رحمان قهرمان پور، کارشناس مسائل آمریکا در گفتوگو با شهروند، کنارهگیری بایدن از رقابتهای انتخاباتی را تحلیل کرد:
همه چیز به عملکرد «کامالا هریس» در کمپینهای انتخاباتی بستگی دارد
آیا مردم آمریکا امسال یک زن سیاه پوست را رئیسجمهور میکنند؟
رحمان قهرمان پور تحلیلگر بینالملل و کارشناس مسائل آمریکا در گفتوگو با شهروند با اشاره به اینکه هریس در چهار سالی که در کاخ سفید بوده خیلی خوش ندرخشیده و انتظارات را برآورده نکرد، تصریح کرد:«با این همه در ٢٠٠٨ آمریکاییها به یک مرد سیاهپوست رأی دادند و امسال هم ممکن است به یک زن سیاهپوست رأی دهند. همهچیز بستگی به کمپین هریس دارد؛ چراکه ترامپ به اندازه کافی آسیبپذیر است. او فساد مالی، مالیاتی و فساد اخلاقی در پروندهاش دارد. مسئله این است که اولا کمپین دمکراتها تا چه حد میتواند از نقاط ضعف ترامپ استفاده کند و ثانیا خود هریس تا چه حد میتواند چهره مقتدری از خود نشان دهد و رأیدهندگان مردد را قانع کند که توانایی اداره کشور را دارد.
راضیه زرگری| قهرمان پور، درباره تأثیرات انصراف بایدن از رقابتهای انتخاباتی بر ادامه روند این ماراتن مهم در آمریکا و اینکه آیا کاملا هریس میتواند، تنها چند ماه مانده به انتخابات جریانسازی لازم برای جلب آرا را ایجاد کند، در مقایسه هریس با هیلاری کلینتون گفت: هر نامزدی ویژگیهای خاص خودش را دارد ؛ درست است که در آمریکا بخش زیادی از رأیدهندگان حزبی رأی میدهند و انتخابشان نامزد حزب مورد نظرشان است، اما در عین حال خصوصیات فردی نامزد هم مهم است و میتواند به افزایش و کاهش رأی او کمک کند.»
چالشهای هریس و کلینتون قابل مقایسه با هم نیست
قهرمان پور با این مقدمه ادامه داد: «مقایسه کلینتون با کاملا هریس بهنظر درست نمیآید؛ زیرا هیلاری کلینتون موقعیت خاص خودش را داشت و در سال ٢٠١٦بیشتر متهم شد به اینکه از رانت شوهرش و رانت خانوادگی در انتخابات استفاده کرده است و شاید اصلیترین دلیل شکستش این بود. ولی درباره کاملا هریس چنین بحثهای مطرح نیست و اتفاقا هریس از رنگین پوستها و اقلیتهای نژادی است و همانطور که میدانیم در آمریکا رگههایی از نژادپرستی و رأی ندادن به زنان وجود دارد و همین مسئله ممکن است جدیترین چالش او باشد.»
پیشتاز بودن ترامپ از هریس موقتی است
این کارشناس مسائل آمریکا تأکید کرد: «از طرفی کامالا هریس در مقابل ترامپ نیز نقاط ضعف و قوتی دارد. ترامپ قطار کمپیناش راه افتاده ولی کمپین هریس هنوز راه نیفتاده است؛ طبیعی است که هماکنون ترامپ از هریس جلو باشد. اما این پیشرو بودن همیشه حفظ نخواهد شد. ممکن است خانم هریس بتواند با جلب حمایت سران حزب دمکرات مثل اوباما، برنی سندرز و دیگران خوش بدرخشد و رقیب جدی ترامپ تبدیل شود. بنابراین باید منتظر روزهای آینده باشیم و ببینیم حزب دمکرات تا چه حد از او حمایت میکند. اینکه در کنوانسیون ملی حزب دمکرات، او چگونه نامزد نهایی حزب شود و بعد از آن هم او در مناظرهها چه تصویری از خود برای مردم آمریکا خواهد ساخت، بسیار مهم است.» قهرمان پور با اشاره به اینکه هماکنون یکسری بحثهای احساسی مطرح است که ترامپ حتما برنده میشود، تصریح کرد: «واقعیت اینگونه نیست و باید منتظر باشیم قطار کمپین هریس راه بیوفتد. با این همه همچنان رقابت بهنظر نزدیک است و نمیتوان گفت پیروزی ترامپ قطعی است.»
