرسور و توربوکمپرسور است. در این حوزه ما وابستگی بیش از 90 درصدی به شرکت زیمنس آلمان داشتیم و به آنها متصل بودیم و کار می کردیم و اصلا کلا ما تحت لیسانس کار می‌کردیم و وابستگی‌مان خیلی زیاد بود.

زمانی که این تحریم‌ها شروع شد با اینکه حوزه‌ غیرنظامی بود زیمنس کنار رفت و ما هرچه گفتیم بالاخره این موضوع به شما کاری ندارد گفتند نه ما چون شرکتمان را آمریکایی‌ها خریده‌اند و آنها هم فشار می‌آورند و جدای تحریم‌های برجامی و تحریم‌های سازمان مللی چون الان خود آمریکایی‌ها مالک شده‌اند یا مالک عمده شرکت  شده‌اند، تاکید دارند که ما اصلا این طرف نیاییم، لذا آنها هم رفتند تا چند سال پیش که گشایشی در برجام حاصل شد. وقتی (شرکت زیمنس) آمدند من در‌ آن جلسه بودم، باور نمی‌کردند که چطور ما در 5 سال از سه چهار درصد توان داخلی به بیش از 90 درصد رسیدیم و یکی از دوستان ما که در جلسه به زبان آلمانی مسلط بود ولی آنجا فارسی صحبت می‌کرد و آنها نمی‌دانستند، می‌گفت نمایندگان زیمنس به زبان آلمانی به یکدیگر می‌گفتند که ما چه باختی کردیم که اینها را رها کردیم! به همکارش می‌گفت که ما چه باختی کردیم اینها را 5 سال رها کردیم.

دلیل حرف آن نماینده این بود که هر دستگاه توربو کمپرسور تقریبا 12 میلیون یورو است و سالانه نیاز کشور بیش از 30 دست از این تجهیزات است و زیرساخت‌ها و امکانات بزرگی نیاز دارد یعنی آنها بازار بسیار بزرگی را از دست دادند.

ظرف 5 سال ما از حدود 5 درصد توان داخلی به 90 درصد رسیدیم. آن 10 درصد هم به خاطر آن است که یا قطعات استاندارد است یا قطعاتی است که زیرساخت‌های خیلی گران قیمتی تحت عنوان قطعات داغ می‌خواهد.

این توان را شما در عرصه نظامی چند برابری بدانید این هم از برکات آن تحریمی بود که حاصل شد. اینکه الان تحریم برداشته شد اولا حق ما بوده و ظلمی بوده که برطرف شده و باید تقاص آن را خودشان بدهند و ما در این مدت هم دستاوردهای خوبی داشتیم و در آینده هم خواهیم داشت.

من نمی‌گویم در اثر تحریم هیچ خللی وارد نشد اما اتفاقات خوبی هم افتاد و لذا این هم یک نکته مهم است که در حوزه موشکی به برکت همت بلند افراد شایسته‌ای مثل شهید حسن طهرانی مقدم صورت گرفت.

افزایش ماندگاری سوخت مایع در حد سوخت جامد/ موشک‌های بالستیک رادار گریز شده‌اند

با توجه به اینکه اخیرا تحریم‌های ما در حوزه موشک‌های بالستیک برداشته شده است، وضعیت تولیدات حوزه موشکی ما چگونه است؟ آیا برنامه‌ای برای توسعه موشک‌های کروز و تولید موتورهای رم جت و اسکرم جت برای رسیدن به موشک کروز مافوق صوت دارید؟

سردار فرحی: در عرصه‌ موشکی بالستیک سوخت جامد و مایع به آن هدفهایی که فرماندهی معظم کل قوا برای ما مشخص کرده بودند که ما بتوانیم به برد دو هزار کیلومتر برسیم و بتوانیم بعضی از شاخص‌های کیفی را پاس کنیم من امروز به جرات خدمت شما می‌گویم که همه‌ اینها حاصل شده، یعنی ما به برد دو هزار کیلومتر، دقت نقطه زن، تیراژ در حد نیاز و مطلوب رسیده‌ایم آنچنان که دیگر نیرو قادر به گرفتن این‌ها از ما نیست به‌خاطر اینکه ظرفیت ذخیره‌سازی ندارد و ما خیلی از آنها را در مجموعه‌ خودمان داریم نگهداری می‌کنیم.

