گرما در اروپا فقرا را بیشتر می‌کشد

سازمان جهانی بهداشت : سالانه بیش از ١٧٥ هزار نفر به دلیل گرما در اروپا جان می بازند

بشر از «اپیدمی گرمای شدید» در رنج است؛ این را سازمان ملل می‌گوید و هشدار قرمز از پس یکدیگر صادر می‌کند. در این میان، اروپا سریع‌تر از هر قاره دیگر روی زمین در حال گرم‌شدن است و بخش بزرگی از مرگ‌ومیرهای جهانی را به خود اختصاص می‌دهد. سال ٢٠٢٣ گرم‌ترین سال ثبت‌شده در جهان و دومین سال گرم در اروپا بود و برآوردها می‌گوید گرما در این سال جان حدود ٥٠ هزار نفر را در چندین کشور اروپایی گرفته و تا سال ۲۰۴۰ در قاره اروپا سالانه نزدیک به ۱۰۰ هزار مرگ بر اثر گرمای شدید رخ می‌دهد. از طرف دیگر، سازمان بهداشت جهانی هم تخمین می‌زند که سالانه بیش از ۱۷۵ هزار نفر در «منطقه اروپا» (شامل ۵۳ کشور از جمله چند کشور در آسیای مرکزی) به دلیل گرمای شدید جان‌ می‌دهند. طی ۲۰ سال گذشته، مرگ‌ومیر بر اثر گرمای شدید در «منطقه اروپا» حدود ۳۰ درصد افزایش داشته و محققان هشدار می‌دهند بدون اقدام‌های پیشگیرانه، آینده نامطلوبی در انتظار ساکنان قاره سبز است. این در حالی است که به نوشته «گاردین»، تحقیقات حاکی از آن است که مرگ بر اثر گرما در اروپا بیشتر جان کم‌درآمدها را می‌گیرد. این گزارش با اتکا به منابعی همچون مجله «نیچر مدیسین»، اندیشکده انگلیسی «چتم هاوس»، روزنامه‌های «گاردین» و «ایندیپندنت»، سازمان بهداشت جهانی و … به گرمایش زمین و آثار آن بیشتر در اروپا پرداخته است.

شهروندآنلاین: مجله «نیچر مدیسین» (Nature Medicine) در گزارش خود از موسسه بهداشت جهانی بارسلونا اخیرا اعلام کرد که گرما در سال ٢٠٢٣ میلادی -گرم‌ترین سال ثبت‌شده در جهان که دانشمندان انتظار دارند سال ٢٠٢٤ به‌زودی جای آن را بگیرد- حدود ٥٠ هزار نفر را در اروپا کشت. کارشناسان موسسه بهداشت جهانی بارسلونا در اسپانیا، سوابق مرگ و رکوردهای دمایی ۳۵ کشور اروپایی را تحلیل کردند و تخمین زدند که ۴۷ هزار و ۶۹۰ نفر به دلایل مربوط به گرما جان خود را از دست داده‌اند. شمارش تلفات ناشی از گرمای شدید دشوار است، تا حدی به این دلیل که همیشه در گواهی فوت نقش گرما منعکس نمی‌شود. به گزارش «ایندیپندنت»، تحقیقات نشان می‌دهد اروپایی‌ها بیش از سایر قاره‌های دیگر با گرما مواجه شده‌اند و خطرات ناشی از افزایش شدید دما بیش از همه آنها را تهدید می‌کند. موسسه بهداشت جهانی بارسلونا پیشتر پیش‌بینی نگران‌کننده‌‌ای را منتشر و اعلام کرده بود که تا سال ۲۰۴۰ در قاره اروپا سالانه نزدیک به ۱۰۰ هزار مرگ بر اثر گرمای شدید رخ می‌دهد. قاره اروپا خود را در خط مقدم گرمایش جهانی می‌بیند و دمای آن تا یک درجه سانتیگراد بالاتر از میانگین جهانی است. محققان معتقدند که اگر اقدام‌های پیشگیرانه، بی‌درنگ انجام نشود، آینده نامطلوبی برای ساکنان این قاره رقم خواهد خورد.

