دولت ترامپ در پی مجازات مسببان خروج آشفته و پرهزینه از افغانستان است
محاکمه در انتظار سران ارشد نظامی آمریکا؟
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب آمریکا، تا قبل از 20 ژانویه و آغاز رسمی فعالیت خود، در حال اعلام تصمیمات سیاسی از جمله محاکمه سران ارتش آمریکا به دلیل خروج از افغانستان در سال 2021 و انتخاب کابینه است که به گزارش «سیانان»، «هر روز بحثانگیزتر میشود.»
ترامپ سران ارشد نظامی را به اتهام خیانت محاکمه میکند؟
رسانههای غربی از جمله «انبیسینیوز»، به نقل از مقامات آمریکایی اعلام کردهاند که تیم ترامپ در حال تهیه فهرستی از سران فعلی و سابق ارتش آمریکاست و میخواهد آنان را به دلیل عقبنشینی پرهرج و مرج از افغانستان در سال 2021 در دادگاههای نظامی محاکمه کند. به گفته این مقامات، ایجاد کمیسیونی برای بررسی اتهامات رهبران نظامی، از جمله خیانت، در حال بررسی است و آنها این طرح را بسیار جدی میگیرند. ترامپ عقبنشینی از افغانستان را محکوم کرده و آن را «تحقیرآمیز» و «شرمآور»ترین روز در تاریخ آمریکا خوانده است.
«انبیسینیوز» نوشته: «با اینحال، مشخص نیست چه چیزی از نظر قانونی اتهام خیانت را توجیه میکند، زیرا افسران نظامی از دستورات جو بایدن برای خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان پیروی کردند. یک بررسی مستقل در سال 2022، هر دو دولت ترامپ و بایدن را مسئول خروج آشفته آمریکا در سال 2021 دانست. ترامپ برای اولینبار سال 2020 با طالبان به توافق رسید تا تمام نیروهای آمریکایی، حدود 13هزار سرباز، از افغانستان خارج و 5000 جنگجوی طالبان از زندان آزاد شوند. پس از آن دولت بایدن عقبنشینی را کامل کرد.»
محبوبیت بایدن با خروج آشفته آمریکا از افغانستان کاهش یافت. در انفجار فرودگاه بینالمللی حامد کرزی، 13 تفنگدار آمریکایی و 170 غیرنظامی افغان کشته شدند. آمریکا در خروج عجولانه از افغانستان 7 میلیارد دلار تجهیزات نظامی را در آنجا رها کرد.
پنتاگون پاکسازی میشود
پیت هگست، انتخاب ترامپ برای وزارت دفاع، منتقد عقبنشینی از افغانستان بوده و گفته که آمریکا در این جنگ شکست خورد و میلیاردها دلار هدر داد. رئیسجمهوری بعدی آمریکا باید رهبری ارشد پنتاگون را اصلاح کند تا ما را برای دفاع از کشورمان و شکستدادن دشمنانمان آماده کند. بسیاری از افراد باید اخراج شوند.
ظاهرا ترامپ میانه خوبی با ژنرالهایش نداشته است. اوایل این هفته رویترز گزارش داد که تیم انتقالی در حال تهیه فهرستی از مقامات نظامی است که باید برکنار شوند، بهویژه متحدان ژنرال مارک میلی، رئیس سابق ستاد مشترک ارتش آمریکا، که ترامپ را فاشیست توصیف کرده و هشدار داده بود که او در صورت پیروزی در انتخابات، از منتقدانش انتقام میگیرد.
کریستوفر پربل، کارشناس ارشد و مدیر برنامه بازنگری استراتژی بزرگ آمریکا در اندیشکده آمریکایی «استیمسون»، به روزنامه «دیلیتلگراف» گفت: «پاکسازی بیسابقه نیست. نگرانیهای معقولی وجود دارد که این موضوع توسط ترامپ و یارانش سیاسی شود، اما رئیسجمهوری این اختیار را دارد که افسران نظامی را که در حال خدمت هستند، برکنار کند یا تغییر دهد.»
دیگر تصمیمات بحثانگیز در دولت دوم ترامپ
«سیانان» نیز در گزارشی درباره دیگر تصمیمات ترامپ برای پستهای سیاسی نوشت: «هر یک از انتخابهای او با این انتقاد روبهروست که تخصص و تجربه لازم را برای اداره اموری که قرار است تحت کنترل آنها باشد، ندارند و حداقل چهار گزینه کلیدی کابینه فاجعه تلقی میشود: مت گاتز، گزینه دادستان کل، و پیت هگست، گزینه وزارت دفاع، که هر دو با اتهام جرایم جنسی مواجهاند؛ تولسی گابارد، گزینه ریاست اداره اطلاعات ملی آمریکا، که گفته میشود تجربه اطلاعاتی کافی ندارد و نگرانی درباره سیاسیشدن جامعه اطلاعاتی آمریکا را افزایش داده و رابرت اف کندی، وزیر پیشنهادی بهداشت، که پیشتر کارایی و ایمنی واکسنها را زیر سوال برده است.»
//انتهای پیام