بحث تاکتیکی‌تر شدن نیز که در نتیجه آن ما بتوانیم در واقع با پرتابگرهای تاکتیکی زمان‌ واکنش را حداقلی کنیم نیز محقق شده است. یک موقعی بود که ما برای پرتاب یک موشک بالستیک نیاز به چیزی حدود 20 خودرو داشتیم و زمان حاضر به راه شدن حدود 12 ساعت بود.

با آن وضعیت، آسیب پذیری ما فوق العاده بالا بود لیکن در حال حاضر زمان فوق به کمتر از چند دقیقه رسیده است. حالا ما در مورد سوخت مایع آمدیم ماندگاری آن را الان تقریبا نزدیک به ماندگاری سوخت جامد کردیم.

یعنی خوردگی سوخت را حداقلی و ماندگاریش را حداکثری کردیم و امروز سوخت مایع ما کمتر از سوخت جامد ماندگاری ندارد و اینها را همه‌ دوستان می‌دانند و با توجه به این مسائلی که حل شده، ما اولا تعداد خودرو را به یک دستگاه، زمان را به چند دقیقه و نفرات را هم به حداقل کاهش دادیم. لانچرها را بعضا چندقلو کردیم یعنی به جای اینکه یک موشک شلیک کند دو یا سه یا بعضا چهار فروند شلیک می‌کند. اینها دستاوردهای فوق‌العاده‌ای بوده که دقت، تاکتیکی‌تر شدن، ماندگاری سوخت و اثر بخشی و رادارگریزی از جمله آنها است.

یکی از ادعاهای دشمن آن است که می‌گوید من 4 لایه‌ پدافند هوایی دارم که اخیرا آن را 5 لایه کرده است. می‌گوید مثلا گنبد آهنین و فلاخن داود و پیکان  دو و سه دارم و لایه لایه بالا می‌رود و اخیرا گفته که دفاع لیزری با 100 کیلووات آورده‌ام و به دنبال 150 کیلووات هست که زیر لایه گنبد آهنین قرار بگیرد تا به تهاجمات سوآرمی(گروهی) و همچنین ریزپرنده‌ها و حتی خمپاره‌ها پاسخ دهد.

پس بنابراین ما اگر بخواهیم کاری انجام دهیم نیاز داریم از این لایه‌ها عبور کنیم، یکی از بحثهای جدی ما در بحث موشکهای بالستیک بحث رادارگریزی است که بتواند از این 4 -5 لایه سپر موشکی دشمن عبور کند و به هدف برسد که در این زمینه کار بسیار خوبی شد و ما چندین پروژه اساسی در این رابطه تعریف کردیم که اکثر این پروژه‌ها به بار نشسته و عملا موشک‌های تاکتیکی و موشک‌های راهبردی ما به جرات می‌توانم بگویم که از این لایه‌های پدافندی به راحتی می‌تواند عبور کند.

برد راکت‌های آرش به 100 کیلومتر خواهد رسید

یعنی بحث رادارگریزی، تاکتیکی‌تر شدن، ماندگاری، دقت بالا و اثر بخشی سرجنگی و همچنین تیراژ مورد نظر و کیفیت‌های مطلوب موشک و برد مورد نظر چه در سوخت جامد چه در سوخت مایع که هرکدام کاربردهای خودشان را دارند، امروز حاصل شده است. ما سرریز همین فناوری‌ها را به سمت ماهواره‌بر و از آن طرف برای موشک‌های کروز و همچنین برای موشکهای راکتی بردیم. راکت‌های 122 که یک موقعی برد 18 کیلومتر داشتند بعد 20 و سپس 30، الان به 40 کیلومتر رسیده‌اند و پروژه برد 100 کیلومتری با موتور مخصوص در دستور کار است تا بتواند راکتهای 122 را به برد  100 کیلومتر برساند.

همانطور که می‌دانید موشکهای پدافندی پیچیده‌ترین موشکهای دنیا هستند چون باید دو موجود با قابلیت مانور سه بعدی در یک فضای کاملا ناشناخته به همدیگر برخورد کنند و برای همین است که کار در این حوزه فوق العاده پیچیده است.