گرما در اروپا فقرا را بیشتر می‌کشد

«گاردین» در گزارشی با بیان اینکه رکوردهای گرمای شدید امسال در سراسر جهان شکسته شده و دانشمندان می‌گویند سال ٢٠٢٤ احتمالا رقیب سال ٢٠٢٣ به‌عنوان گرم‌ترین سال در تاریخ بشر خواهد بود، نوشت: «در سال‌های اخیر امواج گرما در سراسر قاره اروپا سوزان‌تر، طولانی‌تر و مکررتر شده ‌و ده‌ها هزار نفر را کشته است، اما با افزایش تلفات، محققان متوجه شده‌اند که یک گروه به‌طور نامتناسبی بار گرمای شدید را متحمل می‌شود: آنان که در فقر زندگی می‌کنند. مطالعه دانشگاه مادرید نشان می‌دهد گروه‌هایی با درآمدی کمتر از حد متوسط ​​بیشتر احتمال دارد در امواج گرما جان ببازند.»

تاثیر «بسیار مضر» گرما بر بیش از ٢میلیون کودک اسپانیایی

به نوشته «گاردین»، خولیو دیاز جیمنز، پروفسور دانشگاه کارلوس سوم مادرید در اسپانیا، گفت: «واضح است که موج گرما هنگامی که اتاقی مشترک با سه نفر دیگر، بدون تهویه مطبوع دارید، با شما چه می‌کند. تحقیقات در اسپانیا حکایت از ارتباط امواج گرما و مرگ‌ومیر در مناطقی که درآمد خانوارها کمتر از حد متوسط ​​است، دارد.» حتی زمانی که سیستم تهویه مطبوع در دسترس است، افراد با درآمد پایین‌تر احتمال کمتری دارند که بتوانند از آن استفاده کنند. اوایل امسال سازمان جهانی «Save the Children» مستقر در انگلیس، هشدار داد که از هر سه کودک در اسپانیا، یک کودک قادر به خنک نگه‌داشتن خود در خانه نیست که تأثیری «بسیار مضر» بر سلامت روحی و جسمی بیش از ۲ میلیون کودک دارد.

 چند نفر دیگر باید بمیرند تا فقر انرژی در اروپا جدی گرفته شود؟

«گاردین» در ادامه آورده است که ارتباط بین فشار گرما و فقر مدت‌هاست که در سراسر اقیانوس اطلس موضوع بحث بوده و یافته‌هایی مانند تحقیقات مشترک سال ٢٠١٩ توسط شبکه «NPR» (رادیو عمومی ملی آمریکا) و دانشگاه مریلند نشان می‌دهد که چگونه محله‌های کم‌درآمد در سراسر آمریکا گرم‌تر از مناطق ثروتمندتر هستند. «یامینا صاحب»، گزارشگر اصلی هیأت بین دولتی تغییرات اقلیمی(IPCC)  می‌گوید اما در سراسر اروپا -قاره‌ای که با سرعت بسیار بیشتری نسبت به سایر نقاط جهان در حال گرم شدن است- گفت‌وگو در این‌باره به کُندی پیش می‌رود. او به تحقیقات منتشرشده در ماه آگوست اشاره کرد که نشان داد هوای گرم ناشی از آلودگی کربنی باعث مرگ نزدیک به ٥٠ هزار نفر در سراسر اروپا در سال گذشته شد: «ما باید زنگ خطر را به صدا درآوریم. این مشکلی با فوریت بالاست. باید تصمیم بگیریم این آخرین‌باری باشد که مردم به دلیل گرما در کشورهای اروپایی جان خود را از دست می‌دهند. گرمایش جهانی انسان‌ها را می‌کشد و سوال این است که چند نفر دیگر باید بمیرند تا سیاستگذاران، مدافعان و کارشناسان ما متوجه شوند که فقر انرژی در تابستان مساله‌ای اساسی است؟» او سال‌هاست سیاست‌گذاران اروپایی را تحت فشار قرار داده تا دسترسی به سرمایش را به‌عنوان یک حق به رسمیت بشناسند که با وضعیت فعلی آن، که کالایی مصرفی است، مغایرت دارد: «وقتی شما مصرف‌کننده هستید، درآمدتان مهم است و این همان چیزی است که نابرابری‌ها در دسترسی به انرژی را در اروپا افزایش می‌دهد.»

