حزب کارگر در انتخابات زودرس پارلمان انگلیس پیروز شد تا ریشی سوناک، نخستوزیر، جای خود را به «کییر استارمر» 61ساله رهبر این حزب بدهد. پیروزی حزب کارگر در انتخابات عمومی انگلیس چرخشی باورنکردنی برای کییر استارمر و حزب اوست، که منتقدان و حامیان آن میگویند تا سه سال پیش با بحران وجودی مواجه بود، زمانی که به نظر میرسید راه خود را پس از شکست سال ۲۰۱۹ گم کرده بود. پس از آن شکست و کنارهگیری جرمی کوربین، رهبر وقت این حزب، استارمر آوریل ۲۰۲۰ رهبر حزب اصلی مخالف دولت، یعنی کارگر، شد. حزب کارگر اکنون با کسب 412 کرسی از ۶۵۰ کرسی، اکثریت قاطع مجلس عوام این کشور را کسب کرده و پس از ۱۴ سال قدرت را از حزب محافظهکار پس گرفته است. حزب محافظهکار ۱۱۹ کرسی کسب کرد و بزرگترین شکست این حزب از زمان تأسیس آن در قرن نوزدهم را رقم زد.
جانسون شبه ترامپ؛ علت افول محافظهکاران
شهروندآنلاین: در سالهای اخیر، مشکلات اقتصادی، بحران در خدمات عمومی و انواع جنجالها و رسواییها از محبوبیت حزب محافظهکار بهشدت کاست. مجموعهای از رسواییهای محافظهکاران -به ویژه افشای مهمانیهای دولتی در دوران قرنطینه کرونا معروف به پارتیگیت- موقعیت نخستوزیر وقت، بوریس جانسون، را تضعیف کرد. نخستوزیری فاجعهبار 6 هفتهای لیز تراس در سال 2022 به دنبال کنارهگیری جانسون، سیر نزولی محافظهکاران را تقویت کرد. جهش تورم در انگلیس مخصوصاً پس از حمله روسیه به اوکراین، بسیاری از خانوارها را با بحران معیشت مواجه کرد. درباره مهاجرت هم شمار پناهجویانی که با قایقهای کوچک خود را از فرانسه به بریتانیا میرسانند، به شدت بالا رفته است. رسواییهای حزب محافظهکار حتی در طول مبارزات انتخاباتی هم ادامه یافت؛ چرا که معلوم شد بعضی از نزدیکان ریشی سوناک چند روز پیش از اعلام رسمی برگزاری انتخابات زودرس، روی تاریخ انتخابات شرط بسته بودند. در این شرایط، حزب کارگر بدون وعدههایی چشمگیر و فقط با شعار «تغییر» پیروز شد.
پیروزی در مشارکت کم و چالشهای دلهرهآور پیش رو
«رویترز» درباره پیروزی حزب کارگر در انتخابات عمومی بریتانیا نوشت: «با وجود پیروزی متقاعدکننده حزب کارگر، نظرسنجیها نشان میدهد که شور و شوق کمی برای استارمر یا حزب او وجود دارد. به لطف سیستم رأیگیری نخستگزینی بریتانیا (نامزد حائز آرای بیشتر، حتی اگر اکثریت مطلق آرا را کسب نکرده باشد، برنده انتخابات میشود) و مشارکت کم، پیروزی حزب کارگر با آرای کمتری نسبت به سالهای 2017 و 2019 به دست آمد که دومی بدترین نتیجه آن در 84 سال گذشته بود…استارمر در زمانی به قدرت رسیده که کشور با چالشهای دلهرهآوری مواجه است. بار مالیاتی بریتانیا قرار است به بالاترین حد خود درست پس از جنگ جهانی دوم برسد. خالص بدهی تقریبا معادل بازده اقتصادی سالانه است، استانداردهای زندگی کاهش یافته و خدمات عمومی در حال فروپاشی است، به ویژه خدمات بهداشت ملی (اناچاس) که با اعتصاباتی مواجه شده است. استارمر قول داده مالیاتها را برای شاغلان افزایش ندهد و سیاست جنجالی فرستادن پناهجویان به رواندا را کنار بگذارد، اما با توجه به اینکه مهاجرت مسألهای کلیدی برای رأیدهندگان است، او تحت فشار قرار خواهد گرفت تا راهی برای جلوگیری از ورود دهها هزار نفر با قایقهای کوچک از فرانسه و از کانال مانش پیدا کند…استارمر در حالی که قول داده در داخل کشور تغییر ایجاد کند، گفته به حمایت بیچون و چرای لندن از اوکراین در جنگ با روسیه ادامه می دهد. در بسیاری از مسائل خارجی، سیاستهای او مشابه سیاستهای ریشی سوناک است.»
ردپای روپرت مرداک در پیروزی حزب کارگر!
«آسوشیتدپرس» هم در واکنش به پیروزی حزب کارگر انگلیس نوشت: «مبارزات انتخاباتی محتاطانه حزب کارگر نتیجه مطلوب داشت. این حزب از حمایت بخشهای بزرگی از جامعه تجاری و تأیید و ستایش روزنامههای سنتی محافظهکار، از جمله روزنامه «سان» متعلق به روپرت مرداک، برخوردار بود، که استارمر را به دلیل کشاندن حزبش به مرکز سیاست بریتانیا تحسین کرد.»
ریشی سوناک از رهبری محافظهکاران کنار میرود
«گاردین» روزنامه نزدیک به حزب کارگر انگلیس، با تیتر «استارمر: تغییر بلافاصله شروع میشود» به استقبال پیروزی حزب کارگر در انتخابات عمومی بریتانیا رفت و نوشت: «حزب کارگر در انتخابات تاریخی با قاطعیت پیروز شد. لیز تراس و بسیاری از وزرای کابینه کرسیهای خود را از دست دادند. ریشی سوناک اعلام کرده که قصد دارد از رهبری حزب محافظهکار استعفا کند، اما تا زمانی که مقدمات انتخاب جانشین او فراهم شود، در این سمت باقی میماند.» «گاردین» به نقل از استارمر نوشت «کار ما فوری است و امروز آن را شروع میکنیم.»
//انتهای پیام