موشک‌های پدافندی سیکرهای پیچیده و هدایت کنترل پیچیده‌ای دارند، ما فناوری‌ این موشک را بدست آوردیم و عملا همانطور که می‌بینید به موشک‌هایی مانند صیاد 2، 3 و 4 رسیدیم که هم برد و هم قابلیت اطمینان آنها فوق العاده بیشتر شده است.

موشک کروز ابومهدی، برد این موشک در زمان رونمایی 1000 کیلومتر اعلام شده بود

در ادامه ما به سمت موشکهای کروز رفتیم آنها هم مسیر بلوغ و سیر پیشرفت خود را طی کرده و از موشکهای کروز برد بسیار کم 15 کیلومتر که بعد 25 و 40 و 60 و 100 و 200 و 300 کیلومتر شد و اخیرا هم با موشک ابومهدی ما به برد هزار و 400 کیلومتر رسیدیم و رسیدن به برد 2 هزار کیلومتر را در دستور کار داریم. اساس موشک کروز هم برای نقطه زنی است.

آغاز تحقیقات موتورهای اسکرم جت برای رسیدن به کروز هایپرسونیک

تنوعی که در موشک‌های کروز دریایی می‌بینیم در موشک‌های کروز زمینی و هوایی نمی‌بینیم، آیا در این حوزه هم مانند دریایی پیشرفت داشته‌ایم؟

سردار فرحی: اتفاقا یکی از بحثها در موشکهای کروز این است که ما اینها را چندجانبه توسعه دهیم، اولا اینکه آنها را هواپرتاب کنیم بعد زمین پرتاب و بعد دریاپرتاب و در ادامه زیردریایی پرتاب کنیم که همه آنها بعضا به نتیجه رسیده است و جواب هم داده است.

چون موشکهای کروز یکی از ویژگی‌هایش این است که همگی سرعت زیرصوت دارند و برای اینکه ما بتوانیم سرعتشان را مافوق صوت کنیم این مهم نیاز به موتورهای مخصوص رم جت و اسکرم جت دارد که به لطف خدا در حال تحقیق و انجام است.

قهار و ماجد؛ موشک‌های جدید ایرانی

موشک‌های قهار، ماجد، ابومهدی، قادر و قدیر و … از جمله دستاوردهای ما در حوزه موشکی است البته بحث در مورد آنها خیلی تخصصی می‌شود ضمن اینکه خیلی خوب هم نیست مشخصات بدهیم.

در مورد موشک‌های کروز سرریز اینها در پهپادها هم خودش را نشان داد این لکوموتیو و این پیشران توسعه فناوری موشکی که یکی از لیدرها و پیشگامان آن شهید حسن طهرانی مقدم بود آنقدر برکت و اخلاص داشت که سر ریز آن در همه عرصه‌ها آمد از جمله عرصه پهپادی و الان تولید پهپادهای دست پرتاب و کوچک مثل انتحاری‌ها که به آنها سوئیچ بلید می‌گویند خیلی کار ارزشمندی است.

شما می‌توانید یک پهپاد داشته باشید که یک و نیم کیلو وزنش باشد و مثلا 300 گرم مواد انفجاری حمل کند که این پله پله ارتقا پیدا کرده و مثلا دو کیلو سه کیلو چهار کیلو تا آنجا که فرد بتواند با خود ببرد و الان پهپادی با سرجنگی چهار و نیم کیلو  که برد آن پنج کیلومتر است آمده، البته ما اهدافمان مثلا در حدود 30-40 کیلومتر هم هست با این قبلیت که حتی خلبان بتواند اهداف را در طول مسیر عوض کند.

همانطور که می‌دانید پهپاد از جمله فناوری‌ها و محصولات و دستاوردهایی هست که روند رشد و بلوغ ما به صورت جهشی بوده است. یعنی ما مسیر طبیعی نرفتیم برای همین است که ما ادعا می‌کنیم که در شرایط امروز دنیا جزو کشورهای به اصطلاح یک رقمی در حوزه پهپاد هستیم.

صادرات خیلی متکثر و متعدد پهپاد مهاجر6

به نظر من در حوزه پهپادی ما جزو پنج کشور برتر جهان هستیم. الان شما مشابه محصولات پهپادی ما را در هیچ جا پیدا نمی‌کنید. اخیرا ما پهپاد مهاجر 10 را رونمایی کردیم، این پهپاد می‌تواند یک پیلود یا محموله‌ای حدود چهارصد تا پانصد کیلوگرم را  تا برد حدود هزار و دویست کیلومتر حمل و نقطه زنی کند.