بی‌عدالتی زیست‌محیطی از برلین تا بوداپست

به گزارش «گاردین»، «آلبی دوارت روشا»، محقق دانشگاه فنی برلین، در تحقیقی گسترده در سراسر اروپا، از برلین تا بوداپست، شرکت داشت که نشان داد ساکنان کم‌درآمد در دسترسی به فضای سبز -که به خنک‌کردن طبیعی شهر کمک می‌کند- مشکل بیشتری داشتند و در مقابل، افراد پردرآمد، دسترسی‌شان بالاتر از حد متوسط ​​بود! او این را «مظهر بی‌عدالتی زیست‌محیطی» دانست و گفت باید از خود بپرسیم چرا افرادی که کمترین تقصیر را در افزایش تغییرات اقلیمی دارند، اغلب کسانی هستند که بیشتر تحت تأثیر آن قرار می‌گیرند.

یک درصد ثروتمندترین افراد بیش از دو سوم کربن کل جهان را منتشر می‌کنند

به گزارش «گاردین»، تحلیلگران آثار تغییرات اقلیمی هشدار می‌دهند که به دنبال رکوردهای دمای جهانی که ممکن است در ١٢٠ هزار سال گذشته مشاهده نشده باشد، نابرابری گرما باعث هزاران مرگ گزارش‌نشده در سراسر جهان می‌شود. امواج گرما مرگبارترین نوع  وضعیت جوی غیرعادی و شدید است، اما ردی از تخریب یا تصاویر قابل توجهی از ویرانی به جا نمی‌گذارد. گرمای شدید افراد فقیر و تنها را در کشورهای ثروتمند و آنان را که در کشورهای در حال توسعه در فضای باز کار می‌کنند، می‌کشد.» «گاردین» با اشاره اینکه پیش‌بینی می‌شود در طول دهه‌های آینده، مرگ‌ومیر ناشی از فشار گرما در کشورهای کم‌درآمد افزایش چشمگیری داشته باشد، نوشت: «اما طنز تلخ این است که آنان کمترین تقصیر را در افزایش دما دارند. یک درصد ثروتمندترین افراد در مجموع بیش از دو سوم کربن کل جهان را منتشر می‌کنند و انتشار کربن آنها فقط در سال ٢٠١٩ برای کشتن ١,٣ میلیون نفر بر اثر گرما کافی بود.»

گرما سالانه ۱۷۵ هزار اروپایی را به کام مرگ می‌کشاند

در این میان، سازمان بهداشت جهانی اخیرا اعلام کرد که تخمین می‌زند سالانه بیش از ۱۷۵ هزار نفر در اروپا به دلیل گرمای شدید جان‌ خود را از دست می‌دهند. سازمان بهداشت جهانی هشدار داد که کشورهای اروپایی با سرعتی حدود دو برابر میانگین جهانی در حال گرم‌شدن هستند. بنا بر اعلام این سازمان، تخمین‌ها نشان می‌دهد که در سراسر جهان، سالانه تقریبا ٤٨٩ هزار مرگ ناشی از گرما بین سال‌های ٢٠٠٠ تا ٢٠١٩ رخ داده که سهم منطقه اروپا ٣٦ درصد یا به‌طور متوسط ​​بیش از ١٧٥ هزار مرگ در سال است. منطقه اروپایی سازمان بهداشت جهانی شامل ۵۳ کشور از جمله چند کشور در آسیای مرکزی است. طی ۲۰ سال گذشته، مرگ‌ومیر بر اثر گرمای شدید در منطقه اروپا حدود ۳۰ درصد افزایش داشته است.