نگاه تحلیلگران بر آرای مردد و غیرحزبی است
وی با اشاره به اظهارنظر ترامپ که پیش از کنارهگیری بایدن اعلام کرد شکست دادن هریس از بایدن آسانتر است، گفت: «روی این صحبتها هم از نظر سیاسی نباید حسابی باز کرد. زیرا صرفا بازیها و دعواهای انتخاباتی است و حرف جدیای نیست. هر کسی غیر از هریس هم مقابل ترامپ قرار میگرفت، حتی خود شخص اوباما هم اگر الان به جای بایدن اعلام میشد، ترامپ همین حرف را میزد. الان شرایط بهگونهای است که طرفداران ترامپ میگویند او برنده است و طرفداران هریس هم میگویند نماینده حزبشان برنده انتخابات است؛ ولی ما در جایگاه تحلیل، باید نگاه دقیق به آرای مردد و غیرحزبی داشته باشیم زیرا این آرای مردد هستند که سرنوشت انتخابات را تعیین میکنند.»
چهرههای جدید دمکرات باید پول داشته باشند تا وارد رقابتها شوند
این کارشناس مسائل آمریکا درباره اینکه هنوز چهرههای شاخص دمکرات مانند اوباما و سندرز از هریس دفاع نکردهاند، و آیا این میتواند احتمال حضور دیگر چهرهها مانند میشل اوباما و گوین نیوسام را بهعنوان نامزد نهایی دمکراتها مطرح کند، گفت: «گزینههای جدیدتر مسیر بهمراتب دشوارتری دارند؛ بهطوری که نیوسام و ویتمر پیش از این اعلام کرده بودند که اگر هریس بیاید، از او حمایت میکنند. با این همه، در شرایط فعلی نکته مهمتر، بحثهای مالی است. پولی که کمپین بایدن تا امروز جمع کرده متعلق به بایدن و هریس است چون در آمریکا، تیم ریاستجمهوری در رقابت شرکت میکند؛ یعنی رئیسجمهور و معاون اول. بنابراین انتقال پول بایدن به هریس در شرایط فعلی ساده است ولی نامزدهای دیگر اگر بخواهند وارد رقابت شوند، باید پول جمع کنند. مسئله اصلی جناح مترقی حزب دمکرات است که از کامالا هریس حمایت کرده است؛ فقط کسی که تا الان تلویحا مخالفت کرده، نانسی پلوسی بوده و حتی اوباما هم مخالفتی ابراز نکرده است. سکوت اوباما هم بهنظر من به این دلیل است که منتظر اجماع در بدنه حزب دمکرات است. بهطور کلی تا الان مخالفت جدی با نامزدی هریس وجود نداشته که نشان میدهد از قبل هماهنگیهایی صورت گرفته و اوباما هم در راستای همین هماهنگی تا الان اعلام حمایت نکرده است.»
اهمیت نتیجه انتخابات درون حزبی دمکراتها در سرنوشت انتخابات
قهرمان پور معتقد است: «باید توجه داشته باشیم که اگر انتخابات درون حزبی دمکراتها در آگوست به تشنج کشیده شود، طبیعتا جمهوریخواهان از این فرصت استفاده میکنند و نامزد نهایی دمکراتها را تضعیف میکنند و این یعنی شانس نامزد کمتر میشود. بهنظر میرسد دمکراتها تلاش میکنند که با حداکثر اتفاقنظر خانم هریس را نامزد خودشان معرفی کنند.»
آیا مردم آمریکا امسال یک زن سیاه پوست را رئیسجمهور میکنند؟
کاملا هریس درصورتی که نامزد نهایی دمکراتها در انتخابات شود، نخستین زن سیاه پوست است که با نژاد آسیایی آمریکایی در کشوری که نژاد پرستی در جامعه سنتیشان وجود دارد، نامزد ریاستجمهوری میشود؛ با توجه به این نکته، قهرمان پور درباره اینکه آیا او شانسی برای موفقیت دارد، گفت: «همانطور که اوباما هم توانست بهعنوان رئیسجمهور آمریکا انتخاب شود، این موفقیت برای هریس هم دور از ذهن نیست. اوباما قدرت سخنوری و ارتباطاتش بهمراتب از هریس بیشتر بود. هریس در چهار سالی که در کاخ سفید بوده خیلی خوش ندرخشیده و انتظارات را برآورده نکرد. با این همه در ٢٠٠٨ آمریکاییها به یک مرد سیاهپوست رأی دادند و امسال هم ممکن است به یک زن سیاهپوست رأی دهند. همهچیز بستگی به کمپین هریس دارد؛ چراکه ترامپ به اندازه کافی آسیبپذیر است. او فساد مالی، مالیاتی و فساد اخلاقی در پروندهاش دارد. مسئله این است که اولا کمپین دمکراتها تا چه حد میتواند از نقاط ضعف ترامپ استفاده کند و ثانیا خود هریس تا چه حد میتواند چهره مقتدری از خود نشان دهد و رأیدهندگان مردد را قانع کند که توانایی اداره کشور را دارد. از سوی دیگر جمهوریخواهان هم بیکار نمینشینند. پس جواب سؤال به کمپین انتخاباتی خانم هریس و مناظره هایش با ترامپ بستگی دارد.»