ما در مورد مهاجر6 که پایه مهاجر 10 بوده توانستیم صادرات خیلی متکثر و متعددی را انجام دهیم و کسانی که از آن استفاده کردند فوق العاده راضی بودند.

یکی از سوالاتی که چه در حوزه موشکی و چه پهپادی مطرح می‌شود موضوع صادرات است. اینکه الان چه محصولاتی را می‌توانیم در سبد صادراتی بگذاریم با توجه به اینکه در حوزه پهپادی کمتر و در حوزه موشکی محدودیت بیشتری داشته و آیا موشکهای بالستیک را هم صادر می‌کنیم و هدف گذاری در این موضوع دارید؟

سردار فرحی: همانطور که به درستی اشاره فرمودید ما محدودیت‌های جدی را در عرصه‌ صادرات داریم. این محدودیت‌ها شامل محدودیت‌های سیاسی و  تسلیحاتی است؛ یعنی ما نمی‌توانیم همه‌ آورده‌ها، داشته و قابلیت‌های خودمان را تحت عنوان آخرین دستاورد صادر کنیم.

صادرات سامانه‌های پدافند هوایی در دستورکار

ضمنا ما به هر کشوری و برای هر کاربردی محصول نمی‌دهیم چون اینها می‌تواند آثار منفی داشته باشد و لذا ما خیلی ملاحظه می‌کنیم. تسلحیات راهبردی با  صادرات تفنگ یا گلوله تفنگ که کاربرد عمومی دارد، فرق می‌کند. علاوه بر این ما یک سری محدودیت‌های جدی داریم که به سیاست‌های کلان جمهوری اسلامی ایران برمی‌گردد. اما به رغم اینها ما در حوزه‌ پدافند هوایی این مشکل را نداریم و قابلیت صادرات خیلی خوب در آن داریم و به همه جا می‌توانیم صادر کنیم و اخیرا هم بنا است برای صادرات آنها اقدام کنیم.

امروز آنقدر این قابلیتها زیاد شده  است که کشورهای آمریکای لاتین، آفریقایی و آسیای دور و حتی بعضا کشورهای اروپایی و کشورهایی که خودشان صاحب ایده و تکنولوژی و فناوری و ادعای قدرتمندی هستند هم از محصولات ما استفاده می‌کنند.

مثلا ما موتور پهپادها یا موشک‌های کروز را صادر می‌کنیم درحالیکه موتور خودش یک مولفه بسیار مهم محصول است و مثل مغز برای انسان می‌ماند. آنها  به کیفیت، قیمت و تیراژ و بهره‌وری محصول ما خیلی اعتقاد دارند برای همین است که در طی سالیان گذشته حجم صادرات ما به کشورهای مختلف در عرصه نظامی به لطف خدا سیر صعودی خوبی داشته است.

یکی از نیازهای جدی ما در حوزه هوایی تولید انواع هواپیما و ارتقا توان بالگردی است، در این حوزه چه برنامه‌هایی دارید؟

سردار فرحی: در حوزه بالگرد قابلیت‌های خوبی داریم و قوی‌ترین ناوگان بالگردی را در منطقه داریم. ما از جهت کمیت برترین هستیم اما اینکه بتوانیم بالگردهای موجود را ارتقا دهیم مهم است. هم اکنون حدود 8 مدل بالگرد نظامی داریم و در حوزه ارتقا بالگردها ده‌ها پروژه تعریف شده است که برخی از آنها مانند پرواز در شب، ارتقا اویونیک(الکترونیک هوایی) و ارتقا توان موشکی آنها انجام شده است. امروز شرکت پنهای( پشتیبانی و نوسازی هلیکوپترهای ایران) ما با پنهای 30 سال پیش خیلی فرق کرده و فکر می‌کنم نیروهای مسلح از فرآیندی که انجام می‌شود، خیلی راضی باشند.

