جایگاه سازمان همکاری شانگهای در نظم جدید جهانی

رهبران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای (SCO) سوم و چهارم جولای (14-13 تیر ماه)، در قزاقستان برای حضور در نشست سالانه این سازمان گرد هم می‌آیند تا درباره طیف گسترده‌ای از مسائل منطقه‌ای و جهانی گفت‌و‌گو کنند. در حال حاضر، اعضای این سازمان شامل روسیه، چین، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان، هند، پاکستان و ایران است. کشورهای عضو سازمان شانگهای ۴۳ درصد از جمعیت جهان، ۲۵ درصد از تولید ناخالص، ۲۰ درصد از صادرات، ۲۰ درصد از واردات جهان و حدود ۲۳ درصد از اقتصاد جهانی را در اختیار دارند. در این مطلب اهمیت و جایگاه سازمان همکاری شانگهای را از دریچه رسانه‌های غربی دیده‌ایم.

 

تلاش‌ برای ایجاد نظم جهانی «چندجانبه» که تحت سلطه آمریکا نیست

شهروندآنلاین: «گاردین» در مطلبی با عنوان «هدف سفر شی جین‌پینگ به آسیای مرکزی تقویت روابط است، در حالی که چین برای نفوذ با روسیه رقابت می‌کند، نوشت: «رهبران چین، روسیه و کشورهای جنوب جهانی در قزاقستان برای نشست سالانه سازمان همکاری شانگهای (SCO) گرد هم می‌آیند، گروهی که با عنوان «ضد ناتو» توصیف شده است. این اجلاس بخشی از تلاش‌های چین برای ایجاد نظم جهانی «چندجانبه» است که تحت سلطه آمریکا نیست. اما همچنین در این مجمع مشارکت استراتژیک چین و روسیه با تمایلات رقابتی آنها برای اعمال نفوذ در آسیای مرکزی آزمایش خواهد شد. شی جین‌پینگ و ولادیمیر پوتین اهمیت ایجاد نظم جهانی چندقطبی را برای کشورهای جنوب جهانی که از ژئوپلیتیک تحت سلطه آمریکا مأیوس‌اند، تبلیغ می‌کنند.»

 

اتحاد کشورهای شانگهای؛ پیام اقتصادهای نوظهور به غرب

گاردین ادامه داد: «ژو رونگ، محقق ارشد دانشگاه رنمین در پکن، معتقد است که سازمان همکاری شانگهای «پیامی را به جهان غرب می‌فرستد که صداهای مختلفی از اقتصادهای نوظهور وجود دارد که باید شنیده و نشان داده شود.» این هفته مهره‌های زیادی روی صفحه شطرنج سازمان همکاری شانگهای وجود دارد. این گروه که در سال 1996 به عنوان «شانگهای پنج» تأسیس شد، ابتدا انجمنی برای اعضای موسس -چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان- برای حل اختلافات مرزی بود. از آن زمان، عضویت، دامنه و تنوع آن گسترش یافته و کشورهایی مانند هند، پاکستان و ایران را هم شامل می‌شود و امسال انتظار می‌رود بلاروس نیز به آن بپیوندد.»

 

سازمان شانگهای بستر نفوذ چین در جنوب جهانی

«نیویورک‌تایمز» در مطلبی با عنوان «چگونه چین و روسیه در آسیای مرکزی رقابت و همکاری می‌کنند»، نوشت: «شی جین‌پینگ و ولادیمیر پوتین با مقامات منطقه دیدار و جایگزینی برای نظم تحت رهبری آمریکا مطرح می‌کنند.» همچنین «واشینگتن‌پست» در مطلبی درباره اجلاس سازمان همکاری شانگهای آورده است: «سازمان همکاری شانگهای به چین کمک می‌کند تا نفوذ خود را به ویژه در سراسر آسیای مرکزی و جنوب جهانی نشان دهد. شی جین‌پینگ هفته گذشته خواستار ایجاد پل‌های ارتباطی بین کشورها شد و می‌خواهد چین را به عنوان جایگزینی برای آمریکا و متحدانش بیشتر معرفی کند.»

//انتهای پیام

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.