وقتی انسان خانه خود را ویران می‌کند

اندیشکده انگلیسی«چتم‌هاوس» با اشاره به اینکه تغییرات اقلیمی امواج گرما را طولانی‌تر و شدیدتر می‌کند، نوشت: «مخاطرات اقلیمی، به‌ویژه دمای غیرمعمول، نشانه بارز تغییرات آب‌وهوایی ساخته بشر است که ناشی از سوزاندن زغال سنگ، نفت و گاز است. به‌کارگیری سوخت‌های فسیلی باعث انتشار گازهای گلخانه‌ای -مانند دی اکسید کربن- می‌شود که گرمای بیشتری را در جو زمین به دام می‌اندازد و منجر به گرمایش جهانی بیشتر و حوادث شدید اقلیمی می‌شود. از ١٥٢ مطالعه که دانشمندان سراسر جهان در ٢٠ سال گذشته درباره شرایط آب‌وهوایی نامتعادل انجام داده‌اند، ٩٣ درصد به این نتیجه رسیده که تغییرات اقلیمی انسان‌ساز، حوادث مربوط به گرمای شدید را محتمل‌تر یا تشدید کرده است. امواج گرمای شدید تاثیری دومینویی دارد، به‌گونه‌ای که منجر به خشکسالی، آتش‌سوزی، کیفیت بد هوا، ناامنی آب و غذا و کمبود برق می‌شود و جوامع را در سراسر جهان ویران می‌کند. تخمین زده می‌شود که آتش‌سوزی جنگلی در کانادا در سال ٢٠٢٣ باعث سوختن ٧,٨ میلیون هکتار زمین و انتشار ٣ میلیارد تن دی اکسید کربن شد که آلودگی‌اش تا اروپا و چین هم رسیده و باعث امواج گرما در آینده می‌شود.»

مواجهه ٧٠ درصد از نیروی کار جهان با آسیب یا مرگ بر اثر گرمای شدید

«چتم هاوس» در پایان آورده: «نحوه تأثیر گرما بر جوامع بسیار متنوع و نابرابر است. مطالعه‌ای در سال ٢٠٢٢ نشان داد که جوامع کم‌درآمد در مقایسه با ثروتمندان ٤٠ درصد بیشتر با خطرات قرار گرفتن در معرض موج گرما روبه‌رو هستند. این نابرابری با افزایش دما بدتر می‌شود. مرگ‌ومیر بالا در طول گرمای شدید عمدتا به دلایل قلبی – عروقی است. اما فشار گرما ممکن است باعث تشدید سایر بیماری‌های زمینه‌ای، افزایش خطر تصادفات، سرایت برخی بیماری‌های عفونی و افزایش فوریت‌های پزشکی گرمازدگی شود. دود آتش‌سوزی‌ها بر اثر گرمای شدید باعث بیماری‌های قلبی و ریوی یا بدتر شدن آنها و حتی منجر به افزایش خطر ابتلا به زوال عقل می‌شود. امواج گرما همچنین بر نیروی کار و توانایی افراد برای بهره‌وری تأثیر می‌گذارد. تخمین زده می‌شود که در سال ٢٠١٩ میلادی ٣٠٢ میلیارد ساعت کاری به دلیل دمای بالا از دست رفته که ٥٢ درصد بیشتر از سال ٢٠٠٠ است. ٧٠ درصد از نیروی کار جهان با آسیب یا مرگ بر اثر گرمای شدید مواجه است. در آفریقا، ٩٣ درصد از نیروی کار در معرض خطر است.»

هشدار قرمز برای جهان که از «اپیدمی گرمای شدید» در رنج است

صدها دانشمند در نظرسنجی اخیر روزنامه «گاردین» پیش‌بینی کردند که دمای جهان در این قرن به حداقل ٢,٥ درجه سانتیگراد می‌رسد که اهداف توافق‌شده بین‌المللی یعنی دمای ١.٥ درجه سانتیگراد را نابود می‌کند و عواقب فاجعه‌باری برای بشر و سیاره زمین  در پی دارد، از جمله قحطی‌ها، درگیری‌ها و مهاجرت‌های جمعی ناشی از امواج گرما، آتش‌سوزی‌های جنگلی، سیل‌ها و طوفان‌هایی با شدتی بسیار فراتر از آنچه قبلا رخ داده است. دبیر کل سازمان ملل در ماه جولای هشدار داد که بشر از یک «اپیدمی گرمای شدید» رنج می‌برد. بر اساس داده‌های اولیه رصدخانه اروپایی کوپرنیک که خبرگزاری فرانسه منتشر کرد، جهان در ماه گذشته میلادی (آگوست) برای دومین سال متوالی گرم‌ترین دمای بی‌سابقه را به خود دید و  سازمان ملل با ثبت رکوردهای جدید گرما در این ماه، «هشدار قرمز» جهانی صادر کرد.

//انتهای پیام

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.