درمورد جنگنده هم پروژه «کوثر» را دنبال می‌کنیم و چندین پروژه راهبردی دیگر داریم که به صورت موازی دنبال می‌شود. همزمان با خرید خارجی که موجب ورود قابلیت‌های فوق العاده به کشور وارد می‌شود، در زمینه طراحی و ساخت هم گام‌های خوبی برداشته‌ایم. ساخت هواپیمای تاکتیکی هم مدنظر است که اخیرا تست آن انجام شد و نتیجه بسیار خوبی داشت و انشاالله به زودی تولید انبوه آن شروع خواهد شد.

یکی از حوزه‌هایی که شاید قبل از جنگ‌های منطقه خیلی به چشم نمی آمد و برایشان مهم جلوه نمی‌کرد رزم زمینی بود اما دیدم جنگهای منطقه در زمین انجام می‌شود و سرنوشت ساز است. ما نیز طی سالهای اخیر دستاوردهای خوبی داشتیم که الان اثراتش را در جبهه مقاومت و مخصوصا در حوزه ضدزره می‌بینیم، بفرمائید چه دستاوردهای دیگری در این حوزه دارید و درخصوص تجهیز محور مقاومت با این دستاوردها هم اگر نکته‌ای است، بگویید.

سردار فرحی: همان‌طور که اشاره فرمودید حوزه‌ رزم زمینی یکی از مهم‌ترین حوزه‌های رزم است که از تفنگ شروع می‌شود تا مثلا موشک‌های ضدزره و کاتیوشا و توپ خمپاره‌ها ادامه پیدا می‌کند. در حوزه توپخانه از لحاظ کمی در وضعیت مناسبی هستیم اما باید آنها را به فناوری‌های جدید مانند جدولهای تیر کامپیوتری و اتوماتیک و گلوله‌های هوشمند نقطه زن و همچنین هدفگیری هوشمند با پهپاد و … تجهیز کنیم.

در حوزه سلاح سازمانی با اینکه سلاح کلاش را تولید می‌کردیم  نوآوری انجام دادیم که حاصل آن سلاح «مصاف» شد. این سلاح تولید انبوه می‌شود و امسال هم حجم انبوهی از آن را تحویل می‌دهیم و  تا چند سال آینده همه ارتش و سپاه مجهز به این سلاح می‌شوند.

مصاف برگرفته از آخرین دستاوردهای سلاح سبک دنیا است که ادعایمان این است که قابلیت آن از بسیاری از سلاح‌های پیشرفته دنیا کمتر نیست زیرا کاربران ما خیلی سختگیرانه برخورد می‌کنند البته این برای ما خیلی خوب است زیرا با عث رشد ما می‌شود.

در حوزه زرهی هم حجم تانک بسیار خوبی داریم در این حوزه هم مثل بالگرد فقط دنبال بهبود هستیم و ارتقا می‌دهیم. در تانکهای تی 72 به سمت تانکهای با قابلیت تی 90 رفته‌ایم. در حوزه دفاع فعال به سامانه روز دنیا رسیدیم و در آستانه تولید انبوه جهت نصب روی همه تانک‌ها هستیم. همچنین به سیستم‌های دید 360 درجه و سایر قابلیتهایی که تانک نیاز دارد رسیده‌ایم.

موشک دهلاویه ضد بالگرد تولید شده است/ برد موشک الماس به 18 کیلومتر رسیده است

اما در مورد ضدتانک فکر می‌کنم اقدامات وزارت دفاع خیلی شگفتی ساز است چون ما دیگر از موشکهای تاو که ابتدای انقلاب داشتیم بسیار فراتر رفته‌ایم. انصافا کار بی نظیری انجام شده است.

اولین دستاوردهای فناورانه که وزارت دفاع  و وزارت سپاه سابق انجام دادند ولی دستاورد آن مشترکا حاصل شد،‌ موشک توفان بود. این موشک تا 11 ویرایش جلو رفت و تغییراتی روی آن اعمال شد تا آنکه بیشتر از آن جای ارتقا نداشت.

لاجرم به محصولات دیگر ورود کردیم یعنی وارد خانواده محصولات «دهلاویه» شدیم که عملا از یک لیگ به لیگ دیگر رفتیم. برد دهلاویه را از پنج کیلومتر به  هشت کیلومتر ارتقا دادیم و الان روی برد 12 کیلومتر کار می‌کنیم. این موشک از انواع لانچرهای تک پرتاب، دو پرتاب، چهار پرتاب، بالگرد پرتاب و بعد ضدبالگرد یعنی پرتاب از زمین به هوا تولید شده است.

بعد از این وارد یک دسته خانواده محصول دیگر شدیم تحت عنوان «الماس» که این الماس یکی از ورژن‌هایش ضربه از بالا(تاپ اتک) است. توسعه موشک الماس انتها ندارد. ما از برد 5 کیلومتر شروع کردیم به بردهای 8 ، 12 و 15 کیلومتر رسیدیم و اخیرا تست 15 کیلومتری از روی بالگردی انجام شد و در یک نمونه برد آن به 18 کیلومتر هم رسیده است. این موشک انواع جستجوگرها را دارد و از سکوهای زمینی، بالگردی و پهپادی قابل شلیک است و یعنی هیچ تانکی هم در مقابل آن دوام ندارد.

نکته‌ای که می‌خواستم بگویم اینکه امروزه دنیا در حوزه‌ دفاع و تسلیحات از حوزه‌های سخت وارد حوزه‌های نرم مثل علوم شناختی شده است. امروزه کشورهایی که خودشان را طلایه‌دار جنگ در دنیا می‌دانند، نیروهای جدیدی را ایجاد کرده و علاوه بر نیروی زمینی هوایی دریایی که خیلی مرسوم است، سه نیروی دیگر مانند نیروی فضایی ، نیروی سایبر و نیروی شناختی را اضافه کرده‌اند که یکی از مسیولین این کشورها گفته بود که ما به سمت و سویی می‌رویم که کشورها را بدون شلیک یک گلوله  فتح کنیم.

چرا چون مغزها را فتح می‌کنیم وقتی مغزها را فتح می‌کنند افراد به خیابان ها می‌ریزند تا کشور را دو دستی به دشمن بدهند. آنها نیروهایی جدیدی ایجاد کردند تا با فناوری‌های شناختی کشورها را به سمت و سویی ببرند که اصلا مردم خودشان این کشور را تقدیم دشمن کنند.

حضرت آقا در 14 خرداد فرمودند که در دنیایی که روی اینترنت کوانتوم و هوش مصنوعی کار می‌کند دیگر با ادبیات چهل سال پیش نمی‌شود، جلو رفت. کوانتوم می‌تواند در واقع سایبر را  خنثی کند. امروز هوش مصنوعی از 100 بمب اتم خطرناکتر است و امروز جنگ ساییبری از ده‌ها بمب اتم خطرناک است و اینها می‌توانند به قول خودشان بدون شلیک یک گلوله کشورها را کاملا تسخیر کنند.

این هم از جمله موضوعات بسیار بسیار مهم است که وزارت دفاع با تشکیل عرصه‌های فناورانه خاص در این موضوع ها کم کم کار را آغاز کرده و چون وظیفه ما دفاع در مقابل تهدید است، اگر تهدید جنسش نرم باشد باید دفاع نرم را انجام بدهیم.

سوال آخر اینکه به عنوان یکی از افراد تاثیرگذار در حوزه موشکی و با سمت جانشینی وزیر دفاع، دقیق ترین موشک ایران را کدام می‌دانید؟

سردار فرحی: موشک‌هایمان همه دقیق شده و این را به ضرس قاطع می‌گویم  چون همه فناوری‌های نقطه زن روی آنها سوار شده است چه موشکهای قدیمی و چه موشک‌های جدید چه برد 300 و چه برد 2 هزار کیلومتر باشد.

اما در بحثهای دیگری مثل رادار گریزی یا چیزهای دیگر که مدنظر هست هرچه جلوتر می‌رویم موشکهای ما کاملتر می‌شود. آخرین موشک‌ ما موشک خرمشهر 4 بود که نهایت قابلیت‌ها و توانمندی‌های موشکی ما تاکنون بود. در این موشک با نسبت L به D مینیموم موتور داخل مخزن قرار گرفته؛ بنابراین پایداری حداکثری دارد چون هرچه نسبت L به D  یعنی نسبت طول به قطر کمتر باشد، پایداری بیشتر است و لذا این یکی از قابلیت‌های بسیار خوب و فوق العاده این موشک است. سرجنگی آن 1650 کیلوگرم است که اگر بتوانیم ضریب اثر بخشی آن را ارتقا بدهیم مزیت بسیار مناسبی در اختیار ما قرار می‌دهد.

انتهای پیام

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.